Interjúk

Overload Interjú

Hell, miskolci rockerek! Jó néhány zenekarból ismerős lehet már a nevetek. Hogyan is alakult meg az Overload zenekar? Milyen céllal kezdtetek el zenélni?

Sziasztok, Fülöp Gábor vagyok az Overloadból és köszöntök minden olvasót!
Az Overload 2003-ban alakult Miskolcon, célunk mindig is a kompromisszumoktól mentes metalzene játszása volt. A folyamatos tagcseréken keresztül mára kialakult a jelenlegi felállás: jómagam (ének/gitár) [Carcharoth], Mihály Imre (szólógitár) [ex-Donor, Rettegés], Horváth István (basszusgitár) [Carcharoth, ex-Bornholm], Czakó Dániel (dobok) [Nebulosus Fatum, Pagan Megalith, Lost Symphony, Mallior, stb.], amiből csak én vagyok alapító tag.

Februárban jelent meg Zsarnok címmel az új albumotok, amelyen magyarul és angolul is szerepelnek a dalok. A JuiceKiller Studiójában vettétek fel és nem lehet panaszunk a hangzásra. Mit tudsz elmondani a lemezről?

A „Zsarnok / Under the heel” című lemezünk február 9-én jelent meg a Nail Recordsnál. 18 dal, fele magyar, fele angol. A felvételek nálam, a JuiceKiller stúdióban készültek. A számok szövegei személyesek és sok a mögöttes mondanivalójuk, a zene pedig szikár metal muzsika a régi (első 3) Iced Earth, régi Running Wild, Sentenced vonalán, virgás szólókkal tarkítva. Azért kétnyelvű a lemez, mert angolul is rengeteg szövegötletem van és volt.

Semmilyen demó anyagotok nem jelent meg korábban? Mióta készültek a lemez dalai? Mennyire tekinthetők ezek friss szerzeménynek?

Szándékosan nem volt semmilyen komolyabb (hivatalos) demónk vagy lemezünk, mert nem volt szilárd tagság és folyamatosan bejött vagy kiment a képből néhány téma. Ezzel a lemezzel szeretnénk rálépni az utunkra, amire már a következő anyagot el is kezdtük írni, immáron közösen.

Miért döntöttetek úgy, hogy a CD-re felteszitek magyarul és angolul is a dalokat? Koncerteken is szoktatok angol nyelven előadni számokat?

Mint már mondtam, a kétnyelvűség főleg a rengeteg szövegötletem miatt van, de persze azért is, hogy ha valaki nem magyar nyelvterületről hallgat minket, értse a mondanivalónkat. Koncerteken eddig a magyar verziókat toltuk, néhány feldolgozás mellett.

A zenei stílus nem egyértelmű, mert heavy metal, power metal, de thrash elemek is találhatók benne. Hogyan jellemeznéd a Zsarnokot?

Igen, direkt aposztrofáljuk magunkat egy nem tiszta heavy vagy power bandának, mivel keverjük a stílusokat. Az ének rekedtes és egy-egy téma kifejezetten thrash-es lett. A dalszerkezetek heavy-sek, viszont a szövegek és a szólók power-esek, ha-ha. Például a címadó szám, a „Zsarnok” végig egy thrash zúzda, amit kifejezettem a régi Slayer-hez, Iced Earth-hoz tudnék hasonlítani.

Hol láthatunk legközelebb titeket? Várható egy hosszabb koncertsorozat? Mennyi fellépési lehetőség adódik mostanában?

A zenekar folyamatosan játszik országszerte, próbálunk minél több bulit lefixálni, így akit érdekel, és vevő a jóféle metál zenére, nézzen szét a honlapunkon: http://overloadmetal.com. A koncertlehetőségek csak szervezés függőek, de érezhető a mai tragikus helyzet a kluboknál is, mivel az emberek pénztelenebbek, gyakran a szükséges dolgokat sem tudják előteremteni, nemhogy koncertre járni. Pozitívumként mondanám, hogy Miskolcon a metal-élet újra beindult és fergeteges bulit csináltunk legutóbb, az általam szervezett Metalfarsangon a Gárdonyiban. Ennek már most tervezem a folytatását.

Eléggé gitárcentrikusak a dalaitok, szerencsére nektek még a metal azt jelenti, amiről régebben felismerték ezt a fajta zenét. Mit szóltok a mostani metal élethez, hogy van egy csomó olyan banda, akik mindenfélékkel kísérleteznek, és már-már kihal a gitárszóló a zenéjükből?

Én elképzelhetetlennek tartom, hogy egy dalban ne legyen szóló. Most nem a Dragonforce- és társai-féle önismétlő magamutogatásra gondolok, de úgy feelinges szerintem egy nóta, ha van benne egy kis vinnyogás, ha-ha. Igazából már mindent eljátszottak, van, aki mégis újítani próbál. Akad, aki lehangolja a gitárját a pincébe, van, aki dobgépet használ, van, aki röfög, stb, ha-ha. Mi maradunk a kitaposott úton, ahol a riff a központja a zenének. Nem azt mondom, hogy ezt kell csinálni, mert én is hatalmas black/death-fan vagyok, csak az Overload nem ez az út.

Eddigi legjobb élményetek? Mi mindent szeretnétek még elérni?

Eddig számunkra a legnagyobb dolog, hogy megjelenhetett az első nagylemezünk, és szereplünk a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom „Reményadók” lemezén is, egy Romantikus Erőszak feldolgozással. Rengeteg koncertünk volt, sok jó élménnyel. Igazából a célunk az, hogy egy legalább magyar szinten elismert (underground) metal banda legyünk. Példaként az Akelát tudnám említeni, akik talán akkor nem is gondolták, hogy mekkora sikerük lesz a rockerek körében. Mára úgy érzem, bármelyik magyar heavys, thrasher elismerően bólint rájuk, persze lehetne még itt sorolni a csapatokat. Ezt szeretnénk mi is és ezért folyamatosan dolgozunk új dalainkon, valamint április vége felé kezdjük el első videóklipünk forgatását a „Magányos hős” c. dalra.

Mit üzentek a rockereknek?

Zárszóként szeretném megköszönni az interjút a többiek nevében is, és még annyit tennék hozzá, hogy akik szeretik a tökös metal zenét és az őszinte előadásmódot, azok jöjjenek el nyugodtan a koncertünkre! A lemezünk 1500 Ft-os áron kapható a nagyobb lemezboltokban, valamint közvetlenül a honlapunkról.

WEB: http://overload.uw.hu/

Kapcsolódó cikkek

OverloaD – „rising” klip bemutató

KMZ

Az OverloaD zenekar útitársakat keres nyári Európa turnéjára

KMZ

Overload – Suburbia EP, megjelent, francia Turné!

KMZ

OVERLOAD – Zsarnok / Under The Heel

KMZ

Pagan Megalith, Letargia, Nebulosus Fatum, Overload, 187 – Koncertbeszámoló

Adorior

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek