Interjúk

Pathology interjú

A kérdésekre Ricky Jackson válaszolt.

Helló Ricky, néhány dologról szeretnélek kérdezni a Pathology zenekarral kapcsolatban, mert muszáj tudnia sok embernek, hogy mit is műveltek! 🙂 Minden OK, kezdhetjük?

Igen, minden király. Köszi, hogy itt lehetek!

Ricky tudom, hogy nem a kezdetektől vagy a zenekarban, de azért dióhéjban beszélj a múltról, hogy kik vagytok, milyen durvulást visztek véghez!

Igen, szóval már 4 éve vagyok tagja a bandának. Pont a banda reformja után. Dave újra összetette a bandát, mert ő az egyedüli alapító tag, aki már a legelejétől részt vesz a banda életében. Röviden összefoglalva Dave először Dan-t kereste meg, mert Dan akkoriban egy turné bandában játszott, aminek Condemned volt a neve. Ekkor még nem ismertem Dave-et, de Dan-t igen, mert 10 évig én is egy hasonló turnézó bandával voltam. Amikor elkezdték a jameket szervezni, hogy megtanulják a számokat, kellett egy basszusgitáros, és Dan engem keresett meg, én pedig egyből beleegyeztem. Amikor találkoztam a srácokkal, már az első naptól kezdve legjobb barátok lettünk. Pár hónappal később Obie-nál kötöttünk ki, aki Dave-nek egy régebbi barátja volt, valami 15 éve ismerhették egymást már akkor. Obie turnézgatott vele, és azt éreztük, hogy ő lenne a legmegfelelőbb az énekes szerepre. Nagyon jó volt, hogy behoztuk Obie és Dave barátságát a bandába, és az enyémet Dan-nel, mert azóta mintha testvérekké értünk volna. Nagyon jól működünk együtt és zeneileg is tiszteljük egymást. Szerintem ez ad egy löketet az élő műsorainknak, mert nem kell amiatt aggódnunk, hogy ki mit, hogy fog játszani és, hogy fog mozogni. Mindig remek volt a srácokkal együtt zenélni.

Kiadót váltottatok méghozzá a nagyszerű Nuclear Blasthoz szerződtetek. Mennyivel lehet most minden másabb, mint korábban? Dave mit mondott neked, mit érhettek el a mostani 11. albummal?

Őrületes a Nuclear Blastnél lenni. Őszintén ez egy valóra vált álom, mert minden metál banda arról álmodik, hogy egyszer majd a Nuclear Blast-hez kerül. Nekem biztos, de lehet még pár másik tagnak is ez még egy kicsit sokkos állapotot okoz. Hatalmas tisztelet, hogy a Nuclear Blast családjához tartozhatunk, akik az elmúlt 20 évben remek albumokat adtak ki. A Nuclear Blast eljött minket megnézni élőben amikor az Aenimus-sel turnéztunk. Igazából az Aenimus-t jöttek megnézni, mert akkor adták ki náluk az első albumukat, és LA-ben volt egy koncertünk és nagyon meglepődtek rajtunk. Utána beszéltek velünk, és azt hiszem Dave már az „Awaken to the Suffering”, „The Time of Great Purification” albumaink körül már tárgyalt velük. Pár évet dumáltunk velük, aztán a Narcotic Wasteland turnénkon a Whiskey a Go Go-ban megnéztek minket megint. Meg akarták nézni, milyen lett a „Reborn to Kill” albumunk, és mi eléggé örültünk a végeredménynek. Aztán jött a járvány, aláírtunk egy szerződést, és ez rengeteg izgalommal tölt el minket. Nagyon várom már milyen lesz a jövőnk velük. Nagyon jól promóznak, és amilyen turnékat a bandáik kapnak… Világszerte vannak irodáik, amik miatt sokkal egyszerűbb egy nemzetközi követőtábort kiépíteni. Nagyon izgatott vagyok és remélem sokat fogunk fejlődni náluk. Sok mindent be kell még bizonyítanunk, de szerintem meg fogjuk tudni mutatni amikre képesek vagyunk.

Soha nem volt a legeladhatóbb stílus a tiétek, de mivel mindig hasonló zenét játszottatok, feltételezem, hogy nem a népszerűség a legfontosabb. Miért szeretitek annyira ezt a brutális műfajt és a gutturális éneket?

