Interjúk

Obscura Interjú

A kérdésekre Steffen Kummerer válaszolt.

Helló Steffen. Hogy vagy?

Helló, Zsuzsanna! Remekül! Örülök, hogy beszélünk!

Én is örülök! Minden OK? Mehetnek a kérdések?

Minden szuper! Jöhetnek!

Az új generációban szerintem ti vagytok az egyik legkiemelkedőbb technikás death metalt játszó zenekar. Legjobb bizonyítéka a tavaly megjelent „Diluvium” album. Kellőképpen felrázott és lendületet adott a tetszetős visszhang?

Az egész album nagy sikert aratott. Minden dalunk elég magas helyen végzett az egyesült államokbeli és észak-amerikai sikerlistákon, illetve Európában is. A Diluvium-mal eljutottuk idén olyan helyekre is, ahol eddig nem játszottunk, például Ausztráliába, Új-Zélandra, Észak-Amerikába, Japánba vagy Ázsiába. Ezután Európában játszottunk, és nemsokára érkezünk majd el a turné második, Európai részéhez, így jutunk el hozzátok is, Budapestre, a közeljövőben.

Ezt jó hallani! A lemezmegjelenés óta milyen fontosabb esemény történt a zenekarral kapcsolatban?

Eddig minden jól megy, nemrég szerződtünk le a Nuclear Blast kiadónál, a Diluvium album megjelenése után. Már írjuk a következő anyagot, valamikor a jövő évben tervezünk stúdióba vonulni vele. A Nuclear Blast partnereként, azt hiszem, jóval több lehetőség nyílt meg előttünk Európában, mint eddig. Most jön a turnénk következő része, de emellett folyamatosan zenét írunk, videókat készítünk, új partnerekkel szerződünk, most például az Engl-lel. Szóval elég elfoglaltak vagyunk, emellett másik zenekarra vagy munkára nem is jutna időnk. Ez igaz például a másik zenekaromra, a Thulcandra-ra is.

Mennyit zenéltek átlagosan egy héten ha nincsenek koncertek? Mi a prioritásotok mostanság, mi következik a listán az Obscura után?

Amikor nem a színpadon állok, akkor is azon dolgozok, hogy minden simán menjen, ha majd a színpadra kell lépnem! (nevet) Otthonról írom a zenét, szervezem a turnét, a fény- és audiotechnikát, egyeztetek a technikusokkal, együtt készítjük el a turnék terveit. A főhadiszállásunk Landshut-ban van, nem messze Münchentől. Szóval, az időm nagy részében dolgozom. Mint ma este is, amikor interjúkat adok! (nevet)

Kicsit ugorjunk…ami mindenkinek fontos esemény, köztük nekünk magyaroknak is. 2020 februárjában egy 21 állomásból álló turnétok lesz. Steffen ez fantasztikus! Kérlek vezesd fel és mondj el mindent kedvcsinálóként a koncertsorozatról.

(nevet) Nos, remélem, minden fellépőt láttál azok közül, akiket kiválasztottunk. Ők az általunk leginkább nagyra tartott együttesek. A nyitózenekar a Fractal Universe lesz, akik számunkra egy nagyon érdekes banda, nagyon támogatóak és tiszteletteljesek felénk. Mindenképp látnotok kell őket élőben. Elég sok prog elem van a zenéjükben a death mellett, kicsit olyanok, mint a Gojira. Ők is franciák, egyébként. A második zenekar a Thulcandra, az én másik saját együttesem. Utoljára úgy emlékszem, 2011-ben játszottunk nálatok, a Metal Fest-en. Hát, ez már jó rég volt! A harmadik zenekar a God Dethroned. Őket szerintem mindenki ismeri, hollandok, az egyik első európai black metal együttes. Épp a turné előtt fogják kiadni az új lemezüket, mindenképpen csekkoljátok! Középtempós, dallamos anyagok a leginkább jellemzők rájuk. Szóval, a zenekari felállás teljesen vegyes, és ha megnézed, hogy milyen helyeken fogunk játszani, ebből a szempontból is nagyon érdekes lesz ez a turné. Nem játszunk majd Párizsban, Londonban, meg az ilyen szokásos, nagyobb helyeken. Alapvetően két részre osztottuk ezt a turnét. Ez év februárjában Nyugat-Európát vettük célba, jövő évben pedig Dél- és Kelet-Európa, valamint Skandinávia jönnek majd. Így jutunk el majd hozzátok is nemsokára!

Aznap este még a God Dethroned, Thulcandra és Fractal Universe is fellép. Ráadásul a Thulcandra zenekarban szintén benne vagy. Tehát egy este 2 koncertet is adsz? Jól gondolom?

Ez teljesen igaz! (nevet) Két koncerten játszom egy este alatt, ez nagyon megerőltető, ugyanakkor nagyon élvezetes is lesz. Mindkét zenekarom stílusát szeretem, miért ne játszhatnék mindkettőben egymás után? Ilyet már csináltunk, a 15 éves évfordulónkkor adott koncerten, és nagyon jól alakult minden. Ha nem csapom szét magam minden éjjel a bulikon, szerintem most is menni fog.

Ha ezt a kettőt felszorzom a 21 állomással az 42 koncert szűk 1 hónap alatt. Nem lesz könnyű, de biztosan élvezni fogod. Hogyan tudsz ennyi erőt összegyűjteni? 🙂

Még én sem tudom! (nevet) Először is, kell egy jó terv, na meg némi önfegyelem. Az utolsó, Landshut-ban, a szülővárosunkban lévő turnéállomás után biztos, hogy pihennem kell majd pár napot! Ne aggódj, jó lesz ez! Én már várom nagyon!

Ebben biztos vagyok! Itt vannak az ünnepek. Milyen ajándékot fogadnál szívesen? 🙂

Egy olyan dobost, aki viszi magával a saját cuccát! (nevet) Igazából teljesen elégedett vagyok azzal, amim van. A legnagyobb ajándék az, egészség, az egészséges család és barátok. Nincs szükségem másra, luxusra vagy ilyesmire. De köszönöm a kérdést!

Nincs mit! Teljesen egyetértek veled, amúgy! Újévi fogadalmadat esetleg elárulod?

Befejezni az új lemezeket mindkét együttesemmel. Remélem, összejön!

Tavaly jelent meg az album, most új kiadótok van és jön a turné. Gondolom ezután kezdődhet a hatodik album. Igaz? Valamit lehet már erről tudni?

Már írjuk a dalokat az Obscura albumra. A dalírási fázis közepén járunk körülbelül, mialatt a következő turnéra is készülünk. Következő nyáron tervezünk stúdióba vonulni. Egyelőre még folynak az egyeztetések, hogy ki lesz a producer, illetve hol és mikor fognak az új album felvételei zajlani. Nagyon elfoglalt évnek nézünk elébe!

Amit még szeretek bennetek, hogy szerencsére nem nagyon kanyarodtok el a kezdő iránytól. Aki akkor megszeretett az most is bátran és kiéhezve veszi meg az új lemezeteket. Szerinted mik az Obscura legfőbb értékei? Kik közeledjenek felétek, kiket vonzhat be a zenétek aki még nem ismer?

Nos, ha meghallgatod az első demónkat, még 2003-ból, mi alapvetően black, death, egy kicsi thrash és prog keverékét játsszuk. Ez az évek alatt nem változott sokat, annyi, hogy jobb zenészek lettünk közben. Egyszerűen azt játsszuk, amit szeretünk, de közben ragaszkodunk ahhoz is, ahonnan elindultunk. Ha megnézed a különbséget az Akróasis és a Diluvium vagy az Omnivium és az Akróasis között, láthatod, hogy ezek a felvételek mind egy kicsit mások. És ez így van jól. Nem akarom ismételni magam, így a következő album is alapjaiban olyan lesz, mint az előzőek, de egy pici újítás azért lesz benne. Megtartjuk az alapvető death-es hangzást, de meglátjuk, ezen belül merre sodor majd minket az új lemez.

Szóval sokan várnak titeket Budapesten a koncert kapcsán. Mit üzensz a magyar rajongóknak?

Már játszottuk néhányszor Magyarországon az Obscura-val és mivel nem túl gyakran megyünk hozzátok, így tök jó lenne, ha teltházas közönség előtt zenélhetnénk a Dürer Kertben!

Annak bizony mi is örülnénk!

Jó lesz majd látni titeket! Aki korán érkezik, a shop-unkat is csekkolhatja, rengeteg együttes holmijait visszük nektek! Ha támogatjátok ezeket a bandákat, nekik az a legnagyobb ajándék.

Köszönöm, Steffen, hogy beszéltünk! A legjobbakat kívánom neked és az együttesnek! Kellemes Ünnepeket!

Én is köszönöm, Zsuzsanna! Ha szeretnél részt venni a koncertünkön, a vendégünk vagy! Köszönöm az interjút! Jó volt veled beszélni!

Veled is! Nagyon köszönöm! Szép estét! Szia!

Szia! Jó éjt! Ciao!

WEB: https://www.realmofobscura.com/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2020/01/01/obscura-interview/

Készült: 2019. december 16.

Kapcsolódó cikkek

Az Obscura négy év után új albummal jelentkezik

KMZ

Hot News: Swedish Aeon and German Over Your Threshold to go on G/A/S Tour supporting Obscura in March of 2013!

KMZ

Hot News: Obscura release Omnivium tab book; Guitar lesson video online

KMZ

Hot News: Obscura – Announce 10th Anniversary Show

KMZ

Hot News: Obscura’s entire Tokyo concert available for viewing

KMZ

Hot News: Obscura – Announce headlining Japanese tour dates

KMZ

Hot News – Obscura announce demo collection

KMZ

Hot News – Obscura recruits new bass player

KMZ

Hot News – Relapse news: Revocation – Unkind – Obscura

KMZ

OBSCURA – Omnivium

Menegroth

Obscura Interjú

Dr. Feelgood

OBSCURA – Retribution (Reissue)

Dr. Feelgood

Obscura Interjú

A honlap alapértelmezése

OBSCURA – Cosmogenesis

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek