Omega Diatribe Interjú

Az Omega Diatribe zenekar kezd rajongókra lelni és egyre több „állatot” megszelídíteni. Mikor jött létre a zenekar? Mennyire volt nehéz társakat találni?

Hájer: Hadd mutassam be a jelenlegi sziklaszilárd felállást. Komáromi Gergely – vokál, Metzger “Kaffer” Dávid – dob, Szathmáry Ákos – basszusgitár, Császár “Csosz” Attila – gitár, Hájer  Gergő – gitár. A zenekart Ákossal kezdtük el 2008 nyarán az akkori dobosunkkal Nagy Jeromossal, akivel  2010 táján külön váltak a zenei útjaink. Céltudatosan tudtam, hogy kit szeretnék a dobos posztra helyezni, ezért rögvest írtam Kaffernak, hogy miről lenne szó, aki gyakorlatilag egy sör elfogyasztása után csatlakozott az akkor még névtelen zenekarhoz. Ezután nem sokkal Csoszt is elkezdte érdekelni a dolog, aki néhány témamutogatós próba után szintén csatlakozott hozzánk. Az énekesekkel voltak bajok viszont… kipróbáltunk jó pár énekest, akiről tudtuk, hogy hasonló zenei körökben mozognak, de senkivel nem találtuk meg a közös hangot. Gerire egy jó barátunk révén bukkantunk rá egy közös party alkalmával, ahol vázoltam neki a helyzetet. A rá következő héttől kezdve pedig ő is látogatta a próbákat. Tehát ez a felállás 2011 óta működik.

Kaffer: Itt fel kell szólaljak, ugyanis nem egy sör volt az.

Modern metálról beszélhetünk, telepakolva groove-okkal. Könnyen felismerhető 1-2 nagyobb külföldi csapat munkássága. Az ő zenéjük hatására kezdtetek el zenélni?

Hájer: Igen, a modern metál abszolút jó kifejezés a zenénkre. Irgalmatlan groove-ok és eszeveszett kígyózó ütemek, poliritmikus elemek, nagyjából így tudnám leírni a zenénket. Nyilvánvalóan felismerhetők hatások a zenénkben, szerencsére elmondhatom, hogy nagyon sok stílusból inspirálódunk. Azt viszont nem mondanám, hogy ezeknek hatására kezdtem el zenélni, inkább maga a zene szeretetéért és az alkotási vágyért. A zenekarból mondhatni mindenki gyerekkora óta zenél, személy szerint tisztán emlékszem, hogy kb. 9 évesen egy Pro Pain lemez végighallgatása után határoztam el, hogy én zenélni akarok! Akkor még vaciláltam a gitár és dob között…

Kaffer: A modern metal megnevezést én is találónak érzem, nagyjából szerintem a 90-es évek második felének modern metal zenéi azok amik hatása nálunk szerintem tetten érhető, mondjuk megfejelve a 2000-es évek ritmikai orientáltságú rock/metal zenéivel. Jó sok közös kedvenc van, ezek nyilván belefolynak a zenénkbe..

Idehaza mennyire tartod egyedinek az Omega Diatribe műveit?

Hájer: Említettem, hogy nagyon sok féle zenei stílusból inspirálódunk, ez hallhatóan jót tesz a zenekarnak. Ez nem azt jelenti, hogy drum & bass, vagy goa témák fognak felcsendülni a számainkban, hanem csak egyszerűen ezek a hangulatok is befolyásolják az alkotói pillanatokat, ami gyakran nem egy szokványos “metál atmoszférát” eredményez a zenénkben. Ez szerintem jó… Persze felismerhetőek a klasszikus stílusjegyek is a zenénkben, ettől lesz Metál! 🙂 Szóval én úgy gondolom, hogy aki egy kicsit is mélyre ássa magát a zenénkben, nagyon érdekes és egyedi dolgokat találhat!

Kaffer: Idehaza olyan szinten egyedinek tartom, hogy sokan nem gondolkodnak hasonló poliritmikus dolgokban mint mi, az Absent Distance-t tudom még így hirtelen, de lehet hogy közönséges műveletlenségről van szó esetemben 🙂

Most jelent meg az első album, ami ingyen letölthető. Én azt mondom, ettől jobb promóciót nem is csinálhattatok volna. Miért döntöttetek így? Érdeklődött már valamelyik kiadó a zenétek iránt?

Hájer: Így van, Október 21-én jelentettük meg az IAPETUS c. nagylemezünket, szerzői kiadásban. Fontosnak tartottuk, hogy ingyen is elérhető legyen a lemez, hiszen tisztában vagyunk a hanghordozók válságával, amit őszintén sajnálunk. Számunkra az a fontos, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, és élvezzék!

Kaffer: Mi is hasonlóan látjuk mint Te, a metal zene jelen (magyar és nemzetközi) helyzetében ez volt a logikus lépés. Az ingyenes mp3 melett a lossless verzió és a rendes, színes-szagos CD szintén beszerezhető egy szerény összeg fejében, ezt is fontosnak tartottuk. Vannak még hozzánk hasonló audiofil emberkék meg gyűjtők, akiknek ez számít 🙂  Kiadók irányából volt már érdeklődés, de olyat még nem kaptunk amire szívesen rábólintottunk volna. Szeretnénk ésszerű határokon belül függetlenek maradni…

Tíz dal szerepel a lemezen és a mai kornak megfelelő minőséget képvisel. Hol vettétek fel, milyen elvárásotok volt a hangzással kapcsolatban?

Hájer: A hangzással nagyon nagy elvárásaink voltak, ezért is gyúródott ez a lemez oly sokáig. Ez a 10 szám gyakorlatilag 2011-ben már készen volt, csak idáig finomítgattuk őket és variáltunk a stúdiós hangzásokkal. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy adott a technikánk ahhoz, hogy a lemezt teljes egészében magunk készítsük el. A felvétel technikáért és a végső masteringért én voltam a felelős a kis stúdiómban. A dobon kívül minden nálam lett felvéve. A dob pedig Kaffernál otthon egy triggerekkel ellátott dob szetten lett felütve, amit én utólag editáltam.

Kaffer: Annyi elvárásunk volt a hangzással, hogy visszaadja azt ami a fejünkben volt amikor megírtuk a számokat, és a zene jellegéhez illően kellően súlyos. Nem kis elvárásaink voltak, ennek megfelelően…  Kényelmes, saját tempóban tudtunk így haladni a lemez megalkotásával, fontosnak tartottuk, hogy „összeérjen” a dolog. Szerintem jót tett neki.. 🙂

A Sinister Path Promotions jóvoltából szerepeltek a válogatáslemezükön a „Everlasting Connection” című dalotokkal. Hogyan adódott ez a lehetőségetek? Miért ezt a dalt választottátok?

Hájer: Nagyon egyszerű a történet. Nicole Carol-tól kaptunk egy levelet, hogy nagyon tetszik neki a lemez. A párja, pedig a Sinister Path Promotion-nál ügyködik és a hetekben lát napvilágot az említett válogatás. Megkérdezte, hogy lenne-e kedvünk egy nótánkkal szerepelni rajta, amire mi örömmel bólintottunk. Hogy miért pont az Everlasting Connection? Több válogatáson való szereplés is folyamatban van, ahol próbáljuk elosztani ezt a 10 számot, hogy mindegyik válogatáson valami más tétel szerepeljen. Erre pedig pont az Everlasting Connection jutott… 🙂

Szerencsére a digitális formán kívül fizikai formátumban is megvásárolható a lemez. Mit mondanál erről, mit kapnak a srácok a pénzükért :)?

Hájer: Mivel mi ilyen régimódiak vagyunk, akik tudják értékelni a hanghordozókat, ezért elengedhetetlennek találtuk, hogy készüljön CD is. Aki megvásárolja fizikálisan a lemezt, egy 16 oldalas bookletet kap dalszövegekkel és információval a zenekarról. Később DIGIPAK-ban is szeretnénk elérhetővé tenni a lemezt, illetve dédelgetett álmunk egy Vinyl verzió is. 🙂

Sikerült pár nagyszerű koncertet adnotok az eltelt időszakban. Mi az eddigi észrevételetek, mennyire töltődtök fel a rajongók szeretetétől?

Hájer: Nem panaszkodunk, az eddigi koncertek valóban nagyon jól sikerültek. Valójában elmondhatom, hogy egyre jobbak a bulik… Ez gondolom köszönhető annak, hogy egyre többen ismernek meg minket, kíváncsiak ránk. Mi pedig a közönség energiáiból táplálkozunk a színpadon.

Hol lesz a legközelebbi fellépésetek? Jövőre milyen nagyobb rendezvényre szeretnétek eljutni?

Hájer: Legközelebbi bulik: November 15. – Kék Yuk (Conan’s First Date szülinap); December 6. – Dürer kert (+Room Of The Mad Robots, Aebsence), December 14. – Kék Yuk (New Era of Hungarian Extreme Metal) ; illetve van még egy lekötött bulink Január 10.-ére a Stagediving Fesztiválra a Dürer kert nagytermében. Mivel idén lemaradtunk a fesztiválokról, a 3 publikált demó számmal nyilván nem is lehetett volna bekerülni, ezért jövőre mindenképp szeretnénk megkoncerteztetni a nagylemezt a kisebb/nagyobb fesztiválokon is, illetve külföld felé is szeretnénk nyitni.

Eddigi tapasztalatotok alapján milyennek ítéled meg a hazai lehetőségeket?

Hájer: Jók, de lehetnének jobbak is… Számos helyen belterjesség uralkodik, ami biztos egy bevált módszer, de szerintem érdemes lenne nyitni az új tehetségek felé is. Mi továbbra is hiszünk abban, ha valaki minőséget produkál, akkor annak meg lesz a gyümölcse!

Kaffer: Én némileg pesszimistábban látom a hazai metal-helyzetet, szerintem ez sok rétegben elcseszett dolog. Az első rétegben a zenekarok részéről, ugyanis sokszor olyan nyilvánvalóan számukra előnytelen ajánlatra bólintanak rá, amivel akaratuk ellenére viszik lejjebb a nívót… Gondolok itt rosszul megszervezett fellépésekre, hangosításra, eszméletlenül irreális anyagi „ellenszolgáltatások” kifizetésére, stb… Következő szinten a szervezői és infrastrukturális problémákra, kevés a hely ahol fel lehet (érdemes) lépni, illetőleg ezek kezelése túl kevés és általában nem a megfelelő kezekben van. Legvégül a közönség sem kellően finnyás sok esetben: kicsit hiányolom azt a fajta újat keresést, érdeklődést, felfedezési szándékot ami 10 éve pl szerintem megvolt az emberekben. Szerencsére van fény az alagút végén, megvannak azok a jég hátán is megélő underground zenekarok és emberek akik tovább örökítik a tudást 🙂

Köszönöm a válaszokat és sok sikert kívánok!

Hájer: Mi köszönjük a lehetőséget és köszönjük a jókívánságot! Minden jót!

WEB:
https://www.facebook.com/omegadiatribe
http://omegadiatribe.bandcamp.com/
http://www.youtube.com/omegadiatribe
https://soundcloud.com/omegadiatribe
https://twitter.com/omegadiatribe

Kapcsolódó cikkek

Omega Diatribe – Parallel gitáros videó és idei tervezet

NorthWar

Omega Diatribe – változások a zenekar felállásában

NorthWar

Omega Diatribe interjú

NorthWar

Mirror Neuron címmel büntet az új Omega Diatribe dal!

NorthWar

Omega Diatribe – beszippant az új Omega Diatribe dal, akár egy fekete lyuk!

NorthWar

Metanoia címmel, szeptember 4-én jelenik meg az Omega Diatribe negyedik lemeze

NorthWar

Omega Diatribe turné helyett turnévideó

NorthWar

Jens Bogren közreműködésével készül a negyedik Omega Diatribe lemez!

NorthWar

Watch My Dying & Omega Diatribe koncert az Akváriumban!

NorthWar

Új dobossal indul neki a 17 állomásos turnéjának az Omega Diatribe

NorthWar

Koncertklip az Omega Diatribe tavalyi lemezének címadó dalához!

NorthWar

Női mellekben gazdag The Prodigy feldolgozásvideóval jelentkezett az Omega Diatribe

NorthWar

Omega Diatribe turnévideó

NorthWar

Magyar állomással startol az Omega Diatribe önálló Európa turnéja, jövő hét csütörtökön!

NorthWar

Új Omega Diatribe stúdió videó

NorthWar

Megjelent a III. Omega Diatribe lemez!

NorthWar

Új dal és klip a közelgő Omega Diatribe lemezhez

NorthWar

Új koncertvideóval jelentkezett az Omega Diatribe

NorthWar

Új Omega Diatribe dal a közelgő III. lemezről!

NorthWar

Új dal az Omega Diatribe III. nagylemezéről

NorthWar

Új Omega Diatribe videoklip

NorthWar

Omega Diatribe a Universal Music-nál!

NorthWar

Omega Diatribe az Euroblast-on!

NorthWar

Új stúdióvideóval jelentkezett az extrém groove metálban utazó Omega Diatribe

NorthWar

Megérkezett az új Omega Diatribe dal egy exkluzív Slipknot szám átdolgozásával karöltve!

NorthWar

December 19-én egy színpadon kaszabol a Kill With Hate, Krampüs, Omega Diatribe, Drow, Gore Thrower, The Wedding At The Slaughterhouse

NorthWar

Omega Diatribe, Angertea, RiotMonk, Trendkill – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Omega Diatribe – Abstract Ritual, amerikai megjelenés!

NorthWar

Megjelent az Omega Diatribe ‘Abstract Ritual’!

NorthWar

Omega Diatribe – ‘Abstract Ritual’ EP ízelítő + CD előrendelés

NorthWar

2015 elején jön az új Omega Diatribe EP!

NorthWar

Új Omega Diatribe dal, Kevin Talley közreműködésével

NorthWar

Omega Diatribe – Unshadowed Days video

NorthWar

A Gutted visszatér

NorthWar

As They Burn, Subliminal Merger, Inhale Me, Omega Diatribe, Suffer As Well – Koncertbeszámoló

Jillian

Kill With Hate, Moratorium, Whitebacon, Omega Diatribe – Koncertbeszámoló

SteveShield

Omega Diatribe hírek

NorthWar

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár