Interjúk

Patria Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Mantus válaszolt.

Hails, Patria! Először is köszönjük az interjút, ritka, hogy egy dél-amerikai csapat kicsiny hazánkkal kapcsolatba lép! Mesélnétek egy pár szó erejéig a megalakulás miértjeiről? Honnan jött a név például?

A Patria egy black metál banda Brazíliából, amit 2008-ban alapítottam én (minden hangszer) és az énekesünk, Triumphsword. A diszkográfiánkban található egy „Hills of Mist” (2008) demó, egy „Gloria Nox Aeterna” (2010) MCD és három másik teljes lemez (Hymns of Viktory and Death 2009; Sovereign Misanthropy – 2010; Liturgia Haeresis – 2011). Épp most adtuk ki a negyedik albumunkat, a „Nihil Est Monastica”-t a francia Drakkar Productions kiadón keresztül.

A névvel kapcsolatban… mindig jó kérdés, mert néha félreértik. Nem akar semmiféle patriotizmusra vagy fasizmus-szerűségre utalni… a szó régi jelentése inkább megfigyelésre utal, mint egy „földön túli” világ… számunkra a sötétséget jelenti amely befogad és átölel, már ha érted mit mondok… a SÖTÉTSÉG ami a gondolatainkban és néha cselekedeteinkben lapul, ez a PATRIA!!! Az a helyzet hogy nem vagyunk politizáló banda, nem érdekel minket sem a bőrszíne sem a származása senkinek, mert ez mind lószar, amit nézünk az a jellem és az igazság! Régen mindig ezt mondtuk: A PATRIA NEM A POLITIKÁRÓL VAGY VALLÁSRÓL SZÓL. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A BLACK METÁLRÓL ÉS A SÖTÉTSÉG FELEMELKEDÉSÉRŐL. EZ A MI OTTHONUNK, EZ A MI FÖLDÜNK, EZ A MI BÜSZKE IGAZ PATRIÁNK!!!

Mit gondoltok a Közép- és Dél-Amerikában zenélő többi Black Metal bandáról? Mert lássuk be, sokuk igen komolytalanul fogalmazza meg azt, ami a lényeg lenne ebben a műfajban!

Őszintén szólva nem igazán vagyok otthon a közép-amerikai black metál terén, de Dél-Amerikában tény, hogy rengeteg remek és komoly black metál banda van. A teljesség igénye nélkül, itt Brazíliában: Murder Rape; Amen Corner; Mystifier Grave; Desecrator; Mysteriis; Darkest Hate Warfront; Goatpenis; Luvart; Profane Souls; Spell Forest és még néhány banda akik ma már nem aktívak, mint például a dicső Sarcofago; Expulser; Sextrash, a lenyűgöző Songe D’Enfer; Profane Creation és sokan mások. Dél-Amerikában pedig ott vannak az olyan bandák mint az Inquisition; Sabaoth; Wisdom; Grima Morstua; Black Angel; Nahual; Goatsemen; Belzec… Így nem igazán tudom mit értesz az alatt hogy nem veszik komolyan vagy melyik bandára utalsz igazán. De ez nem így van ember! Dél-Amerikának igen komoly a színtere bandák terén, és rengeteg tiszteletet kap a világ minden tájáról. Imádjuk a szkénát és büszkék vagyunk hogy részesei lehetünk. A zene egy egyetemes művészet, és szerintem az alapján megítélni a zenét hogy a világ mely részéről származik hülyeség!

Meséljetek kicsit kérlek az új albumotokról, a Nihil Est Monastica-ról! Én sokszor meghallgattam, nagyon tetszik, de érdekelnének a részletek, például milyenek voltak a felvételek? Könnyen ment? Volt bármi nehézségetek időközben? Hogy zajlott a számok megírása? Előbb volt kész a dalszöveg, mint a komplett dal?

Örülök annak, hogy bejön az új albumunk, jó ezt hallani. A folyamat soha nem könnyű, de nem is vagyunk hagyományos banda, néha hónapokig nincs egy próbánk sem a zeneszerzésre. Az albumot duóként csináljuk. Végül is mondhatom azt, hogy az album 80%-át gyakorlatilag én teszem össze a stúdióban a hivatalos felvételek során mialatt Triumphsword összeállítja a zeneszöveg nagy részét, valamint ő a dalfelelős. Ez így egy természetes folyamat, és nagyon szeretjük így csinálni! Sokkal igazabbnak és őszintébbnek hangzik, és lehetőségünk van arra is hogy kísérletezgessünk egy kicsit és ráérezzünk, hogy mi lesz jó és mi nem, vágod…

Hogy értékelitek, mennyire kiforrott az új anyag az előzőekhez képest?

Egyértelműen igen! Ezt az anyagot egy kicsit máshonnan közelítettük meg, hagytuk magunkat elkalandozni olyan helyekre ahol eddig még nem igazán jártunk. Sokkal kísérletezőbb album, természetesen anélkül, hogy elvesztené az eredeti durva, nekró hatását a korai black metálnak. És végre a kivitelezés is jobb mint az előzőeknek, bár még mindig kicsit nyers és nem a legjobb hangzású.

Tervezitek, hogy koncerteket adjatok? Vannak esetleg session-tagok, akik kisegítenek titeket egy-két fellépés erejéig?

Igen, ha azt nézed egy viszonylag fiatal banda vagyunk, 2008-ban alakultunk és csak 2010-ben kezdtünk élő fellépéseket csinálni, így még minden új és a fő figyelem nálunk az albumokra irányul mindig. Nem olyan banda vagyunk akik mindig, mindenhol zenélnek… Mindig próbáljuk kiválasztani a legjobb koncerteket ahol jól tudunk szerepelni nem pedig untatni az összegyűlt embereket. Az élő felállásunkat a második gitáros, Igniis Inferniis, a basszus gitárért felelős W.S. Vulkan és a dobos Abyssius alkotja. Eddig csak két élő fellépésünk volt, de tervezünk egy lehetséges brazil turnét 2013 második felében, aztán ki tudja, még talán pár koncert Európában. De még semmi konkrétum.

Más téma: milyen a Metal, vagy akár a Black Metal fogadtatása a hazátokban? Hogy viszonyulnak az emberek egy ilyen szélsőséges műfajhoz? Nem ütköztök megbélyegzésbe, esetleg félelembe?

Brazília egy hatalmas ország, és ha ezt figyelembe veszem, akkor egy igen gazdag metál színterünk van, a rajongók pedig a legőrültebb anyaszomorítói a világnak (hehe). A fogadtatás amit tőlük kaptunk a lehető legjobb. Nincs igazán okunk panaszra. Az átlagos embereke nézve sem velük, sem a cenzúrával nem volt gondunk soha, ha erre gondolsz. A fővonalú médiában nincs túl sok lefedettségünk. A heavy metálnak nincs akkora hírértéke a TV-ben vagy az újságokban mint egyes európai országokban vagy az USA-ban. Leginkább az undergroundban éljük ki magunkat és ez így jó. Persze vannak olyanok akik hozzáférnek a szkéna egy kis részéhez, főleg a black metálhoz, mivel ez egy sokkal radikálisabb, elveket döntögető műfaj, és néha nem igazán értik meg vagy fogadják el, és sok szarságot mondanak róla, próbálják negatívan általánosítani. Annak ellenére hogy hit és hiedelem terén egy multikulturális ország vagyunk, a brazil emberek nagy része még mindig keresztény vagy katolikus vagy egyéb ilyen ökörség… és úgy tekintenek ránk mint aki Isten ellensége, bár nem is tévednek nagyot…

Keveredtetek már problémába a hatóságokkal bármilyen, általatok használt jelkép kapcsán? Például fordított kereszt, vagy pentagramma, stb..?

Soha! Mint már mondtam soha nem kellett szembenéznünk efféle problémákkal itthon. Brazília egy multikulturális ország, és mindenki abban hisz és azt követ akit vagy amit jónak tart. Néha vannak kritizáló emberek a keresztény közösségből, de itt az egyház nem áll mindenek felett. Úgy hiszem, hogy ezen a téren egy nagyon is szabad ország vagyunk, és nekem tetszik ez így.

Ugyan ritkán teszik fel ezt a kérdést interjúban, én mégis megtenném, ha nem vagyok túl indiszkrét; mit csináltok a való életben? Mivel foglalkoztok?

Grafikus tervező vagyok és 100%-ban a heavy metál kultúrának szentelem magam. Az én dolgom, hogy borítót/kiadványokat, ajándéktárgyakat és egyéb kiegészítőket csináljak a zenekaroknak, kis bandákon át a nagyokig a világ minden tájáról. Egy nagy norvég kiadónak és terjesztőnek dolgozok, a nevük Indie Recordings, valamint szabadúszóként olyanoknak mint a Nuclear Blast, Century Media, Roadrunner, Napalm Records meg még akiket kihagytam. Dolgoztam már olyan bandáknak, mint a Soulfly, Dimmu Borgir, Dark Funeral, Belphegor, Borknagar, Vader, Lord Belial, Satyricon, Enslaved, Vital Remains és sok sok más. Az énekesünknek van egy elektro-motor műhelye.

Mik a tervek a jövőre nézve? Készül esetleg új anyag? Esetleg már küszöbön is van?

Nemrég vettük fel a „Nyctophilia”-hoz a klipet, amit épp a kiváló svéd zenész és producer, Hakan Sjodin (azaz Mysteriis a Setherialból) állít össze, aki nemrég szintén remek munkát végzett a legújabb Marduk klipen, a „Souls for Belial”-on. Mi pedig készen állunk a próbákra az új basszusgitárosunkkal, és épp koncerteket nézünk ez év második felére. Másik remek hír még, hogy kész vagyunk öt exkluzív dal felvételével egy splithez, amit a nagyszerű olasz black metál bandával, a Xeperrel csináltunk, és valamikor július környékén fog megjelenni, szintén a Drakkar által. A split címe „Divide Et Impera” és lesz belőle kazettás kiadás a Narrowards kiadó által, valamint pólók a Helvete Records által.

Zárom soraimat, köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdéseimre! Szeretnétek bármit is mondani még, az utolsó szó jogán, Patria?

Kösz hogy szántál ránk időt, és a támogatást! Tartsátok életben a black metál kultuszát! Saúde!!!

————————————–

ENGLISH VERSION:

Hello Patria! First of all thank you for the interview; it is rare that a band from South America contacts our small country! Would you tell us about your formation in a few words; for example, where did the name come from?

MANTUS – PATRIA is Black Metal band from Brazil founded in 2008 by me (All instruments) and the vocalist Triumphsword. We have in our discography a demo called „Hills of Mist – 2008”, a MCD „Gloria Nox Aeterna – 2010” and other three full length albums (Hymns of Victory and Death – 2009, Sovereign Misanthropy – 2010 and Liturgia Haeresis – 2011). Currently we just put out our fourth album „Nihil Est Monastica” by the french label Drakkar Productions.

Regarding the name… It’s always a good question because this meaning is sometimes misunderstood. There’s no relation with Patriotism or any kind of fascist „ism”… The archaic meaning of this word has a more awareness conception, as an „otherworldly” realm… and for us it can be interpreted as the darkness that adopt and surround us, if you know what I mean… the DARKNESS that inhabit our thoughts and actions sometimes!!! This is PATRIA!!! The fact is that we’re not a politic band at all and we don’t care about skin colors or regionalistic bullshit, but character and truth! We’re used to say the following… PATRIA IS NOT ABOUT POLITICS OR REGIONALISTIC THOUGHTS. IT’S ONLY ABOUT BLACK METAL AND THE ASCENSION OF DARKNESS! THIS IS OUR HOME, OUR LAND, THIS OUR PROUD REAL PATRIA!!!

What are your thoughts on other Central and South American black metal bands? Because let’s face it, most of them don’t really take the jist of this genre seriously!

MANTUS – I’m not much familiar with Central America Black Metal to be honest, but in South American we have a lot of great and serious Black Metal bands for sure. To mention a few… Here in Brazil MURDER RAPE, AMEN CORNER, MYSTIFIER, GRAVE DESECRATOR, MYSTERIIS, DARKEST HATE WARFRONT, GOATPENIS, LUVART, PROFANE SOULS, SPELL FOREST, as also some other bands not active today like the almighty SARCÓFAGO, EXPULSER, SEXTRASH, the awesome SONGE D’ENFER, PROFANE CREATION and many many others. In South America bands like INQUISITION, SABAOTH, WISDOM, GRIMA MORSTUA, BLACK ANGEL, NAHUAL, GOATSEMEN, BELZEC…  So, I really don’t know what you mean saying they don’t take it serious or which was your reference to think like that. But it’s wrong man! The south american has an extremely serious scene regarding the bands and got a lot of respect from the world. We love the scene here and we’re proud to be part of this. Music is an universal art and I think judge the music based on the region where it’s being created is stupid!

Tell us a bit about your latest album, Nihil Est Monastica! I’ve listened to it several times and really like it, but I am interested in the details; what were the recordings like? Were they easy? Were there any difficulties along the way? How did the songwriting go? Are lyrics finished earlier than the whole of a song?

MANTUS – I’m glad to know you like the new album. Nice to hear that. The process is never easy actually, but we’re not a conventional band that have rehearsals to compose during months or things like that. For the album we do it just as a duo… I could say that I compose 80% of the album practically in the studio, during the official recordings while Triumphsword prepare most part of lyrics and is in charge of the vocals. It’s a very natural process and we really like to do it on this way! Sounds more real and honest and we have the opportunity to do some experiments and feel if that will work good or not, you know…

What do you think; is this new album more developed than your previous ones?

MANTUS – Definitely yes! We had a bit different approach on this new material. We just allowed us to go on some ways that we didn’t experiment before. It’s a more experimental album without loss that original necro and harsh feeling from the early of Black Metal, of course. And at last the production is also better than the previous one, although it’s still raw and sounding lowfi…

Are there any plans for concerts? Do you have session members, who help you out for the duration of a couple of shows?

MANTUS – Yes, we’re a kind of new band if you consider we were formed in 2008 and only in 2010 we started to have a live line-up, then everything is still recent and our focus is on the albums always. We’re not a band that plays everywhere and all the time… We’re constantly trying to choose the best concerts to do a good job and not boring the public expectations. Our live line-up is complete by the second guitarist Igniis Inferniis, the bassist W.S. Vulkan and the drummer Abyssius. We had only two live appearances so far, but we’re planning a possible brazilian tour for the second semester of 2013 and who knows a few shows in Europe too. Not concrete yet.

Another topic: what sort of reception does metal or even black metal has in your country? How do people relate to an extreme genre such as this? Do you ever get stigmatized or feel that people fear you?

MANTUS – Brazil is a giant country then I consider we have a really rich metal scene here and the fans are the craziest motherfuckers of the world (lol). The reception that we got from them is the best possible. We really can’t complain at all… They’re great! But regarding the general regular people, we never had problems or any kind of censorship, if it’s what you’re asking for. We don’t have any space on the major media, you know. The Heavy Metal has not this attention from the TV or big newspapers in Brazil as have in some countries in Europe and Usa, for example. We really live through the underground and that’s a good thing. Of course, some people have access to a small part of this scene, specially Black Metal that’s a more radical and conceptual genre, and sometimes they can’t understand it or accept it well, saying a lot of bullshit and trying to generalise it in a bad way. Despite a multicultural country regarding faith and beliefs, Brazil still has a big percent of the population as catholic/christian or similar shit… and they see us as enemies of God, and they really should actually…

Have you ever gotten into trouble with the authorities because of the symbols you use? Like the reverse cross, the pentagram, etc?

MANTUS – Never! As I said… We never had to face any kind of problems like that. Brazil is a multicultural country and each one can believe or follow whatever judge the best. Sometimes you can face critics from the christian community, but church here is not above everything… I believe we’re a free country related to this matter and I like that.

Though this question is rarely asked in an interview, still, I would like to ask, if it is not too nosy; what are your real life professions? What do you do?

MANTUS – I’m a Graphic Designer and I’m involved 100% with the Heavy Metal culture. My daily job is to do covering/booklet, merch & apparels for many bands from small to major around the globe. I work for a big norwegian label and distro called Indie Recordings and also as freelancer for labels like Nuclear Blast, Century Media, Roadrunner, Napalm Records among others. I already worked for bands like Soulfly, Dimmu Borgir, Dark Funeral, Belphegor, Borknagar, Vader, Lord Belial, Satyricon, Enslaved, Vital Remains and many many others. Our vocalist has a workshop of electro-motors.

What are your plans for the future? Is there anything new in the works? Maybe even almost finished?

MANTUS – We just filmed a new video clip for the song „Nyctophilia”, that’s being created by the great swedish musician and producer Håkan Sjodin (aka Mysteriis from SETHERIAL), who recently did a very good job on the latest MARDUK official video „Souls for Belial”. We’re also back on track for the rehearsals with a new bassist and looking for shows in the second semester of this year. Another great news is that we’re already finished the recordings of five exclusive songs for a Split CD release with the great italian Black Metal band XEPER, planned to be out around July by Drakkar again. The Split is called „Divide Et Impera”, and there will be also a Cassette edition through the label Narrowards and a tshirt release by Helvete Records.

That is all, thank you for your answers! Patria, is there anything you would like to say for last words?

MANTUS – Thanks for the space here and all support! Keep the Black Metal cult alive! Saúde!!!!

WEB: http://www.facebook.com/blackmetalpatria

Kapcsolódó cikkek

PATRIA – Nihil Est Monastica

Melciah

Hot News: Patria Release New Track From ‘Nihil Est Monastica’

KMZ

Hot News: Patria Unleash New Album Teaser ‘Nihil Est Monastica’

KMZ

PATRIA – Liturgia Haeresis

Ae

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek