Interjúk

One Without Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Mindenekelőtt szeretnék gratulálni az első albumotokhoz, nagyon tetszett. Mivel töltitek mostanság az időt, hogy érzitek magatokat?

Hello! Köszönöm, örülök, hogy tetszett! Jelenleg sokat próbálunk a közelgő élő fellépésekre. Egy hatalmas bulit szervezünk Henriksberg-ben, ami itt van Göteborgban, pont aznap, mikor kijön az albumunk.
Egy jó kis nyári vakáció után ma volt az első napom az iskolában. Elég rossz visszamenni, de jó újra találkozni az emberekkel. A többi bandatag pedig visszament dolgozni.
Izgatottan várjuk a megjelenést. Különleges érzés egy debütáló album kiadása. Kenny, másik nevén “Pressure Man” már számolja a napokat, hehe.

Eddig milyenek a sajtós visszajelzések, másoknak is bejön a lemez?

A legtöbben hasonló, női énekessel játszó metál bandákhoz hasonlítanak bennünket. Ez szerintem elég szomorú. Egyébként a legtöbbjének tetszik!

Mikor kezdtétek el írni az anyagot? Hogyan zajlik ez nálatok, ki a fő dalszerző és ki felel a szövegekért?

Néhány nóta már megvan évek óta, néhány pedig nagyjából új. Legtöbbször valaki hoz egy ötletet és együtt befejezzük az írást, számunkra fontos, hogy minden tag részt vegyen a számírásban. Természetesen Catrin a fő dalszövegíró, de mind kivesszük a részünket belőle, hogyha van hozzá ötletünk.

Kérlek, mesélj egy kicsit a stúdiózásról! Ha jól sejtem először volt alkalmatok élesben részt venni a munkálatokban. Élveztétek a felvételeket vagy inkább csak fárasztó volt? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?

Ha az igazin, egy tényleges, teljes hosszúságú albumra gondolsz, akkor igen, ez az első alkalom. De mind voltunk már stúdiókban, demo felvételeken és hasonlókon. Mi felügyeltük a felvételeket, és, ha nem vesszük figyelembe, hogy ez hónapokig tartott, ez sem tűnt másnak, mint az előzőek. Nagyszerű volt a stúdióban eltöltött idő, jól szórakoztunk és nagyszerű emlékeink vannak róla, de azért voltak fárasztó helyzetek is.

Nagyon erőteljes és profi a megszólalás. Mennyi időt vett igénybe míg sikerült belőni a tökéletes hangzást?

Mielőtt elkezdtük volna felvenni a hangszereket, nagyon sok időt töltöttünk el a helyes hangzás belövésével, mivel tudtuk mi a különbség a helyesen és a rosszul beállított hangzású felvételek közt. Természetesen sokat köszönhetünk Mattias Wänerstam-nak, aki az albumot keverte és Dragan Tanakovic-nak, aki pedig masterelte azt. Ezt a hangzást nélkülük sosem értük volna el, nagyszerűen megértették, mit szeretnénk, ezt a rock-pop-metal zenét úgy kikeverni, mintha a legsúlyosabb metál banda szólna. Nagyrészt ez teszi az albumot olyan súlyossá.

A borító amellett, hogy gyönyörű, eléggé komorra és szomorkásra sikeredett, ami viszont a zenétekre nem igazán jellemző. Miért pont ilyen külcsínt választottatok?

A borítót a tulajdonosának saját érzéseivel kell megfejtenie. Néha a szomorú dolgok gyönyörűek lehetnek, ha érted mire gondolok.

A lemez hallgatása közben felmerült bennem a gyanú, hogy talán sok metal rajongó túlságosan könnyednek találja majd a szerzeményeket. Neked mi erről a véleményed? Kik az első számú célközönség? Saját szavaiddal hogyan definiálnád a zenéteket?

Néha szeretnék mindent eltörölni, amik a stílusokhoz kapcsolódnak. Nem értem. Sok ember, aki pl. Morbid Angel-t hallgat, szereti a Johnny Cash és Dallas Green számokat is. Tök ellentétesek. Azt szoktam mondani, meghallgatok mindent, ami jó. Jó a Bloodbath, Beatles, Slayer, Antony & The Johnsons és még sorolhatnám… minden az érzésről szól, nem a “hullaszaggató brutalitásról”, hehe =)

A női énekessel felálló együtteseknek mindig van egy különleges kisugárzása. Előnynek számít a színtéren, ha egy bandának van hölgy tagja? Esetleg befogadhatóbbá válik ezáltal a zene? Mit gondolsz erről?

Én nem így látom. Vannak nagyszerű férfi és női énekesek is. Azt hiszem, meg kell fognia “annak”. Egy különleges kis dolognak, amit nehéz szavakba önteni, csak érezni lehet.

Nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy a metalon kívül más stílusoktól sem zárkóztok el. A jövőben tervezitek ezt még inkább nyomatékosítani, más műfajokból szemezgetni, vagy hosszú távon is a jelenlegi ‘keveréket’ szeretnétek folytatni?

Meglátjuk mi lesz a helyzet a következő albumokkal. De jelenleg elégedettek vagyunk a mostanival. A hangzás a saját személyes hatásaink természetes keveréke.

Nemrégiben kötöttetek szerződés a Lifeforce Records-al. Más kiadó is érdeklődött irántatok rajtuk kívül? Ha igen, miért pont őket választottátok? Mondanál pár szót ennek körülményeiről?

Volt néhány más kiadó is, akik érdeklődtek. Egyszerűen a Lifeforce adta a legjobb ajánlatot. Szeretnék nagyszerű sztorikat mesélni, de csak ennyi történt =)

Amerikában eléggé népszerű az általatok is képviselt stílus. Te magad hogy látod, milyen sikereket érhet el arrafelé a csapat?

Nem mondanám, hogy nagyok az elvárásaink. Szeretnénk sokakat elérni a zenénkkel és, remélhetőleg, néhány embernek tetszeni fog.

Szerinted mi szükséges egy újonnan alakult zenekarnak, hogy kitörjön az ismeretlenség homályából? Ti, mint zenészek, milyen módon tudtok tenni azért, hogy szélesebb körben is ismertté váljatok vagy ezt teljes egészében a kiadóra bízzátok?

Szerintem az egyik legfontosabb dolog, hogy folyamatosan, minden lehetséges módon promotáljuk a bandát, még akkor is, ha épp most írtunk alá egy nagy kiadóval. Sosem lehet eleget dolgozni. De azért természetesen számítunk a kiadóra is!

Az album tele van fogós nótákkal. Ha klipkészítésre kerülne a sor, melyik dalt és mi alapján választanátok ki? Esetleg van is már valamilyen konkrét elképzelésetek?

Ez legyen meglepetés=) Remélem ez lesz a kedvenc számod, hehe.

Koncertek terén milyen tapasztalaitok vannak eddig? Svédország elég profi körülmények és őrült rajongók hírében áll…

Nos, különböző okok miatt death metál klubokban léptünk fel és nem mindig túl jó ott ezt a zenét játszani. Sokak, akik lemennek oda, brutális, gyors metált várnak.
Néhány Death Metál arc nagyon szeret minket, de más kevertebb mainstream közönségtől is egyre jobb visszajelzéseket kapunk.

Ha nem tévedek, meghívást kaptatok a Göteborg Kulturkalas-ra. Sokaknak nem adatik meg a lehetőség, hogy friss alakulatként máris fesztiválon mutathassák meg magukat. Készültök valami különlegességgel? Várjátok a bulit?

Nem tévedsz. Játszottunk ott és a rajongói reakciók nagyon jók voltak. Minden élő show fontos számunkra. Nem számít, mennyire közkedvelt a hely, mindig a legjobb formánkat próbáljuk adni, hogy kielégítsük a közönséget.

A neten olvasgatva mindössze két lekötött koncertet találtam veletek. Szervezésben vannak még egyéb fellépések vagy egyelőre még nem igazán akartok koncertezni?

Ez még elég új számunkra. Beszélünk turnékról és hasonló dolgokról, de még semmi sincs 100%-ig megszervezve. Jelenleg 3 buli van leszervezve, mind Svédországban.

Nem okoz problémát, hogy mindössze egy album dalaiból válogathattok a setlistbe? Kiegészítésképp játszotok feldolgozás számokat?

Természetesen, sokkal izgalmasabb lenne a rajongóknak, ha több albumot tudnánk felmutatni, de valahol el kell kezdeni =) Néhány fellépésen saját feldolgozásban eljátszottuk a “Om du var häär” c. számot a Kent nevű svéd bandától.

Hogy érzed, élőben mennyire tudjátok visszaadni a lemezminőséget? Használtok például samplereket?

Szerintem elég jól. Vannak kisebb változtatások néhány számban, hogy az élő show-kon izgalmasabbak legyenek. És igen, van néhány sample effekt is.

Köszi az interjút, minden jót és sok sikert a fellépésekhez!

Köszönöm, a legjobbakat! //Olle

—————————

ENGLISH VERSION:

Hi all! First of all, I’d like to congratulate on your first album, I really liked it. What are you doing these days, how are you feeling?

Hello! Thanks, I’m glad you liked it! At the moment we are rehearsing alot for upcoming live shows. We’re going to play a live gig at a place called Henriksberg here in Gothenburg the day our record will be released.
Today was my first day at school, after a nice summer holiday. In a way it kind of sucked getting back, but it was nice to meet all the people there again. The other guys in the band just went back to work.
We are really exited about the release. I guess it’s a special feeling to release a debut record. Kenny, also known as “Pressure Man”, is counting the days, hehe.

How do the magazines review your album? Do others like it, too?

Most reviewers are comparing us to other bands playing metal with a female vocalist. That’s kind of sad I think. Anyway, most of them liked it this far!

When did you start to write the stuff? How does a song writing happen, who is the main lyrics writer, and who is responsible for those lyrics?

Some of the songs have been around for years, and some are fairly new. Most of the time someone shows an idea for a song and then we all finish the writing together, we feel that it is important to have all the members taking part of the song-writing. Catrin is of course the main lyrics writer, but we all take part of that as well if we have an opinion about some lyrics.

Please tell me something about the things happened in the studio. If I”m not mistaken, it was the very first time when you could experience a real recording in a studio. Did you enjoy it, or was it just tiring? What were your experiences?

If by real you mean recording a full-length album over a long period of time, then yes, it was the first time. But we have all been in recording studios before recording demos and such. We took care of the recording ourselves so it didn´t feel that different for us from other recording sessions we had been in, if you don´t consider that it took several months. Most of the time in the studio was great, we had a lot of fun and got some great memories, but of course there were some tiring situations as well.

The sounding is so professionan and powerful. How much did it take to adjust that perfect sounding?

We actually spent a lot of time setting the right sounds before we started recording every single instrument, because we new that it could be the difference between a good and a bad sounding record. And of course we owe a lot to Mattias Wänerstam, who mixed the album, and Dragan Tanakovic, who mastered it. We could never have gotten this sound without them, they understood exactly how we wanted it, to have this rock-pop-metal music mixed and mastered like it was the heaviest metal band. That is very much what makes the album so powerful.

The cover is beautiful, but it’s sad and gloomy. Why did you chose that kind of appearance? Your music is not really about that atmosphere.

The cover is open for any kind of reflections from the beholder. Sometimes sad can be beautiful in a way, if you know what I mean.

While I was listening to the album, I have feelings about that this album might get considered too light and casual bye many metal fans. What do you think about it? Which group of fans is the main target to get crushed? How would you define your genre, if you use your own words?

Sometimes I just want to erase everything that has with genres to do. I just can’t understand. Alot of people that listens to for example Morbid Angel, they like things with Johnny Cash and Dallas Green too. It’s like it has to be really hard or the opposite. I use to say that I like everything that’s good. Good can be Bloodbath, Beatles, Slayer, Antony & The Johnsons and so on.. It’s all about the feeling, not the “corpes grinding brutality”, hehe =)

Bands with female vocals always have a special feeling. Do you think that it”s an advantage on a concert to have a female singer? Or do the fans accept this music more easierly with it? What do you think about it?

Actually I don’t see it that way. There are both great female and male singers out there. I believe you got to have the “it”. That special little thing which is hard to put out in words, you just feel it.

It’s obvious for me that apart from metal music, other genres influenced your music as well. Do you want to emphasize it even more in the future? Or you would like to follow your current mix of styles?

We’ll see what happens with the next record. But, at the moment we are happy with that mix. The sound is a natural mix of our personal influences.

You”ve signed a contract with Lifeforce Records recently. Were other labels also interested in your music? If they were, why did you choose Lifeforce Records? Would you tell us something about it?

There were some other labels that was interested. But Lifeforce simply gave us the best deal. I’d love to tell you a great story about it, but that’s what happened =)

In the United States, bands in your genre are quite popular. Do you expect a success in the USA, too?

I really can’t say that we have much expectations. We are just thrilled to reach out with our music and hopefully some people will like it.

In your opinion, what does a new band need to break out of unknownness? What can you (musicians) do, to spread your music in order to make it more popular? Or do you just rely on your label?

I think that one of the most important things is to keep up the good work with promoting the band in every kind of way even if you just got signed to a great label. You can never work to much. But of course we rely on or label as well!

The album is full of catchy songs. Which songs are planned to have a video clip later? Are there ideas about it? If there are, why would you choose those songs?

I think that will be a surprise =) Hopefully it will be you’re favorite song, hehe.

What did you experience on concerts? Sweden is famous for the professional circumstances and for crazy fans.

Well, for some reasons we have been playing alot on Death Metal Clubs and it’s not always so good when you play the kind of music that we do. Many of those that goes to such places expect to hear some brutal, fast metal.
Some of the Death Metal guys really like us, but we keep getting better reactions from a more mixed mainstream crowd.

If I’m not mistaken, you were invited to Göteborg Kulturkalas. Only a few new bands can show their music on a festival. Do you prepare for that concert with some surprise for the fans? Are you looking forward to that party?

You’re not mistaken. We played there and the reaction from the fans was really good. Every live show is important for us. It doesn’t matter if it’s at a more or less popular place, we always try to do our best to please the fans.

I found only 2 fixed concerts of One Without on the Internet. Are there some other concerts being organized? Or don”t you plan to go on a concert tour?

That’s a hot subject for us right now. We are talking about tours and stuff like that, but nothing is planned to a 100%. At the moment we have 3 gigs booked and they are all in Sweden.

Is it a problem that you can arrange your setlist from songs of only one album? As an addition, do you play songs of other bands?

Of course it would be more exiting for the fans if we had more releases behind us. But, you have to start somewhere =) At a few gigs we actually played our version of a song called “Om du var häär” by the Swedish band Kent.

How well can you reproduce your album stuff on a concert? What is your opinion about this? Do you use samplers for example?

Quite well I would say. We have some small changes in a few songs just to make them more interesting at a live show. And yes, we have some sampled effects as well.

Thanks for the interview, best wishes, and I hope you will be successful on concerts!

Thanks you to, best wishes! //Olle

WEB: http://www.myspace.com/onewithoutsweden

Kapcsolódó cikkek

ONE WITHOUT – Numbers EP

Jillian

Hot News: One Without call it quits

KMZ

Hot News: One Without – Records new album

KMZ

Hot News: One Without does Metal cover of Ellie Goulding ´s “Lights”

KMZ

Hot News: One Without – Release New EP “Numbers”

KMZ

Hot News: One Without release part two of tour-video diary from “The SlaughTour” with Dead By April and Marionette

KMZ

One Without Interjú

Jillian

Dead By April, Marionette, One Without – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News – One Without releases new music video

KMZ

ONE WITHOUT – Sweet Relief

Jillian

Hot News – One Without annouce new drummer

KMZ

Hot News – Swedish Modern Metal band One Without recruits new drummer

KMZ

Hot News – One Without signs to Wormholedeath

KMZ

ONE WITHOUT – Thoughts Of A Secluded Mind

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z