Az a zene ami nekem igazán tetszik a metál terén az a hardcore és a deathcore. Amikor általános iskolás voltam, még olyan 11 évesen a hardcore punk vonzott a leginkább. Emlékszem, hogy az akkori legjobb haverommal deszkázgattunk, és ő nagyon bírta az ilyen bandákat, mint például a Minor Threat és az AFI. Szóval már elég korán punk-ot hallgattam. Ez a haverom dobos volt, és amikor elkezdett inkább ilyen keleti partos, New York-i és Jersey stílusú zenéket hallgatni, persze mentem vele. Blood for Blood meg ehhez hasonló bandákat hallgattunk akkoriban. Aztán engem elkezdett érdekelni a bostoni zene, olyan bandák mint például az Unearth és még pár metalcore-os banda. Emlékszem egyszer középsuliban valaki adott nekem egy Cannibal Corpse albumot, ami szerintem a Gallery of Suicide volt, vagy valami ilyesmi. Amikor azt meghallottam felrobbant azt agyam. Nem is gondoltam volna, hogy a metált erre is el lehet vinni. Kinyitott nekem pár ajtót, és aztán bekerültem a deathcore-os korszakomba, de nagyon sokféle metált hallgatok. Minden tetszik. Van gyors blast beat-es deathcore, de van atmoszférikusabb és tisztább metalcore-os cucc is, amit nagyon kedvelek. Szóval igen, mindent szeretek, ezért is jó egy ilyen bandában zenélni, ahol mindenki kísérletezgetik. Főleg a legújabb albummal szerintem valami kiemelkedőt sikerült létrehoznunk. Elképesztő ilyen brutális emberekkel lenni. Tényleg nagyon jó.

Mivel te vagy a basszusgitáros, szeretnélek megkérdezni, hogy mi az a szükséges tudás basszusgitáron, ami kell egy ilyen stílushoz? Mennyivel másabb egy Heavy Metal-hoz képest? Mire készüljenek fel az újonc gitárosok?

Jó kérdés. Már elég régóta basszusgitározok, akkor kezdtem zenélni, amikor 16 éves voltam. Először gitározni kezdtem, aztán amikor egy haveromnak basszusgitáros kellett a bandájába, amikor olyan 18 éves lehettem akkor mentem át basszusra. Sokan mondják, hogy ne basszerozz úgy, mint egy gitáros, és ezzel egyet tudok érteni, mert inkább ritmushangszerként használatos a hangszer. Nagyon sok teret tud kitölteni, amire ráfekszik a gitár. Ezen az albumon megpróbáltam kicsit variálgatni, és olyan basszus témákat írtam, amik követik a gitárt és ugyan azt hozzák. Sok tremoló és gyors pengetéses technikás dolgok. Alex Webster és a srác a Necrophagist-ből már nagyon rég felrobbantották az agyamat. Volt szerencsém még 2005-ben LA-ben a Necrophagist-tel játszani, a basszusgitárosnak sajnos nem jut eszembe a neve, de ahogy élőben játszik az elképesztően inspiráló. Mert ő már egy másik szinthez tartozik. Szerintem ő minden idők egyik legjobb metál basszusgitárosa. Próbáltam ezen kívül belevinni pár olyan basszus témát, ami ellentétes a gitárral és persze hozzáadja a mélyeimet a mixhez. Még mindig nagyon sokat kell tanuljak. Jobb akarok lenni a sweep-elésben, mert abban nem igazán vagyok a legjobb. Az Origin basszusgitárosa, na ő olyan jól sweep-el, hogy nagyon jól hangzik amikor a gitárral pontosan ugyan azt játszák. Még a Beneath The Masker és a hozzájuk hasonló bandáknál is megvan ez. Szerintem ez egy nagyon jó modern basszusgitáros hozzáállás, hogy mind a kettőt tudja valaki csinálni.

A „The Everlasting Plague” 12 dala hogyan készült? Mik azok a fontosabb tudnivalók, amit szívesen megosztanál a rajongókkal?

Szóval ez az album sokkal egyszerűbb volt, mint a „Reborn to Kill”, mert az volt az első albumunk, amit közösen írtunk. Előtte turnéztunk már, de nem írtunk még, és a „Reborn to Kill”-nél jött ki minden írói sajátosság. Mindannyiunknak van egy otthoni kis házi stúdiója, ahol fel tudja venni az ötleteit és elküldözgetni egymásnak. Még mindig gitározok, bár nem annyira jól, de szeretek 7 húros deathcore riffeket játszani és mély breakdown-okat írni. Dan mindenben jó, és Dave is tud gitározni. Szóval az első albumunknál csak küldözgettük egymásnak az ötleteinket amiket egyénenként írtunk, és néha kellett csak helyben kitalálni valamit. Ami az „Everlasting Plague”-et illeti, ott már tudtuk mi a kényelmes működési formánk, ezért ez sokkal inkább egy áramvonalas folyamat volt. Felvettük az ötleteinket, és elküldtük őket Dave-nek, aki összeollózta őket, és így sokkal egyszerűbb volt strukturálni a számokat. Jó kis folyamat volt, és sokkal egyszerűbb így hozzájárulni egy albumhoz. Nekem amúgy is jó érzés bármit is felvenni, még ha csak nem is a bandához kell, csak felütöm a logic-ot, beprogramozok valami menő dob groove-ot és játszok rá valamit. Az hogy lehetőségünk van arra, hogy azokat az ötleteket amiket sosem gondoltuk volna, hogy bárki is hallana felkerülhet egy albumra, amit a Nuclear Blast fog kiadni, az hatalmas érzés. Ezt az albumot sokkal egyszerűbb volt elkészíteni, mint a „Reborn to Kill”-t, mert megtaláltuk egymás írói stílusát.

A dalok témája a gyilkosság, kínzás, függőség stb. Egy-két részletről tudnál beszélni bővebben?

Szóval Obie a felelős ezekért, mert ő írja a szövegeket. Nagyon sok probléma van a világban manapság, és ezek a fehér elefántok a szobába, ha fogalmazhatok így. Mint például a függőségek is. Én San Diego-ban élek, és amióta folyik a világjárvány, azóta a gyilkosságok és a fegyveres erőszakok száma nőtt. Szerintem ezt akartuk érinteni egy kicsit alapszinten, mert az emberek ezekről annyira nem szeretnek beszélni. Mert érted, mi csak egy deathcore banda vagyunk San Diego-ból, de szerintem elég menő, hogy mi felszólalunk ilyen ügyekben, mert az emberek szenvednek ezektől. Az első szám az albumon, a „A Pound of Flesh” arról szól, hogy plasztikai műtétnek milyen szerepe van a közösségi média hatása miatt a kinézetre vonatkozóan. Mind a nőknél és férfiaknál. Nagyon sok szükségérzet van az emberekben, hogy beteljesíteni próbálják ezeket az elvárásokat, hogy vonzóknak tűnjenek, vagy hogy jól érezhessék magukat a bőrükben. Erről szól az első szám, és szerintem ez egy remek ötlet. Ahogy felmész az Instagramra, egyből filteres vagy undokoskodó képeket látsz. Mintha valamilyen kifejezett testalkat kellene ahhoz, hogy vonzó legyél a mai világban, de ez nem igaz. Az emberek úgy szépek, ahogy vannak és úgy is kéne szeretniük önmagukat. Nem is csak ez, de a függőség és a gyilkosság is olyan témák, amik problémák a mai világunkban. Szerintem nagyon menő, hogy ezt megcsinálta.

Az elképzeléseteket sikerült teljesen megvalósítani az album kapcsán? Szerinted lehet ez az egyik legjobb albumotok?

Szerintem minden ötletünket bevetettük, amit az albumra tartogattunk. A banda mindig is egy ilyen brutal death slam metál irányba tartott, de most szerintem inkább elment egy sima death metal felé. Annak ellenére, hogy mi mind szeretjük a brutal slam-et, de azt érzem, hogy kicsit el kell mennünk egy másik irányba. Egy death metalos irányba, ami magába foglal más rétegeket is és más tulajdonságokat. Egy olyan albumot akartunk csinálni, ami alapjába véve minden stílust érint egy kicsit, hogy új fanok is megismerhessenek minket. Azt a határt kerestük, ahol még a régi követőinknek is tetszik amit csinálunk, és be is tudunk vele vonzani új embereket. Talán olyanokat is, akik deathcore-t, vagy modern death metált, vagy csak simán a modern metált szeretik. Az évek során megpróbálunk minél több műfajt kipróbálni, és már eléggé népszerű az, hogy egy death metál bandával egy brutal slam banda megy turnézni. Most például épp folyik a Dying Fetus és a Terror turnéja. Szerintem menő, hogy más műfajú zenészek egy koncertet adnak, mert így többféle fannak tudnak játszani. Ez mind a két banda követőtáborát növeli. És ez kicsit családiasabbá teszi a metálközösséget, mert hatalmas közösségről van szó. Ezeket jó látni, szerintem király. Mi is ezt csináljuk. Behozzuk azokat a műfajokat, amik nekünk is tetszenek, hogy ne legyünk 1-el lekötve, és szerintem meg tudtuk csinálni. Nagyon boldogok vagyunk ezzel az albummal.

Koncertek terén gondolom nagyon nehéz tervezni jelenleg. Szerinted, ha rendeződik a helyzet sok helyen fel tudtok lépni? Nyári fesztiválok terén mit reméltek?

Igen, szóval igazából idén ősszel turnézni akartunk, szóval nekünk most az utat kéne veretnünk. Ez volt a tervünk még pár hónapja, de a helyzet jelen állása szerint úgy döntöttünk, hogy várunk inkább. Főleg az album kiadásával, mert meg akartunk győződni, hogy minden rendben van és teljesen készen van. Egy teljesen új setlistát is csináltunk. Szerintem király lett, eddig ez a kedvencem. Betettünk pár királyságot, amit még soha nem csináltunk, és majd legközelebb kipróbáljuk őket. Szóval megpróbálunk megbizonyosodni róla, hogy minden tekintetben készen állunk a következő turnéra, mert most a Nuclear Blast-tel mögöttünk nagyon érdekes dátumaink lehetnek. Azért is döntöttünk úgy, hogy nem turnézunk idén ősszel, mert jövő tavaszra lebeszéltünk egy európai turnét. Olyan sok jó koncertem volt már ott, és a legkedvesebb emberek és leggyönyörűbb országok is mind ott vannak. Már nagyon várom. Aztán még készülőben van egy amerikai turné is. Egész biztos vagyok benne, hogy ebben a pillanatban is épp azt egyeztetik. És még közel sem biztos, de tervbe van egy nemzetközi turné is. Remélhetőleg az jövő ősszel be fog következni. Szóval most egy jó 1 évnyi turné elé nézünk. Már nagyon várom.

A jövőben mit szeretnétek célként elérni? Esetleg van valami nagy álma a Pathology zenekarnak?

Egy nagy álmom, hogy játszhassak európai fesztiválokon nyáron. Mindig is részese akartam lenni a fesztiválosoknak, szerintem remek élmény lenne. Van még pár ország, ahova szívesen elnéznék. Például Ausztráliáról és Ázsiáról azt hallottam, hogy nagyon jó helyeik vannak. Biztos nagyon izgi lenne oda is elvinni a zenénket, és csak folytatni a banda fejlődését. Ezek a személyes céljaim, de szeretnék a lehető legtöbb emberhez és fanhoz eljutni.

A sok brutális hang miatt feltételezem, hogy szoktál nyugis dolgokat is csinálni. Mondanál 1-2 dolgot, hogy mi mindennel töltöd az időd zenélésen kívül?

Igen. Igazából mostanság már nem annyira csinálom, de egy pár évig a Pathology előtt és a Pathology után pár évig még vívtam. Majdnem 4 évig vívtam, és imádom. Még mindig követem, ez a kedvenc sportom. Abbahagytam, hogy jobban tudjak fókuszálni a zenére és még amit épp akkor csináltam, de a jövőben megint el szeretném kezdeni. Nagyon élveztem. Még nagyon szeretem a pókert. Szeretem játszani, nézni, főleg amikor nagy a tét. Ezek a hobbijaim nagyrészt.

Ricky köszönöm a válaszokat. Én nagyon remélem, hogy még lesz legalább 11 albumotok. 🙂 Sok sikert!

Köszönöm a kérdéseket, nagyon élveztem. Jó volt beszélgetni. És majd amikor Európában leszek jövőre, majd várom, hogy találkozzunk és lógjunk egy kicsit.

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2021/11/29/pathology-interview/

Készült: 2021. november 18.

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Pathology – Announce Next Two Tours

KMZ

PATHOLOGY – Age Of Onset

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek