Interjúk

Obscura Interjú

(scroll down for English Version)

Milyen céllal hoztátok létre annak idején a csapatot? Kik voltak a legfőbb hatásaitok, példaképeitek?

Az volt a cél, hogy olyan zenét játszunk, amit magunk is szeretünk. Olyan zenekarok voltak ránk hatással, mint a Death, Cynic, Atheist, Morbid Angel, Dissection és Emperor. Ezek a bandák még mindig nagy hatással vanak ránk, de már sok mást is meghallgatunk, minden tagnak megvan a saját személyes kedvence.

Három éve változatlan a felállásotok, egységesnek, erősnek tekinted a jelen Obscura tagságot?

Igen, természetesen erősnek érzem.

Jeroen Paul Thesseling basszusgitárost hogyan sikerült becserkésznetek 2007-ben? Sokat segített nektek a Pestilence-ben szerzett tapasztalataival?

Ismertük már, Stefan pedig 2004 óta kapcsolatban áll vele. Logikusan lépésnek tűnt meghívni a bandába. A Pestilences tapasztalata nem volt fontos, csak a „Spheres”-en játszott, ami nagy kudarc volt 1993-ban, bár az a kedvenc albumom.

Gratulálok az új lemezhez, ami nagyon jól sikerült, mikor álltatok neki dolgozni az új szerzeményeken? Hogyan, milyen módszerrel születtek meg a dalok?

Köszönjük. Ahogy kijött a Cosmogenesis már el is kezdtünk dolgozni az új albumon, ami két évig tartott. Ötleteket gyűjtünk, melyeket leírunk egy papírra. Így könnyebb létrehozni valami felépítést, csak a hangszereléssel kell igazán törődni.

Egyetértesz abban, hogy az Omnivium befogadhatóbb, emészthetőbb lett, mint elődje a Cosmogenesis? Te miben látod a két lemez közötti különbségeket?

Szerintem az Omnivium sokkal összetettebb. Ha szerinted fülbemászóbb, az jó. A fő különbség, hogy az új album magasztosabb és hosszabb számok vannak rajta, progresszívebb.

A változatosság is kulcsfontosságú nálatok, jól látom?

Természetesen! Minden számnak máshogy kell szólnia és saját egyéniségének kell lennie. Ez a dalszerzésnél a fő filozófiánk.

Az előző lemezen is hallható kozmikus, éteri hangulatok a Cynicet juttatták eszembe, sőt a hörgés mellett dallamos éneket is hallhatsz itt-ott…

A Cynic nagyszerű, de nem akartunk ezzel az albummal Cynices lüktetést létrehozni, mert az ének túl felszínes. Mélyebbre kell ásni magunkat a zenében és meghallgatni 3-4 alkalommal is, mielőtt ítéletet mondunk.

Nálam az Ocean Gateways viszi el a pálmát, mely egy az egyben a Covenant korabeli Morbid Angelre emlékeztet, neked melyik a kedvenc nótád? Elégedett vagy a végeredménnyel?

Köszönöm, főleg én írtam azt a számot, haha. A nyitó „Septuagint” a kedvencem.

A deluxe verzióra felkerült egy Cacophony feldolgozás a Concerto, ez kinek az ötlete volt?

Ez természetesen a gitárosunk ötlete volt. A stúdióban az eredetire doboltam rá, ami nehéz volt, mert az eredetit nem metronómra játszották rá és néha pontatlan.

Több bandában is részt vesztek az Obscura mellett, azokra mennyi időt és energiát tudtok fordítani? A másik bandák hatnak-e az Obscura-ra? Mindegyik egyformán fontos számotokra vagy van olyan, amelyik elsőbbséget élvez?

Zenészként nyitottnak kell lenned és sokat kell dolgoznod, hogy fejlődj. Szóval a többi banda is fontos, de az Obscura a legfontosabb. Úgy értem, játszom a Blotted Science-ben, ami sok energiámat emészti fel, de eddig csak felvételeket csináltunk, nem játszottunk élőben. Így az otthoni dalszerzés nem vonja el a figyelmemet az Obscuráról.

Mik a jövőbeni terveitek?

Az európai turné májusban kezdődik, utána egy hatalmas amerikai turnéra indulunk a Children of Bodommal. Ez elképesztő lesz!

Köszönöm szépen az interjút és további sok sikert kívánok!

————————-

ENGLISH VERSION:

What was the initial purpose when you formed the band? Who were the main influences, idols?

The initial purpose was to make music that we like ourselves. At first the main influences were Death, Cynic, Atheist, Morbid Angel, Dissection and Emperor. Those are still influences, but we listen to a lot of different stuff and every member has its own personal influences.

Do you consider the Obscura lineup strong?

Yes, of course.

How did you find Jeroen Paul Thesseling bassist in 2007? Could he help you a lot with his Pestilence experience?

We knew him already and Steffen has been in contact with him since 2004. So it was a logical step to get him in the band. The Pestilence experience wasn’t important for us, he only played on one album “Spheres” which was a flop back in 1993, even though I like that album best.

Congratulations on the new record it is very good. When did you start working on it? How do you write songs?

Thanks. We started working on the songs as soon as Cosmogenesis was out, so it took 2 years towrite the material. We just collect ideas which we write down on note sheets. By doing that it is easier to come up with a logical structure because everything is written down, I just need to adjust the arrangements.

Do you agree that Omnivium is easier to digest than Cosmogenesis? What are differences between the two albums?

I think that Omnivium is a lot more complex. If people consider it as more catchy, that’s cool. The difference is mainly that the new album is more epic and has longer songs, I mean it’s more prog!

As I see variety is key concept at you.

Definitely! Every song should sound different and have its own identity. That’s the main philosophy behind our songwriting.

There are many cosmic atmosphere on the album which reminded me to Cynic and there are some melodic vocals as well.

Cynic is great, however we didn’t want to create some Cynic vibe with this album and to hear that only because of the vocals is too superficial. One need to get deeper into the music and listen to it at least 3-4 times to finally make a first judgement.

My no.1 favourite is Ocean Gateways which remins me to Covenant-era Morbid Angel. Which is your favourite one? Are you satisfied with the result?

Thanks, I mostly wrote that song, haha. I like most the opener “Septuagint”.

Deluxe version contains a Cacophony cover, Concerto. Whos idea was this?

That was an idea by our guitarists of course. In the studio I played my drums to the original version, which was quite difficult, since it wasn’t recorded with a metronome and the timing is bad.

You play in different other bands as well. How much time and energy do you have for them? Have the other bands have effect on Obscura? Are the bands equally important to you or is there one that is the most important?

As a musician you need to be diverse and do a lot of things in order to improve. So the other bands are important but Obscura is always No.1. I mean, I play in Blotted Science which takes a lot of energy. But so far we’re only doing recordings and no live gigs. So writing songs at home doesn’t distract me from my work with Obscura at all.

What are the future plans?

We have a European tour coming next in May, after that we’re going to play a huge US Tour supporting Children of Bodom. That should be awesome!

Thanks a lot for the interview wish you all the best!

WEB: http://www.myspace.com/realmofobscura

Kapcsolódó cikkek

Cynic, Obscura, Cryptosis – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

Obscura Interjú

KMZ

Az Obscura négy év után új albummal jelentkezik

KMZ

Hot News: Swedish Aeon and German Over Your Threshold to go on G/A/S Tour supporting Obscura in March of 2013!

KMZ

Hot News: Obscura release Omnivium tab book; Guitar lesson video online

KMZ

Hot News: Obscura – Announce 10th Anniversary Show

KMZ

Hot News: Obscura’s entire Tokyo concert available for viewing

KMZ

Hot News: Obscura – Announce headlining Japanese tour dates

KMZ

Hot News – Obscura announce demo collection

KMZ

Hot News – Obscura recruits new bass player

KMZ

Hot News – Relapse news: Revocation – Unkind – Obscura

KMZ

OBSCURA – Omnivium

Menegroth

OBSCURA – Retribution (Reissue)

Dr. Feelgood

Obscura Interjú

A honlap alapértelmezése

OBSCURA – Cosmogenesis

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek