Interjúk

OM interjú

A kérdésekre Vijaya – Szandrik László válaszolt.

Eljött a nap az újabb mű felemelkedésére! A címe „Töredék” és a H-Music kiadónál jelenik meg. Mit mondanál a lelki állapotodról? Milyen kérdések merülnek fel benned a megjelenéssel kapcsolatban, amire várod a választ?

A lelki állapotom? Nagyon örülök! Kb. 2 órája, hogy fizikailag kézbe fogtam az új lemezt. Már nem egyszer megtörtént ez velem, de mindig nagyon jó érzés. Persze, rengeteg munka után, főleg, hogy a modern világnak köszönhetően szinte minden csak digitálisan létezik egy számítógépbe zárva, nagy öröm, amikor tényleg ott van előtted. És hát gyönyörű lett. Most csak az foglalkoztat, hogy minél több emberhez eljusson.

Kb. 2-3 dolog van amit egyből rá lehet vágni a zenétekre. Egyedi, sok hallgatást igényel és van egy olyan erő benne, ha azt megérezzük hatalmas magasságokba emel fel. Te mit mondanál ezzel kapcsolatban? Mennyire különleges az OM és mennyire lehet felkapott idővel?

Örülök, hogy egyedinek látod a zenénket, bár nem volt ez feltétlen cél. Én mindig olyan zenét igyekszek csinálni, amit én is szívesen hallgatok, eljátszok. Szerintem ettől őszinte, hiteles valami. Bár szeretem a komplex, progresszív zenéket, az OM nem ilyen, a refrének könnyen emészthetőek és a dalok sincsenek túlbonyolítva. Persze igyekeztem, hogy e mellett sok rétegű legyen a zene és a szöveg is. Ez utóbbival most egy lépéssel pozitívabb irányba mentünk. A gödör aljáról, ahol gyakran ez a társadalom van nem nehéz felfelé tartani.
Szerintem különleges az OM, de hogy mikor és hányan fedezik fel az már nem rajtam, vagy rajtunk múlik. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, de nem csak a magon múlik, hanem a talajon is, hogy kinő a növény.

OM_cover221017

A mostani OM album már a harmadik a sorban. Az első kiadványt követően egyéb elfoglaltságod miatt volt egy nagyobb szünet, de az előző „Örökkévégtelen” után hamar összejött a mostani 12+2 dal. Nyilván akkor volt egy másféle lelki állapotod, visszatérés, fejlődés és egyéb dolgok miatt. A mostani viszont teljesen más lehetett. Mennyire kaptál lendületet és mi volt másabb a zenei inspirációd terén?

A korábbi zenekaromnál, a Mantránál is nagyon változatosak voltak a lemezeink zenei, hangzás és hangulat terén is. Mindig őszintén álltunk neki, és a bennünk lévő legjobbat próbáltuk kihozni. Most is így történt. Egyre jobban belejöttem az otthoni stúdiózásba, volt némi fejlesztés is, és persze értek zenei és érzelmi hatások is. Nem meglepetés, hogy a világ komolyan megbolydult, ennek hatásából én se maradtam ki.

A „Töredék” dalaiban jóval kevesebb vendégzenész szerepel a korábbihoz képest és lehetett olvasni, hogy gyakorlatilag elég jól összeállt az OM. Nevezhetünk már bátran zenekarnak állandó tagokkal? Az emberek zenei tehetségén kívül milyen szempontok fontosak számodra akiket közelebb engedsz magadhoz és belenyúlhatnak az OM világába?

Én hűséges típus vagyok szívesen dolgoznék együtt folyamatosan ugyanazokkal az emberekkel, de ráerőltetni se akarom magam másokra. A barátaimnak 1-2 szám belefért/belefér, de több nem és ezt tiszteletben tartom. Próbálom ennek az előnyös oldalát nézni, és örülni a sokszínűségnek. Ez most annyiban változott, hogy a felvételek alatt Lőrincz Zolival kialakult egy nagyon jó munkakapcsolat és az eredeti másfél számból hét lett. Úgy tűnik, hogy neki most van kedve, energiája, amit be tud tenni, és ennek én nagyon örülök.
De a többiekről se feledkezzünk meg. Csató Peti régi, nagy barátom, vele mindig nagy öröm dolgozni és hamar megtaláljuk a közös hangot. Most szöveget is írt az egyik dalához („Hol vannak”). Fellegi Ádám is egy komplett dalt adott a lemezre ugyanúgy, mint az előzőre is. Sokan nem is veszik észre. Azért a barátaim, mert hasonlóan gondolkodnak, zenélnek, így nem ért meglepetés.

Mennyire érzed másabbnak, jobbnak-fejlettebbnek az új dalokat? Mi minden kaphat a rajongó a „Töredék” meghallgatása kapcsán?

Bár változatos, de egy kicsit egységesebb lett ez az album. Ebben, ahogy mondtam közrejátszik a Zoli szereplése és a hangzás „megtalálása”. Kevesebb a kísérletezés, de azért vannak új dolgok. Ígérhetem, hogy a jövőben is.
Ma már nem annyira meglepetés, hogy mi lesz egy lemezen, mi is kiadtunk már jó pár dalt, ebből már sejtheti mindenki, hogy mit kap.

Elég sok dal megjelent már a YouTube oldalon, tehát sokan belekóstolhattak az új OM-ba. Valószínű érzékeltél néhány kritikát, véleményt ezekről. Szerinted összejöhet egy „nagyobb” siker? Lehet a legsikeresebb album a mostani? Hirtelen eszedbe jut olyan vélemény, amit szívesen megosztanál ezzel kapcsolatban?

A Csató Petis dalokat nagyon jól fogadják, sokan szeretik őt és a Replikát. De Zolit és Abhilasa-t is örömmel fogadják. Annak is sokan örülnek, hogy a klipekben személyesen is felbukkannak a zenészek, nem csak a szöveg van ott.
Úgy gondolom, hogy sikeresebb lesz, mint az előző, de az se zavar, ha valakinek az a kedvence. Nekem mindkettő a saját „gyermekem”.

Szerinted mennyire nehéz több külsős emberrel összehozni egy albumot, mint néhány állandó taggal? Mennyi pluszt ad, hogy ismert zenészek adják hozzá tudásukat, szeretetüket a dalokhoz?

Először nekem is furcsa volt, hogy az adott énekessel nem is találkoztam, csak leveleztem, majd küldözgettük egymásnak a cuccokat. Meg van ennek a szépsége és a nehézsége is.
A hozzáadott értéke mindig túlmutat a változatosságán, bár az se utolsó érv.

Milyen értékek fontosak számodra az életben? Mennyire ülteted át ezt a zenébe?

Mivel a szövegek 70-80%-a tőlem jön ezen, és az előző albumon, azt hiszem ez eléggé átjön. Nyilvánvaló, hogy a keleti tanítások közel állnak hozzám, nagyrészt a szerint élek, de próbálok teljesen nyitott maradni minden értékes, értelmes dolog irányában. És ez nyilvánul meg az OM-ban is.

Sokan ismertek korábbról a Mantra vagy esetleg Fantom zenekarokból. Hogyan értékeled azokat az időket a mai szemmel? Mit kaptál azoktól a zenei évektől?

A Fantom a tizenéves lázadásunk volt, teljesen kompromisszummentesen. De már akkor elkezdtünk érdeklődni a spirituális témák iránt. A szövegeket nem én írtam, de utánaolvastunk a dolgoknak, hogy ne csak agyatlan sátánozás legyen.
A Mantra az OM teljes értékű elődje. Nyilván abban Jaya Hari, Kowa és mások szerepe is nagy volt, de az eszmeisége, és sokszor a zeneisége az hasonló. Persze minden változik és fejlődik.

Mit terveztek még az idei évre vagy a következő év elejére? Milyen folytatás lenne jó?

Készülnek klipek a hátralévő daloknak, illetve már most is vannak új ötletek, de ezeket még nem szeretném elárulni. Most maradjunk ennél a lemeznél, örülnék, ha minél több helyre eljutna, minél többen megszeretnék.

Én úgy gondolom eléggé jól látod az emberi értékeket és tudod hogyan lehet jót még jobbá tenni. Mit mondanál, vagy mit üzennél a rajongóknak?

Egyetlen változást tudunk csak biztosan elérni: a sajátunkat. Persze jó lenne minden más is, de azokra nem nagyon van befolyásunk, viszont arra, hogy mi mit teszünk, mondunk, gondolkodunk arra igen. Ha nem is tudod megváltani a világot, a saját boldogságodat el tudod érni. Peace.


https://www.facebook.com/OMmusic108

https://om.hmusic.hu/

Kapcsolódó cikkek

OM – Már megint – Vadonatúj dal Csató Péter közreműködésével

KMZ

Figyelemfelkeltő kisfilmet kapott az OM Felnőttél című dala

KMZ

“Egy kopott kép nem pótol…” – A napokban aktuális ballada az OM holnap érkező nagylemezéről: Velem vagy

KMZ

Legyen ahogy akarod: Egy újabb friss dal az OM zenekartól – Elindult a Töredék című nagylemez előrendelése

KMZ

Élek: Vadonatúj dal az OM zenekartól – Közeledik a harmadik album megjelenése

KMZ

OM – Készül a harmadik lemez, itt egy újabb dal: Ott foglak várni

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek