Interjúk

Pokolgép Interjú

A kérdésekre Pinyő és Gábor válaszolt.

Már valamivel több, mint egy hónapja, hogy lezajlott a harminc éves jubileumi koncertetek, de érdemes volna visszaidézni. Milyen élmény volt számotokra az esemény?

Ilyen fantasztikus közönség előtt játszani nem mindennapi élményt jelentett számomra, s ez mindennél jobban kárpótolt mindenért. Ezt az érzést egyfolytában visszaidézhetem, tekintettel a nyár nagy feladatainak egyike, hogy a rögzített hang és képanyag utómunkálatait (vágás , keverés, stb.) figyelemmel kísérjem, hogy az a legjobb minőségben kerülhessen kereskedelmi forgalomba, kedves közönségünk kezeibe, remélhetőleg november hónapban.

Bizonyára bevált az első négy album CD-s újrakiadása is. Sikerült a fiatalabb korosztállyal is megismertetni a korai anyagokat? (Nyilván ez volt a cél többek között.) Ti egyébként a CD formátumra esküsztök inkább vagy a bakelit kedvesebb Nektek?

A kiadók által kiadott hanghordozók általában mind elfogynak. Néha előfordul, hogy egyik másik lemez újrakiadásra kerül, s mi ezt örömmel nyugtázzuk, még akkor is ha néha több éves csúszással készítenek újrakiadásokat.
Szerintem a bakelit az fülbarátabb, melegebb hangzású, viszont macerás a tárolása, a sérülékenysége stb.
A CD mellett szól a mérete, a rá feltölthető zene mennyisége, kevésbé sérülékeny stb.
Ha valakinek rengeteg ideje van szöszmötölni, akkor a bakelit a megfejtés.

Pinyő, Te annak idején ugye a Carmen tagjaként ismerkedtél meg Gáborral és azóta vagytok munkakapcsolatban. Milyen kötődésed van a régi Pokolgéphez? Mennyire játszottak az életedben meghatározó szerepet azok az albumok? Koncerten is láttad az akkori Gépet?

Ki kell, hogy javítsalak…Gáborral valóban munkakapcsolatnak indult, de közben barátság lett belőle. A Carmennel előzenekarként sokat játszottunk a Pokolgép előtt, tehát elég jól ismerem a régebbit is. Így ismerkedtem össze Gáborral is.

Mennyire okozott komoly fejtörést a koncertprogram összeállítása? Értem ezalatt a régi, illetve az aktuális felállás műsorát is. Az agárdi koncertre (augusztus 23.) is ugyanezzel a programmal készültök?

Mivel szeretünk annyira zenélni, hogy rendszeresen próbálunk, így a megjelent lemezek dalai kézben vannak, így nem jelent akadályt egy-egy műsor összeállítása.

Elhangzott József Attila Tiszta szívvel című versének megzenésítése is. Gábor, elárulnál néhány további részletet is a készülő verslemezedről? Mely kedvenc költőid munkásságából válogattál?

Most már bevett tradíció közel másfél évtizede, hogy a frissen megjelent hanghordozókra egy-egy versmegzenésítés is felkerül. Az új Pokolgép album, ami szintén novemberben jelenik meg szintén folytatja ezt a tradíciót. Van aki nemzeti hovatartozását szélsőségesebben fogalmazza meg, mi csak így, de ezt következetesen.
Mivel az évek folyamán megjelent, és a még meg nem jelent versmegzenésítésekből tucatnyi van a tarsolyunkban, így szeretnénk ezt az oldalát is megmutatni a Pokolgépnek egy CD- kiadványba rendezetten.
Egy negyedik terv, hogy azokból a dalaimból, amiket a legjobban szeretek, egy olyan szerzői CD-t szeretnék összeállítani, kiadni amiket én énekelnék, természetesen a Pokolgép tagságának segítségével felvéve ezeket .
Ennek CD-nek a címe „Tiszta szívvel Pokolgép”. A cím egyik fele (Tiszta szívvel) egy József A. versmegzenésítés, a másik fele a címnek egyik kedvenc szerzeményem és az egyetlen zenekar ahol valaha is játszani szeretnék, a Pokolgép.

A Metalbomba című új dalt még jóval a koncert előtt nyilvánosságra hoztátok. Milyen visszajelzések érkeztek rá eddig?

A Metalbomba c. dal ahogy elkészült, egyből feltettük, hogy a „Pokolnép” észlelje, hogy vagyunk, hogy tesszük a dolgunkat. Köszönjük a visszajelzéseket, ezek erősítenek bennünket. Természetesen az új CD-re ez a dal is fel fog majd kerülni, ezért már rendes stúdio körülmények között újravesszük a dalt, már csak azért is hogy az egész anyag egységesen és a lehető legjobban szóljon.

A Metalbomba nótán kívül augusztus 9-én lesznek először hallhatók élőben a friss számaitok? Lehet-e már tudni, hogy mikorra várható a következő album megjelenése?

Aug. 9-én játszunk Budapesten a Barba Negra Track-ban, ahol az új anyag több dala is műsortervbe került.

Egy kieső tag pótlása mindig kisebb-nagyobb gonddal jár. Ezzel együtt, gondolom, büszkék vagytok Veress Marci dobosra, aki most már a Chris Amott-féle Armageddonban játszik. Az utódjáról lehet-e már tudni valamit? Vagy egyelőre még nem kívánjátok őt megnevezni?

Természetesen Marcikánknak sok sikert, és szerencsét kívánunk, s mivel az élet nem áll meg így aki a honlapunkat tanulmányozza az már tudja, hogy a dobokat ezután Kleineisel Márk püföli, aki szemtelenül fiatal, ügyes és szívét lelkét beleteszi.

Az első Pokolgép lemezek kultikussá váltak a határainkon túl. Próbáltatok is nyitni a külföld felé a nyolcvanas évek végén és a Csakazértis lemeznek is készült angol nyelvű változata. Mennyire voltak eredményesek ezek az erőfeszítések? Ma is vannak koncertmeghívásaitok külföldről, igaz?

Külföldön a zenekart ismerik és szeretik, ezért aztán határainkon túlról is érkeznek koncertfelkérések, aminek örömmel teszünk eleget. Az első két és a 2000-es Pokolgép album Európa több országában megjelent. A műfaj egyik legnagyobb nemzetközi képviselője, a svéd Hammerfall a „Hol van a szó” c. szerzeményem dolgozta fel, úgyhogy panaszra semmi okom. Még akkor sem, ha a Pokolgép magyar médiában való szereplését ecsetelem, ami mindenki számára világos, s mivel nem akarok senkit sem szapulni, így inkább azt mondom: jobb így agyonhallgatottan, de magunkat nem eladva, a „pokolnép” megbecsülésében sütkérezve, csinálni azt amit nagyon szeretünk, mint közismert médiaguruként elárulni mindent ami a rockzenében hiteles.

A Pokolgép annak idején igazi jelenséggé lett idehaza. Mivel több generáció is képviseleti magát a jelenlegi felállásban, Ti különösen precízen nyomon tudjátok követni a világ és benne a metal műfaj és a színtér alakulását. Mennyire számít ma társadalmi jelenségnek a rock / metal zene? Változott-e szerintetek bármit is az általános megítélése?

Véleményem szerint a rockzenét szerető réteg tartja életben a műfajt és mindig van utánpótlás. Akik nem szeretik, azoknak a véleménye ill. megítélése nem sokat változott és nem is fog egészen addig, amíg a széles rétegekhez eljutó médiákban nem lesz napi szinten, pozitív csengésűen megjelenítve.
Végezetül, bár nem volt kérdés, lemezelőzetesként az új Pokolgép-től egy rövid idézet, ami egyben zenével kapcsolatos hitvallásom:

Rock and roll,
Így sírtam fel, mint kisgyerek,
Rock and roll,
Mondtam a lecke helyett,
Rock and roll,
Ez legyen az utolsó kenet,
Rock and roll,
Véssétek fejfámra fel,
Álljon a nevem helyett!

WEBhttp://www.pokolgep.hu

Kapcsolódó cikkek

Pokolgép nagykoncert – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Pokolgép, Irigy Hónaljmirigy, Crossholder, Alcohol – MetalWar Tour – előzenekar kerestetik!

KMZ

Pokolgép – 30. Születésnapi Koncert – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Visszatérő Anna és 30 éves Pokolgép a Barba Negrában

KMZ

Pokolgép Interjú

KMZ

POKOLGÉP – Pokoli Mesék

KMZ

POKOLGÉP – Oblatio

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek