Interjúk

Pleonexia Interjú

(scroll down for English Version)

Sok új banda alakul manapság, gyakorlatilag képtelenség lépést tartani az új zenekarok kapcsán. A zenétek megismerése után én úgy gondolom, figyelemreméltót alakítotok kezdőzenekarként. Árad belőle a lelkesedés, az örömzenélés. Kérlek, mutasd be a zenekart!

Köszönjük! A projekt 2012-ben született a Da Pila nevezetű egyszemélyes fejéből. A „Pleonexia” egy ősi görög kifejezés, kb. annyit jelent, hogy „kapzsiság”; általában a mások jogos tulajdona iránt érzett kielégíthetetlen vágyat jellemezték vele. Viszont mi ezt a kifejezést pozitív hangnemben olvastuk, mint az ember egyik legjobb tulajdonságát, ami arra készteti hogy soha ne fogadja el a jelenlegi helyzetét és próbáljon túllépni a határain.

Mikor került kezetekbe először gitár vagy egyéb hangszer?

Az első hangszerem a gitár és a billentyűsök előtt a harmonika volt. Kilenc éves voltam.

A zene stílusa leginkább Heavy / Hard Rock helyenként epikus részekkel. Mit fűznél még ehhez hozzá, hogy az olvasók jobban kedvet kapjanak a zenétek beszerzéséhez?

A zenénk jellemzése nem könnyű feladat, de én úgy érzem, hogy a Pleonexia leginkább a dallamokra fókuszál. Mikor a dallamot helyezed minden elé, könnyű átlépni a műfajok közötti határokat, ezért már sokszor sokféleképpen felcímkéztek minket. Na de visszatérve, fülbemászó dallamok, NWBHM és epikus részek keverednek a dalainkban. Akár tetszik akár nem, a rengeteg értelmezés ellenére biztosítalak arról, hogy ezen a felvételen igazi, ihletett heavy metálra lelhetsz.

A kezdetekkor mindenki ilyen zenét akart vagy voltak viták?

Hát, mikor a banda létrejött, a dalok már meg voltak írva így nem futottunk ilyen problémába.

Az új lemez a „Break All Chains” címet kapta, ami az első hanghordozótok. Mennyire sikerült megvalósítani az elvárt szintet megfelelő hangzás és egyéb munkálatok terén?

A „Break all Chains”-t a házi stúdiómban vettük fel. A munkának nagyon alacsony költségvetése volt, így nem mindig kaptuk azt a hangzást, amit elképzeltünk. Ennek ellenére a végén tetszett nekünk a hangzás, valahogy egyedi volt. Tudtuk hogy a hangminőség miatt sok kritika fog érni, de a kiadó is egyetértett velünk, hogy azzal, hogy megpróbálunk javítani a hangminőségen, elveszíthetjük az eredeti hangulatot. Tetszik nekünk az album nyers és furcsa hangzása.

Összesen 10 dalt készítettetek, vagy csak a legjobbakat tettétek fel?

Csak a legjobbakat. Kiválasztottunk néhány dalt a sokból, aztán a kiadó is besegített egy második válogatással.

Az album már év elején megjelent tehát némi visszhangnak lennie kellett. Milyenek az eddigi visszajelzések? Mit emeltek ki és mit tartottak sablonnak a kritikusok?

Eddig rengeteg jó visszajelzés érkezett, néhányak kifejezetten lelkesek. A beszámolókban leginkább a kompozíciót dicsérik. Néhányan nem értik, miért definiáljuk a zenénket „filozofikus metál”-ként. Először is ajánlanám a dalszöveget olvasásra; másodsorban pedig a filozófia jelentése szó szerint „a tudás szeretete”, és mi erről szónokolunk a dalainkban: használd az eszed a problémák leküzdésére és a határaid átlépésére. Másoknak a hangzás nem tetszik, de ezt a döntésünket már elmagyaráztam az előbb. Megint mások azt mondják, hogy régimódi az album: hát ha szerintük a művészet és a divat valahogy összefügg, akkor az egyéni szocprobléma.

Mennyi koncertet tudtatok adni ez idáig? Növekszik a látogatók száma?

Rengeteget játszunk több észak-olaszországi klubban, és örömmel látjuk, hogy mind a fellépések, mind a résztvevők száma nő. A rajongók éneklik a dalainkat, az pedig csak jó!

Hogyan tovább, mik a tervek? Kinek milyen álmai vannak? 🙂

Úgy gondoljuk, hogy készen állunk a banda következő nagy lépésére, így reményeink szerint megkezdhetjük az európai turnékat, szétszórhatjuk a zenénket az egész világban és a lehető leghamarabb felvehetjük a következő albumot.

Hogy néz ki egy napotok, mennyire mozgalmas? Gondolom, nem csak zenéléssel foglalkoztok!

Lefoglalom magam. A banda mellett filozófiát és történelmet tanítok középiskolákban.

Milyenek az olaszországi metál viszonyok? Mennyire ítélnek el vagy kedvelik az ilyenfajta megmozdulást? 🙂

Sajnos Olaszországban még mindig nincs jó helye a metálnak. Tagadhatatlanul hiányos a zenei oktatás, és mindazok ellenére, hogy rengeteg kiváló banda van, nagyon nehéz elérni az embereket és kialakítani egy rajongói kört.

Gondolom sokat hallgattok zenét. Ki a nagy kedvenc?

Bocs, de túl sok mindent szeretek ahhoz, hogy kiválasszak egy kedvencet. Jelen pillanatban rengeteg anyagot hallgatok a Pure Underground/Pure Steel Records-beli kollégáinktól.

Köszönöm a válaszokat! Sok sikert!

Mi köszönjük!

—————————————-

ENGLISH VERSION:

Several new bands are formed nowadays, making it practically impossible to keep up with all of them. After getting to know your music I must say, you have made something remarkable as a new band. It is overflowing with soul and the love for music. Please tell us about the band!  

Thank you! The project was born in 2012 from my one man band Da Pila. “Pleonexia” is an ancient Greek term roughly meaning ‘covetousness’; it was often used to express the insatiable desire to have what rightfully belongs to others. However, we read that term with a positive meaning, as one of the best qualities of Man, making him never to accept passively his conditions and inciting him to try overtaking his limits.

When did you get your hands on a guitar or other instrument for the first time?

My first instrument, before keyboards and guitar, was an accordion. I was 9.

The music is mostly heavy/hard rock with occasional epic parts. How would you complete this; a bit of motivation towards the readers to get your disc?

It’s not an easy task to describe our music, but I think I can say that Pleonexia is mainly focused on melody. When you put the melody above all, it’s easy to cross the border of genres, that’s why we have been given so many different labels . Anyway, our songs are a mix of catchy tunes, NWBHM and epic metal. Despite of all the definitions, I can assure you that, like it or not, in this record you can find truly inspired heavy metal.

At the start, did all of you want this type of music or did you have arguments about it?

Well, when the band was born the songs were already written, so we didn’t have this kind of problems.

Your latest album is titled “Break All Chains” and this is your first disc. How much did you succeed to realize the expected standard considering sound and other tasks?

Break all Chains has been recorded in my homestudio. It’s a really low budget work, so we couldn’t always get the sound we had in mind.  Anyway, in the end, we really liked the final sound, that is somehow unique. We knew that many reviewers would have criticised the sound quality, but the label was agree with us that by trying to improve the sound quality we might have lost the original groove. We like how raw and weird the album sounds.

Did you only make 10 songs altogether, or did you only put the best on the album?

Only the best. We picked up a few songs among many others, then the label helped us with a second selection.

The album was released at the start of this year so there must be some kind of feedback now. How are the reviews so far? What did the critiques mention as prominent and what as cliché?

We have had a lot of good reviews so far. Some are really enthusiastic. Reviewers like composition above all. Some don’t understand why we define our music “philosophical metal”. First:  I suggest them to read the lyrics; second, philosophy literally means “love for knowledge”, and that is what we preach in our songs: use your reason to solve your problems and try to overtake your limits. Others don’t like the sound quality, but I’ve  already explained our choice. Some others say that it’s an old fashioned record: well, if they think that art and fashion are somehow related, that’s not our problem.

How many concerts did you have so far? Is the number of attendees rising?

We’re playing a lot in several clubs in Northern Italy, and we are happy to see that the number of gigs and attendees is rising. We’re having some fans singing our songs and that’s awesome!

What’s next, what are your plans? What are your dreams? : )

Well, we think we’re ready to take our band to the next level, so we hope we can start a European tour, spread our music to all the world and record a second album as soon as possible.

What is your day like, how busy is it? I guess you do something else besides music!

I keep myself very busy. Besides the band, I study and teach philosophy and history in high schools.

What is the Italian metal situation like? Do they condemn or like this kind of movement? : )

Unfortunately Italy is still not a good place for metal. There’s undoubtely a lack of music education, and despite there’s a lot of great bands it’s really hard to reach people and create a base of fans.

Surely you listen to a lot of music. Who is the all time favourite?

I’m sorry but I like too many things to choose an all time favourite! Currently I’m listening a lot of stuff from our colleagues at Pure Underground / Pure Steel Records.

Thank you for the answers and best of luck to you!

Thank you very much!

WEBhttp://www.pleonexia.org/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Pleonexia “Break All Chains” – Cover, Tracklist, Release Date: 17th January 2014

KMZ

Hot News: Pleonexia Signed a Worldwide Deal with Pure Underground Records / Pure Steel Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár