Interjúk

Omnium Gatherum Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Jukka Pelkonen és Joonas Koto válaszoltak.

Ismert zenészek vagytok, mert megfelelő minőségű albumokat készítetek. A hatodik album megjelenéséhez érkeztetek el. Mennyire ment gördülékenyen a lemezfelvétel?

Ez alkalommal már egész könnyen ment. Az egész felvételi procedúra be volt táblázva így volt lehetőségünk néha-néha beiktatni egy rövid szünetet. Ilyenkor általában bezárkózol a stúdiódba egy két hónapra, ami az embert szinte az őrületbe kergeti. Alkalmanként pár nap pihenő csodákat tud művelni a figyelmed és ép elméd helyreállításáért. Most az egyetlen nehézség néhány gitárral volt, nem igazán tartották meg a finomhangolást, így sok más gitárt kellett használnunk. Amíg a gitárok egy része a műhelyben volt a mi csodatevő gitárszerelő mágusunknál, Sami Hauru-nál a DropTone Productions-tól, addig a többin játszottunk, így folyamatos volt a körforgás. Ezt a csekély kellemetlenséget leszámítva a Beyond elkészítése problémamentes és nyugodt volt.

Mennyi időt szántatok a felkészülésére, hogy megfelelő állapotba kerüljetek?

Nem sokat. Mire átléptük a stúdió küszöbét, addigra az összes dalnak megvolt a próbája, így az egyetlen dolgunk megkeresni az odaillő hangzást és megnyomni a felvételt. Nincs semmiféle különleges rituálénk hogy megteremtsük a felvételes hangulatot. Mindannyian annyi albumon túl vagyunk már, hogy az egész művelet természetesen jön. Értem ezt úgy, hogy ez a lelki állapot az album felvétele során alakul ki.  Számunkra mesterkéltnek tűnne, ha belekezdenénk olyan szertartásokba, amelyeket soha nem is akartunk csinálni.

Mire figyeltetek leginkább az új dalok felvételénél?

Fontos a hangulat, hogy összhangban legyünk és természetesen a legfontosabb: az érzés. Én személy szerint utálom az olyan albumokat, amik az utolsó hangig szerkesztve vannak. Kiöl minden természetességet a zenéből és úgy általánosan a zenejátszásból. Na és akkor mivan, ha vannak részek amik kicsit nyugodtabbak, vagy netán kicsit sietnek, ha mindez illik a dal hangulatához. Én a természetes oldalról megközelítést részesítem előnyben, nem a manapság trendnek mondható túlszerkesztett, gépies albumokat. Próbáljuk központba helyezni az hangulatot és egyensúlyt ami az album készítése során alakul ki, vagyis az „odafigyelős” rész már jóval azelőtt elkezdődik, hogy a stúdiónak a közelébe érnénk. Azonban a stúdióban a fent említett dolgok kapnak hangsúlyt.

A „Beyond” zenéje számomra nincs annyira agresszív, mint az előző lemez. Mit mondanál erről? Mennyire tartod dallamosnak és arcletépőnek az új szerzeményeket?

Az agresszió hiányával nem értek egyet. Sokkal inkább arról van szó, hogy megint tágítottuk zenei határaink oldalait. A lágy részek sokkal dallamosabbak és nyugodtabbak a durva részek viszont sokkal tombolóbbak, mint a New World Shadows-on. Vegyük például a New Dynamic-ot és a The Sonic Signs-t, melyek szerintem kifejezetten erőszakosak. Aztán a zúzósabb dalokban, mint pl. a Nightwalker, sokkal több a doomos elem az eddigi Omnium Gatherum albumokhoz képest. A billentyűsök használata az évek során nőtt, de ez nem jelenti azt, hogy gyengébb lenne volna az album. Az egész attól függ, hogyan használod őket. A dallamos, „arcletépő” dologgal kapcsolatban; a dallam az egyetlen, a legfontosabb a zenében és soha nem lehet túlhangsúlyozni. Az Omnium Gatherum igyekszik a dallamot gitárral játszani a hagyományos vokál helyett, és ez remekül bevált nekünk. A néha fellépő tiszta vokálok így sokkal nagyobb hatást fejthetnek ki.

Ha jól tudom a „New World Shadows” című lemez sikerével elégedettek vagytok. Szerinted a mostani lemezzel eléritek azt a sikert? Mit vártok tőle? Miben érzed jobbnak?

A vélemények eddig sokkal jobbak mint a New World Shadows esetében voltak. Mindenki máshogy képzeli el a sikerességet, de én nagyon örülök annak, ahogy az album kisült. Egyre többen találnak meg minket a Beyond megjelenése óta, bár ez már a hatodik albumunk. A siker pedig azért is fontos, mert további albumok készítésére ösztönöz minket. Természetesen az is nagyon fontos, hogy az embereknek tetszik amit hallanak. Ezt a két dolgot pedig nem igazán lehet összehasonlítani. Szerintem a Beyond egy újabb előrelépés a banda zenei fejlődésének irányában. Így nem is igazán arról van szó, hogy mi a jobb ebben az albumban az New World Shadow-hoz képest, hanem inkább az hogy tudjuk; a Beyond is csak egy „lépés előre” a jó irányba az Omnium Gatherum számára.

Miért a „Beyond” nevet választottátok az albumnak? Hogyan alakul ki és miként döntitek el a megfelelő címet?

A Beyond egy magától értetődő választás volt, mert ízlésesen összefoglalja a dalszöveg témáit. Volt még néhány másik ötletünk amiből lehetett volna albumcím, de a végén én (az énekes) dönthettem, hogy a Beyond lenne a tökéletes címe az albumnak. A többi tagnak is tetszett az egyszerűsége miatt, így a döntés megszületett. Az album szövegének fő témája gyakorlatilag az, hogy bárki „Túllépheti” a határait, akármi is legyen az. Ez egy folytonos folyamat, mert bár mindig mozgásban van, még sincs semmi, amit üldöznénk. A témát több oldalról is megközelítettük. A kozmikus makro szinttől egészen föld anyánk gyomráig. És a létezés bizony egyenrangú.

Szerinted az Omnium Gatherum népszerűsége folyamatosan felfelé ível, hogy véled? Mennyire foglalkoztat a népszerűség, mennyire szükséges számotokra?

Szerintem az Omnium Gatherum stabilan tartott felfelé az évek során, és úgy látom hogy az eddigieknél sokkal ismertebb kezd lenni. Persze hogy ez jó, hiszen a népszerűség egyik része, hogy megfogjunk és játszhassunk egy hatalmas közönség előtt. És ha tetszik amit hallanak, akkor abból sem lesz gond, ha még többen hallják. A népszerűség és a siker így egy szükséges tényező ebben az iparban, és nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy utálni. Abszurd lenne, akárki akármit mond. Először is azért csináljuk ezt, mert szeretünk zenélni és örömmel tölt el ha csinálhatjuk. Másodsorban pedig szeretjük terjeszteni a zenénket másoknak, hogy ők is élvezhessék. Harmadjára pedig szeretjük azt a borzongást ami egy élő koncerttel jár, az egész egy kölcsönhatás a banda és a hallgatók között. Minden részre egyenlő mértékben szükség van a folyamathoz. Tehát nem a népszerűségnek élünk, de tudjuk őszintén tudjuk kezelni. Fejjel a felhőkben, lábak pedig stabilan a földön.

A gondolataid mennyire messzire repítik a valósághoz képest a zenekart? Mit szeretnél még elérni?

Mint már fentebb említettem, az egész egy kettősség, mert míg bár az álmainkat éljük meg, még mindig tisztában vagyunk a veszendőségével. Vagyis nem gondolunk a „mi lenne ha”-ra, csak csináljuk azt ami a dolgunk. Így, bár a dalok témái és a zeneszerzés valahol a felhők közt van, még mindig érezni lehet azt a régi jó földszagot az Omnium Gatherumban. Hogy mit szeretnénk elérni; szerintem szeretnénk a lehető legtöbbet utazni és játszani pár őrületes koncerten mindenkinek a nagyvilágban, és természetesen szeretnénk folytatni ezt az utazást amit az Omnium Gatherum elkezdett, miközben még több remek zenét csinálunk.

Voltatok már több fesztiválon, ezek közül melyiket érezted a legsikeresebbnek? Mennyi gitárpengetőt és dobverőt dobáltatok szét :)?

Nehéz lenne rámutatni, hogy melyik fellépés volt a legjobb. Mindegyik fellépésnek megvan a maga lendülete, így nem is lehet őket így összehasonlítani. Rengeteg remek koncertünk és hallgatóságunk volt a világ minden táján, így az összehasonlítás gyakorlatilag lehetetlen. Azt viszont mondani szeretném, hogy köszönjük mindenkinek akik ott voltak a koncertjeinken. Az ütőket és pengetőket pedig úgy dobáljuk mintha ingyen lennének!

Most éppen Finnországban adtok pár koncertet, várható hogy Európa más országaiban is találkozzunk veletek az idén?

Szerintem várd. Jelen pillanatban készülőben van egy két dolog és abban biztos lehetsz, hogy Finnországon „Túl” fog érni 😉

Sokáig szóljon még a zenétek, minél hangosabban. Sok sikert kívánok!

Köszönjük!

——————————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Jukka Pelkonen & Joonas Koto. 

You are musicians known for making quality albums. You are at the brink of releasing your sixth album. Did you encounter any kind of difficulties during recordings?

It was a pretty smooth ride this time around. The whole recording process was scheduled so that we were able to take small breaks every once in a while. Usually you lock yourself in the studio for a month or two and that can sometimes drive you crazy. A few days off here and there do miracles on your focusing and sanity. The only difficulties we had this time was on some of our guitars which didn’t keep their fine-tuning that well, so we had to use lots of different guitars. While some guitars were at the shop being fixed by our trusted guitar wizard Sami Hauru of DropTone productions, some were in use and the rotation was constant. Other than that minor inconvenience the making of “Beyond” was very smooth and relaxed.

How much time do you spend on preparing, to get into the right mindset?

Not that much. By the time we enter the studio, the songs have been well rehearsed and arranged so we just find the proper sounds and hit the rec button. We don’t have any special rituals or anything to get into the recording mood. We all have made so many albums so far, that the process is kind of natural. And by that it is meant the whole mindset is created as we go and progress in the making of the album. For us it would be kind of artificial to start creating some rituals we didn’t want in the first place.

What do you pay extra attention to during recordings?

Main things are groove, being in tune and of course the most important thing: feeling. I personally hate albums that are edited to the grid. That kills all natural aspects of music and playing in general. So what, if some part is slightly laid back or even a bit ahead if that fits the groove of the song. Personally I prefer organic approach in comparison to clinical over-edited robotic albums, which tends to be the trend nowadays. We try take into focus the overall mood and balance that is built while the album is in creation. This means the “paying attention” part begins long before we enter the studio. Still in the studio this before mentioned facts are the on the main focus.

For me, Beyond is not as aggressive as the previous disc. What would you say about this? What would you say, how melodic, how in-your-face your latest creation is?

I wouldn’t agree on the lack of aggression. It’s more like that we have once again stretched the boundaries in both ends of our musical spectrum. The mellow stuff is more melodic and calm but on the other hand the aggressive parts are maybe even more furious than on “New World Shadows”. You can take for example songs like “New Dynamic” and “The Sonic Sign” which are pretty damn aggressive to me. Also the heavier stuff like “Nightwalkers” is doomier than anything before on Omnium Gatherum’s albums. The use of keyboards on our albums has increased during the years, but that doesn’t necessarily mean getting softer. It just depends on how you use them. About that melodic and in-your-face thing: Melody is the single most important thing in music in general and can never be over emphasized. In Omnium Gatherum we tend to have the melodies played by guitar in oppose to the traditional vocal lines, which works great for us. The occasional clean vocals have much greater effect this way.

As far as I know, you are satisfied with the success of “New World Shadows”. What do you think; will the new album be as successful? What are your expectations? What would you say is better about it?

At least the reviews so far have been much better than on “New World Shadows”. Everyone tends to define “successful” in their own way, but I’m very happy how the new album turned out. More and more people have found us after the release of “Beyond” even though this is the sixth album already. And success of course for us in this case means we are satisfied with the end result of the album. And this success is also very important because it drives one to make better albums. Of course if our listeners like what they hear that is very important too. And in the end you can not really compare these things. I think ‘Beyond’ is another step forward in our attempt to better the group musically. So it is really not about what is better in this album compared to ‘NWS’. It is rather the fact that we know ‘Beyond’ is just that “another step forward” in the right direction for OG.

Why did you choose the title “Beyond”? Where did this idea come from, how do you choose the right title?

‘Beyond’ was pretty natural choice for the album because it sums up the lyrical themes tastefully. We had some other ideas as well which could have ended up as the title. Still in the end I(vocalist) was able to decide that ‘Beyond’ would be the perfect title for this album. Also other members liked it for it’s simplicity for instance so it was decided. The whole idea of the album lyrically is basically the fact that every-one can go ‘Beyond’ their boundaries which ever they might be. It is an ongoing process that whilst it is always in motion yet there is nothing to chase. The theme is approached from various angles in existence. From the up most macro cosmic levels right down to bowels of mother earth. And equal indeed is the existence.

Would you say that the popularity of Omnium Gatherum is going upwards? How concerned are you with popularity, do you think it is important?

I think OG has grown steadily for good years now and I see it coming more known than ever. Of course this is a good thing because a part of popularity is to be able to reach and perform to a great amount of people. And if they like our stuff then there is nothing wrong with more people hearing it. Popularity and success in that manner is a known necessity in this business so one can not ignore it or hate it. That would be absurd no matter what anyone says. Firstly we are doing this because we love creating music and are happy when doing so. Secondly we like to spread this music so other people can enjoy it too. Thirdly we like the rush that comes from live performing and that is an interaction between the group and the audience. Both parts are equal and needed for that process. So we don’t live for popularity but are able to handle it truthfully. Head in the clouds and feet firmly on the ground.

How far do your ideas take the band from reality? What is it that you would still like to achieve?

As I said before the is the duality of illusion in the fact that while we living this “dream” we still understand its mortality. By this I mean we don’t think so much about “the would be’s” and keep on doing our thing. So while the lyrical themes and the composing might be “out there” still the is a fresh smell of good old dirt in OG. About achieving I think we like to be able to travel as much as possible and play fierce some gigs to everyone out there. And of course we want to continue this journey that is OG and keep on making more excellent music.

You have been at a few gigs; in your opinion, which was the best? How many picks and drumsticks have you thrown away? : )

It is really hard to say which individual gig has been “the best”. Every gig do carry its momentum and therefore can’t be compared in that manner. We have had so many wonderful gigs and audiences around the world so this makes comparison practically impossible. I can say that we are thankful for each and everyone of the shows we have played. Drumsticks and picks have flown like MA I can say!

Currently you are making a couple of concerts in Finland. Can we expect to see you in other countries in Europe this year?

I think you can. We are preparing some things at the moment and they could reach ‘Beyond’ Finland for sure ;).

Be long in creating more great music. The best of luck for you!

Thank you!

 WEBhttp://www.omniumgatherum.org/

Kapcsolódó cikkek

OMNIUM GATHERUM – Origin

Menegroth

Omnium Gatherum – Nyár végén új album, novemberben koncert a Dürer Kert-ben

KMZ

Omnium Gatherum, Skálmöld és Satm1na jövő héten kedden a Dürer Kertben!

KMZ

Omnium Gatherum, Skálmöld, Stam1na – 2 hónap múlva Budapesten!

KMZ

OMNIUM GATHERUM – Grey Heavens

Menegroth

Omnium Gatherum, Draconian koncertek a Dürer Kertben

KMZ

KME videók: Votum, Degradead, Regarde Les Hommes Tomber, Khadaver, Promethee, Children Of Bodom, Omnium Gatherum

KMZ

Omnium Gatherum – Living In Me (live video)

KMZ

Mercenary, Omnium Gatherum, Essence, Miserium – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Omnium Gatherum North America Tour with Dark Tranquillity

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum new video and upcoming tours

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum new video and Japan dates

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum European Tour with Mercenary!

KMZ

OMNIUM GATHERUM – Beyond

Menegroth

Hot News: Entire Omnium Gatherum album “Beyond” available for streaming!

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum premier video for “The Unknowing”

KMZ

Hot News: First new Omnium Gatherum track revealed, Japan and Finland tour!

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum reveal new album info!

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum – Announce new bass player!

KMZ

Hot News: Omnium Gatherum in the studio!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z