Interjúk

Obstruction Interjú

Kérdésekre Fábián Sándor, Izbéki Bálint válaszolt.

Üdvözlünk titeket a Kronos Mortusnál! A legutóbbi albumotok óta 4 év telt el, beszélnétek kicsit erről az időszakról?

Sanyi: A Horizont lemez utáni évben az Ossian 2004-es tavaszi turnéján vettünk részt és néhány fesztivál fellépésünk is volt, többször is volt alkalmunk a Hammer PeCSa rendezvényein fellépni, szóval nem unatkoztunk. Azért a sok koncertezés után éreztük, hogy időszerű lenne egy újabb albummal is kijönni, viszont anyagilag nem engedhettük meg magunknak, hogy egy teljes lemeznyi studiófelvételt készítsünk, viszont valami új dologgal mindenképpen szerettünk volna előjönni. Így született a 2005-ös Pokoli szárnyakon EP, amin két új nóta mellett néhány nagyon régi demós nótát rögzítettünk színvonalas hangzással. Kornél kiválása 2005 ősszel történt, így jött egy olyan időszak, amikor énekest kellett találnunk, Bálintnak be kellett illeszkednie, össze kellett szoknunk, felépíteni a koncertanyagot vele, majd közösen kellett összehoznunk a harmadik lemezt. Kornél kiválása utáni 1.5-2 év ezzel telt, mérsékelt koncertezés mellett.

A tagcserének személyes vagy zenei okai voltak? Mi a véleményetek Bálintról? Sikerült beilleszkednie a csapatba?

Sanyi: Nehéz az okokról beszélni, vegyes. Kornél énekhangját rengeteg kritika érte az együtt töltött évek során, és meg kell valljam nem álltunk mindig ki mellette, ezen a ponton pedig érthetően máris személyes vonzata is van a dolognak, hiszen nemcsak zenésztársak voltunk, de barátok is, együtt kezdtük és 10 évig együtt csináltuk. Nem volt könnyű nekünk a különválás, neki pedig mégkevésbé. Bálintnak sikerült beilleszkednie, és nem csak a szövegírásból, de a dalszerzésből is kivette a részét. Eleinte kissé visszafogott személyiségnek tűnt, amúgy egyáltalán nem az, sőt :-)) ma már éppúgy része a csapatnak. Elégedettek vagyunk vele.

Már a Horizont borítója sem volt csúnya, de ez igazán remekre sikeredett. Mi a véleményetek? Hogyan jönnek a borítóterv ötletei?

Sanyi: Örülünk, hogy tetszik. A címadó dal gondolatvilága ihlette a borítót. Közös ötlet volt, egy olyan uniformizált világot akartunk megmutatni vele, amelyben az emberek ugyanolyanok akarnak lenni, hasonlítani valamiféle reklámgépezet által sugallt ideálra. Amit a reklámokban eléjük raknak, azt veszik, azt eszik. Véleményük, szavuk nincs, csak változók egy nagy egyenletben, amit fogyasztói társadalomnak hívunk. (“Hívnak, hogy kövesd őket, elvárják, hogy szeresd őket, egyed azt, amit ők eléd raknak”, “Hidd el ez rossz irány, lásd meg, hogy mi a céljuk. Butulj el és költsd a lét, nehogy önmagad légy.”) A kivitelezés Juhász Zsolt és Faragó “Flynn” Petya munkáját dícséri.

A hangzás bivalyerős lett. Beszélnétek kicsit a stúdiómunkálatokról? Mi késztetett arra titeket, hogy Töfi most csak a keverést csinálja, a sávokat pedig a saját stúdiótokban vegyétek fel?

Sanyi: Az okok megintcsak a pénzre vezethetőek vissza, ragaszkodtunk a lemezmellékletes megjelenéshez, mert úgy éreztük a mai piaci helyzetben ez a lehetőség a legjobb, ha szeretnénk, hogy a zenénk sokakhoz jusson el. A lemezmellékletes konstrukció mellett viszont nem maradt pénzünk arra, hogy a teljes lemezt Töfinél vegyük fel. Ezért választottunk vegyes megoldást. Az évek során sikerült megfelelő minőségű hangszereket, erősítőket, és egyéb felvételhez szükséges felszerelést összeszednünk, hogy kellően jó felvételek születhessenek otthon is. Ennek van még egy előnye is, nem voltunk időhöz kötve (leszámítva persze a megjelenés határidejét). Töfi munkája azonban nélkülözhetetlen volt a megfelelő végeredményhez és pontosítanék is, nem csak kevert, hanem masterelte is az anyagot, ez nagyon fontos.

Véleményem szerint az új lemez egy kicsit visszafogottabb tempójú lett az előző, Horizonthoz képest. Célotok volt egy efféle letisztultabb, de ugyanakkor fogósabb lemezt világra hozni, vagy egyszerűen csak ez jött ki belőletek? Kérdezem mindezt azért, mert még körülbelül két éve egy interjúban azt nyilatkoztátok, hogy ebbe az anyagba mindent bele fogtok adni.

Sanyi: Ha letisztultabb zenei meggondolásokat érzel a lemez mögött, az teljesen tudatos, egyébként meg ez magától is kialakul. Nem akartunk felesleges zenei bonyolítást a nótákba, a kezdeti időkben megvolt az a hibánk, hogy mindenáron meg akartuk mutatni mit tudunk az adott hangszeren. Ezért a számokba sokszor öncélú részek kerültek (még 3 riff, 2 perces gitárszóló, stb…). Ennél sokkal fontosabb, hogy amit csinálunk, az érthető, ütős és profin, érzéssel játszott és hangszerelt legyen. A zeneszerzésben pedig továbbra is a közös munka hívei vagyunk, unalmas lenne a lemez, ha egy ember írná, ezért mindenki hoz számokat, sokat pedig közösen írunk. Sokféle a zenei ízlésünk is, így tud változatos maradni az összkép.

Milyen a lemez eddigi fogadtatása? Vannak már visszajelzések?

Sanyi: Eddig néhány kivételtől eltekintve többnyire pozitívak. Picit tartottunk tőle elfogadják-e Bálintot, az énekes és frontember váltásnál elég gyakori, hogy egy zenekart az új frontemberrel nem nagyon fogad el a közönség, erre számtalan példa van. Esetünkben ezzel a problémával úgy tűnik nem kell megküzdenünk. A lemezbemutató koncerten kiderül mennyire lett tényleg fogós a lemez.

A szövegeitekben a klasszikus heavy metal témák mellett felbukkannak poszt-apokaliptikus víziók is, de a Halálmadár szövege sem épp szokványos. Beszélnétek egy kicsit arról, hogy mi inspirál titeket egy-egy dalszöveg megírásakor?

Bálint: A szövegeket én írtam a lemezre, egy kivételével, ami Tamás egy régebben írt szövegéből fejlődött ki. Pont ezért az egész lemezen az én gondolataim érvényesülnek a lemez szövegvilágában. Abszolút élethelyzetbeli érzések inspiráltak, kicsit “tanító jellegűre” is sikerült 1-2 szám, ez nem volt szándékos. Így egy kicsit talán komoly és néhol borús is lett a hangvétel. Kivétel a metál város, amit nem kell vérkomolyan venni, kamaszkori rockerkedő érzéseket tükröz, amikor még felháboritott hogy miért nem metál szól az összes rádióból 😀 haha. Illetve most is felháborít hogy el van nyomva a keményebb rockzene és nincs elismerve a teljesítmény, de már tudjuk hogy ez úgyis egy reménytelen dolog. De talán jobb is ha underground marad ez a stílus. Az Armageddon témája pedig igen aktuális, és nem gondolom hogy elcsépelt, a környezetszennyezés problémájára a mai emberi mentalitás korszakában nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

Gondolkodtatok arról, hogy esetleg angol nyelven írjatok szöveget? Csak mert szerintem ez egy nemzetközi színvonalú anyag, amellyel bátran próbálkozhatnátok külföldön is. Vagy nem vonz titeket a nemzetközi színtér?

Sanyi: Igen angol nyelvű verzió mindenképp lesz. Még azt nem tudjuk, hogy promóciós EP készül csak néhány nótával a lemezről, vagy a teljes lemez. Ez leginkább idő kérdése. Szeretnénk promotálni a lemezt nyugatabbra is, ehhez elengedhetetlen az angol ének.

Hogy érzitek: inkább a zenekar indulásánál volt nagyobb a rajongók lelkesedése, vagy éppen most indul be az együttes szekere, ahogy egyre ismertebbek lesztek?

Sanyi: A zenekar indulásánál az első 6-7 évben nagyobb volt a lelkesedés, az utóbbi néhány évben főleg a lemezmegjelenés előtt csend volt a zenekar körül. Ez érthető. Énekesváltás, lemezírás, kevés koncert…. Amikor indultunk 95-ben Győrben, akkor ha piaci szemmel nézzük a helyzetet, heavy metal zenére kezdett éledezni a kereslet, hazai szinten is a heavy metal egy új hulláma kezdett kibontakozni. Az Ossian is ezekben az években alakult újra. Győrben 300-400 fős önálló koncerteket lehetett csinálni a művházban. Ma, ha teljesen ingyenes koncertet csinálsz, arra se jönnek el ennyien. A heavy metal zene népszerűsége talán nem is változott, azonban kínálati oldalon rengeteg zenekar jelent meg, itt vannak a régi nagy klasszikusaink, és új bandák közül is rengeteg, egyértelmű, hogy a kereslet is aprózódik, ez így törvényszerű. Amennyire a lehetőségeink adják igyekszünk a felszínen maradni, ehhez nem elég egy jó lemez, annál több kell. Jó zenészből, jó lemezből rengeteg van.

Bálint: Erről egyelőre még szerintem korai lenne spekulálni, a Wigwamos lemezbemutató koncert látogatottságából és az az utáni visszajelzésekből lehet majd következtetéseket levonni.

Mi a véleményetek a hazai heavy metal és underground színtérről? Javulni látszik a helyzet, vagy épp ellenkezőleg?

Sanyi: Előző kérdésben ezt kifejtettem, nem javul, nem romlik, hanem egyszerűen úgy alakul, ahogy a piac szabályozza. Jó lenne, ha a médiában a stílus nagyobb súlyt kapna. Az emberek zenei ízlését (főleg tizenévesen) igen nagy mértékben befolyásolja az, hogy mit raknak eléjük a tv-ben, rádióban egész nap. Itt lenne a médiának némi értékszűrő szerepe is, de manapság nem jellemző, hogy az élet bármilyen területén erre hangsúlyt helyeznének, a profit az elsőrendű szempont. Azaz könnyen zabálható, gyorsan fogyasztható dolgokat nyomnak a képünkbe, amelyeken nagy hasznot lehet kaszálni, tisztára mint a gyorséttermek. Trendek jönnek mennek, nem tartom kizártnak, hogy eljön az idő még, amikor a gitár alapú kemény rock zene megint divat lesz, ez tudna nagy változást eredményezni. Enélkül egy-két nagyobb zenekart leszámítva ez underground marad, legalábbis itthon biztosan.

Bálint: A helyzet szerintem elég aggasztó. A piaci kínálat kereslet nagyon megfordult a régebbi időkhöz képest. Ma már nem az van hogy 1-1 koncertre zenekart keresnek a szorakozóhelyek, fesztiválok, hanem annyi a zenekar, hogy versengeni kell 1-1 helyszínért, pozícióért. Ez igazából azért rossz, mert a minőség, tehetség nem tud érvényesülni. Aki fizet, játszik. Mindegy mennyire szar vagy jó a zenekar. Csak a nagyobb, vagy valami miatt felkapottabb zenekarok tehetik meg hogy gázsiért játszanak. Pont emiatt rengeteg a koncerteken a vérciki zenekar, amivel azt érik el, hogy csökken az érdeklődés. Persze ez a hallgatóság igényszintjével negyon egybevág, de erről napokig el lehetne beszélgetni. Mindenestre az igen pozitív, hogy egyre több a jó zenekar, akik minőségi zenét, minőségi kivitelezéssel adnak elő, de eszméletlen nehezen kapnak lehetőséget. Természetesen nem szabad elfelejteni hogy a zeneipar a rock/metal színtéren is ugyanugy gazdasági alapon működik. Eszméletlen pénzeket kell költeni promocióra hogy megismertesd magad a hallgatósággal. A gáz az, hogy ebben magyarországon 1 kiadó sem igazán segítőkész. Zsebből kel mindent előteremteni. Nincs már az hogy meglát egy kiadó, vagy menedzser, lát benned fantáziát, befektet és felfuttat. Még ha fantáziát lát is a dologban, akkor is az van hogy futtasd fel magad valamennyire, és utána szoba állunk veled talán. Ez valószínűleg a kicsi piac miatt van, Magyarországon a metal zenére igen kicsi a kereslet. Lényegében ma az Ossian az egyetlen metal zenekar aki meg tudja tölteni Pesten a PECSÁT. Más zenekarok 100-200-as nézőszám előtt játszanak Pesten, és már sokat mondtam. Teljesen mindegy milyen zenét játszol. Egyedül ingyenes koncertere mennek le az emberek.

A 2008-as januári lemezbemutató koncertre terveztek valami meglepetést? Esetleg egy lemezbemutató turnét?

Sanyi: Hát, ha elmondanám, hogy mi a meglepetés, akkor nem lenne meglepetés 🙂 Egy mindenki számára maradandó Obstruction koncertet garantálhatok. Lézerekre, földrengésre, tüzijátékra ne számítsunk 🙂 ezek meglehetősen költséges dolgok, de igyekszünk egy nagyon színvonalas koncertet összehozni. Annyit fontos tudni még a lemezbemutatóról (jan. 11 – wigwam), hogy, aki vesz decemberi Hammerworld magazint, az fog találni benne egy kupont, amivel féláron jöhet be a koncertre (a teljes jegyár azt hiszem 1200 körül lesz, kuponnal így 600). Nálunk már szinte bevált szokás, hogy a lemezeket az Ossian-al turnéztatjuk meg, egyelőre a 2008-as tavaszi turnéról sajnos nem tudok konkrétumot mondani, nem biztos, hogy ezúttal Ossian turnés megoldás lesz.

Egyéb tervek a közeli jövőre nézve? Esetleg újabb anyag, videoklip vagy hasonlók tervbe vannak véve?

Sanyi: Negyedik lemezről még korai lenne bármit mondani, klippet szeretnénk az új lemezhez természetesen, meg minél több helyen koncertezni.

Köszönjük szépen az interjú lehetőségét, és sok sikert kívánunk nektek az új lemezzel!

Sanyi, Bálint: Mi kösz a lehetőséget.

Web: http://www.obstruction.hu/

Kapcsolódó cikkek

OBSTRUCTION – Vadak Földje

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár