Interjúk

Orchid Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözletem, újra szerencsésnek érzem magam, mert interjút készíthetek veletek. Ha esetleg emlékeztek egy fél évvel ezelőtt adtatok interjút a kronosmortus.com-nak. Hogy érzed magad jelenleg? Felkészültetek az idei évre, az újabb bombák ledobására?

Hello! Miénk a megtiszteltetés hogy válaszolhatunk a kérdéseitekre, és hogy a magyar hallgatóság is jobban megismerheti az Orchidot. Jól vagyok, izgatottan várom az ezévi kalandokat a bandával.

(Azt hiszem Mark Bakerrel, a gitárosunkkal beszéltél legutóbb. Én Keith Nickel vagyok, a basszus ember :D)

Azt hiszem mostanság nagyon felforrósodott a levegő nálatok. Nagy a nyüzsgés, eléggé a reflektorfénybe kerültetek. Február 22-én jelent meg az új lemezetek előfutára egy 3 számos kislemez „Wizard Of War” címmel. Miért is volt jó ötlet egy újabb kislemez és mit tartalmaz?

Szeretjük ha forró! 😉 Szerintem a legfőbb ok egy újabb kislemezre az volt, hogy időt nyertünk amíg el nem készült a nagylemez, a Mouths of Madness. Általában szeretünk kicsit ülni az albumon, a dalíráson, a dalok felvételén és elrendezésén. Régebben nem volt rajtunk nyomás, hogy új zenét adjunk ki, mert azt sem tudták kik vagyunk. Most pedig az emberek mintha mindig arra figyelnének, hogy mit lépsz legközelebb. A Wizard of War EP-el a célunk az új album előrevetítése volt a címben szereplő dallal, ami megtalálható a Mouths of Madness nagylemezen is, valamint hogy megosszunk egy elvontabb számot, a Demon’s Eyes-t. Plusz az újonnan érkezőknek be szerettük volna mutatni az eredeti kiadást a Church Within Records által, és rátettünk egy – néha kritizált és figyelmen kívül hagyott – dalt, az Albatross-t, mely első nagylemezünkről, a Capricornról van. Jó érzés is, de egy kicsit ijesztő is, hogy az emberek hajtanak minket egy új albumért.

Egyszerre vettétek fel az új album dalaival? Jobban szereted a bakelit formátumot, mint a cd-t?

A címdalt, Wizard of Wart együtt vettük fel a többi Mouth of Madness-es dallal. A Demon Eyest egy limitált kiadású gyűjteményre csináltuk, a „Grave Command – All Hallowed Hymns”-re.

A bakelit szerintem sokkal jobban hangzik mint a CD, mert a frekvencia tartomány sokkal szélesebb, és az analóg bizsergés, hát… bizseregtető. Hang esetén ez jó dolog haha xD

Az elmúlt fél évben a „Heretic” megjelenése óta mennyire változott a népszerűségetek? Több Orchid feliratú pólóst látsz az utcákon :)?

Nekem személy szerint nehezemre esik felmérni a népszerűségünket. Bár épp nemrég adtuk el az utolsó jegyet a San Franciscó-i koncertünkre, így lehet benne valami! Rengeteg Orchid pólót látok. Sokat segít, hogy van egy remek művész a bandában, Theo Mindel, aki olyanokat tud rajzolni, amit mások szívesen hordanak majd. Szerintem vannak emberek, akik nem is szeretik a zenénket, de hordják a pólót.. 😉

Ezek után bizonyára sokan várják április 26-át, mert akkor jelenik meg a második albumotok a „Mouths Of Madness” című! Szeretném, ha te ismertetnéd, hogy hol vettétek fel, kivel és hogy miért lett ez nagyszerű?

Nagyon értékeljük a támogatást és bátorítást. Teljes odaadással csináltuk, és benne vannak a kulcs összetevők: vér, veríték és könny. Három külön stúdióban történtek a felvételek, amiből összeállt aztán az album; San Franciscoban a Hyde Street Studios, San Rafaelben a Laughing Tiger Studio és a titkos fegyverként ismert Capricorn Studios, Novato-ban. A résztvevők csak mi négyen voltunk, ötödik tagként/társ producerként/hangmérnökként kiegészülve Will Storksonnal.

Minden zenekar az új albumát nevezi a legjobbnak és nyilván meg is tesznek érte mindent. Nos, nálatok a zenére erősen rá van nyomva a Black Sabbath bélyege, mint stílus. Mennyire akartok elszakadni ettől? Hogyan lehet fejlődni, jobbá válni ebben az old school rockban?

Hahahaha, no comment!

Jobban mondva én személy szerint nem mondanám, hogy ez a legjobb művünk… a legjobb még csak most jön! 😉

Nem célunk, hogy elszakadjunk a gyökereinktől, talán éppen inkább mélyebbre hatolni benne. Szerintem ha felfedezzük a mélységeit annak a zenének amit szeretünk közösen játszani, úgy természetesen fog jönni egy fejlődés. Hmmm, old school rock… Végülis ezt csináljuk. Nem szeretem beskatulyázni a zenét. A néhai nagy Count Basie tanításait követem, miszerint „ez csak zene haver…”.

Az első lemezhez képest a megjelenő album miben változott? Mennyire lett más a hangzás?

A legfőbb változás szerintem az, hogy jobban összekovácsolódtunk, mint banda. Szerintem hangzásilag és ötletességileg nagyon is hasonlít a Capricornhoz. Úgy vélem egyre jobb az összhang köztünk, ahogy egyre többször játszunk együtt.

Miután már én is hallottam az új lemezt, azt kell mondjam, nagyon élvezhető és könnyen megszerethető, szinte egy percre sem unatkoztam a hallgatása közben. Mennyire vagytok felkészülve egy nagyobb sikerre? Bírni fogjátok szusszal 🙂 ?

Köszönjük a biztató szavakat! Remélem hogy mindenki hasonlóan fog érezni, miután meghallgatja. A nagyobb sikert szívesen látjuk, szerintem nem akkora teher. Bár ki tudja, sok remek bandát zúzott már szét a múltban… A mi bandatagjaink mindkét lábbal a földön járnak, és ott is vagyunk támasznak egymásnak, így szerintem nem lesz gond.

Sajnos egyelőre nem látok magyar turnédátumot a listában. Szeretnéd a mi közönségünket is jobban megismerni? Beszéltél már magyar rajogókkal?

Számomra is szomorú hír ez. PERSZE, természetesen szeretnénk jobban megismerni titeket, leülni egy két sör mellé és nevetni párat! Én személyesen egy magyar rajongóval sem találkoztam, MÉG! Már várom, hogy minél hamarabb meglátogassuk a remek országotokat.

Zárásul még egy kérdésem lenne, melyik a kedvenc albumod a Black Sabbath-tól és miért? 

A kedvenc Black Sabbath albumom mindig is az első lesz. Egy remek nehéz, zúzós, búskomor album kiváló dalszöveggel. Az idejében pedig annyira egyedi és eredeti volt, hogy az első három számot soha nem unom meg. Mindig benne vannak a lejátszási listámban!! 😀

Köszönöm az interjút, tényleg nagyon jók vagytok!

Köszönjük hogy ránk szántad az időt és a figyelmed. Öröm volt válaszolni neked.

Üdv!

Keith Nickel – Basszusgitáros; Orchid

————————————–

ENGLISH VERSION:

Greetings, I feel lucky again because I can make an interview with you. Maybe you remember that you gave kronosmortus.com an interview half a year ago. How are you now? Are you prepared for this year, to drop the bombs again?

Hello, It’s a pleasure to answer your questions and this opportunity to have people of Hungary learn more about Orchid. I’m doing well and very excited for this years adventures with the band.

(I believe you spoke with Mark Baker our guitarist, last time. This is Keith Nickel the Bass man. 😀 )

I would say, things got a bit hot around you. A lot of commotion, you are in the spotlight. A single, Wizard of War, with 3 songs, released on 22nd of February, a prequel to your latest album. Why is another single a good idea, what is on it?

We like it hot! 😉 I think the main reason for another single was to buy a bit more time to finish up the full length album „Mouths of Madness”. We tend to really take our time with writing, arranging and recording our songs. In the past there was no pressure to release new music as no one knew who we were. Now it seems people are waiting for what we do next. The „Wizard of War” EP was a way to preview the new album with the title track which is also on the new full length record, „Mouths of Madness” as well as share an obscure song „Demon’s Eyes”. We also wanted to introduce new comers to the original release from Church Within Records by including a sometimes criticized and overlooked song from our first full length album „Capricorn” called „Albatross”. It’s exciting as well as a little scary to have people actually pushing us for the next record.

Did you record it together with the album songs? Do you prefer vinyl or CD?

The title song „Wizard of War” was recorded along with the rest of the Mouths of Madness” album. „Demon’s Eyes” was a one off we did for a limited picture disk compilation release called „Grave Command – All Hallowed Hymns”.

Vinyl sounds much better then CD as the frequency spectrum is broader and the analog warmth is, well… warm. In audio that’s a good thing. hahaha  xD

Since the release of Heretic, how much has your popularity changed? Do you see more people with Orchid shirts? 🙂

I personally have a hard time gauging our own „popularity” We did sell out our last show in San Francisco recently, so it must be helping! Lot’s of Orchid shirts going around. It helps to have a great artist in the band like Theo Mindel,who can draw things people will want to wear around. I think people who don’t even like our music wear our shirts… 😉

Probably a lot of us eagerly await the 26th of April, when your second album, Mouths of Madness, will be released! Please, tell us about it, where did you record it, with whom and why is it great?

Well, we definitely appreciate the support and encouragement. It was a labor of love and involved the key ingredients of blood, sweat and tears for sure. We recorded at three different studios to compile this album; Hyde Street Studios in San Francisco, CA, Laughing Tiger Studios in San Rafael,  CA and at our „secret weapon” known as Capricorn Studios in Novato, CA. The only people involved in the recording process was the four of us and our fifth member/co-producer/engineer Will Storkson.

Every band says their latest is the greatest, and obviously they do everything to make this happen. Concerning style, your music has a strong presence of Black Sabbath in it. How hard do you want to break free from this? How can one evolve, develop in old school rock?

hahahha, No comment!

Actually I personally wouldn’t say this is our greatest… the greatest is yet to come! 😉

It’s not really our goal to break free from our roots, but perhaps to journey deeper into them. I think exploring the roots of the music we love and playing together more and more will create this development naturally. hmmmm, Old School rock… I guess it’s just what we do. I hate to label music myself. I’m from the school of the late great Count Basie and believe „it is all just music man…”.

Compared to the first album, what has changed in this one? How different is the sound?

The main change in my opinion is that we have grown together as a band unit. I feel like sonically and creatively it is very much hand in hand with „Capricorn”. I just think we are playing and interacting musically together better and better the longer we stay at it.

After listening to the new album, I must say, it is very enjoyable and I find it easy to like; not one minute was boring. How prepared are you for a bigger success?  Will you be able to bear this burden? 🙂

Thank you very much for the kind words! I hope everyone who listens fells the same way. Bigger success is welcome and not a burden at all in my mind. Who know’s though, it has destroyed many great bands in the past… We are a pretty level headed group of guys and we support each other very well, so I think we will be fine.

Sadly, as of yet, I don’t see any Hungarian stations in your tour list. Would you like to get to know our audience better? Have you ever spoken to Hungarian fans?

This is sad news to me as well. YES, of course we would like to get to know you better, have a beer and a laugh or two! I personally have not met any fans from Hungary, YET! Looking forward to it and visiting the great country soon as well.

In closure, I would like to ask, which is your favourite Black Sabbath album and why?

My favorite of the Black Sabbath albums will always be their first. It is just great bluesy, heavy jamming and great song writing. And was so unique and original at the time. I never grow tired of the first three really… They are in my playlist constantly!!! 😀

Thank you for the interview, you genuinely rock!

Thank you very much for your time and consideration. It’s been a pleasure to share with you.

Sincerely,

Keith Nickel / Bass – Orchid

WEBhttp://www.orchidsf.com/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Orchid, Bauda, Cochise, Aura, Voodoo Circle, Lord Impaler, Hatesphere, Sanguine

KMZ

Orchid – Sign Of The Witch (Official lyric video)

KMZ

Az Orchid bejelentette a »Sign Of The Witch« EP kiadási dátumát!

KMZ

Orchid – Európai turnédátumok!

KMZ

Orchid – Új EP!

KMZ

Hot News: Orchid – Announces festival summer!

KMZ

Hot News: Orchid – »The Zodiac Sessions« out now!

KMZ

Hot News: Orchid, Blues Pills, Scorpion Child – European tour to kick off this Friday!

KMZ

Hot News: Orchid – premiere official ‘The Mouths Of Madness’ music video, kick off European tour soon!

KMZ

Hot News: Orchid – to release »The Zodiac Sessions« in November, reveal cover artwork + details!

KMZ

Hot News: Orchid, Blues Pills & Scorpion Child – To Tour Europe!

KMZ

Hot News: Orchid – wrap up highly successful European tour!

KMZ

Hot News: Orchid – Further Dates Announced!

KMZ

Hot News: Orchid – Tour kicks off today! Witchcraft had to cancel their shows due to serious health issues!

KMZ

Hot News: Orchid – Release ‘Wizard Of War’ Video Clip!

KMZ

Hot News: Orchid – „Under The Influence…“ Video Trailer with Carter Kennedy Posted Online!

KMZ

Hot News: Orchid – „Under The Influence…“ Video Trailer With Keith Nickel Posted Online!

KMZ

Hot News: Orchid – „Under The Influence…“ Video Trailer With Mark Thomas Baker Posted Online!

KMZ

Hot News: Orchid – Release Title Track Of „The Mouths Of Madness“!

KMZ

Hot News: Orchid – Second „The Mouths Of Madness“ Album Trailer Online!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek