Interjúk

Philadelphia Interjú

Leskó István válaszolt a kérdéseimre a nagyszerű Philadelphia zenekarból. Minden progresszív metal rajongó számára érdekességet és igényes zenét figyelhetünk meg a zenéjükben. Olvassátok el és ismerjétek meg jobban az együttest!

A progresszív metal jeles képviselői lehettek az “Őrült játék” lemezen hallható igényes muzsikátokkal. Hogyan is jutottatok el idáig, mi az, ami a kezdeteknél 2001-2002 környékén inspirált titeket?

Szerintem minden esetben az határozta meg a stílusjegyeinket, hogy milyen hatások érhettek bennünket. Mindegyikőnk életében meghatározó szerepet játszik az, hogy milyen zenéket hallgat, vagy milyen hangulatban volt a zeneírás pillanatában. Fontos, hogy a különböző impressziókat a saját nyelvünkön próbáljuk átadni. Alapból utáljuk a sablonokat. Ez volt mérvadó a kezdeteknél is, meg persze a tény, hogy volt egy hegedűnk egy gitárunk és egy őrült ütős szekciónk.

A 2002-es “Örökség” demónál milyenek voltak a visszajelzések? Elértétek azt a sikert, amire vártatok? Mennyire vált ismertté a zenekar? Mi a különbség a demó és a mostani új lemezetek között?

Igen, a visszajelzés. Ez számomra sokat jelent, mert előbbre visz. Az első visszajelzések a barátoktól, ismerősöktől valamint szakmai körökből érkeztek. Főleg pozitívak, de olyan vélemény is érkezet akkor, hogy még nem találjuk önmagunkat, amivel nagyjából egyet is értek. Útkeresés volt. Ugyanakkor tudtuk, hogy nem a legszélesebb közönségnek játszunk, nem vártuk el hogy a csapból is ez folyjék. A rétegzene meghatározás tökéletesen illik ránk ma is. Mindenesetre elértük azt, amit szerettünk volna: odafigyeltek ránk. Kellő képen előkészítette az első albumot.

2004-ben jelent meg az első lemezetek. Viszonylag elég sok idő telt el, amire sikerült az “Egy másik világ” albumot kiadni. Mennyire vagytok elégedettek ezzel a munkátokkal? Mit tudsz elmondani erről az albumról?

Úgy éreztük ekkorra érett meg. Volt hogy a kétéves nótában stúdió előtt két héttel sorokat hangszereltünk át. Talán kevesebb volt benne a zúzda, de a zenei részén ma sem változtatnék sokat. A fiúk szerint inkább a hangzáson lehetett volna javítani, bár az “Egy Másik Világ” annyira összetett volt, hogy emiatt sem volt könnyű keverni.

Elérkeztünk az új, “Րrült játék” című friss anyagotokhoz. Itt már minőségileg is elég nagy előrelépést valósítottatok meg szerintem. Az elektromos hegedű hangja jelentős pluszt ad a zenéteknek. Szépen, simogatóan hatnak a dallamok. Mennyire vagytok elégedettek az eredménnyel? Szerintetek milyen siker várható?

Nem sajnáltunk ki belőle semmit. A hegedű dominánsabb, észrevehetőbb mint az előző lemezen. Janival több párhuzamot kerestünk a két hangszer játéka között (gitár-hegedű). Néhány helyen hallható, hogy szándékosan folkosabb a hegedű hangszíne, mivel azokon a helyeken klasszikus (hagyományos) hegedűvel dolgoztunk. Több, de ugyanúgy kidolgozott a vokál, Harap a gitár, a bőgő és a dobok pedig letépik a fejed. Yaja Hari-val együtt jó munkát végeztünk, úgy érzem.

Hogyan tudnátok a Philadelphia zenéjét jellemezni, mihez hasonlítanád, mi az, amit kiemelnél, és büszkék vagytok rá?

Ha le akarnálak rázni, azt mondanám, hogy progresszív elemekkel tűzdelt metal. De felfedezhető benne a magyar és az angolszász zene ízlésvilága. Azt mondanom sem kell, hogy számomra a reneszánsz és a német barokk zene elengedhetetlen táptalajként szolgál.

Dobosi István hangja szerintem jól passzol ehhez a progresszív zenéhez. Hogyan is gyakorolt és képezte a hangját, ami így egy jól sikerült eredményt hozott?

Hogy gyakorol ???? két bor között el szív egy doboz cigit ha-ha))))))) De Ezt Ő tudná a legjobban leírni.

A dalok szövegét ki találja ki? Milyen témát jár körbe az “Րrült játék” lemez mondanivalója?

A szövegeket Dobosi István és Czébely Csaba hozták, mi pedig belekotyogtunk, mert nálunk ez így megy. 🙂 Személy szerint a következő képen értelmezem az Րrült Játékot. Mindannyian valamilyen szerepet játszunk egy bonyolult történetben. Ki így, ki úgy. Van aki mások vérét szívja és van, akiét szívják. Olyannal is találkozol, és ez a többség, hogy mint egy rosszlány, mindenét odaadja -erejét lelkét vagy méltóságát- a nagy játék kedvéért a végén. Persze, csak a jelen a fontos és a szándék, hogy részese lehess. Ez az élet, ez az Őrült Játék.

A zenétek hallgatása közben, jó pár nagyobb név is beugrik, mondanátok pár kedvenc bandát? Kire is néztek fel igazán?

Édesapámnak köszönhetően 4-5 éves koromban már ott voltam életem első Korál és P-box koncertjén. A továbbiakban, 15 évesen leesett állal hallgattam Mallmsteen atyát és a Megadeth-et felváltva. Azóta persze bővült a favoritok sora: Steve Vai, Tony Mcalpine, Savatage, Symphony-x, Dream Theater. Hegedűsök közül Maxim Vengerov, a klasszikus zeneszerzők közül J.S.Bach. Utóbbi nevét csak arannyal lenne szabad írni.

Koncerteken idén hol lesztek láthatók? Esetleg várható valami nagyobb turné?

A koncertek jelenleg szervezés alatt vannak. Eddig nem volt igazán eleresztve a Philadelphia zenekar hallgatótábora, de idén szeretnénk elmenni az ország minden olyan szegletébe, ahol van zenei élet. Jelenleg a promóciós fázis zajlik, lesz turné.

Szerintetek, miért van az, hogy szinte mindenhol háttérbe szorul a metál zene és nem értékelik annyira, mint a disco zenét? Pedig valójában, sokkal képzettek zenészek alkotják, nem playbackről nyomják a számokat stb.

Vannak akik azért kapcsolják be a rádiót, hi-fit, hogy valami zümmögjön, miközben mással foglalkozik,pl. vezet, tanul, barkácsol. A silány és tartalmatlan zene nem köti le a figyelmet, bármit csinálhatsz mellette. Az igényes zene hallgatásához viszont egész ember kell és élvezetéhez nincs szükség tablettákra, vagy más segédanyagokra. Viszont érdemes lenne megkérdezni a kereskedelmi rádiók szerkesztőit is, hiszen meghatározó szerepük van a zenei piac formálásában. Magyarországon még így is jobb a helyzet mint Kelet Európai szomszédainknál.

Én, így év elején megmerem kockáztatni, hogy a ti nevetek is felmerül az év lemeze kapcsán. Mi a véleményetek, szerintetek mennyire lesztek sikeresek?

Bízom benne, hogy kellő feltűnést kelt az anyag. Jó lenne minél több fórumra eljutni. Tudomásom szerint eddig nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett az Őrült Játékkal kapcsolatban. Rengeteg bátorítást jókívánságot is kapunk, amit köszönünk mindenkinek.

Milyen terveitek vannak, mit szeretnétek még elmondani?

A közeljövőben klipet forgatunk (hogy melyik számra azt még nem áruljuk el)
Reményeink szerint áprilisban már látható lesz.
Egyebetnemtudokelmondani))))))))))))))))))))))))
És ha majd úgy érezzük,hogy ismét van valami amit el kell játszanunk és mondanunk, a Philadelphia újra csinál egy lemezt.

Készítette: NorthWar

Web: http://www.philadelphiarock.hu/

Kapcsolódó cikkek

PHILADELPHIA – Őrült Játék

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek