Interjúk

Ossian Interjú

Az interjú Paksi Endrével készült

Üdvözlöm a zenekart a Kronos Mortus Webzinen. Nemrég jelent meg a 15. Ossian nagylemez az “Örök Tűz” ami két év kihagyás után látott napvilágot. Mikor kezdtetek neki a konkrét dalszerzésnek?

Sziasztok! A Trianon című dal a legrégebbi szerzemény, eredetileg a Szabadság Fantomja albumhoz készült, de akkor még nem állt össze teljesen. Néhány szám 2005 végén – 2006 elején született, majd az intenzív koncertezés miatt némi szünet következett a dalszerzés terén. A 2006 őszén megjelent jubileumi box elkészülése után kezdett összeállni a végleges anyag. Több fázisban dolgoztunk, először a szerzők: Attus, Ricsi és jómagam demóra rögzítettük az ötleteinket, majd közösen csiszolgattuk őket. Ezután a próbateremben és végül a stúdióban is formálódott az album. Ez utóbbinál már Küronya Miki hangmérnök-társproducer is aktívan közreműködött és remek ötletekkel járult hozzá a produkcióhoz.

Miben látjátok a különbséget a Szabadság Fantomja és a mostani lemez között? Változott valamit a munkamódszer vagy ugyanúgy dolgoztatok, mint eddig?

Az Örök Tűz dinamikusabb, erőteljesebb lett, jóval többször játszunk “fortissimo”-ban…:))) de természetesen nem hanyagoltuk el a zeneiséget, a harmóniákat, vokálokat, a “lélek hangját” sem. A munkamódszer egyébként évek óta változatlan nálunk, most viszont több időnk volt.

Milyen volt a fogadtatása a két nagylemez között megjelent DVD-nek és Boxed Setnek, vagy az érdekes hangszerelésű Lélek Hangjának?

Ezek az igazi rajongók számára készült speciális kiadványok voltak. A box-ra például a limitált megjelenésen felül jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott, a német ebay-en már egészen komoly összegekért láttam példányokat!

A mostani korong is 12 igen erős hamisítatlan Ossian szerzeményt tartalmaz. Mégis kiemelném az Elmúlás Kertjében címűt, amely szerintem az eddigi legmélyebb tónusú dal. Meséljetek erről a nótáról egy picit.

Ez a dal nekem is sokat jelent. A tavalyi évben elveszítettem az egyik legközelebbi hozzátartozómat, és a szám szinte ösztönösen született meg bennem. Attus – akinek a családjában szintén hasonló tragédia történt – segített a hangszerelésbe, a munka talán egyfajta terápia is volt számunkra.

Elég sokat koncerteztek a környező országokban is. Milyen arrafelé az Ossian és egyáltalán a rock zene megítélése? A közönség mennyivel másabb, mint idehaza?

A zenekar nagyon népszerű a trianoni határokon túl élő magyarok között is. A közönség talán egy fokkal mélyebben reagál a dalok üzeneteire.

Az előző lemezre és a mostanira is felkerült(ek) nóták a magyarságról pl.: Véren vett ország, Trianon. Honnan jött az ötlet és egyáltalán miben nyilvánul meg Nálatok a magyarságtudat?

A zenekar logója a kezdetektől egy turulmadár…Már az 1989-es Félre az útból!!! lemezen is szerepelt Petőfi vers-feldolgozás a Feltámadott a tenger, vagy említhetném az Րsök vére című számot 2001-es Titkos ünnep-ről…nekem ez mély, belső dolog. Néha el szoktam mondani koncerten, hogy mi magyarok csodálatosan tudunk ünnepelni, zászlót lengetni, énekelni, de amiben sokkal erősebbnek kellene lennünk, az a hétköznapok magyarsága…

Most is izmos hangzást sikerült kreálni a lemeznek. Ugyanott dolgoztok, mint ezelőtt? Most ki készítette a rendkívül jól sikerült borítót?

2001 óta a törökbálinti P-stúdióban dolgozunk, Küronya Mikivel. A borítót Sallai Péter, egy rendkívűl tehetségs fiatal grafikus készítette.

Mire ez az interjú megjelenik, már túl lesztek a november 3-ai immár hatodik alkalommal megrendezett Ossianosok Nemzetközi Találkozóján. Mik a visszajelzések ezekről a bulikról megéri ilyen nagy kaliberű koncertet csinálni? Gondolom a számlistát nem egyszerű összeállítani ilyen sok lemez után?

A hivatalos honlapunk – www.ossian.hu – koncert-fotóit megtekintve bárki meggyőződhet arról, hogy milyen fantasztikus hangulat uralkodik ezeken a bulikon! A számlista összeállítása tényleg nem egyszerű mutatvány, de valahogy mindíg megoldjuk…:))))

Visszatérve az új lemezre, ami szerintem nagyon erős lett: mik most a banda kedvenc nótái, és lesz -e jövőre új Ossian korong?

Örülünk, hogy tetszik! Egy csomó kedvencünk van, a dalok intenzív “koncerteztetése” dönti majd el, hogy a jövő évi turné-programban melyik marad huzamosabban a klasszikusok mellett. Új album-ügyben még nem tudok nyilatkozni, ez még túl korai lenne.

Azért vidéken is fel szoktatok bukkanni egy-két helyen. Mi várható még ebben az évben koncertfronton?

8 koncert lesz még idén. November 9. Pécs – Expo-center, december 1. Miskolc – Egyetemi Körcsarnok, 7-én 2 helyen játszunk (!) Cegléd és Eger (mindkettő Sportcsarnok) 8. Tatabánya – Sportcsarnok, 14. Szekszárd – Sportcsarnok, az évet két nagyszabású – szintén Sportcsarnokos- koncerttel zárjuk: 28. Szombathely és 29. Szolnok.

Köszönöm az interjút és további sok sikert. Az utolsó szó jogán kérlek, zárjátok le az interjút vagy üzenjetek valami az olvasóknak.

Üdvözöljük Kronos Mortus olvasóit és készítőit, szeretettel várunk mindenkit a koncertjeinken!!!!

Web: http://www.ossian.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek