Interjúk

Paediatrician Interjú

Ez nagyon fos, egy igazi arcba hányás. Kérlek, mutasd be szakszerűen kínzó társaidat és személyedet!

Üdv! Számunkra igazán hízelgő módon definiáltad a zenénket, köszönöm! A zenekar négy főt számlál: A láncfűrészt Pokornyik Ferenc, alias Pokesz berregteti, a cséphadarónál Pőcz Balázs avagy Humanoid Gore Vomit bünteti a cájgot, Varjú Dávid döngöli a dögöket, jómagam, Lédeczi Zsolt pedig a mikrofonba hőbörgök.

Mikor alakult ki bennetek, hogy gore bandát alapítsatok? Leginkább mi motivált és honnan jött a motiváció a tökéletes „fos” létrehozásához?

2006 decemberében alakult a zenekar, engem leszámítva, aki 2009 szeptemberében csatlakoztam, mindenki más azóta is töretlen lelkesedéssel viszi előre a bandát. A motiváció egyszerű volt, mindannyian rá voltak (és máig vannak) gyógyulva a hasonló stílusú zenékre és szerettek volna igazán gyors, minden tekintetben kompromisszummentes zenét játszani. Pokesz korábban hosszú évekig a Disinfection nevű death metal hordában gitározott, így benne volt a kezében a mai napig rá jellemző riffelés, ez kombinálva Balázs sebességorientált dobolásával adja meg a hangzásunk gerincét.

Ami számomra szembetűnő a kiemelkedő dobjáték. Sajnos idehaza sok zenében gyenge a dob, a dobos de nálatok nem így van. Beszélj a tudásáról és a receptről?

A „titkáról” leginkább ő maga tudna beszélni. Ahogy én látom, éveken át tartó rendületlen gyakorlás, és az az elkötelezettség és fanatizmus amivel Balázs rendelkezik a gyors zenéket illetőleg mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki ide eljusson, és ez az, ami sajnos igen kevesekben található ma már meg.

Eddig megjelent kiadványaitokról mit lehet tudni és hol lehet hozzájutni?

A zenekar ezidáig egy demót, egy nagylemezt és több split kiadványt is megjelentetett, ezen felül nemrégiben fejeztük be második nagylemezünket. Ilyen, vagy olyan módon, de mindegyik megjelent fizikai formátumban is, a zenekartól az összes beszerezhető, illetve a debütáló nagylemez („Deformed Premature”) elérhető a kiadó Sevared Records és néhány hazai disztro (Terranis, Neverheard) által is.

Nyilván nem nevezhető sokak által kedvelt stílusnak a Paediatrician műfaja, ezért gondolom nincsenek teltházas koncertjeitek. Mit kap a rajongó a fellépéseiteken? Mennyire vagytok veszélyesek az agyfúrásotokkal?

Való igaz, itthon ennek a műfajnak nincs kultúrája. Sajnos a mi zenénkben nincsen poliritmika, népi hangszerek vagy breakdown-ok, nincs fültágítója egyikünknek sem, emellett még dallamosan sem éneklünk és nem játszuk popslágerek átiratait sem, ergo nem vagyunk kellően innovatívak. Ugyanakkor jó viszonyt ápolunk, és jómagunk is részei vagyunk más projektjeink révén a hazai death és black metal színtérnek, főleg ilyen zenekarokkal szoktunk fellépni, és a mi közönségünk sem kisebb semmivel a színtér többi bandájával összehasonlítva. Ellenben külföldön kimondottan sokan kíváncsiak a zenénkre, az eddigi határon túli koncertjeinken többnyire teltházas bulikat adtunk, nem hiába törekszünk külföld felé nyitni mi sem, mint annyi más csapat. Azonban nézőszámtól függetlenül igyekszünk mindig a maximális pusztítást okozni az emberek idegrendszerében minden egyes fellépésünk alkalmával.

Jó hír, hogy elkészült a nagylemezetek. Mikor fog megjelenni? Mennyire lett jó hangzása az albumnak? Hol csiszoltátok fos tisztára?

Helyesbítenék, ez a mostani már a második teljes anyagunk, az első nagylemez 2011 májusában látott napvilágot az amerikai Sevared Records és a magyar Terranis Productions közös gondozásában. Jelenleg kiadót keresünk az új anyagnak, remélhetőleg ez minél előbb sikerül, vannak már elég konkrét terveink ezt illetően, az idei év első felében még mindenképp jó volna, ha tető alá hoznánk a dolgot. Ami a felvételek metódusát illeti, hasonló módon készült ez az anyag is, mint az előző, a felvételek javarészt a saját próbatermünkben készültek, amit aztán később Molnár „Moles” János jóbarátunk (akit a Balázzsal közös másik zenekarunk, a Teurgia, illetve a Heldentod basszusgitárosaként lehet még ismerni) kevert és masterelt. Ami változott, az mind a használt felszerelésben, mind a ráfordított időben és minden egyes, a felvételekben részt vevő személy szakértelmében történő egyértelmű fejlődés az elmúlt 2 évben. Jóval több energiát fektettünk ez alkalommal abba, hogy a lemez tökéletesen szólaljon meg, bár tudjuk, hogy tökéletes nem létezik. Mindenesetre nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, az eddigi legjobban szóló produktumnak találjuk amit valaha készítettünk.

A borítót ki készítette és milyen ötletek alapján?

Egy Matthias Auer nevű osztrák úriember készítette a borítót, aki egy Mottla Art nevezetű saját design vállalkozást működtet, és igen kedvünkre való módon ábrázol. Körbenéztünk az eddig készített illusztrációi között és igencsak meggyőzőnek találtuk a kérdéses piktúrát, ami ráadásul tökéletesen illeszkedett is az album koncepciójába, így megvásároltuk tőle az artwork-öt. A teljes booklet további részét jómagam hoztam össze idehaza, nem kevés munkaórát ölve a photoshop elsajátításába. Még mindig kurva béna vagyok, de próbálkozom 🙂

A megfelelő stílusbeli szövegekből: zombis, gyilkolászós, kedvelt fertőzések témákból merítetek. Honnan jön ez a sok szépség?

Filmek, könyvek, zenék, és nem kevés esetben valós, a hétköznapi életben megtörtént dolgok motiválják a szövegeinket, mint a legtöbb hasonló zenekar esetében. Ez egy afféle tisztelgés a stílus nagyjai előtt, ugyanakkor én teljességgel természetesnek találom, ha az ember a való élet brutális, visszataszító, sok esetben felkavaró tartalmú eseményeihez érdeklődően közelít. Ezek a szarságok nap mint nap megtörténnek, számomra sokkal inkább beteges hozzáállás, ha valaki ezeket teljes mértékben ignorálja, hiszen egy torz világképet épít fel saját magában.

Elég sok tagcserétek volt a megalakulásotok óta. Jelenleg stabil a felállás? Leginkább mi a fő ok a távozásoknak? Mennyire könnyű hozzátok beilleszkedni?

A jelenlegi felállás immáron 3 és fél éve együtt van, és igen stabilan működik. Való igaz, hogy a múltban az énekes poszton gyakoriak voltak a változások, ez leginkább zenei, vagy hozzáállásbeli (esetenként mindkettő) nézeteltérések miatt történt. Elég keményen dolgozó zenekar vagyunk, és nem mindenki tudott felnőni ehhez. Pedig egyébként nem gondolnám, hogy nehéz volna közénk beilleszkedni, a látszat ellenére nem eszünk embert.

Külföldi gore/grind bandákkal van kapcsolatotok? Nem szeretnétek egy split lemezt külföldi bandával megjelentetni?

Természetesen kontaktálunk más, határainkon kívül működő gore bandákkal, Balázs például újabban a román Clitgore turnédobosa, illetve igen jó kapcsolatot ápolunk még az osztrák VxPxOxAxAxWxAxMxC (Vaginal Penetration of an Amelus with a Musty Carrot) zenekarral is, csak hogy a két leghatékonyabban működő partnerséget hozzam fel példaként. Több split anyagunk is megjelent már az évek során, főleg DIY kiadványok, például a kolumbiai Muerte por Implosion vagy az olasz Neisseria Gonorrhoeae és Benorrhagical Spermatocystitis zenekarokkal közösen. Természetesen a jövőben is nyitottak vagyunk az ilyen jellegű kiadványok megjelentetésére.

Idehaza kit neveznél hozzátok hasonló zenekarnak és külföldi példaképnek, akit nagyszerűnek tartotok?

Idehaza az elmúlt néhány évben igencsak bedőlt ez a műfaj, a régebben működő bandák nagy része vagy feloszlott, vagy más irányban indult tovább zeneileg. Talán még jóbarátainkat a Vile Disgust-ot tudnám felhozni, mint rendesen koncertező hazai gore zenekart, bár újabban ők is ritkán hallatnak magukról. Ami a példaképeket illeti, igen sok, és igen sokféle zenét szeretünk, ugyanakkor akik hatást gyakoroltak a zenei irányunkra azok főleg a régebb óta működő nagyobb nevek, a Rompeprop, a (régi) The Berzerker, a Mortician, a Dying Fetus, a Rotten Sound vagy a Last Days of Humanity. Ezeknek a bandáknak feldolgozásait is játszottuk régebben, néha még manapság is terítékre kerül 1-1 közülük.

Idei tervek és célok? Legközelebbi koncertetek?

Amint említettem, a legpriorosabb feladatnak jelenleg az új album megjelentetését tekintjük, elsősorban ezen dolgozunk most, emellett igyekszünk koncerteket is lekötni, bár ez a munka, illetve egyéb zenekaraink elfoglaltságai mellett az utóbbi időben egyre nehezebb. A lemez kiadásával persze mindenképp jobban ráálunk majd a koncertekre is, addig is aki kíváncsi ránk, az nagy valószínűséggel legközelebb május elején láthat minket élőben a Kék Yuk-ban.

Köszönöm a válaszokat és kérlek ne hagyjátok abba soha!

Én köszönöm a lehetőséget! Egyelőre semmiképp nem tervezzük.

WEBhttp://paediatrician.5mp.eu

Kapcsolódó cikkek

Paediatrician, Killermia – maradandó élményként fogunk visszaemlékezni erre a koncertre

KMZ

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

PAEDIATRICIAN – Postpartum Depression

bönin

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

II. Fekálfeszt – öt órányi pöce

KMZ

Paediatrician – Harmadik album!

KMZ

Paediatrician – Megjelent a második nagylemez!

KMZ

Paediatrician – Surgical Excoriation album előzetes

KMZ

Black Extravaganza – Koncertbeszámoló

SteveShield

Paediatrician – Műtét újra kiadva!

KMZ

Fork-Lift Massacre Fest – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek