Interjúk

Oakenshield Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Ben Corkhill válaszolt.

Üdvözöllek a Kronos Mortusnál! Elsőként szeretnék gratulálni a debütalbumhoz. Engem nagyon megfogott a hangulata. Milyenek az eddigi visszajelzések?

Eddig mindenhonnan rendkívül pozitív kritikák érkeztek. Általában elmondható, hogy az album egyaránt elnyerte mind a sajtó mind a rajongók tetszését, és akadt pár rendkívül jó kritika egy-két igazán híres magazinban is, amely természetesen nagyszerű mind az Oakenshieldre mind a kiadóra nézve.

A zenéd eredetileg Nifelhel néven futott, de később Oakenshieldre változtattad a project nevét. Miért? Hogyan elemeznéd a Nifelheles korszakot?

A project eredetileg “Mjolnir” néven indult, de mivel találtam egy másik projectet ugyanezzel a névvel futni, gyorsan megváltoztattam Nifelhelre. Ez egy kissé elkapkodott döntés volt, és két kiadvány után rájöttem, hogy nem igazán tetszik ez a név. A project nevét közvetlenül a Gylfaginning munkálatai előtt változtattam meg. Szerintem ez egy sokkal tetszetősebb név, és több jelentéssel is bír. A névváltoztatás ráadásul pont akkor történt, amikor a zenei stílusom is kezdett kissé átalakulni, így hát ez tökéletes időzítés volt ahhoz, hogy a projectnek új nevet adjak.

Ha jól tudom, Angliában nem igazán felkapott ez a folkos, vikinges irányzat, neked mégis abszolút sikerült elkapni a fonalat. Meglepő volt számomra, első hallásra legalábbis azt hittem, hogy ez valamilyen skandináv project. Mesélnél arról, hogy milyen zenék hatottak/hatnak rád leginkább?

Először a stílus iránt azután kezdtem el érdeklődni, hogy megismertem az Amon Amarth és a Bathory zenéjét. Րk nagyban befolyásolták a project korai hangzásvilágát, de ahogy egyre jobban beleástam magam a stílusba, az alkotásaim stílusa megváltozott, mivel egyre több és több hatást kevertem bele a saját zenei világomba. Az Oakenshieldből kiindulva pedig elmondható, hogy nagy hatással volt rám a Bathory, a Falkenbach, a Týr, az Einherjer, a Windir, stb. Szerintem ettől érezhető a skandináv íz a zenén. A fent említett hatásokon kívül hatással van még rám a metal úgy általában, valamint még sok másféle stílus is.

Mi a véleményed a helyi underground életről? Mennyire van létjogosultsága ott egy ilyen one-man projectnek, illetve egy ilyen viking és folk hatású zenének?

Ha a “helyi underground élet” alatt az Egyesült Királyság-belit érted, akkor véleményem szerint az éppen fellendülőben van. Kiadó nélküli és más underground bandák kapnak sorra bemutatkozási lehetőséget az olyan magazinokban, mint például a Terrorizer, és természetesen az Internet csodája rengeteget segít az underground formációknak abban, hogy minél több rajongót tudjanak maguk köré gyűjteni. Ami a Viking/Folk metal bandákat illeti: az underground itt jelenleg egy hatalmas átalakuláson esik át, és egyre több és több csapat válik ismertté a stíluson belül. Úgy gondolom, hogy a viking/folk metal lehet a következő metalstílus, ami a középpontba kerül.

Egy eléggé igényes és figyelemreméltó kiadó, az Einheit Produktionen is felfigyelt rád. Ők hogy találtak meg téged? Mi a véleményed róluk?

Még 2007 júniusában küldözgettem szét a demo CD másolatait a különféle európai kiadóknak. Az Einheit nagyon lelkes volt a demo kapcsán, és felvettük egymással a kapcsolatot e-mailben. Végül aláírtunk egy szerződést, és a többi – ahogy ők mondják – már történelem! Az Einheint egy nagyszerű kiadó, Olaf és Markus Eck (a Metal Message-től) bámulatos, mindketten nagyon lelkesek minden náluk zenélő bandával kapcsolatban! Az Einheit mindvégig támogatta és segítette az Oakenshieldet, amiért én örökké hálás leszek!

Az album kiállítása gyönyörű lett, és a hangzás is abszolút rendben van. Elégedett vagy mindennel? Van valami, amit nem sikerült megvalósítanod?

Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel. DigiSteve lenyűgöző munkát végzett a borítóval, és elégedett vagyok a CD hangzásával is. Elég ijesztő feladat volt az egészet egyedül felvenni és elkészíteni, de úgy hiszem, mindent sikerült megvalósítani, amit szerettem volna. Az egyetlen negatívum az élő dobok hiánya, de a körülmények alapján elégedett vagyok az összképpel, mind a produkció mind a kinézet tekintetében.

Gondoltál arra, hogy esetleg session-zenészekkel színpadra vidd az Oakenshield zenéjét?

Ahogy én látom, nem lesz a közeljövőben élő fellépésem, de elképzelhető, hogy a jövőre nézve ez változik. Jelenleg egyszerűen nincs időm összehozni egy session csapatot, de ahogy mondtam, elképzelhető, hogy egy nap megvalósítom ezt is.

Jó érzés, hogy ilyen fiatalon egy ilyen igényes és – szinte teljesen – saját magad által készített nagylemezt a kezedben tarthatsz? Gondoltál valaha arra, hogy ez bekövetkezik?

Ha valaki öt évvel ezelőtt azt mondja, hogy én ezt mind el fogom érni, nem hittem volna neki. Nagyszerű érzés, hogy van valami amit én alkottam, és ezt szerte a világon hallgatják, ugyanakkor egy kicsit visszás érzéseket is kelt bennem. Az elkészítéssel kapcsolatban még mindig maradt az albumon pár olyan dolog, amivel nem vagyok teljesen elégedett, de örülök, hogy az embereknek tetszik.

Kérlek, beszélj a terveidről! Mit várhatunk a következő anyagokon?

Már három számot megírtam a következő albumhoz. Az egyikhez még nincs dalszöveg, a másik kettő pedig instrumentális. A következő album inkább történelmi ihletésű lesz, semmint mitológiai, de egyelőre többet nem árulok el. A hangzásvilág nagyjából azonos lesz, a jelenlegi stílushoz csupán egy-két apró elemet fogok hozzáadni illetve ennyit fogok elvenni belőle. És remélhetőleg a következő albumon már élő dobokat fogtok hallani!

Nagyon szépen köszönöm az interjút, és a legjobbakat kívánom! Sok sikert!

Én köszönöm nagyon az interjút és a támogatást! Üdv!

———————

ENGLISH VERSION:

Answered by Ben Corkhill.

Welcome to Kronos Mortus! First of all, I want to congratulate to your debut album! It”s really fascinating! What kind of reviews have you gotten so far?

So far the reviews have been extremely positive across the board. In general, the album has been received well by press and fans alike, and there have been some good reviews in really well known magazines, which is of course brilliant for Oakenshield and for the label as well.

Originally, this project”s name was Nifelhel, but you changed its name to Oakenshield. Why? And how do you remember to that Nifelhel-era?

The project originally started under the name of “Mjolnir” but after discovering another project with the same name, I quickly changed it to Nifelhel. It was a somewhat rushed decision and after two releases I realised I wasn”t happy with the name. I changed the name of the project just before beginning work on Gylfaginning. I think it is a much more appealing name and holds more meaning. The name change also coincided with a progression in musical style so it was quite fitting at the time to choose a new title for the project.

As far as I know, this genre is a bit uncommon in the UK, but you certainly feel its essence. It was really surprising, because for the first time I really thought that this might be a Scandinavian project. So could you tell me about what bands and what kind of music has influenced you?

I first became interested in the genre after listening to Amon Amarth and Bathory. They heavily influenced the early sound of the project, but as I delved deeper into the genre, my compositional style changed as I took more and more influences on board. With regards to Oakenshield, I am greatly inspired by Bathory, Falkenbach, Týr, Einherjer, Windir etc. which I think is why the music has a very Scandinavian element about it. Apart from those specific influences, I am influenced by metal in general, and many different genres.

What is your opinion of the local underground scene? How do one-man projects and bands playing this Viking and folk influenced genre fit into that scene?

If by “local” you mean the UK, then I think the underground scene is really booming at the moment. Underground and unsigned bands get a lot of coverage in magazines like Terrorizer, and of course the miracle of the internet has helped a lot of underground acts attract more fans. As far as Viking/Folk Metal bands are concerned, there is currently a big underground movement going on over here, with more and more bands of the genre getting themselves known. I think Viking/Folk metal could be the next genre of metal to come into the limelight in the UK.

You were picked up by a very impressive label, Einheit Produktionen. How did they found you? What is your opinion of them?

Back in June 2007 I sent copies of the demo CD around to various labels across Europe. Einheit were very keen on the demo and we began contacting each other by email. Eventually a contract was written up and the rest, as they say, is history! Einheit are a brilliant label, Olaf and Markus Eck (of Metal Message fame) have been amazing and are so enthusiastic about the music of every band on the roster. Einheit have supported and backed Oakenshield all the way, for which I am eternally grateful.

The album”s lookout is beautiful and the sound is absolutely okay. Are you happy with the result? Is there anything you couldn”t put onto the album?

I am very pleased with the outcome of the album. DigiSteve did an amazing job on the artwork, and I am pleased with the sound of the CD. It was a daunting task to record and produce the entire thing, but I think I got everything on there that I wanted. The only downside is the lack of live drums, but given the circumstances I am satisfied with the overall production and presentation of the CD.

Have you ever thought about playing a gig with session or guest musicians?

As far as I can see, there will be no live performances in the near future but it is a possibility for the future. At the moment I simply do not have the time to organise a session band, but as I say it could happen one day.

It feels good, that despite your age you”ve made a pretty good full-length almost all by yourself, doesn”t it? Have you ever expected that?

If someone had told me five years ago that I would achieve that, I wouldn”t believe them. It does feel great to have something I created being listened to across the world, but it is also quite a humbling feeling. There are still a few things I am not entirely happy with on the album production-wise, but I am pleased people are enjoying it.

Please, tell me about your future plans. What can we expect for the next releases?

I have already written three tracks for the next album. One currently has no lyrics and two are instrumental tracks. The next album will be historically themed rather than based on mythology, but I will not reveal too much yet. The sound will remain much in the same vein, with a few elements added or taken away. And hopefully the next album will feature live drums!

Many thanks for the interview and I wish you the best! Good luck!

Thanks a lot for the interview and for your support. Cheers!

WEB:
www.oakenshield.org
www.myspace.com/oakenshielduk
www.einheit-produktionen.de

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek