Interjúk

Orden Ogan Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözöllek! Amikor meghallottam az új lemezeteket, rögtön kedvem támadt az interjúhoz, ezért örülnék, ha a következő kérdéseimre válaszolnátok. 🙂 Lehet csak én nem jártam nyitott szemmel, de számomra szinte 1-2 éve bukkantatok fel, pedig már több mint 10 éve léteztek! Te mióta érzed úgy, hogy nagyobb figyelmet kap a zenekar?

LARS: Ez egy relatív fogalom. Ha a nagyobb odafigyelés nemzetközi figyelmet jelent, akkor jelenleg a legújabb albumunkkal, az Easton Hope-val ez történik 😉 De szerintem már az előző albumunkkal, a Vale-lel (a saját kiadású albumunk utáni “hivatalos” album) már kiléptünk az underground színtérről és lelkes visszajelzéseket, kritikákat kaptunk – a sajtótól és a rajongóktól egyaránt – Németországból. De az élő show-k is nagyon jól mentek: játszottunk a német Rock am Ring-en (High8 Stage), a Metal Camp-en Szlovéniában és a görög Metal Healing Festival-on is. De utólag nézve, ezek csak kis lépések voltak a következő nagy lépés előtt, ami az “Easton Hope” világszíntű megjelenése az AFM Records-on keresztül. Ez a kiadó 110%-ig támogat minket és a belüket kidolgozzák értünk, ami a reakciókból okulva nagyon kifizetődő.

SEEB: Hozzátenném, a banda nem igazán 10 éve létezik – ez egy félreértés. 1996-ban kezdtem el zenét írni a dobosunkkal Ghnu-val, de a jelenlegi felállás 2007 óta létezik, a Vale megjelenése előtt nem sokkal alakult meg. Magunkat a 2004-es Testimonium A.D. óta jegyezzük.

A kezdeteknél milyen zenét játszottatok, mennyire változott meg az Ordan Ogan a ’90-es évek végéhez képest?

SEEB: Kicsoda? Úgy érted Orden Ogan? 😉 A Testimonium A.D.-n ugyanazt a zenét játszuk, mint ma. Akkoriban nagyon középkori és folkos hatásokat alkalmaztam és elég lágy lett a lemez – amit eredetileg nem így terveztünk. A vicces, hogy a 90-es évekbeli demóinkon gyors és dallamos powermetalt játszottunk. A 2008-as Vale valahol a kettő közt van. Nagyzenekari hangokkal és kórussal van megtámogatva, de Lia (a Mystic Prophecy énekese, és aki a lemezt keverte) úgy gondolta, hogy kicsit vegyük vissza a nagyzenekari hangzást és összpontosítsunk jobban a gitárokra. Az eredmény egy pop-os megjelenés, ami nem igazán a banda hangzása volt, ami mostani távlatokból nézve elég szomorú. Az Easton Hope-n minden munkát mi végeztünk anélkül, hogy bárki más beleszólhatott volna, és most először az Orden Ogan úgy szól, ahogy annak szólnia kell.

Voltak tagcserék, ami tulajdonképpen megszokott egy zenekar életében. Mióta stabil a felállásotok? Mennyire vagytok összhangban, gondolok itt a koncertekre és a dalírásra?

LARS: A jelenlegi felállással 3 éve játszunk együtt – én vagyok az utolsóként csatlakozott tagja az Orden Ogan féle exkluzív klubnak 😉 Az élő szituációk és a dalszerzői fázis összhangban vannak, nem választanám szét őket. Valójában csak az számít, hogy a személyes összhang megmaradjon. Ha ez megvan, akkor a színpadon is működik. A dalírásnál (persze fontos, hogy jól ismerd a hangszered, de sokan vannak akik…) és máshol is. Vannak azért időszakok, amikor lezúznánk egymás arcát, de ilyenek minden kapcsolatban megvannak. Szerintem. Mert valójában ez egy kapcsolat. Bár nem fekszünk le egymással. Legalábbis még nem… 😉

SEEB: Aehm… mi?? Na jó, egy kicsit hagyjuk ezt a sex témát. Személy szerint nem tudnék jobb felállást elképzelni az Orden Ogan-nek és őszintén szólva elég nagy kínlódás volt idáig eljutni. Ellent kell mondjak Lars-nak: a zenénket elég nehéz előadni és nem tudom, hogy sikerülne-e egy jó és jól beilleszkedő helyettest, ha netán valaki elhagyná a bandát. Legyünk őszinték: harmonikus a kapcsolatunk. Szinte nincsenek is harcok. Nem tudom, Lars szerint ki harcol vele haha…

Németország hemzseg a metal bandáktól, mégis úgy érzem, hogy kimagaslotok a mezőnyből, főleg az új lemezetekkel. Te hogyan látod, mennyire érzed magatokat jónak? Mik a biztató jelek:)?

LARS: Nehéz arrogancia nélkül válaszolni 😉 Természetesen hiszünk magunkban, a bandában és a zenében, de elég sok jó banda van, és nagyon arrogánsan hangzana, ha azt mondanám, mi jobbak vagyunk náluk! De nagyon örülünk, ha az emberek beleássák magukat abba, amit csinálunk, és úgy gondolják, hogy az valami különleges. Végül is nem próbálunk különlegesek lenni, csak azt csináljuk, amit szeretünk és olyan számokat írunk, amilyeneket szeretnénk. Persze nagy elvárásokat támasztunk a zenénkkel szemben, de ez nem úgy megy, hogy leülünk és elkezdünk gondolkodni: “valami jót kéne kitalálni, valami tök egyedit, amilyet még senki más nem csinált”. Nincs semmi ilyenről szó a zenében. Ahogy mondtam, ha valaki úgy gondolja, kicsit mások vagyunk, mint a többi, egyáltalán nem fogunk ellenkezni 😉

SEEB: Haha, így van…

Az AFM kiadónál jelenik meg az új lemez. Örültök, hogy ennél a kiadónál vagytok? Eddig teljesen OK minden?

LARS: Hoppá, véletlenül ezt már megválaszoltam 😉 Nagyon boldogak vagyunk. Az AFM egy olyan kiadó, amilyet mindig is akartunk, minden úgy alakul, ahogyan szereténk. De hát egy elég jó kis albummal kell dolgozniuk, nem? 🙂

SEEB: Lars, te arrogáns szemét. 😉 Haha. Timo, az AFM-s A&R menedzserünk a 2008-as Vale megjelenése óta rajongója a bandának. Úgy nevezhetnénk, hogy “hardcore támogató”. Így megmutatta a lemezt az AFM-nek, ami után mindenki teljesen biztos volt abban, hogy az Orden Ogan-nek szerepelnie kell az AFM bandáinak sorában. Mindig egy olyan kiadót szerettünk volna, aki 110%-ig támogatja a bandát és az AFM-mel való együttműködés során ez az álom valóra vált. Még a főnök is Orden Ogan rajongó lett – történhet ennél jobb egy bandával!? 😉

Az albumon 11 dal szerepel és rengeteg mindent hallhatunk, szinte csillog az egész. Bombasztikus kórusok, izgalmas riffek, folkos díszítő elemek és remek melódiák. Hogyan állt össze ez a remek album?

SEEB: Először is köszönjük szépen. A dalszerzést a Vale kiadása után rögtön megkezdtük. Néhány dal nagyon gyorsan készen lett (Nobody Leaves, Easton Hope), néhány pedig szó szerint akkor lett készen, mikor elkezdtük őket felvenni. (pl. The Black Heart) A teljes album elkészítése az első dobhangtól a keverésen át az utolsó fade out-ig kb. 6 hónapig tartott. Súlyos cucc lett volna, ha nincs saját stúdiónk nem valószínű, hogy létrejött volna így ez az album. Annyi időt akartunk eltölteni az elkészítéssel, amennyit csak kell és kipróbáltunk nagyon sok dolgot (különböző mikrofonokat, különböző gitárokat, erősítőket, stb.) De megérte.

Mit gondolsz, az olyan nagy nevek mellé, mint a Running Wild, Helloween, Gamma Ray, betudtok állni a sorba? Elképzelhető, hogy pár éven belül olyan híresek lesztek?

LARS: Persze, hogy lehet és remélem is! Remélem ezen az úton haladunk. És ha megtörténik? Nem tudom, sok mindent csinálhatunk, elkészíteni a legjobb felvételeket, amiket csak tudunk és annyit koncertezni, amennyit csak lehet. A többi szó szerint a rajongóktól függ. Nélkülük semmit nem érhetsz el, bárhogy próbálkozol. Éppen ezért, szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki CD-t, pólót vesz, eljön a koncertjeinkre vagy ír néhány szót a Myspace kommentekhez. Mindegyiknek nagyon örülünk. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, de bármire készen állunk!

A borítótok is nagyon tetszetős. Mondanál róla néhány szót, hogy mit látunk rajta, kinek az ötlete alapján készült és ki készítette?

LARS: A borító szorosan kapcsolódik az album történetéhez. Láthatjuk, ahogy a fő karakter, Alister Vale letekint “Easton Hope” városára… vagy inkább arra, ami maradt belőle. Hogy megtudd, hogyan jutott el ide, ahhoz el kell olvasnod a történetet. Szóval a borító a történet végét mutatja meg, ha ez egy film volna, ez lenne az utolsó képkocka a stáblista előtt, amiben az állna: “rendezte Peter Jackson”… na jó, csak álmodozok 😉
A borítót a legendás Andreas Marschall készítette (Running Wild, Blind Guardian, Rage, Kreator… és még sok másoknak is ő készítette a borítót), aki már az előző albumunkon is közreműködött. Most újra elfogadta a felkérést, attól függetlenül is, hogy elvileg már nem készít ilyen borítókat. Nem győzöm elégszer elmondani, mekkora megtiszteltetés ez számunkra, hogy vele dolgozhattunk. Úgy értem, nézd csak meg az “Easton Hope” borítóját – még mindig ő a legnagyobb, nem igaz?!

SEEB: A “Vale”-nél tisztán tudtuk mit akarunk, amit el is mondtunk Andreas-nak, aki nagyszerűen vitte véghez. Az “Easton Hope” borítójáról is voltak elképzeléseink, hogyan nézzen ki, de arról fogalmunk sem volt, hogy lehet ezt megcsinálni. Elmondtuk neki és ezúttal szabad kezet adtunk. Fontos, hogy ne nagyon korlátozzuk a kreatív embereket, akikkel dolgozunk, főleg ha ilyen nagyszerű művészről beszélünk, mint Andreas. És természetesen megint nagyszerű döntést hoztunk… 😉

Tavaly év végén jelent meg egy Running Wild tribute lemez, amin ti is szerepeltetek. Miért éppen a “The battle of Waterloo” dalt dolgoztátok fel?

SEEB: Nehéz kérdés. Rohadt sokat beszélgettünk erről a témáról. Tobi (gitár) nagy Running Wild rajongó, számomra pedig a “Death or Glory” a történelem legjobb metál albuma, így egyértelmű volt, hogy erről az albumról választunk majd számot. A végén sikerült kompromisszumra jutni. A Riding the Storm-ot már a Powerwolf, a Marooned-ot pedig a Suidakra dolgozták fel, így a Death or Glory és a The Battle of Waterloo közt kellett választanunk. Sokan a médiában nem szeretik ezt a számot, de a rajongóknak mindig nagyon bejön. A benne levő dallamok és részek lehetővé tették, hogy teljesen átdolgozzuk a számot és egy kis középkori intro-t adjunk hozzá buzukival és igazi egyiptomi dobokkal…

Az idei Wacken fesztiválra nagyobb rajongó tábort vártok? Mit remélsz a fellépéstől?

SEEB: Ember, a Wacken-ről beszélsz! Tök mindegy milyen színpadról vagy melyik napszakról van – mindig tele van. A közönség pedig teljesen őrült!!

LARS: Ütni fog! Már nagyon várjuk. A Wacken mindig egy óriási party. A mi shownk is ilyen lesz: egy hangos és izgalmas Heavy Metal party. Természetesen minden jelenlevőt várunk a színpad elé. Nem kevesebbet! 🙂

SEEB: Talán jobb kérdés: mit várhatnak a rajongók a bulitól, mert gonosz terveink vannak, gonosz vendégekkel és sok világuralomra törő gonosz tervvel… vagy valami ilyesmi…

Sok sikert kívánok, minden jót!

LARS: Nagyon köszönjük. És köszönet az interjúért!

SEEB: Nagyon szépen köszönjük. Reméljük, találkozunk a Wacken-en, haver!

————————–

ENGLISH VERSION:

Hail! When I first heard your new record, I right away felt like doing an interview so I’d be glad if you answer my questions 🙂 It’s possible that I was not walking with open eyes but to me you appeared just one or two years ago but you’ve been around since 10 years already! Since when do you feel you receive more attention?

LARS: That’s a relative term…if more attention means, gettinng international attention, then: right NOW with the release of our new record “Easton Hope” 😉 But I think with the release of our last record “Vale” (our first “official” one after the self released “Testimoium A.D.”) we took the first step out of the undergound, and we got enthuiastic reviews and feedback – either from the press and the fans – at least in Germany. But also as far as live shows are concerned things went really well: we played Germany’s Rock am Ring (High8 Stage), Metal Camp in Slovenia and Metal Healing Festival in Greece to name some highlights. But in hindsight that were just some small steps on the way to the next big step, which is the worldwide release of “Easton Hope” via AFM records. A label that gives us 110% support and works their asses off for us. And as far as the reactions go so far, it’s totally paying off.

SEEB: I have to add that you can’t say ‘the band is around for 10 years’ – that’s a common misunderstanding. I started to make music with our drummer Ghnu in 1996 but the current line up is stable since 2007, shortly before the release of “Vale”. We ourselves count from the release of Testimonium A.D. in 2004.

What sort of music did you play at the beginning, how much did Ordan Organ change compared to the late ’90s?

SEEB: Who? You mean Orden Ogan? 😉 On “Testimonium A.D.” we basically played the same music as we do today. I was just very medieval and folky influenced and turned out to be a pretty soft record – which was not intended originally. The funny thing is that we were doing fast and melodic powermetal on our demos at the end of the 90ties. “Vale” in 2008 was somewhere in between. It was broadly arranged with huge orchester sounds and choirs but Lia (the Singer of Mystic Prophecy who mixed the record) thought it was a good idea to scale back the orchestral elements and have the focus on the hard guitars. The result was a record with a big pop appeal that didn’t show the real bands sound at that moment which is kind of sad from todays perspective. On “Easton Hope” we simply did the whole production ourself and did what we wanted to do without listening to anybodys opinion about it and for the first time Orden Ogan sounds like Orden Ogan has to sound.

There were some line-up changes, that are actually quite common for bands. Since when is your line-up stable? How much are you in harmony with each other, thinking mainly of gigs and composing?

LARS: We’ve been playing in this line-up for three years now – with me being the latest addition to the exclusive club that is Orden Ogan. 😉 I wouldn’t seperate the live situation and the songwriting process from each other in terms of harmony. In fact: The thing that really matters is that the harmony on a personal level is intact. If that’s the case you will harmonize on stage, and in songwriting (of course you have to be skilled on your instrument, but there are many people out there who are…) and in every other situation for that matter. And we definitely do. There sure are times when we feel like punching each other in the face, but that’s how it is in every relationship, I guess. And that’s what it is basically: a relationship…we don’t have sex together, though. At least not yet… 😉

SEEB: Aehm… what?? Ok, let’s forget about this sex thing for a minute. I personally couldn’t imagine a better line up for Orden Ogan at the minute and to be honest it was quite a struggle to get there. And I have to disagree with Lars: our music is quite difficult to perform and I don’t know if we could get a good and fitting replacement if someone left Orden Ogan right now. And to be honest: we’re in a very harmonic relationship. There are almost no fights. I don’t know what Lars thinks who is fighting him haha…

There are a tremendous lot of metal bands in Germany but I think you’re outstanding from that milieu, especially with your new album. How do you see this, how much do you feel yourselves good? Any promising signs?:)

LARS: Difficult to answer, without sounding arrogant 😉 Of course we believe in ourselves, the band and our music, but there are so many good bands out there, that it would be really arrogant to say “we’re better than them!”. But it’s greatly appreciated if people dig what we’re doing and think that it’s something special. Because after all we don’t try hard to be special, we just do what we love to do and write what we feel like. Of course we have high demands towards our songs and our songwriting, but it’s not that we sit down and think: “we have to come up with something totally unique, something that’s never been done before”. There’s no such thing musically, anyway… But as I said: If others think that we stand out from the rest, we conveniently decide not to disagree 😉

SEEB: Haha, yes…

The new album was put out on AFM. Are you glad to be on this label? Has there everything been okay until now?

LARS: Oops, I accidentally answered that partially before 😉 We’re more than happy. AFM is the kind of label we have always wanted and everything’s running just the way we wanted it to be. But hey, we gave them a great album to work with, didn’t we? 🙂

SEEB: Lars, you arrogant bastard. 😉 Haha. Timo, our A&R Manager from AFM records was a fan of the band since the release of “Vale” in 2008. He is what you can call a “hardcore supporter”. So he showed the record around at AFM and very quickly everyone there was sure that they wanted to have Orden Ogan in the AFM band rooster. We always wanted to have a record company that gives 110% for the band and with the cooperation with AFM records this dream came true. Even the boss is a Orden Ogan fan meanwhile – is there anything better that can happen to a band?! 😉

There are 11 tracks on the record, and we can hear a lot of things, the record is almost shining. Bombastic choruses, exciting riffs, folkish motives and excellent melodies. How did this excellent album get together?

SEEB: First of all thank you very much. We startet with the songwriting directly after we released “Vale” in 2008. Some Songs were finished very early (Nobody Leaves, Easton Hope), some others have literally been finished the moment they were recorded (The Black Heart for example). The complete recording process from the first drum take to the last fader on the mixing desk I moved in the mix took around 6 months. That’s heavy shit and if we would not have our own studio we couldn’t have realized this record. But we wanted to take as much time as needed for recording and we tried out a lot of things (different mics, different guitar amps and so on). But it was all worth it.

Do you think you can get to be besides names such as Running Wild, Helloween, Gamma Ray? Is it possible that you’ll be that well-known in a couple of years?

LARS: Sure, it’s possible and I hope so! I mean that’s what we are working towards. If we will be? I don’t know, there is only so much we can do, like making the best records we can possibly make and playing as much live as we possibly can. The rest literally lies in the hands of the fans. Without them you don’t reach anything at all – no matter how hard you try. It’s because of that, that we thank each and every one who buys our CDs or Shirts, comes to our shows or just leaves some kind words in a MySpace-comment. All of that is greatly appreciated. Let’s just see what the future will bring. But we’re definitely ready for whatever that will be!

The cover is also excellent. Could say a few words about it what can we see on it, whose idea was it, and who made it?

LARS: The cover is strongly connected to the album’s concept story. We see our main character Alister Vale looking down on the city of “Easton Hope”…or rather what’s left of it. To get to know how it came that far you have to read the story 😉 So, the cover shows kind of the end of the story…if it were a movie that would be the last scene before the end credits, which would read “directed by Peter Jackson”…okay, just a little day-dreaming 😉
The cover was painted by legendary Andreas Marschall (best known for his works for Running Wild, Blind Guardian, Rage, Kreator…and many many more), who already painted the cover for our last record “Vale”. He once again agreed to do our artwork, despite the fact that he normally doesn’t do these things anymore. I’m not getting tired of saying what a big honour it is for us to work with him. I mean: Just look at “Easton Hope”‘s cover – he still is the greatest, isn’t he?!

SEEB: For “Vale” we had a clear vision in mind which we talked through with Andreas and he realized it brilliant. As far as “Easton Hope” is concerned – we had a concept of how it should look like but no idea of how it could be realized. So we talked with him and gave him a lot of freedom this time. I think it’s important not to limit the creative people you’re working with by all your own ideas if they are such great artists as Andreas is. And again it turned out to be a good decision… 😉

The Running Wild tribute came out at the end of last year, and you also appeared there. Why did you choose the song The Battle of Waterloo?

SEEB: Tough question. We discussed our asses of on that topic. Especially Tobi (git) is a big Running Wild Fan and to me “Death or Glory” is the best metal record ever made, so it was clear that the song we’d choose had to be from this very record. In the end it was kind of an compromise. Riding the Storm was already done by Powerwolf and Marooned went to Suidakra, so it was the choice between Death or Glory and The Battle of waterloo. Many journalists don’t like that song but especially for the fans it has always been a highlight. The melodies and parts in The Battle of Waterloo gave us the opportunity to rearrange it completely and to start with that medieval sounding intro with bouzoukies and real egyptian drums…

Are you expecting many people for this year’s Wacken fest? Why do you expect from the gig?

SEEB: Hey man,- you’re talking about Wacken! It doesn’t matter which stage on which day or time you play – it’s always packed. And the crowd is crazy!!

LARS: It’s gonna be a blast! We’re already looking forward to it. Wacken is always one huge party. And that’s what our show is going to be: A loud and exciting Heavy Metal party. And of course we’re expecting every single one of the Festival’s attendees in front of the stage. Nothing less! 🙂

SEEB: And maybe the better question is: what can the fans expect from the gig because we are already planning our evil plans with evil guests and a lot of evil evilness for world domination… or something like that…

I wish you the best of luck!

LARS: Thank you! And thanks for the interview!

SEEB: Thanks very much. Hope to see ya in Wacken, pal!

WEB: http://www.myspace.com/ordenogan

Kapcsolódó cikkek

Orden Ogan – „F.E.V.E.R” single videoklip

KMZ

Orden Ogan – „Ravenhead” megjelenése bejelentve

KMZ

ORDEN OGAN – To The End

Southpeace

Hot News: Orden Ogan – „Masks“ video clip released/ music meets movie!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – „To The End“ album enters Germany’s album chart at #41!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – „Land Of The Dead“ video clip available / album out now!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – title song „To The End“ available for streaming & free download!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “behind the scenes” material available / European tour with Luca Turilli’s Rhapsody and Freedom Call!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “The Things We Believe In” video clip and single released!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “To The End” release date set!

KMZ

Hot News – Orden Ogan: New album “To The End” in April!

KMZ

ORDEN OGAN – Vale

Southpeace

ORDEN OGAN – Easton Hope

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek