Interjúk

Power Paladin interjú

A kérdésekre Atli Guðlaugsson válaszolt.

Egy nagy siker van kibontakozóban rögtön az év elején. A Power Paladin neve gyakorlatilag a semmiből a hatalmasok közé emelkedik. Ezt szeretném együtt megbeszélni veled és kérdésekben megmutatni a 2022 power metálját! Atli, én akárhányszor hallgatom a dalokat, csak ámulok és bámulok. Nem tudom mi történt velem. Meg mondom őszintén, nem ez a legkedveltebb műfajom, de mégis nagyon megszerettem a Power Paladin zenéjét. Kérlek kicsit beszélj a zenekar megalakulásáról, hogy is megy ez ott Izlandon?

Wow. Először is nagyon köszönjük. Hízelgő és nagyon örülök neki, hogy tetszik az albumunk. Hogy hogyan jöttünk össze? Már elég régóta ismerjük egymást. Szerintem valami 10 éve vagy ilyesmi. És már korábban is voltunk együtt bandákban, csak nem egyszerre. Például Ingi és Kristleifur, a gitárosunk és basszerosunk, ők egy bandában voltak 10 vagy 15 éve, ami ennek a bandának az elődjének mondható. És én Ingi meg Bjarni egy glam metál cover bandában voltunk. Szóval ja, mivel nagyon régóta barátok vagyunk egyértelmű volt ez a formáció, amikor megalapítottuk a bandát.

Sok helyen megemlítik, hogy általában a ti országotok inkább a zordabb műfajokról lehet ismert. A tiétekből árad a pozitív kisugárzás és a vidámság. Hogy is van ez? Meg kell mutatni, hogy Izland a power metalban is nagyon jót tud alkotni?

Igen, abszolút! Mármint úgy értem, hogy van pár extrém metál bandánk, ami tök jó. Az itteni bandák nagyon ügyesen megcsinálnak mindent maguknak, de jobb egy kis ízt és változatosságot vinni a dolgokba néha. Mert itt olyan sok black és death metál zenének vagy itt kitéve, és nekem is ez adta meg a kezdő tüzet, hogy bandát alapítsak, mert rengeteg koncertre jártam, de én valami mást akartam. Egyelőre egész jól működik. Szerintem jó móka, mert a heavy metálnak mindig ki kéne hívnia magát szerintem. Azzal, ha nem feltétlen mindig ennyire szétágazó és ez inspirált minket is.

Te milyen zenéken nőttél fel? Mennyire érintett meg más műfaj szele? Mindenképpen a felemelő dallamokkal átszőtt power/heavy zenekart akartál?

Iron Maidenen nőttem fel, és az első 3 vagy 4 évben semmi más nem volt zeneként felfogható az én fejemben. Aztán lassan elkezdtem más műfajokba belekóstolni, power metálba, folk metálba, kis death metálba és egy kis black metálba is. Ezek mellett mindig is szerettem a népzenét. Az ír népzene szerintem nagyszerű. Aztán persze heavy metál klasszikusokat hallgattam és glam metált, meg egy kis rock’n’roll-t is. Led Zeppelin-t például. Szerintem ezek tök jók. És persze mindig is akartam egy power metál bandát. Ezen az albumon vannak olyan számok, amiket 6 éve írtam vagy ilyesmi. Szóval ez mindig is egy nagy célom volt, hogy egy ilyen bandám legyen, mert ez az a zenei stílus amit a legjobban szeretek.

2017-ben alakultatok, viszont a hazátokban már 2019-ben a legnagyobb fesztiválon az Iceland Airwaves színpadán játszottatok. Milyen volt ez a nap?

Igen, az egy remek koncert volt. Nagyon jó érzés volt ott játszani. Szerintem abban az évben játszottunk az Eistnaflug-on is, ami az egyik legnagyobb metál fesztivál itt Izlandon. És ezen nőttem fel, ezért egy hatalmas álmom vált valóra, hogy először felléphettem itt. És az, hogy a saját bandámmal tehettem még nagyobb megtiszteltetés a számomra. Covid előtt annyira jó volt minden, nagyon élveztük.

Szóval a régi nagyok közül egyértelműen a Helloween, Iron Maiden nevét a második hullámból pedig az Edguy, Hammerfall zenekar neve ugrik be. Ettől függetlenül mégis egy frissebb felfogásban kapjuk a Power Paladin zenéjét. Dinamikus gitár, felemelő dallamok, jó vokál, jó dalok. Mit tennél hozzá ehhez? Milyennek gondolod a zenétek?

Mit gondolok róla? Szerintem nagyon büszkék vagyunk az albumra. Szerintem egész jól sült el. Egy kicsit kaotikus néha, mert ez az első albumunk. Egyszerre minden irányba el akartunk mozdulni, én pedig csak azt akartam, hogy jó szolgálatot tegyünk a kedvenc stílusomnak és a zenének amit szeretünk. Ja, szerintem egész okés lett, és már alig tudok várni, hogy meglássam amit a jövő tartogat számunkra.

Egy új kiadóhoz szerződtetek az Atomic Fire Records-hoz. Igaz teljesen profi csapatról van szó, mert ugyebár a Nuclear Blast-nál már megmutatták az erejüket. A legelső kiadványuk éppen a tiétek lett. Hiszen a „With The Magic Of Windfyre Steel” lemez január 7-én jelent meg. Gondolom nem kellett nagyon győzködniük a szerződés kapcsán? Mit mondtak miért bíznak bennetek egy ilyen újonc zenekarban?

Még egy remek kérdés. Egy barátunk itt Izlandon, aki a Wacken metál bandák csatájáért felelős Izlandon, ő szólt rólunk Marcusnak. Marcus utána meghallgatta az albumunkat, és épp akkor gondolkoztunk rajta, hogy valaki ki akarja-e majd adni, és pont akkor szólt vissza nekünk Marcus, hogy imádná ha velünk dolgozhatna. És persze mi teljesen el voltunk ragadtatva és azóta is remek dolgozni velük.

Az album dalait otthon vettétek fel. Gondolom mindent ezerszer átgondoltatok és finomítottatok. Mennyi dal készült a végleges 9 dalhoz képest? Kellett szelektálni? Ki mennyire módosított? Mennyire ment jól a csapatmunka?

Oké. Sok számot kiszedtünk. Teljesen készeket és félig készeket is. 5 szám volt amiket én írtam, mind csak kezdetleges volt és már tovább is álltam a következőre, aztán végül nem folytattam őket. Ezeken kívül volt 2 vagy 3 szám amiket el is próbáltunk és fel akartunk tenni a lemezre, de úgy éreztük, hogy nem igazán passzolnak össze. Az egyik ilyen számnak az volt a címe, hogy: ,,With the Power of Windfyre and Steel”. Végül ez a szám sem került fel, de mivel annyira tetszett a címe ez ihlette az album címet. Volt még egy szám a vége felé. Teljesen felvettük meg minden, de valahogy nem passzolt ez sem, ezért inkább megírtam a: ,,Kraven the Hunter”-t. Ami a srácokkal való csapatmunkát illeti fantasztikus jó volt. A saját tempónkban tudtunk dolgozni és jól éreztük magunkat közbe. Lógtunk, komponálgattunk és sörözgettünk. Ami a változtatásokat illeti, a számírások terén én is Ingi variáltunk a legtöbbet, de hagytunk a többieknek is beleszólási lehetőséget. Mindenki véleményét meghallgattuk és ezek alapján fűztük össze a számokat.

Bátor harcosok és misztikus lényekről szóló meséket hallunk tőletek. Mi is ez pontosan? Hogyan lett ez a Power Paladin mondanivalója?

Szerintem ami a szövegeket illeti inkább témák érdekelnek minket, mint konkrét történetek. Száma válogatja, hogy menny sztori anyag kerül bele egy szövegbe. Általában inkább történet ötleteink vannak, több mint amennyit gondoltunk előtte. Vannak számaink, amiknek van egy eleje és egy vége, a többi inkább egy témát fest le az erős szövegeivel és az nyitva hagyja a tárgyat az értelmezésre. Mindig arra célzunk, hogy fantáziadús szövegeink legyenek. Olyan dolgok, amik nekünk tetszenek és amikről mi szeretünk zenélni és írni, mert így sokkal jobban hangzik és jobb érzés így dolgozni.

Ha jól tudom régebben az álmaitok közé tartozott, hogy jó lenne egy animációs klip a zenéhez! Ami, szerencsére létrejött, hiszen a melbourne-i RMIT Egyetem meg is valósította! Hogyan jött ez a kooperáció? Mennyire tökéletes az elképzelésetekhez képest?

Nos minden bizonnyal sikerrel felülmúlta az elvárásainkat. Szerintem az Atomic Fire hozta ezt is lehetővé. Elküldött egy pár számot a sulinak, és azt mondta nekik, hogy találjanak ki rá egy videó ötletet. A jelek szerint a ,,Creature of the Night” nagyon tetszhetett nekik, mert azon kezdtek el gondolkozni. Szóval megkérdeztek minket, hogy nekünk milyen ötleteink vannak, és akkor ugrott be egy olyan alap ötlet, hogy a banda elmegy egy középkori faluba, ahol farkasok üldözik őket, és végül elárulják egymást ameddig valaki egyedül nem marad. Csak ennyit mondtunk nekik, és ebből olyan magaslatokra vitték, hogy még álmaimba se tudtam volna ilyet elképzelni. Nagyon menő lett. Tökéletesen eltaláltál azt a szellemiséget amit mi is akartunk. Most már tényleg kihúzhatom ezt a listámról.

Gondolom most vannak a legszebb napjaitok, mert megjelent a kiadvány és áramlik felétek a rengetek dicséret és interjú felkérések. A zenekar megalakulás óta eltelt időszakot hogyan értékeled? Mennyire lesz nehéz a folytatásban a magasra tett szintet folytatni?

Fogalmam sincs. A mi elvárásaink annyira alacsonyak voltak erre az albumra. Miután befejeztük csak nyomni akartunk pár bakelitet belőle, hogy nekünk meglegyen emlékbe, de mivel ennyi embernek tetszik… Ez egy nagyon jó érzés. És ja, de ami a magasra tett szint folytatását illeti, csak annyit tudunk most tenni, hogy nem hagyjuk, hogy a fejünkbe szálljon. Ugyan úgy fogjuk írni a dalainkat és nem fogunk letérni arról az útról amit meghatároztunk magunkat. Valószínűleg nem fogunk évenként slágeralbumokat kihozni. Nem sietjük el és megpróbáljuk kiélvezni a helyzetünket, hogy a szívünkből zenélhetünk. Továbbra is azt fogjuk csinálni amit mi akarunk hallani és ami nekünk tetszik, és meggyőződünk róla, hogy mindennek megadjuk a módját.

A járvány miatt nehéz most mindenkinek, nehéz tervezni is. Van koncertlehetőség a láthatáron? Mennyire tervezitek az új album megturnéztatását?

Valószínűleg nem leszünk az a nagyon turnézgatós banda. Nem fogunk nagyon hosszú utakra elmenni. 5 tagnak a 6-ból engem is beleértve gyereke született az elmúlt 2 évben, szóval most otthon ragadtunk és apásat játszunk. Ez nem azt jelenti, hogy semennyire sem tervezünk külföldön játszani. Talán fesztiválokon, az elég vicces lenne. Tengerjáró hajóra menni, nekünk ez egy belsős poén, hogy akkor futottál be igazán, ha a bandáddal már csak hajókra jársz fellépni. Meglátjuk merre visz minket az élet, de mindenképpen szeretnénk majd menni valamerre a jövőben.

Mivel kiderült, hogy érdekel a fantasy világ titeket. Érdekelne, hogy te szeretnél egy ilyen világban élni? Milyen értéket neveznél meg a mostani világhoz képest?

Egy fantázia világban élni? Nos, ami engem illet nem igazán vagyok nagy szerepjátékos. Mindig amikor ilyeneket játszok én vagyok a legrosszabb. Mindig olyan karaktert hozok létre, ami a lehető legjobban hasonlít rám. Általában valamilyen harcost választok. Ha van 30 választási lehetőségem, tuti egy férfi ember karaktert fogok választani, ami úgy néz ki, mint én. Nem tudom miért. Szerintem attól is függ, hogy milyen fantázia világ lenne az, mert vannak jobbak és rosszabbak. De ha egy jobba kerülnék bele valószínűleg eléggé élvezném.

Valójában milyen is vagy? Elárulsz magadról 1-2 dolgot hogyan éled a napjaid?

Én, mint jómagam egy szoftver fejlesztő vagyok. Van egy 6 hónapos fiam. Ja, igazából az életem nagy részében gitároztam, és csak emiatt a banda miatt kezdtem el vokálozni. Amikor megalapítottuk a bandát akkor eléggé korlátolt lehetőségeink voltak izlandi power metálos énekesek terén. Szóval végül megpróbáltam én és azóta tanulom. Az éneklés relatíve új számomra. Emellett inkább egy visszahúzódó személyiség vagyok. Nem igazán szeretek a figyelem középpontjában lenni. Ezért is érdekes nekem ez a szituáció, mert sok figyelmet kapok, de elég király. Mi mind örülünk ennek így.

Mi lehet a Power Paladin álma? Miben bíztok?

Ez is egy jó kérdés. Szerintem az, hogy tovább tudunk lépni és élvezzük írni a számokat és megmutatni őket embereknek. nekem ez mindig is arról szólt, hogy valahogy bebetonozzuk magunkat, mint egy középszintű banda. Ha nem is vagyunk egy nagyon nagy headliner banda, de attól még jó zenét játszunk és vannak lehetőségeink és céljaink, és ezeknek köszönhetően el tudunk jutni menő helyekre. Anélkül, hogy ebből állna az egész életünk. Szeretek a zenére úgy gondolni, mint egy hobbira, amit azért csinálunk, mert szeretjük. Szerintem a zenének mindig az egyén boldogságából kéne születnie. Boldognak kell lenned ha felléphetsz, ha fel kell venned egy számot, mert szereted ezt csinálni. Ebben bízok ami a jövőt illeti, hogy olyan maradjon minden amilyen most, mert így még sokáig fogjuk tudni folytatni.

Atli, remélem sok interjút fogsz még adni és sok ember lesz rátok kíváncsi. Engem meggyőztél. Légyszi, üzenj valamit a rajongóknak!

Igen, köszönjük szépen! Ha tetszik a zenénk, az király, ha nem az is teljesen rendben van. És igen, nagyon hálásak vagyunk és örülünk, hogy megoszthattuk veletek ezeket. Köszönjük még egyszer!


https://www.powerpaladin.is
https://www.facebook.com/powerpaladinice
https://www.instagram.com/powerpaladinice
https://www.youtube.com/powerpaladinofficial

Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/?p=61273

Készült: 2022. január 10.

Kapcsolódó cikkek

POWER PALADIN – With The Magic Of Windfyre Steel

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek