Interjúk

Omega Diatribe interjú

Üdvözlet! Több mint 10 éve léteztek és ennek meg is van az eredménye. Magyar bandához képest hamar kitörtetek! Ti is így látjátok? Nehéz volt idáig eljutni? Sok múlt a szerencsén is?

Milán: Kitörtünk? (nevet) Nagyon jó ezt hallani, de szerintem még van melónk a kitörésig. Hatalmas szerencsénk, hogy van egy Hájer-Ákos páros a csapatban, ők tudják igazán, hogy mennyire nehéz volt idáig eljutni.

Hájer: Köszi a kedves szavakat. A kitörés még valóban arrébb van, de dolgozunk az ügyön… Aztán meglátjuk, hogy mit szán nekünk a sors! Arra mindenképp büszkék vagyunk, ahol tart jelenleg a zenekar és ahová vezetett a kitartásunk és a zenei alázatunk. Nehéznek persze, hogy nehéz volt idáig eltolni a zenekar szekerét, hiszen Ákossal már 2008 óta csináljuk az Omega Diatribe dolgait, amiből a nagyérdemű csak 2012-ben kapott ízelítőt. Volt egy csomó tagcserénk és mindenféle életvitelből fakadó probléma amit helyre kellett rakni ahhoz, hogy a zenekarozást sokáig tudjuk még csinálni. Mindenesetre bármennyire is nehéz volt, csodálatos tapasztalás és fejlődés volt idáig eljutni. Számomra nincs is bámulatosabb dolog annál, mint a semmiből létrehozni valamit aminek az emberi lélek a forrása. Ez a zenénk!

Ákos: Igazság szerint nem is érzem magunkat egy szerencsés zenekarnak, ha belegondolok miken mentünk keresztül a kezdetek óta. Elég csak a tagcserékre gondolni, vagy éppen arra, hogy a mai napig egyetlen magyar management sem volt vevő arra, hogy velünk dolgozzon. De még számtalan pont volt, ahol feladhattuk volna. Nem sok olyan mérföldkövet tudnék felsorolni a zenekar életében, ami a szerencsének köszönhetően teljesült. Általában szükségszerűen a saját kezünkbe vettük a feladatokat amik az előrelépéshez elengedhetetlenek voltak. Természetesen ez meg is hosszabbította a fejlődési folyamatot, hiszen ezekbe a feladatokba bele kellett tanulnunk, illetve mindig egyre több lett a belőlük ahogy növekedett a zenekar. Ez most ott tart, hogy nap mint nap munka után még zenekari ügyekkel foglalkozunk folyamatosan. Sokszor nem könnyű, de ilyen a szerelem.

Három album már legördült. Idehaza mennyire sikerült a hiánypótlás ebben a stílusban?

Hájer: Azt mondják, hogy sikerült (nevet). Az őszintét megvallva sosem akartunk egy bizonyos stílushoz tartozni, sokkal inkább csak olyan zenét akartunk csinálni, amiért rajongunk. Az tény, hogy nem sok zenekar mozog hasonló zenei világban itthon.

Ákos: Igen, ezt a hallgatóság talán jobban meg tudja mondani. Várjuk a válaszokat sms-ben a 0690-666-os emelt díjas telefonszámra.

Szeptember elején megkapjuk tőletek a negyedik teljes albumot. Milyen értékeket visel? Milyen irányba kanyarodtatok és fejlesztettétek a zenéteket?

Milán: Mindenképp egy modernebb, letisztultabb és mégis változatosabb lemez lett a Metanoia. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni a srácokkal, már kész volt az egész Trinity és habár az is egy egyenesebb anyag, mint az elődei, szerintem mégis alapvetően egy elég tipikus OD lemezről van szó. Sokat beszélgettünk Gergővel, hogy szerintem külső hallgatóként mitől lenne jobb a zenekar és valahol ő is érezte, hogy lépni kell egy újabb irányba. Ha valaki úgy áll majd neki a Metanoiának, mint én, akinek csak a barátai zenészek, akkor biztosan sokkal könnyebben fogja megemészteni a hallottakat, mint korábban.

Ákos: Nem vagyunk már tinédzserek és itt egy halálos járvány, nincs már sok időnk arra várni, hogy valaki megértse a zenénket. Ideje betörni a pop zenei piacra (nevet).

Neves Jens Bogren svéd producert, miért neveznéd az egyik legjobbnak számotokra ebben a műfajban? Mit tudott pluszként nyújtani?

Hájer: Számomra teljes mértékben egy ligában mozognak Tue Madsen-nel. Nem tudom azt mondani, hogy az egyik jobb a másiknál, egyszerűen csak másabb… Jens olyan zenekarok lemezeivel tette le a névjegyét, mint a Sepultura, Dimmu Borgir, Katatonia, Arch Enemy…stb. Ez valamilyen szinten reprezentálja a kvalitásait. Számunkra mégis az volt a döntő érv, amikor elküldte az első dalt, hogy Ő mire gondolt.

Milán: Egyébként most, hogy az egész koncert szettet hallgatom az őszi szezon miatt, nagyon feltűnő a különbség a 2 utolsó lemez között, pedig Tue is remek munkát végzett. Jens melója nagyon passzol a Metanoia hangulatához, leszedi a fejem…

A „Metanoia” szerintetek mekkorát fog dörrenni? Mennyire lehet manapság idehaza és külföldön sikert elérni? Melyik a fontosabb számotokra?

Milán: Reméljük, hogy nagyot! (nevet) A két klippes dalra elég jó kritikákat kaptunk, ami azért elég jól összefoglalja a komplett anyagot. Szóval bízunk benne, hogy ezzel a lemezzel ismét léphetünk párat előre. Szerintem a mi esetünkbe teljesen érthető, hogy a külföldi irány van prioritásban. Ne érts félre, imádunk itthon játszani és eszméletlenül boldogok vagyunk, hogy bármerre járunk találkozunk olyan arcokkal, akik követnek minket. De miért akarnánk évről évre ugyanazokat a magyar köröket lefutni, amit már 10-15 alkalommal végig toltunk… Többek között most van egy Belga-Luxemburg hétvégénk. Még egyik országban sem jártam… Nyilván nagyobb izgalommal futunk neki egy ilyen hétvégének, mint egy Debrecen- Nyíregyházának. Pedig direkt azért mondtam ezt a két várost, mert mocskosul imádunk náluk nyomulni. De érted, Debrecenben már annyiszor ittam, hogy össze se tudnám számolni, Fehérvár után a kedvenc vidéki városom… Még van bennünk lendület rendesen és izgatottan megyünk neki az új dolgoknak.

Ákos: Mindig nagy reményekkel állunk ilyenkor a megjelenéssel kapcsolatban, de ugyanakkor tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a mai zenefogyasztási kultúra teljesen másképp működik, mint amiben mi nőttünk fel. Egyre kevesebb ember hallgat végig egy teljes albumot. Ezt mi is tapasztaltuk már mikor pl a Trinity-ről felhasználtunk egy-egy számrészletet rövid turnévideókhoz, és többen írtak ránk, hogy ‘fú de jó, ez valami új szám lesz?’. Közben ott volt a lemezen már egy éve (nevet).

Jelen helyzet miatt mennyire aggódtok? Gondolok itt arra, hogy nem sikerül annyit koncertezni, mint amennyit szeretnétek! Mely időpontok tűnnek biztosnak?

Milán: Én nagyon aggódom, főleg ugye a külföldi dátumok vannak veszélyben. Amíg azokat le nem zavarjuk, folyamat veszélybe lesznek. Lövésünk sincs mi lesz itt az ősszel, de nagyon bízunk benne, hogy jól alakulnak a dolgaink.

Ákos: Nem rég tettük közzé a turnéflyerünket, ami 24 állomást tartalmaz év végéig, ezekből már négyet el kellett halasztanunk jövő évre. A többi egyelőre fix, de ez bármelyik pillanatban változhat. Főleg, hogy most szeptembertől újabb szigorításokkal kecsegtetnek. Csak remélni tudunk, hogy minél több bulit le tudunk majd nyomni.

A megjelent klippes dalokról mit mondanál? Hogyan állt össze mindez? Mi minden kell egy ilyen megvalósításához?

Hájer: A Parallel c. klipnél tapasztaltuk meg először, hogy milyen az amikor 12 ember dolgozik a zenekaron kívül a produkció sikeréért. Eszméletlenül inspiráló volt és egyúttal megtisztelő is, hogy ezek a szakemberek mind annyira hisznek benne, mint mi és próbálják a lehető legjobbat kihozni az anyagból, ami majd a végén a vászonra kerül. Ezúton is pacsi a Thornfields Production-nek, akik szerintem valami elképesztő képi világgal támogatták meg a dalt. A Mirror Neuron pedig a másik véglet volt… Teljes gerilla üzemmódban, mindent magunk csináltunk a mozgóképen, mivel teljesen kifutottunk már a büdzsénkből (nevet).

A Metal Scrap Records fogja megjeleníteni az albumot. Miért választottátok őket, miért voltak ők szimpatikusak? Világszerte megjelenik a kiadványotok több formátumban?

Hájer: A Metal Scrap Records szárnyai alatt jelent meg a Trinity lemez is és mivel teljes mértékben meg voltunk elégedve azzal, amit nyújtottak nekünk, így adta magát, hogy az új korong felett is Ők apáskodjanak. Míg a Trinity 2000 példányban jelent meg, a Metanoia már 2500 példányban lát napvilágot Európában, az Egyesült Királyságban, Japánban és az Egyesült Államokban egyaránt, gyönyörű 6 paneles DIGIPAK formájában. Ezen felül természetesen az összes jelentősebb streaming platformon elérhető lesz a lemez, hiszen ez már elengedhetetlen.

Idén történt már valamilyen érdekesség vagy meglepő dolog veletek?

Milán: A vírus kitörésénél egy egész napot ott hesszeltünk a milánói reptéren, aztán pedig életemben először a februári napsütésben áztattam a lábam a spanyol tengerparton. Emelett pedig felvettünk egy lemezt és túléltük egy világjárvány első fázisát. Nagyjából ennyi.

Ricsi: Számomra az idei legérdekesebb dolog az volt, amikor februárban fürödtem Spanyolországban a tengerben, és mintha nyár lett volna azt éreztük. Aztán mentünk és lenyomtunk egy hatalmas bulit az egy elég jó párosítás volt.

Tamás: Sosem töltöttem még 10 órát várva egy reptéren, de annyit elárulhatok, hogy elég sok euró kell hozzá, hogy végig idd ezt a felesleges időt (nevet). Cserébe viszont februárban belecsöppensz Spanyolországban a késő tavaszba este pedig egy brutál koncertbe, ahol megőrülnek az emberek a zenénkre.

Kérlek sorolj fel 3 dolgot, ami miatt érdemes zenélni! Milyen cuccokkal ajánlott kezdeni egy alakuló zenekarnak? Mennyire sok pénz kell hozzá?

Milán: Siker, pénz, csillogás. Ezekért mondjuk mindenképp érdemes csinálni, nekünk viszont valami egészen más jutott! (nevet) Pont annyi lóvé kell hozzá, amekkora célokat tűzöl ki magad elé. Ha pusztán elég a zene szeretete, akkor elég ha már egy használható kis cuccot összeraktok magatoknak. A többi meg majd úgyis jön magától, érezni fogod belül.

Hájer: Számomra egyértelműen az alkotás és annak menete, a zene önterápiás hatása és az, hogy szinte minden hétvégén útra kelhetünk a srácokkal.

Ákos: Zenélés közben az ember egy flow állapotba kerül, amikor is semmi másra nem gondol, részévé válik a zenének. Ilyenkor minden problémád elszáll, jobb mint bármilyen terápia. Kiadhatod magadból a rengeteg felgyülemlett negatív energiát.

Tamás: Csak ismételni tudnám amit a srácok írtak.

Milyen megpróbáltatásokra kell felkészülni a kezdőknek? Milyen hibát ne vétsenek!

Milán: Nem hiszem, hogy erre fel lehet készülni és nem is biztos, hogy szükség van rá. Mindenkinek fontos a saját útját járni, a saját bőrén megtapasztalni azt a sok szart, ami ahhoz kell, hogy A-ból B-be eljuss. Az ügyesebbek úgyis figyelnek és egy csomó dolgot elleshetnek az előttük járóktól. Erre is szükség van. De a legfontosabb mindenképp az alázat és a tisztelet. Ha ez hiányzik, akkor kuka az egész. Imádnod kell a zenét, alázatosan kell hozzáállnod a zenéléshez és tisztelned kell a közösség tagjait. Sok fiatal, tele lóvéval, megveszi a jó cuccokat, ír egy lemezt, felveszi egy jó helyen, aztán várja a csodát. Ha nincs meg minden lépcsőfokok, akkor hamar elesel… Ezek az arcok hamar ki is esnek, mert sosem jelent számukra annyit az egész, hogy megérdemeljék az érzést, ami minket is elfog minden este a színpadon.

Ricsi: Rengeteg áldozattal jár ha valamit ebben a szakmában el akar érni az ember, erre mindenképpen fel kell készülni. Az életedet kell a zenélés köré építeni ha komolyan akarod csinálni. Mindenképpen jól meg kell válogatni hogy kivel kelsz útra.

Ákos: A kérdést kicsit megkerülve én azt gondolom, hogy a zenélésben a legfontosabb, hogy szeresd amit csinálsz. Ha senki másnak nem tetszik, akkor is a lényeg, hogy te élvezd. Folyamatosan képezni kell magad és aztán úgyis eldől, hogy lesz e belőle valami. És ha nem, akkor is kit érdekel, amíg te jól érzed magad.

Tamás: Milyen hibát ne vétsenek? Ne áruld el a többieknek, hogy van jogosítványod (nevet)

Az idei év hátralévő részében mit terveztek?

Hájer: Nagyon bízom benne, hogy a legtöbb állomást le tudjuk zavarni a Metanoia lemezbemutató turnéján, aztán nekiállni a harmadik klipforgatásnak év végén, jövő év elején.

Ricsi: Minél jobban megcsinálni a bulikat ami marad belőlük.

Sokat szoktatok kommunikálni rajongókkal neten vagy élőben?

Milán: Inkább élőben vagyunk jobbak. Ilyen old school arcok vagyunk, hogy sörrel a kézben jobban megy. (nevet)

Hájer: Én alapvetően nagyon szeretek új emberekkel megismerkedni, így bárkivel szívesen kommunikálok akár személyesen, akár online aki úgy érzi, hogy szeretne váltani pár szót.

Ricsi: Legfőképpen koncerteken szoktunk kommunikálni azokkal akik megszólítanak egy két pozitív gondolattal.

Ákos: Én mondjuk kicsit antiszoc vagyok. Örülök, ha nem kell túl sok emberrel beszélgetnem. De próbálok azért helytállni és fejlődni ebben is (nevet).

Tamás: Én meg aztán beszélek mindenkivel ha jót mond, ha nem. Persze vannak napok amikor én is inkább antiszoc módban nyomom.

A legutóbbi rajongó mit mondott a zenétekre?

Milán: Várj csak. Igazi rajongó?… Anyukám pár hete írt, hogy egész jó lett a Parallel klipje!

Ricsi: “Húú, hát ez atom-brutál!”

Tamás: “Ez nagyon király volt! Iszunk végre valamit?”

Hájer: “Ti vagytok az inspirációm!”

Köszönöm az interjút, sok sikert!

Mi is köszönjük a lehetőséget és a király kérdéseket! Reméljük hamarosan minél többetekkel együtt piríthatunk a koncerteken.

http://omegadiatribe.com
http://facebook.com/omegadiatribe

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az Omega Diatribe új lemeze Deviant címmel!

KMZ

Komoly témával és súlyos zenével landolt a második felvezető dal a közelgő Omega Diatribe lemezről!

KMZ

Új dal a decemberben megjelenő ötödik Omega Diatribe lemezről!

KMZ

Új év, új energiák az Omega Diatribe fedélzetén!

KMZ

Pénteken 10 éves jubileumi Omega Diatribe koncert az A38 Hajón!

KMZ

Tizedik szülinapja alkalmából új EP-vel rukkol elő az Omega Diatribe!

KMZ

Tizedik szülinapja alkalmából új EP-vel rukkol elő az Omega Diatribe!

KMZ

Lazarvs / Omega Diatribe – minden alkalommal fantasztikus a közönség

KMZ

Omega Diatribe – ‘You Can’t Save Me’ werkfilm

KMZ

Omega Diatribe / Live Life Hard / Eagle Has Landed – az este nagyon jó élményként maradt meg bennem

KMZ

Grandiózus modern metal est Budapesten, az A38 Hajó gyomrában!

KMZ

Omega Diatribe / Nova Prospect / Eagle Has Landed – hatékony hármas

KMZ

Felkavaró klippel sújt le az Omega Diatribe

KMZ

Omega Diatribe – Parallel gitáros videó és idei tervezet

KMZ

Omega Diatribe – változások a zenekar felállásában

KMZ

Mirror Neuron címmel büntet az új Omega Diatribe dal!

KMZ

Omega Diatribe – beszippant az új Omega Diatribe dal, akár egy fekete lyuk!

KMZ

Metanoia címmel, szeptember 4-én jelenik meg az Omega Diatribe negyedik lemeze

KMZ

Omega Diatribe turné helyett turnévideó

KMZ

Jens Bogren közreműködésével készül a negyedik Omega Diatribe lemez!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek