Interjúk

Obscura Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Először gratulálni szeretnék az új lemezhez, nagyon ütős dalok szerepelnek rajta!

Nagyon köszönjük a kedves szavakat. Jó látni, hogy vannak emberek, akik szeretik, amit csinálunk, és követik a zenénk fejlődését.

A sound megfelelően vastag és súlyos. Hol és mennyi idő alatt rögzítettétek a felvételt?

Németországban dolgoztunk V. Santurával az új helyén, amit Woodshed Studiosnak hívnak. 2008 közepén körülbelül három hónap alatt rögzítettük a Cosmogenesis anyagot. Nagyon elégedettek vagyunk az általa létrehozott dobhanggal, a színtéren erről a leghíresebb. Csodálatos munkát végzett, a számokban minden egyes hangot kihallani. Nem volt semmi gondunk a felvétel során, kellemes és pihentető időszakot töltöttünk a stúdióban. Szinte hátradőlve dolgoztunk, mégis igen nagy hatásfokkal.

Az alapoktól kezdve gondolom kőkemény munkába került összerakni ezeket a számokat. Mennyi idő alatt lettetek készen, mennyi időtök volt a közös próbákra?

Ez dalról dalra változik. Nem tudnád kényszeríteni magad, hogy megírj egy teljes számot most rögtön, az alkotáshoz megfelelő hangulatra van szükséged. Van, hogy a barátnőd el kell, hogy hagyjon, vagy valami másnak kell történnie, hogy a gyomrodban érezd azt a bizonyos érzést, ami az alkotó folyamat indítását jelzi. Általában egy pohár borral és egy gitárral ülök le szombat reggelenként. Nem együtt, próbateremben írjuk a zenét, minden dal GuitarPro-n készült. A részleteket minden tag megkapta, és ki-ki beletette a saját ötleteit. Ez egy elég jó módszer, mivel meglehetősen messze lakunk egymástól.

A zenekar neve honnan eredeztethető, és van e mögötte valamilyen „ideológia” ha úgy tetszik?

A zenekar neve a Gorguts zenekar Obscura albumának címéből ered, ami az egyik legjobb ébresztő zene, nekem elhiheted. Csak hallgass bele valamelyik számba és tudni fogod, miről beszélek.

Hogy sikerült az Euroblast Festival-os fellépésetek, milyen volt a közönség fogadtatása?

Az Euroblast Festival jó buli volt, jól éreztük magunkat, bár volt néhány problémánk a monitor-rendszerrel. Az egész szervezés jól végezte a dolgát és a személyzet is nagyon jól bánt velünk. A közönség nem tudott headbangelni és bulizni a számok alatt, de közöttük jól láttuk a hatalmas mosolyt az arcukon. Természetesen mi is jól éreztük magunkat, mint zenekar és várjuk a további fesztiválfellépéseket.

Hová mentek és kikkel játszotok legközelebb? A lemeznek lesz külön turnéja?

Áprilisban kezdjük a Cosmogenesis turnét az USA-ban és Kanadában, a Cannibal Corpse-szal, a The Faceless-szel, és a Neuraxis-szal. A zenekarból mindenki nagyon várja már ezt a turnét, még mindig az előkészítésén dolgozunk. Ez év nyarán néhány fesztiválon játszunk és később egy nagyobb európai turné is tervbe van véve.

Magánéletetekben mennyi időt tudtok a zenélésnek szentelni?

Diák vagyok, így napi két órát tudok játszani otthon, néha többet is, de ez a tanulnivalóktól és a munkától függ.

Ki hozza az alaptémákat, amikre a számok azután felépülnek?

Hannes és én írjuk az anyag körülbelül 80%-át, Christian egy teljes nótát hozott, Jeroen pedig magának írta a basszust és a címadó szám néhány részét is ő hozta. Csapatként dolgozunk, mindenki belerakhatja a magáét a zenébe.

A zene mellett foglalkoztok e más művészeti tevékenységgel? Ki, mivel foglalkozik civilben?

Igen, médiatechnikát és médiamarketinget tanulok, audio- és video-produkcióra specializálódtam. Rövidfilmeket is készítek, és az első klipemet az új Anticosmic Overload című számunkra készítettem. Emellett hobbiszinten űzöm a kísérleti fényképészetet is. Szeretek a zeneiparon kívül különböző emberekkel dolgozni, hogy kiszélesíthessem a művészetről alkotott véleményemet. Mindig nyitott vagyok új projektekre.

Mi a mondanivalótok, az „üzenet”, ha úgy tetszik, a lemez anyagával?

A Cosmogenesis a zenekarunk újrakezdése, amint láthatod, új a felállásunk, van kiadónk és először turnézhatunk Amerikában. Olyan érzés, mintha minden, amit eddig csináltunk, újjászületett volna.

Milyen zenekarok voltak rátok hatással, honnan merítitek az inspirációt a zene és a szövegek írásához?

Hallgatok Portisheadet, Atheistet, Cynicet, Death-t, Necrophagist-ot, Dissectiont, Emperort, Jamiroquait, csak hogy néhányat említsek. Az életben minden helyzet inspirál, a különböző gondolatok ember általi összepárosítása leginkább.

Ki írja a szövegeket, és mennyiben beszélhetünk konceptalbumról?

A szövegekért én felelek, és ezúttal az album koncepciója is az én munkám.

Az új korong borítója egyszerű és hatásos. Kinek az ötlete alapján született meg, és ki készítette el?

A bolygó ötlete már megszületett a fejemben, így elküldtem néhány dalszöveget Orion Landaunak, egy nagyon tehetséges amerikai művésznek, aki már a Dying Fetus-szal és a Cephalic Carnage-el is dolgozott együtt. Csodás munkát végzett, nagyon elégedettek vagyunk a Cosmogenesis borítójával.

Milyen terveitek vannak az idei évre nézve?

Egy hatalmas amerikai/kanadai turnét indítunk áprilisban, hogy népszerűsítsük az új albumot. Amellett, hogy szinte megállás nélkül úton vagyunk, folyamatosan írunk új zenét és beszélgetünk a következő albummal kapcsolatos ötleteinkről. Emellett még több video-projekten is dolgozom ebben az évben és hamarosan megnyitom a saját stúdiómat, ahol az első zenekarokkal már az év vége előtt kész leszek.

A technikás, komplex death metal stílusban érezhetően bérelt helyetek van. Mi a véleményetek a mai zenei közegről, a kiadványokról, a lehetőségekről?

Hm, azt gondolom, hogy ma nem lehet megélni csak a death metalból. Az a célunk, hogy annyi lemezt adjunk el, amennyivel a kiadó elégedett, egyben tartsuk a mostani felállást és hogy sose hagyjuk el a szórakozást a zenekaron belül. Általánosságban azt mondanám, hogy a metalrajongók nyitottabbak a zenénkre, de nem hiszem, hogy olyan karriert, mint a Metallicáé manapság be lehetne futni.

Mit üzennétek a hallgatóknak, a stílus szerelmeseinek?

Nagyon köszönjük az érdeklődéseteket a munkásságunk és az új album felé. Hallgassátok a Cosmogenesist és a turnén találkozunk, remélhetőleg újra Magyarországon!

Köszönöm az interjút, további eredményes munkát!

A legjobbakat,
Steffen Kummerer & Obscura

———————————

ENGLISH VERSION:

Hello,
First of all, let me congratulate you on the lates album. There are a lot of great songs on it.

Thank you very much for the kind words. It is nice to see that there are some people who like what we are doing and follow our musical vision.

The sound is really hard and heavy. When and where did you record the album and how long did the work take?

We worked with V.Santura in his new studio, called the Woodshed Studios in Germany. We recorded in the mid of 2008 around three months to create ‘Cosmogenesis’. We are still satisfied with his very organic drum sound he is famous in our area for. He did a wonderful job and you can notice every single note of the songs. E had no problems during the recording process and had a nice and relaxed I would say laid back time where we could work very effective on the album.

I think, it was a hard job to build up these great songs from the bases to the ready material.
How long did it take to compose songs and how much time did you have to rehearse?

That differs from song to song. You never be able to force to write a whole song right now, you need the right mood for the songwriting. Sometimes your girlfriend have to leave or something else have to happen to get that feeling in the stomach to get the creative process on. In general I prefer a glass of wine and a guitar on Saturday morning.
We are not composing together during session, every songs was written with GuitarPro. The single parts where sent to each member where they could bring their ideas and input to the songs. That works pretty fine cause we live very far away from each other.

What is the origin of the name of the band? Or is there any concept behind it?

The origin is the album Gorguts – Obscura, one of the best thing to get awake in the morning, believe me. Just lend your ear to one of the songs and you know what I mean.

What was your concert on Euroblast Festival like? Did the audience have a good time?

The Euroblast Festival was a nice show, we had some problems with the monitor system but nevertheless a nice time. The whole organisation was done very well and we’ve been nice treated from the staff there. The audience where not able to bang and party during the songs, but in between you recognized a big smile from the visitors. Of course we as a band also had a nice time there and looking forward for more festivals in the future.

Where is your next gig going to take place? Who are the bands that you’re going to play with?
Are you planning to have a tour in connection with the latest album?

We will start our ‘Cosmogenesis’ world tour in April this year in the USA and Canada together with Cannibal Corpse, The Faceless and Neuraxis. Everybody in the band is looking forward fr this event, we are still preparing everything for the trip. In the Summer this year we’ll play several festivals and later on a bigger European Tour is scheduled.

In private life, how much time are you able to spend with playing music?

Currently I am a student so I have the time to play at least two hours a day, sometimes more but that depends on what to do besides the studies and work that has to be done.

Who brings the basic themes to the songs?

Hannes and me write around 80% of the whole material, Christian brought one full song with him and Jeroen composed his own basslines and some parts of the title track. We are working as a collective and everybody is able to bring his input to the compositions.

Besides music, do you often deal with other parts of art too? Anyway, what do you do as a citizen?

Yes, I am studying media technique and media marketing with the main focus on audio and video production. I am also creating short films and did my first music video for our song ‘Anticosmic Overload’ that is just released. Besides that I am also into experimental photography as a hobby. I like to work with different people also besides the music business to get a bright point of view to art in general. I am always open for new projects in this way.

What is the ‘message’ of the latest album?

‘Cosmogenesis’ is the whole new beginning of our band, as you’ve seen, we have a new lineup, the first time a label to work with and we are able to our in America for the first time. It feels like a new start, I would say like a rebirth of everything we have done so far.

Who are the bands that have influence on you? How do you get the inspiration to write music?

I am in to Portishead, Atheist, Cynic, Deah Necrophagist, Dissection. Emperor and Jamiroquai just to name a few. I get inspiration from every situation in life, the usual human associativity of different thoughts.

Who writes the lyrics?

The lyrics are done by me and even the concept of the album was my work this time.

The cover art is simple, but effective at the same time. Who brought the basic idea and who was the artist who’s made it?

I had the planet concept and just dropped some lyrics to Orion Landau, a very talented artist from the USA who also worked for Dying Fetus and Cephalic carnage to nae two. He did a wonderful job and we really like what he created as cover for ‘Cosmogenesis’.

What are your plans for this year?

We will start a very large tour to promote the new album with the first leg in the USA/Canada in April. Besides a close to non-stop touring situation we are always composing new music and discuss the next ideas for the following album. Besides that I am working on more video projects this year and open my own studio where I will produce the first bands in the end of this year.

I believe, that you have a fix position in complex death metal-life. What is your opinion about nowadays’ music life, records and possibilities?

Hm, I think you can’t make out a living especially of death metal nowadays. Our aim is to sell enough records that the record company is satisfied with and that we can keep this lineup together and never loose the fun-thing inside of the band. In general I would say the metalfans are more open minded for our way of music, but I can’t believe that a career as Metallica had can come true for any metal band these days.

What words would you send to the audience and the fans of this genre?

Thank you very much for your interest in what we are doing and in the new album. Lend your ears to ‘Cosmogenesis’ and see you on tour, hopefully even in Hungary again!

Thank you for the interview.

I wish you every success.
Best regards,
Steffen Kummerer & Obscura

WEB: http://www.obscura-metal.com/

Kapcsolódó cikkek

Cynic, Obscura, Cryptosis – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

Obscura Interjú

KMZ

Az Obscura négy év után új albummal jelentkezik

KMZ

Hot News: Swedish Aeon and German Over Your Threshold to go on G/A/S Tour supporting Obscura in March of 2013!

KMZ

Hot News: Obscura release Omnivium tab book; Guitar lesson video online

KMZ

Hot News: Obscura – Announce 10th Anniversary Show

KMZ

Hot News: Obscura’s entire Tokyo concert available for viewing

KMZ

Hot News: Obscura – Announce headlining Japanese tour dates

KMZ

Hot News – Obscura announce demo collection

KMZ

Hot News – Obscura recruits new bass player

KMZ

Hot News – Relapse news: Revocation – Unkind – Obscura

KMZ

OBSCURA – Omnivium

Menegroth

Obscura Interjú

Dr. Feelgood

OBSCURA – Retribution (Reissue)

Dr. Feelgood

OBSCURA – Cosmogenesis

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek