Interjúk

Orphaned Land Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözlet Magyarországról!
Hogy tudtatok ilyen mesterművet összehozni ,mint az “All is One”? Bár kicsit különbözik az előző lemezektől, kevésbé progresszív, viszont sokkal erőteljesebb és “folkosabb”. Tökéletesen elégedett vagy az eredménnyel, vagy változtatnál valamin?

Chen:  Hello, jó itt lenni!

Számunkra az “All is One” a legjobb album, amit valaha készítettünk. Minden egyes hangjegyre büszkék vagyunk, valamint arra az üzenetre, amelyet közvetít ez az album. Úgy gondolom, képes igazán bemutatni az új és továbbfejlődött Orphaned Land-et, mely erősebb mint valaha a béke és az egység üzenetével.

Az album sokkal kevésbé épül egy koncepció köré, de a szövegek aktuális problémákkal foglalkoznak az ábrahámita mitológiák és az ehhez kapcsolódó témák helyett. A békéért való küzdelem jelenleg fontosabb az Orphaned Land számára minden másnál? Véleményed szerint mi lenne az igazi megoldás a térségben zajló, régóta fennálló konfliktusokra? 

Chen: A ‘minden egy’ üzenet mindig is benne volt a zenénkben ilyen-olyan formában,  az ‘All is One’-nál ez direktebben és hangsúlyosabban kifejezésre került, bemutatva a helyzetet, amit tapasztalunk a Közel-Keleten. Sok ember a “béke nagyköveteinek” tart minket, ami azt jelenti, hogy a zenénkkel sokkal többet tudunk elérni, mint amit más politikusok valaha tettek. Megvan az erőnk ahhoz, hogy egyesítsük az emberek szívét a zene erejével.

A bagdadi Acrassicauda zenekar készített egy dokumentumfilmet a heavy metal bandaként átélt  küzdelmeikről Irakban. Ez nagyon érdekes film egy olyan országról, ahol metal zenésznek lenni veszélyes, és teljes odaadást igényel. A régióban turnézva tapasztaltatok valaha hasonlót?

Chen: Számunkra Izraelben semmi veszélyt nem jelent metal zenésznek lenni, de általánosságban zenésznek lenni nem mindig egyszerű és mindig odaadónak kell lennünk azzal szemben amit csinálunk, hogy hűen képviselhessük az üzenetünket.

Kaptatok valaha meghívást vagy ajánlatot izraeli politikai pártoktól vagy civil szervezetektől, hogy támogassátok a kampányaikat? Esetleg negatív reakciókat a saját kampányaitokkal kapcsolatban (a török koncert bevételét felajánlottátok a helyi árvízkárosultaknak, ingyen letöltést biztosítotok az arab rajongóitoknak és a többi)?

Chen: Általában teljes támogatást kapunk az akcióikhoz, mint zenekar próbáljuk a béke üzenetét közvetíteni szerte a világon, még a kormányok, barátok, családok között is, vagy bárhol máshol. Még a legnagyobb izraeli nemzeti eseményen, a Maccabiah-on is rendszeresen részt veszünk – mely atlétáknak szól a világ minden tájáról.

Mit gondolsz a vallásokról? Feloldhatatlan ellentéteket vélek felfedezni a három ábrahámita vallás között (kereszténység, judaizmus, iszlám), így a legjobb megoldás talán az ateizmus lenne, és közös célok felállítása. Persze én nem láthatom át tisztán a helyzetet. Mint a régiótok állampolgára, mit tudnál javasolni a vezetőiteknek? 

Chen:  Úgy hiszem, a vallás lezüllött az idők során, és lehetőséget ad az embereknek, hogy gyűlöljék azokat, akik nem osztoznak a meggyőződésükben vagy hitükben. A legegyszerűbb lenne megérteni azt, hogy mindenek előtt  emberi lények vagyunk, és nem szükséges egymást gyűlölnünk ilyen-olyan okokból kifolyólag. A múlt hibáiból és háborúiból meg kellene tanulnunk, hogy semmi mást nem fogunk nyerni a gyűlöletből, csak  egy sötét jövőt még több halállal és veszteséggel.

Mi változott a dalírásban és a kreatív folyamatokban Chen Balbus csatlakozásával? Olvastam, hogy régi barátságban van a bandával. Részt vett valaha a dalírásban az előző lemezeknél?

Kobi: Chen a klasszikus példája a rajongónak, aki csatlakozott a kedvenc bandájához. Korábban sokszor pótolta Matti- t vagy Yossi-t, mikor épp nem tudtak velünk turnézni. Matti belefáradt ebbe az életbe, és a családjára illetve a karrierjére akar koncentrálni, Chen csatlakozása így kézenfekvő megoldás volt.

Számára a banda a legfontosabb az életében, és mióta benne van, hozza magával ezt az új energiát, ezt az új érzést,  ezt a friss vért. Nagyon motivált volt, így újragondoltuk az egész albumot, míg Yossi a saját szólólemezén dolgozott. Főnyeremény volt a dalírás folyamatát tekintve.

A legutóbbi budapesti koncerteteken Kobi azt mondta, hogy olyan érzése van, mintha otthon lenne. Szeretitek az országunkat? Van valami különleges emléketek a budapesti turnékról?

Kobi: Egy nagyszerű ország, és a családomnak vannak itt gyökerei, imádom Budapestet és azt az óriási zsinagógát, az emberek nagyon kedvesek és a koncertjeink mindig nagyszerűek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy visszatérhetünk, és nagyon várjuk, hogy újra láthassunk benneteket.

Tudnál mondani pár említésre méltó izraeli bandát? Nem nagyon ismerek mást az Orphaned Land-en és a Melechesh-en kívül.

Chen: Nagyon kevés bandát ismerek itt, említésre méltó például a “Hammercult” thrash banda, de van még pár jó errefelé.

Köszönöm az interjút! Nagyon várom már, hogy láthassalak benneteket a következő budapesti koncerten.

Köszönjük a lehetőséget!

Nemsoká találkozuk,

“Minden egy.” 

Kobi Fahri és Chen Balbus

————————————–

ENGLISH VERSION:

Greetings from Hungary! How could you make such an outstanding masterpiece like All is One?  I think it differs from the earlier stuffs, less progressive, but much more powerful and „folkish”.Are you totally satisfied with the result or would change something if you could?

Chen: Hello! good to be here 🙂 For us ‘All Is One’ is the best album we had ever made. We are proud of every single note and the message that is played on this album. I think it truly shows the new and improved Orphaned Land, stronger than ever with the message of peace and unity.

The album itself is less conceptual, but the topic of the lyrics are dealing with actual problems instead of abrahamic myths etc. Fighting for the peace and tolerance in the region has become more important to the Orphaned land than anything else? In your opininon, what would be the real solution to solve this long-lasting problem in the territory?

Chen: The message of ‘All Is One’ was there always in our music in one way or another, in ‘All Is One’ it is more focused and presented straightforward, showing the situation we are experiencing in the middle-east. Many people claim us to be ‘Ambassadors of Peace’, for us it means that our music can do much more than any other politician has ever did. we have the power to unite peoples hearts with the power of music.

The heavy metal band  Acrassicauda from Baghdad made a documentary about their fights as a heavy metal band in Iraq. It’s an entertaining film about a land where being a metal musician is dangerous and needs true enthusiasm. Have you expected similar thing when played in the region?

Chen: For us in Israel it’s not dangerous to be Metal musicians, in general being a musician is not always easy and we always need to be enthosiastic about what we do to carry on our message.

Have you ever got or accepted any offers or invitations from israeli political parties or civil movements to support their campaign? Or negative reactions about your own campaigns (donating the income of the turkish gig to the victims, free downloads for the arabian fans etc.)?

Chen: We usually get full support for our actions as a band trying to send out the message of peace across the world, either from the governments, friends, fans or everywhere around. Even we have recantly participated in the biggest Israeli national event ‘Maccabiah’ – which is for athelits all around the world.

How about religion? In my opinion, there are some irreconcilable antagonism between the three abrahamic religions, and the best solution might be atheism and setting up common goals. But I can’t see the whole situation clearly. As a citizen of the region, what can you suggest to the leaders?

Chen: I believe that religion was curropted through time and lead people to get a perspective of hating the other that isn’t like you and share your religion. The most simple way is to understand that we are all human beings after all and there is no need to hate someone just because he is different in one way or another. From past mistakes and wars we should have learn that we won’t gain anything from hatred other than a black future full of more casualties and deaths.

What has changed in the songwriting and creative processes with Chen Balbus’ joining? I read that he is an old friend of the band. Did he cooperate in the songwriting occasionally during the earlier albums?

Kobi: For Chen, it’s the classic story of the fan that joined  his favorite band. He used to be a replacement member for Matti or Yossi when they couldn’t follow. And when Matti got tired of this life and wanted to focus on his family and his career, it was a natural choice to get Chen. The band for him is the center of his life and ever since he got into it, he brought this new energy, this new vibe, this new blood with him. He was so motivated, that we rearranged the whole album in one month while Yossi was doing his solo album. He was a grand to the writing process.

At your last gig in Budapest, Kobi said that he feels like home here. Do you like our country? Have you got any special memories about the Hungarian trips?

Kobi: It’s a great country, and my people have a history there, I like Budapest and that big Synagoge, people are very nice and our shows are indeed always great. very happy to come back and looking forward seeing you all once again!

Can you tell me some notable metal bands from Israel? I don’t really listen to israeli bands outside of OL and Melechesh.

Chen: I know very few bands around here, but the noticable ones are „Hammercult” that plays Trash metal and there are some more great bands here.

Thanks For the interview! I Am lookin forward to being at your next show in Budapest.

Thank you for having us!

See you soon,

All Is One.

Kobi & Chen.

WEBhttp://www.orphaned-land.com/

Kapcsolódó cikkek

Orphaned Land, Lunarsea, Subterranean Masquerade, Dirty Shirt – Koncertbeszámoló

Muszka Zsuzsanna

Orphaned Land Interjú

Muszka Zsuzsanna

ORPHANED LAND – Unsung Prophets & Dead Messiahs

Muszka Zsuzsanna

Orphaned Land – Lemezbemutató a Dürer Kertben

KMZ

Orphaned Land – ‘Like Orpheus’ c. daláról

Muszka Zsuzsanna

Orphaned Land – 25. évforduló és very best of tour 2016

KMZ

Az Orphaned Land bejelenti 2015-ös European Unplugged turnéját

KMZ

Orphaned Land „Mabool” 10. évfordulós kiadása megjelent!

KMZ

Orphaned Land – Let The Truce Be Known (Official video)

KMZ

Hot News: Orphaned Land – confirmed as special guest for Blind Guardians Euro-Tour 2015

KMZ

Hot News: Orphaned Land – announce Mabool 10th Anniversary Tour

KMZ

Orphaned Land, Bilocate, Klone, The Mars Chronicles – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News: Orphaned Land – new video for „All Is One” online

KMZ

ORPHANED LAND – All Is One

ST. Toma

Hot News: Orphaned Land – Post Trailer For „All Is One” Documentary; Guitar Play-Along and Announce Support Acts for Upcoming Tour!

KMZ

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Video On Single „Brother” and Pre-Order Online!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – New Track Online!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Debut First New Song Of „All Is One” & UK Tour Dates!

KMZ

Hot News: Orphaned Land – Announce European Tour & New Album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek