Interjúk

Panychida Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Sinneral válaszolt.

A pogány metál manapság elég népszerű, viszont szerencsére ti nem a „discosabb” oldalát képviselitek. Mikor kezdtétek a csatát és milyen hatások értek az eltelt években?

Először is szeretnélek üdvözölni téged és az összes olvasódat, és szeretném megköszönni a bandánk iránti érdeklődést!

Én azt mondom, hogy az a pogány metál ami most van nem egyenlő azzal, ami régen volt. A Panychida nevezetű banda 2004 tavaszán alakult. Csak egy maroknyi régi jó pogány banda volt már, mint a Skyforger, a Moonsorrow vagy a Manegarm. Ez még az idétlen német búgós fúvós csinnadratta zene berobbanása előtt volt, akik a METÁL zene iránti tehetség hiányát népi hangszerek mögé rejtették. Bár mi is használjuk ezeket a hangszereket, de szerintem mi „józan paraszti ésszel” műveljük : ). Elsősorban kibaszott metált játszunk, amit megspékelünk néhány pogány elemmel és NEM fordítva : ). Másképpen szólva a METÁL hat ránk. Hallhatsz a zenénkben pár old school heavy metál behatást meg egy kis thrash metál habarást, a black metált pedig szerintem említenem sem kell! Mindannyian metálon nőttünk fel, a régi bandák befolyása letagadhatatlan. : )

Mi volt az eddigi legörültebb tevékenységetek, vagy nyugis emberek vagytok? 🙂

Úgy érzem ez a kérdésed a banda életét érinti, hehe. Szerintem az olvasóidat nem érdeklik az olyan történetek, mint az hogy „egyszer megkértem az (ex)barátnőm, hogy szopjon le egy tömött busz pályaudvaron – ja és megtette!”, hehe.

De komolyra fordítva – az ÖRÖM egyike azon okoknak, amiért van egy bandánk. Minden dolog közös. Közösen töltöd el az időd a barátaiddal, jól érzed magad menet közben, az utóbulikon, a fesztiválokon, mindeközben prosztó, ordenáré vicceket nevettek. Szerintem a legtöbb UG banda olyan, mint mi. ÖRÖMTELI – ez a sava borsa a mi szeretetünknek – ZENE. Engedd meg, hogy mondjak neked egy példát az egészre. 2010 áprilisában a Panychida, Asgard, Avenger és May Result turnézott. Az egyik fellépés után egy OVIBA vittek minket, hogy ott aludjunk. Nézd meg ezt a linket. Ezt a videót én tettem fel : ). Semmilyen magyarázat nem szükséges hozzá!

Készültek demók és egy split lemez is, de az igazi indulást a „Paganized” című lemezzel kezdtétek. Kik alkották akkor a Panychida zenekart és mennyire sikerült megvalósítani az elképzeléseket?

Igen, a Paganized egy mérföldkő a banda történelmében. A felállás változott azóta. Az előző énekes otthagyta a bandát. Ő volt a két alapító tag közül az egyik. Én vagyok a másik. Ő írta a Paganized összes dalszövegét és ő vette fel a vokálokat. A Paganized időkben Honza V. (gitár) és Talic (basszus) már a Panychida tagjai voltak. Kb. az album felét én komponáltam mielőtt Honza V. csatlakozott, a másik felét pedig közösen írtuk. Mostani szemmel nézve az album gyerekes, és hallani lehet benne pár zöldfülű hibát. 🙂 De része a történetünknek és része a banda fejlődésének. A legjobb tudásunk szerint csináltuk meg akkoriban, és még mindig büszkék vagyunk az albumra!

Ezután ismét jött egy lemez és egy EP. Mennyire vált népszerűvé underground körökben? 

A második album kiadása után Csehországból és Európa többi részéről tapasztaltunk egy nagy rajongói áradatot. Mindenki azt mondja és úgy érzi, hogy a második album sokkal érettebb, sokkal mélyebb, sokkal kifinomultabb és változatosabb volt, tele meglepetésekkel. Rengeteg ajánlat érkezett élő koncertekre, az EP kiadása előtt pedig hatalmas nyomást éreztünk a türelmetlen rajongók felől. Az EP megjelenése után pedig rengeteg remek visszajelzés jelent meg a Parat magazinban, aminek köszönhetően rengeteg új barátot, rajongót és hasznos kapcsolatot szereztünk a banda terjesztéséhez és még sok minden máshoz.

Bizonyára volt pár ember, aki ezek után várta az új kiadványt, és ez most meg is érkezett, ami a Grief for an Idol címet kapta. Azt hiszem ez az eddigi legjobb albumotok, nagyon hangulatos és összetett lett. Mióta készültetek erre, miben akartatok továbbfejlődni?

Bizony, a rajongók felől megint éreztük, de ezúttal az előzőnél is nagyobb nyomást. Kösz a bókot haver : ). Örülünk, hogy tetszik az album. Szerintünk is ez a lemez a legjobb, amit eddig csináltunk. És ennek így is kell lennie. Nem adnánk ki egy olyan albumot, ami nekünk gyengébbnek tűnik és hangzik az előzőnél.

Azt nem mondanám, hogy egy közvetlen irányt szabtunk a fejlődésnek. Hallhatod is, a dalok eléggé eltérnek egymástól. Három év alatt írtuk meg a dalokat, a tagok életének különböző szakaszaiban, különféle események hatottak rájuk, megszállottság és depresszió és sok egyéb más. Mindig a legjobbat hozzuk magunkból, mindig feszegetjük a zenei képességeink csúcsának határait. Ahogy növünk az évek során, ez a csúcs mindig feljebb kerül. A zene az egyetlen hobbim. Azt akarom, hogy szórakoztasson. Élvezni akarom az írást, a próbákat, a fellépéseket, a felvételeket, stb. Szerintem a többi bandatag is így gondolkozik. Ezért van az, hogy tudat alatt törekszünk a zenénk változatossá tételére. Hogy ne untassuk magunkat, ezáltal a rajongókat 50 percnyi ugyanolyan hangzású szarakodással.

A dalok érdekessége, hogy speciális vendégek is szerepelnek benne. Mondanál róluk pár szót?

Mindig voltak vendégzenészeink, így a Grief for an Idol sem jelentett kivételt ez alól. Sőt, sokkal több vendég van mint eddig volt.

Honza Kapák: dob, néha gitár, fővokál és dalszöveg a „Two Untouched Moments” című dalban. Gyakorlatilag (de nem hivatalosan) bandatag. Régen teljes értékű bandatag volt, de pár éve távoznia kellett üzleti ügyek miatt – ami a Hellsound Studio.

Lukas Pavlovsky: basszus kórus. Állandó vendég a felvételeinken. Ennek a fószernek a fejében egy digitális hangoló van. Ilyen mély és tiszta hangot, a kórus egyszerűen eszméletlen.

Helena Petráková: duda és síp. Ő sem maradt le egy Panychida felvételről sem. Miatta hangzunk úgy, ahogy az emberek megismertek. Metál népi elemekkel megszórva. Egy elbűvölő személyiség és jó zenész. Nekem csak a kottát kell hoznom ő pedig felveszi. És kész!

Orjan Nordvik vagyis a HELHEIM/TAAKE V’ganor-ja (Norvégia): dalszöveg és fővokál a „Minnestund” című dalban. A „Phantoms of Pilsen” fesztiválnak köszönhetően rengeteg remek és érdekes zenésszel kerültünk kapcsolatba az évek során. Közülük néhánnyal jó barátok lettünk, ide tartozik Orjan. Volt egy teljes zenénk a Minnestundhoz (akkor még nem volt neve), de ötletünk sem volt a dalszöveghez. Honza V. pedig előhozakodott V’ganorral. Ő pedig beleegyezett! Nagyon büszkék vagyunk rá és hálásak vagyunk, hogy a Panychidának ilyen remek barátja van, támogatott minket. És saját bevallása szerint is imádta a dalt!

A Hellsound stúdióban vettétek fel az anyagot. Hogyan emlékszel vissza az ott eltöltött időre?

Soha nem volt dolgunk más stúdióval. Számunkra a Hellsound a mindenkori házi stúdió. Okunk nincs a panaszra! Honza K. (tulaj és hangmérnök egy személyben) egy rettentő tehetséges zenész rendkívül mély és precíz zenei beállítottsággal. Mindent a maga módján csinál – de ez a jó különbség. Nagyon elégedettek vagyunk a hangzással. Honza K. remek munkát végzett! Amíg a saját stúdiójában dolgozik, én be nem teszem a lábam máshova felvételekért.

Csehországban mennyire tudtok érvényesülni ezzel a zenével? Mennyire akartok a jelenlegitől nagyobb reklámot a zenekarnak, lemezmegjelenésnek?

Nem nehéz, de nem jelenti azt, hogy nem kell odatenni magunkat. Ha szereted amit csinálsz, akkor lelkesedéssel csinálod. Természetesen próbáljuk nevesíteni a bandát a közösségi hálózatokon, internetes e-zine-ekkel, nyomtatott médiában, élő koncerteken, stb. De így csinálja az összes banda manapság. Annyi banda van már, hogy az emberek elvesznek, a sok szar között pedig nehéz megtalálni a jót. Reméljük, hogy a legjobb reklám maga az album. Úgy hisszük, hogy ha a rajongóinknak tetszeni fog, akkor tovább küldik majd a barátaiknak. Azt mondanám, hogy ez a legjobb módja a reklámozásnak.

Fontosabb betervezett koncertdátumokról mit lehet tudni?

Hát persze! Két turnét tervezünk. Egyet májusban a szerb thrash-kibebaszott-death testvérbandánkkal, az INFEST-tel teszünk egy kört Németországban, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és talán még Magyarországra is elnézünk! Nemsokára véglegesítve lesz az útvonal.

A második turnénkat szeptemberre terveztük. Néhány eléggé ismert bandával leszünk úton. Az egész tervezése és lefoglalása csak most kezdődött, szóval tartsatok ki. : )

Aztán néhány megerősített nyári fesztivál dátum is:

2014.07.05 – Ausztria, Midsummer fest

2014.07.19 – Csehország, Nyrsko, Eternal Hate fest

2014.08.30 – Csehország, Tisnov u Burna, Folk Metal Fest 2

További és friss információért látogassátok meg az oldalunkat www.panychida.com vagy kövessetek itt: https://www.facebook.com/panychida

Szerinted mikor lehet valakiből jó zenész? Mennyire kell kicsapongó életre felkészülni? 🙂

Nagy különbséget érzek a különböző zenészek között. Ott vannak a nagy sztárok, akiknek a munkájuk a zene. Róluk nem nyilatkozhatok. Én a második fajta „zenész” vagyok, akinek van egy munkája, minden reggel felkel, munka után próbál, és napokra szabit vesz ki hogy utazhasson és koncertezhessen. Mint már mondtam – ha jó barátok vesznek körül, akkor rengeteg öröm és szenvedély fog érni. Jó zenész vagyok-e vagy sem? Majd a headbangelő tömeg a moshpitben megmondja, habár nem igazán érdekel : ). A saját utamat járom. Ha nekik ez még tetszik is, az csak boldogabbá tesz!

Köszönöm a válaszokat, a legjobbakat kívánom a csapatnak! 

Én pedig köszönöm a remek interjút. Általában unalmasnak találom, de ezt nagyon élveztem! Üdvözlöm az összes olvasód, és a legjobbakat kívánom 2014-re, remélem még találkozunk élőben! Külön üdvözletem a „fekete tetkós sápadt és szeplős bőrű királynőnek” Budapesten! : )

——————————————-

ENGLISH VERSION:

Answered by Sinneral.

Nowadays pagan metal is quite popular, but luckily it’s not the “pop” side that you represent. When did your battle begin and what sort of influences did you get over the years?

Imprimis, I would like to greet you, man, and all of your readers and to thank you for interest in our band!

I would say, pagan metal is no more, what it used to be. Panychida band was founded in spring 2004. There were just few old good pagan black metal bands, like Skyforger, Moonsorrow, Manegarm. It was in times before the big boom of German silly humppa-pumppa-zhumppa bands, hiding their lack of METAL sense behind the folk instruments. Although we use these instruments as well, I think we use them „soberly and wisely“ :-). In first line, we play fucking metal music, flavoured with some pagan stuff. NOT vice versa :-). In other words, we are influenced by METAL. In our music you can hear some old-school heavy metal influences, as well as some thrash metal shit, needless to mention black metal! All of us grew up on metal music, the influence of old bands is undeniable :-).

What was the craziest thing you’ve ever done; or maybe you are more laid back people? 🙂

I suppose, your question touches our band-life, hehe. I think, readers of your zine are not interested in stories like: „Once I asked my (ex) girlfriend to give me a blow job at a crowded bus station – and she did it!“, haha.

And now seriously – FUN is one of the reasons, why we do have a band. Everything is a collective matter. You share the time with your friends, having fun on the road, at the afterparties, festivals, making incredible rude and disgusting fun! I think most of the UG bands are the same like us. FUN – is the spice of our love – MUSIC. Let me give you just one example for all. April 2010, bands Panychida, Asgard, Avenger, May Result on the tour. After one of the gigs, we were brought to a KINDERGARDEN to sleep over night. Check out this link. I am an author of this video :-). No special description needed!

There were a few demos and a split, but the real kickstart was your album named “Paganized”. Who made up Panychida back then and how much did they manage to realize their ideas?

Yes, Paganized album is a milestone in history of Panychida. The line up changed since that times. The former singer left the band. He was one of the 2 founding members. I am the second one. He wrote all the lyrics of Paganized and recorded the vocals. In times of Paganized, Honza V. (guitars) and Talic (bass) were already members of Panychida. About half of the album’s music was composed by me, before Honza V. joined the band, the secound half of the album was composed together. From today’s point of view, the album is immature, some rookie mistakes to be heard 🙂 but, it is the part of history and a part of the band’s evolution. We did it with our best effort back in the days and we are still proud of this album!

After that came another album and an EP. How popular did it become in the underground scene?

After releasing the 2nd album, we felt a big wave of new fans as from Czech Republic, as from the rest of Europe. Everybody say, and I agree, the 2nd album was much more mature, thoughtful, sophisticated, full of diversities and surprises. Lot of offers to play live started to come. And before releasing the EP, we felt a big pressure from the unpatient fans. And lot of good feedback from them after the EP was released in Pařát Magazine. Thanks to it, we have gained lot of new friends and fans and useful contacts to promote the band more and more.

After all these, there were surely a few people who have waited for a new release, which has just arrived, titled “Grief for an Idol”. I think this is your best album so far, very atmospheric and complex. How long was it in the making, where did you want to develop?

Yeah, the pressure from the fans side was here again and much higher then ever before. Thanks for your compliment, buddy :-), I am glad, you like the album! We also feel, this record is the best, we did so far. And that is how it should be. We would not release album, which would be weaker in our eyes and ears than the previous one.

I can not say, the direction of development was driven intentionally. As you can hear, each song differs quite a lot. The songs were being composed within 3 years, within different life situations of each member, influented by different occasions, manic and depressions, and so on. We always do our best, we are always touching the top of our musical skills. And as we grow up during the years, we can reach always the higher point. Our music is my only hobby. I want it to entertain me. I want to enjoy the composing, the rehearsals, gigs, recording, etc. My bandmates are on the same, I’d say. That’s why we subconsciously strive to make the music diverse. To not bore ourselves, therefore our fans, with 50 minutes of the same-sounding shit :-).

One of the specialties of the songs are the special guests. Would you tell us a few words about them?

We always had some guest musicians. Grief for an Idol album is not an exceptions. In fact, there are more guests, then ever before.

Honza Kapák

(drums, some guitars, lead vocals and lyric on „Two Untouched Moments“ song) Practically (but nof officially) member of band. He used to be full-time member, but had to leave few years ago, due to his business – Hellsound studio.

Lukáš Pavlovský
(bass chorals)
All time guest on our records. This guy has a digital tuner in his head. Has so smooth and deep voice, his chorals sound really incredible!

Helena Petráková
(bagpipes, flutes)

She also never missed one record of Panychida. She made us sound like people know us. Metal with some folk flavour. She is a really nice person and very good musician. I just always bring the paper with scores and she records. Work’s done!

Ørjan Nordvik aka V’ganðr of HELHEIM / TAAKE (Norway)
(lyric and lead vocals on „Minnestund“ song)
Thanks to our festival Phantoms of Pilsen, we got in touch with lot of great and interesting musicians, during the years. Some of them became our good friends and Ørjan is one of them. We had a complete music for Minnestund (that time still nameless song) and we did not have any idea about the lyric. And Honza V. came with a suggestion to ask V’ganðr. And he agreed! So we are very proud of it and are grateful to this friend of Panychida, he supported us. And according to his own words, he enjoyed the song very much! 

You have recorded the material in Hellsound studios. What would you say about your time spent there?

We have never experienced another studio. Hellsound is all time home studio for us. We simply can not complain! Honza K. (the owner and sound engineer in one person) is extremely talented musician with very deep and precise musical feeling. He does it all with his own way – that is the good difference. We are very satisfied with the sound. Honza K. did really good job! As long as he works in his studio, I won’t go to record anything anywhere else.

How difficult is it to gain ground in the Czech Republic with this kind of music? Do you want bigger promotions for your band and releases, from the one you currently get?

It is not difficult, but it does not mean, it needs no effort. If you love your hobby, you do it with enthusiasm. Sure, we try to promote the band using social networks, internet e-zines, printed magazines, live gigs, etc. But it’s the way, every band does it nowadays. The amount of bands is so huge, people get lost and it is hard to find a jewel between loads of crap. We hope, the best advertisement is the album itself. We believe, our fans will simply like it and forward and recommend it to their friends. That’s the best way of promotion, I would say :-).

Anything to know about the important planned concert dates?

Yeah, sure! We are planning 2 tours! The one in May with Serbian thrashdeath-as-fuck brother band INFEST, we will go together round Germany, Austria, Czech Republic, Poland and maybe including Hungary as well! Soon, the route is completely booked.

The second tour is planned to be in September. We’ll be on the road with some very well known bands. The planning and booking have just started. Hold on :-).

There are some confirmed summer festival dates as well:
5. 7. 2014 Midsummer fest, Austria

19. 7. 2014 Eternal Hate fest, Nýrsko, Cz

30. 8. 2014 Folk Metal Fest 2, Tišnov u Brna, Cz

For more and still fresh information check our website www.panychida.com or follow us on www.facebook.com/panychida.

What do you think, what makes a good musician? How much should one prepare himself for a jaunty lifestyle? : )

I feel a big difference between different musicians. There are those big stars, whose jobs is their music. I can not say anything about these. I am the 2nd type of „musician“, having his full-time job, getting up every morning, having rehearsals after work, taking days off to travel and play gigs or tours. As I said – if are you surrounded by a bunch of good friends, you experience lot of fun and musical passion. Am I a good musician or not? Let the headbanging crowd in the mosh pit judge me, although, I don’t care :-). I do it my way. If they like it, the happier I am!

Thank you for your answers, and I wish the best for the band! 

And I thank you for a really nice interview! I find inties usually very boring, but I have really enjoyed this one!
Greetings to all of your readers, all the best in 2014 and we hope to see you all live! Special greetings to one „Black-Tattoo-Pale-Freckly-Skin-Queen“ from Budapest 🙂

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Ferium, Imminence, Almanac, Darkest Horizon, Foul Body Autopsy, Seele, Amken, Panychida, Cvinger, Demonstealer

KMZ

KME videók: Monolith, Nuclear, The Fading, Panychida, Universal Theory, Sleep of Monsters, J . D. Overdrive, Kadavar

KMZ

Panychida – The Great Dance of Dionysus (official video)

KMZ

Hot News: Panychida new album Out!

KMZ

PANYCHIDA – Woodland Journey EP

Jillian

PANYCHIDA – Moon, Forest, Blinding Snow

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek