Omnium Gatherum Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Markus Vanhala válaszolt.

Üdvözlet Magyarországról!

Üdv a jég hideg Finnországból! Jelenleg -30C° van itt, nagyon durva.

Mielőtt az új albumot el kezdenénk boncolgatni, hadd kérjelek meg, röviden vázold fel, hogy állt össze a zenekar jelenlegi felállása, hogy találtatok egymásra?

Markus Vanhala vagyok, a gitáros, az OmG nevű epikus és dallamos felnőtt orientált death metal istenbandának, melyet Omnium Gatherum néven is ismernek, okoskodó fő-dalszerzője. Dobosunk, a főmajom, Jarmo Pikka az egyetlen rajtam kívül, aki minden lemezen közreműködött és ugyanabból a kis faluból jött, mint én. Akkoriban egy ijesztő idősebb metál arc volt, a város legfeszesebb farmerjában, bőrdzsekiben és nagyon hosszú hajjal, valamint tökéletes dobtudással. A testvérén keresztül ismertem meg, aki a barátom volt és együtt játszottunk. Aapo Kovisto, a billentyűs, is onnan származik, ahonnan mi, és neki volt a legnagyobb szakálla, úgyhogy természetesen megkérdeztük, csatlakozna e a rémcirkuszunkba. Az énekes, Jukka Pelkonen az első két album után csatlakozott hozzánk és az előző bandáján, az Eleniumon keresztül ismertük meg. Sokat játszottunk együtt és tetszett neki, amit csinálunk, úgyhogy természetes volt, hogy megkérdezzük őt, mikor új énekest keresünk. A basszeros srác, Toni Mäki-t Jukka mutatta be és már az első pillanattól meggyőzött minket.

The Redshift bő két éve jelent meg. Mennyi időtök volt az új lemez elkészítésre? Az ihlet könnyen jött? Használtatok fel korábbi ötleteket is?

A „The Redshift” után sokat turnéztunk, kb 100 bulit adtunk, és olyan kiváltságban volt részünk, mint Európában turnézni olyan bandákkal, mint a Dark Tranquillity, Nile, Swallow The Sun, Grave, Insomnium… Szóval ilyen dolgok lassították a dalszerzést. Ennél az albumnál több időt akartam fordítani a lemez előkészítésére az otthoni stúdiómban, ami kb. 1 évet vett igénybe és egyúttal ez volt az első alkalom, hogy az egész albumot teljesen egyedül készítettem el. Biztos vagyok benne, hogy ez hallatszik is rajta. Vannak rajta régebbi ötletek is, mivel több száz riffből dolgoztam. Például a „Soul Journeys” fő riffje már 2004-ben készen volt, a „The Distance” riffjei pedig már 2006-ban. Valójában a „The Distance”-ben ugyanazokat a riffeket használtuk fel, mint a „Just Signs”-ban a „Stuck Here On Snakes Way”-ről, csak stílusában másképp játszva. A munkacím a „Just Saints” lett volna viccből, sajnos nem került fel az albumra…

Öt nagylemez négy kiadónál jelent meg. Mennyire viselt meg benneteket ez a sorozatos váltás? Az elhivatottságotokat nem vetette vissza?

A „művészet” üzleti része a dolgok legszarabb és legunalmasabb része. Voltak rossz tapasztalataink, de ezeknek nincs hatásuk a zenére.

A zenekar neve nem egy tipikus, klisés ”metal fogalom”. Aki még nem hallotta a munkáitokat, a név alapján már sejtheti, hogy ezek a srácok intellektuális tartalommal töltik meg a zenéjüket. Kihez köthető, ki volt a „keresztapa”?

A nevet a volt billentyűsünk apjának latin szótárjában találtuk. Olyasmit jelent, hogy „fura gyűlés”, „különös keverék”, „szörnycirkusz”. Akkoriban azt gondoltuk egész jól hangzik, de egy kicsit nehézkes elsőre felfogni 🙂 Még a 90-es években volt egy finn vbandanév-invázió, Insomnium, Ensiferum, Silentium, Elenium… Mi nem ezt az –um véget akartuk ellopni, csak így jött össze, tudtunkon kívül.

Avassatok bele egy kicsit a kulisszatitkokba. Hogy indul nálatok a dalszerzés? Ki hozza az alapokat? A zenéhez illesztitek a szöveget vagy fordítva? Milyen inspirációk dominálnak dalszerzéskor?

Az új albumhoz én írtam a zenét, Jukka pedig a dalszöveget és az énekre illesztést készítette el. Minden este elmentettem néhány riffet a számítógépemre. Aztán demot készítettem és elküldtem a többieknek, hogy megnézzék mi használható és mi nem. Aztán összejöttünk a próbateremben és eljátszottuk a nótákat. Volt, hogy ezeket nyáron csináltuk, az erdőben, egy kis szigeten nem messze tőlünk. Nagyon király volt… Hív a természet!

Finnország nem csak az ”ezer tó országa”, hanem enyhe kifejezéssel élve: az ”ezer zenekar országa”. Mennyire tudtok érvényesülni ezen a telített színtéren? Mely bandákkal vagytok a legnagyobb haverságban?

A finn metál színtéren majdnem mindenki ismeri egymást. Finnország egy kis ország, nincs sok ember és város. A mi bandánknak már 15 éves múltja van, szóval jól ismernek minket, a nemzetközi listán a top30-ban vagyunk, stb. Tavaly volt egy nagyon király turné, a „Finn testvériség turnéja” és olyan jó barátainkkal játszottunk együtt, mint az Insomnum és a Swallow The Sun!

Amikor éppen nem a hangszereiteket kényeztetitek, akkor mivel foglalatoskodtok? Két album között – a turnét leszámítva – mivel telnek a napjaitok?

Próbálunk „normális emberek” módjára élni. Ez azt jelenti, dolgozok, barátnőmmel töltöm az időmet, sportolok, pecázok, kocsmázok, stb… 🙂 Fanatikusan szeretem a zenét is, úgyhogy gyakran gyűjtök zenét és állatkodok a zenével!

A 2011-es évre a bandának milyen tervei vannak?

Promotáljuk az albumot és turnézunk, amennyit lehet, az új albumot is elkezdtük már írni. Áprilisban és májusban Európában turnézunk a Rotting Christtel, jelenleg pedig a finn turnét nyomjuk, ami múlt héten kezdődött. Lesz még egy második európai turné is a nyár elején, meg még valami más is. Meglátjuk, mi lesz. Az album jól szerepel a média és a rajongók körében, szóval jó dolgok várnak ránk! 🙂

Mely nagyobb fesztiválokon lehet idén veletek találkozni?

Eddig csak a With Full Force és néhány finn fesztivál biztos. Például a Sauna Open Air, ahol a Helloween és Ozzy közt játszunk, ez mennyire jó már!?

Európán kívül, merre jártatok? Melyik országban a legnagyobb rajongói bázisotok (Finnországon kívül:P)?

Huh, hát ez még nekem is új lesz… Németország, Ausztria, Olaszország, Anglia, Skócia, Svédország, Norvégia, Dánia, Franciaország, Portugália, Oroszország, Észtország, Hollandia, Beligium, Csehország, Szlovákia, de biztos kifelejtettem valamit. A következő európai turnén sok új országba is eljutunk, Kelet-Európába és a balkánra, ahol még sosem jártunk, szóval jó kis metál turizmus lesz!

Annak van esélye, hogy Magyarország felé veszitek az irányt?

Nos, teljesen biztos, hogy megyünk, mivel a Rotting Christtel május 1-én debütálunk Magyarországon. Legyetek ott!

Hálás vagyok, hogy időt szántál a kérdéseimre. Sok sikert kívánok az új lemez népszerűségéhez!

Köszönjük és minden jót! Reméljük, a május 1-i budapesti koncert révén sok magyar rajongóhoz eljut majd a „New World Shadows”.

—————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Markus Vanhala.

Hail from Hungary!

Hails from the very very freezing icy cold Finland! It’s -30 degrees here at the moment, it’s lil bit crazy i could say…

Before talking about your newest release, please introduce the band, how did you know each other?

I’m Markus Vanhala, the guitar player and smart-ass main songwriter of the OmG, the band some might know under the name of Omnium Gatherum, the gods of epic & melodic adult oriented death metal. Our drummer senior monkey Jarmo Pikka is the only member beside me that are featured on every OG record, and he is from the same lil town than me. He was back then the scary older metal guy with the tightest jeans of the city, leather jacket and really long hair with perfect drumming skills and i met him via his brother who was friend of mine and playing with me back then. Aapo Koivisto, the keyboard player, is also from the same town than us and he was having the biggest beard so of course we asked him to join our freak-circus. The vocalist Jukka Pelkonen joined the band after two first albums and we knew him well via his previous band Elenium as we made many gigs with them back then and he was also a fan of us so the co-operation was a natural and only choice for us when we were searching new singer front-man. The bass dude Toni Mäki is then a friend of Jukka and he presented that bold and beautiful guy to us and he absolutely convinced us right from the start when we heard his bass skills!

Red Shift was released about two years ago. How much time did you have to finish the album? Was it easy to compose? Have you used up earlier ideas as well?

After “The Redshift” we did lots of touring, about 100 gigs, and had the privilege to tour in Europe with such great bands as Dark Tranquillity, Nile, Swallow The Sun, Grave, Insomnium… So this of course affected to the writing process and slowed that down. I also wanted to concentrate this album much more with all the pre-production stuff at my home studio that took about one year as a whole, and this was also the first time i composed the whole album by myself. I’m sure that can be heard as a better big picture and continuity on the album as the red line sticks with all the songs… There are some older ideas swell included, as i got hundreds and hundreds of riffs and stuffs at my computer and minidiscs during many years. For example the main riff of “Soul Journeys” was wrote already back in 2004 or something, and the riffs of “The Distance” were wrote in 2006. The Distance in fact includes same riff than in song called “Just Signs” from “Stuck Here On Snakes Way” album, but just played differently stylewise. The new working title was “Just Saints” as a joke, but too bad it didn’t make it to the album….

Five albums were released by four different labels. Have these continuous label changes affected you?

Markus: Of course all the business things on making “art” is the shitty and boring side of things… We’ve had our share of bad luck in the business field, but that never affects our music.

The name of the band is not of those metal clichés. Those who haven’t heard your work yet can think that these guys fill their music with intellectual content. Whose idea was the name?

The name was found from the latin dictionary of our past keyboardists father who was a doctor, an it means something like “a strange kind of gathering”, “peculiar mixture”, “freak circus”… We just thought that it was cool back then, of course it’s lil bit difficult and overtime when somebody hears it the first time he never gets it right on the first attempt. 🙂 There was some kind of latin band name invasion in Finland in the mid 90’s, Insomnium, Ensiferum, Silentium, Elenium… But we never “stealed” that “-um” idea, as i guess we were like the first one or something happened at the really same time without knowing it.

Please show us behind the stage. How do you start to compose? Who brings the bases? Do you fit the lyrics to the songs, or conversely? What inspire you during songwriting?

For the new album, i did all the music and Jukka did all the lyrics and the vocals arrangements. It’s like that i’ll be scratching my guitar every night and saving some riffs to my studio software. Then i’ll produce demo versions at home and send the shit for the other judges of OG to check out what’s good and what’s not. Then we’ll be gathering with the omnium at our rehearsal room for arranging and rehearsing the stuff ready. Or at the previous stage, we did this process during summer on a summer cabin in the forest on one island near our home town. And it was cool. …Into the woods!

Finland is not only the “Country of the 1000 lakes” but to put it mildly “The country of the 1000 bands”. How successfully can you prevail in such saturated scene? Who are you in friendship with among the bands?

In Finnish metal scene, almost everybody knows each other. Finland is a small country, or large land but not so many people and cities. We’re already a band with 15 year history, so we have a good following in Finland, albums have been in the top-30 on the national album chart etc… One really cool “tour of the finnish brotherhood” was done a year ago when we toured with our pals of Insomnium and Swallow The Sun!

What do you do when you aren’t playing on the instruments? How do you spend time between two albums – beyond touring?

Trying to act sometimes like a “normal people” and live “normal life”. Means working, spending time with my girlfriend, doing sports, fishing, boozing etc.… 🙂 I’m also a fanatic music lover, so my life is filled with record collecting and freaking with the music!

What are the plans for 2011?

Promoting the album and touring as much as possible, and writing of the new album have already started too. We’ll be touring with Rotting Christ in Europe in April / May, after Finnish tour which just started last week. There’s also a second euro-tour in the works for the beginning of the summer, and something else. Let’s see what happens. The album is doing really well among the media and fans, so we’re waiting good things to come! 🙂

On which festivals will you be giving shows?

So far only, With Full Force open air for Germany confirmed and some Finnish festivals. Like Sauna Open Air where will be playing between Helloween and Ozzy, how cool is that!?

Which countries have you visited so far? In which country do you have the biggest fan base (Beyond Finland :P) ?

Ehhhm, i’ve never listed so this will be fun for myself…. Germany, Austria, Italy, England, Scotland, Sweden, Norway, Denmark, France, Spain, Portugal, Russia, Estonia, Netherlands, Belgium, Czech, Slovakia, i’m pretty sure i forgot something here. The next european tour will be taking us to many new countries in eastern europe and balkans where we’ve never been, so that will be cool heavy metal tourism!

Any chance on coming to Hungary?

Well, really positive indeed! As the European tour with Rotting Christ is coming to Budapest, so we’ll be doing our Hungary debut at 1st of May, be there!

Thank you for your time. Wish you all the best! Kiitos!

Thank ya and all the best! Hopefully the new world shadows reaches all our hungarian fans and we’ll see at Budapest at 1st of May!

WEB: http://www.omniumgatherum.org/

Kapcsolódó cikkek

Omnium Gatherum – Nyár végén új album, novemberben koncert a Dürer Kert-ben

NorthWar

Omnium Gatherum, Skálmöld és Satm1na jövő héten kedden a Dürer Kertben!

NorthWar

Omnium Gatherum, Skálmöld, Stam1na – 2 hónap múlva Budapesten!

NorthWar

OMNIUM GATHERUM – Grey Heavens

Menegroth

Omnium Gatherum, Draconian koncertek a Dürer Kertben

NorthWar

KME videók: Votum, Degradead, Regarde Les Hommes Tomber, Khadaver, Promethee, Children Of Bodom, Omnium Gatherum

NorthWar

Omnium Gatherum – Living In Me (live video)

NorthWar

Mercenary, Omnium Gatherum, Essence, Miserium – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Omnium Gatherum North America Tour with Dark Tranquillity

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum new video and upcoming tours

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum new video and Japan dates

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum European Tour with Mercenary!

NorthWar

OMNIUM GATHERUM – Beyond

Menegroth

Omnium Gatherum Interjú

NorthWar

Hot News: Entire Omnium Gatherum album “Beyond” available for streaming!

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum premier video for “The Unknowing”

NorthWar

Hot News: First new Omnium Gatherum track revealed, Japan and Finland tour!

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum reveal new album info!

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum – Announce new bass player!

NorthWar

Hot News: Omnium Gatherum in the studio!

NorthWar

Hot News – Joonas Koto officially joins Omnium Gatherum

NorthWar

OMNIUM GATHERUM – New World Shadows

Azagtoth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár