Interjúk

Pain Of Salvation Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Daniel Gildenlow válaszolt.

1991 óta vagytok jelen Pain of Salvation néven. A csapat 17 éves lesz az idén. Mondanál erről valamit, hogy milyen érzés tizenhét éve színpadon lenni?

Ezt nem állítanám, hogy tizenhét éves. Annyi fejezet volt a zenekar életében, hogy én inkább 1996-ra datálnám a Pain of Salvation világra jövetelét, amikor Frederik csatlakozott hozzánk. Habár hivatalosan 1991 óta működünk Pain of Salvation néven. Ez az együttes nem alakult meg, csak formálódik.

Megünneplitek a nagykorúságot jövőre?

(nevet) Ez egy jó kérdés. Ezen még nem gondolkodtunk, de most hogy említetted.

Új élőanyag kiadását tervezitek. A mai koncertből is bevágtok majd jeleneteket?

Már befejeztük a munkát. Az egészre Amszterdamban került sor. Ezen a turnén Simon (új basszusgitáros) még nem volt tag, ugyanakkor Johann-nak (előző dobos) az utolsó köre volt velünk. Ezek a változások felőröltek bennünket, ezért nagyon nehéz volt ezen az anyagon dolgoznunk. Gyakorlatilag ezért is csúszott a megjelenés. Mindig is különleges lesz a számunkra, mert 2005-től kezdve hátsó színpadi részleteket tartalmaz valamint az amszerdami fellépést.

Nem lepődtetek meg azokon a változásokon amik végbementek bennetek?

Dehogyisnem! Րszintén szólva nekem túlságosan is sok volt. Eljött az az idő, amikor le kellett ülnöm, hogy rendezzem magamban a dolgokat. Tisztáznom kellett a jövőt és hogy hogyan induljak tovább. Rengeteg érzelem felszakadt, ugyanakkor továbbra is vittük a bandát. A DVD mindig is kétoldalú lesz számomra, kiváltképpen érzelmi síkon.

Milyen volt fellépés Belgrádban?

Furcsa. 10-től éjjel egyig játszottunk. Az Obituary és a Dark Funeral között léptünk színpadra. Csupán néhány óránk maradt a buli után, hogy kifújjuk magunkat és elérjük a Magyarországra tartó vonatot. Pénzügyi problémák is előbukkantak. Úgy döntöttünk az együttessel, hogy vállaljuk a bulit így is. Azt hiszem, hogy jól döntöttünk.

Vallásosnak tartod magad a keresztény értékek szerint?

Nem. Amit el akartam mondani a “BE” albumon az az, hogy egyetlen emberi vallás sem lehet pontos. Érzékeltetném két hasonlattal! Az egyik a fraktálok esete. Egy matematikai alakzat, amelyben a minták ismétlődnek. A másik pedig a fa-hasonlat. A gyökér, a kéreg, a levelek mind-mind ugyanazok a minták. Egynek a részei. Ez a minta megy végig az egész univerzumon.
Van egy nézőpont, ahonnan vizsgálódsz, ezt hívom én fraktális ablaknak: ha van egy minta, ami ismétli önmagát akkor előbb-utóbb eljutsz arra a pontra, amikor már nem is látod a mintát. Megtanultunk sokkal többet látni az univerzumból, mint azelőtt. Most már kisebb és nagyobb részeket is láthatunk a fraktálból, már amennyire fizikailag képesek vagyunk. A vallás az kívül van az ablakunkon. Nem érthetjük meg, mert nem a valóságunk része. Minden vallás egy értelmezés, arra, amit nem tudunk megérteni, felfogni.
Végül egy harmadik eset: ha két ember egy két dimenziós térben él és megmutatsz nekik egy hengert, akkor az egyik oldalról, a másik szemből fogja látni. Az egyik meg merne rá esküdni, hogy az négyzet, a másik viszont biztos benne, hogy kört lát. Ez azért van, mert nem értik a háromdimenziós világot.

Olvastál más szent könyveket is a Biblián kívül? Gondolok itt például a Talmudra.

Igen, bár meglehetősen furcsa volt. A vallások azért találták ki, hogy jobbá tegyék az emberek életét illetve keretet adjanak neki. Szabályokat hoznak, hoztak, amelyeket be kell tartani a békés együttélés érdekében. Ha kiemeled a szövegkörnyezetből, akkor bizarrnak fognak tetszeni. Egyik vallásnak sincs igazsága, ugyanakkor az összes tartalmaz értékes gondolatokat, információkat.

Készültök valami különlegességgel a mai estére?

(nevet) Olyanra gondolsz, mint Leo első fellépése? Az én ötletem volt, hogy beöltözzön Darth Vader-nek. A srác nagyon ideges volt, ezzel oldottam a feszültséget. Nem semmi ilyesmit nem tervezünk, csak egy nagyszerű show-t szeretnénk nyújtani a rajongóknak!

Tudom, hogy különleges a kapcsolatod Budapesttel. Mesélnél erről egy kicsit!

Az életem egy nagyon zavarodott korszakában látogattam meg a fővárosotokat. Nyitott voltam mindenre és Budapest egyszerűen belopta magát a szívembe. Vannak pillanatok az életben, amikor tanulsz magadról és a környezetedről. Engem ez a tanulás Budapesten ért utol. Ez az oka annak, hogy ennyire fontos és különleges számomra Pest.

Hány éves voltál akkoriban?

2001-ben történt, tehát 21.

Van valami különleges jelentése a csoport nevének vagy csak egyszerűen jól hangzott?

Tizenegy éves voltam, mikor megalapítottam az első együttesemet a Reality-t. 15 éves koromban úgy gondoltam, hogy semmi közöm már ahhoz a tizenegy éves kiskölyökhöz, aki alapította a bandát, ezért keresgéltem új név után. Emlékszem (nevet), egy matekórán történt, hogy a füzetbe együttesneveket firkáltam és egyszer csak leírtam, hogy Pain of Salvation. Meg is mutattam egy osztálytársamnak, aki később tag is lett nálunk, hogy mi a véleménye. Azt mondta, hogy nem jó, túl hosszú, senki nem fogja megjegyezni. Ki is húztam, viszont aztán addig-addig motoszkált a fejemben, hogy csak ez a jó, hogy megtartottam a nevet.

Köszönöm az interjút

—————————–

ENGLISH VERSION:

You are performing under the name of Pain of Salvation since 1991. The band will turn 17 this year.

It is hard to say that. We reached so many levels before we can actually become Pain of Salvation. It is band that never formed, it is only transformed. I would date it when Frederik joined the band in 1996. Around that time, we firstly felt that we have the right line-up. In that perspective, I should say 1996 is the date of birth of Pain of Salvation, eventhough we worked as Pain of Salvation since 1991.

Are you going to celebrate that the ensemble reached the majority?

(laughs) Well, that is a good question. I don’t think we thought about it, but it looks like we have to.

You are planning to publish a new DVD. Are you going include some scenes from the concert of Budapest?

We shot already. It was recorded in Amsterdam. During that tour Simon was not the member of the band (new bass-player) and unfortunately, it was also the last one of Johann (previous drummer). All this line-up changes together made it very difficult our work to deal with the material, therefore it took more time than it planned. It will be always very special for us, because it will include the live show from Amsterdam and a documentary, behind scenes clips since 2005. The whole DVD package is very much revolving the two passages of Pain of Salvation.

Was not it an astonishment for you seeing this changes in your personality?

It was, it was almost too much changes during this two years. Personally, I had to sit down and consider what would I going to do in the future, how to move on. There were a lot of emotions that need to be dealt with and still we had to keep functioning. This live show will be very dualistic to me, especially emotionally.

How was the gig in Belgrade?

It was weird. We played from 10 o’clock to 1 o’clock. We had only few hours after the show and catch the train to return to Hungary. There was monetary problems too. But we decided to play. I think it was a good decision. We played between Obituary and Dark Funeral.

Are you religious according to christian beliefs?

No. What I was trying to express on the “BE” album is that no human religion can ever be correct. I made two different comparisons. One of them is matter of fractals. The pattern that is repeating itself but it appears in different scales. Another way of describing it is a tree. You have the root, the branches, the leaves. But it is basicly the same pattern. That pattern is going through the whole universe.
You have your point of reference, that I call the fractal window: if you have a pattern that repeats itself you will get to a point where you could not see the pattern anymore. We have learnt to see more of the universe that we could not see before. We are able to see bigger or smaller part of this fractal that we phisically able to. But you still get your point. The religion is out of our fractal window. We cannot understand or preceive that, because it is not part of our reality. All of the religions are interpretations for what we cannot understand.
Another way to interpret it: if you have two people living in the two-dimensional universe and let them watch a three-dimensional cylinder. One of them is seeing it from the side and one of them is seeing it from the front. All they know is two-dimensional. One of them is seeing a square and another one is seeing a circle. Both of them will be completely sure that they are right. Because they cannot grasp the three-dimensional world.

Have you read other holy books, for example the Talmud?

I did, yes. I had a strange feeling toward them, because the religions are for making human’s life better and easier to handle. They set up rules that have to be followed. When you take them out of the context they turn to be odd.
None of them are right, but all of them contain valuable thoughts and information for how function as a human being in a specific context and time.

Are you going to provide something special tonight?

(laughs) We have no extraordinary plans. Try to make a very good show!

I read that you have special relationship with Budapest. May I ask you to tell me about it?

I was here in a very confusing period of my life. I was very open and the city just went through my heart. There are moments in your life when you learn about yourself or your surroundings. Budapest was my cross-road. Hence Budapest will be always a special place for me.

How old were you at that time?

It was in 2001, I was 21.

What is the message of the band’s name? Does it have a special message or it sounded good?

I formed my first band at eleven, I called it Reality. When I turned 15, I decided to change, because I did not the same as in the age of 11. I tried to look for a new band name. I was during a math lesson, I was writing band names. I wrote Pain of Salvation and I stuck on it. I showed to my classmate, who later became member of the band, he said too long, nobody would remember that!

Thank you for the interview!

Thank you, it was very nice!

WEB: http://www.painofsalvation.com/

Kapcsolódó cikkek

PAIN OF SALVATION – Panther

Equimanthorn

Pain of Salvation – Új videoklip a “Falling Home” számhoz

KMZ

Pain Of Salvation – „1979” debüt a „Falling Home” akusztikus albumról

KMZ

Pain of Salvation „Falling Home” akusztikus album bejelentése

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – On tour in Europe NOW; Announce North American dates!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Announce European acoustic tour, next release and Russian shows!

KMZ

Hot News: Pain of Salvation – Playing special acoustic show tomorrow; Acoustic video-clips released; Confirmed for Metaltown!

KMZ

Pain of Salvation, Von Herzen Brothers – Koncertbeszámoló

Verebelyi_Gabor

Pain of Salvation, To-Mera – Koncertbeszámoló

Forest

PAIN OF SALVATION – Scarsick

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár