Interjúk

Pro-Pain Interjú

(scroll down for English Version)

A Pro-Painnel, a híres hardcore zenekarral vagyok együtt. Mit jelent a Pro-Pain név? Hogyan tudnátok leírni a Pro-Pain zenéjét?

Gary: A név számunkra alapjába véve erőt jelent a küzdelmek során, ami azt jelenti, hogy bizonyos nem annyira pozitív dolgokból az életünk során egy csomó pozitív dolgot tudunk nyerni, tehát a „Pro” pozitívat, a „Pain” pedig a küzdelmet jelenti. Ez egyfajta varázsige számunkra, hiszen megmutatja, hogy hogyan éljük az életünket. Mindig látjuk a fényt az alagút végén, függetlenül a helyzettől. Ha megpróbáljuk emelt fővel kezelni bizonyos szituációkat, és pozitívan állunk hozzá a dolgokhoz, hosszú távon minden működni fog. Ténylegesen ezt jelenti a Pro-Pain név. Ami a zenét illeti, egyfajta hibridek vagyunk egy csomó különböző stílus között. Kicsi hardcore, de nem vagyunk igazán hardcore zenekar, azt hiszem, legalább annyira metalbanda is vagyunk, mint hardcore, de számos elemet felhasználunk a stílusunkhoz a klasszikus rock és a rock and roll alapjaiból is. Tehát érdekes zenei stílusokat kombinálunk össze a saját stílusunkhoz. Szerintem a Pro-Pain eléggé egyedi ebből a szempontból.

Tavaly tizenöt évesek voltatok, és kiadtátok az „Age of Tyranny/The Tenth Crusade” albumot. Van-e a címnek további jelentése azon a tényen kívül, hogy ez volt a tizedik albumotok?

Gary: Igen, a Tenth Crusade (a tizedik csata) az Egyesült Államoknak azt az imperialista küldetését szimbolizálja, amit ma a Közel-Keleten művel. Ez a régi keresztes háborúk utánzata, valamint szintén a tizedik albumunk, tehát ez egyfajta kétélű kard, ha úgy vesszük. Ez minden bizonnyal a leginkább politikai albumunk, de úgy gondolom, hogy ezek az idők egy ilyen lemez után kiáltanak. Rengeteg olyan dologgal foglalkozik, ami manapság a világban történik, egy csomó tragédiával, az épp zajló háborúkkal és dolgokkal, és hogy ezek hogy mondanak ellent a bibliai próféciának. Ez az album központi témája.

Tekinthető ez a lemez konceptalbumnak?

Tom: Szerintem olyan közel áll hozzá, mint ahogy mi állunk egy konceptalbumhoz. Habár nem annyira színészi, mint más konceptalbumok, más zenekarok konceptalbumai. Egy általános témán alapul, amitől nem térünk el, tehát ebből a megközelítésből lehet konceptalbumnak tekinteni.

Eddig hányszor voltatok Magyarországon?

Gary: 8-10 alkalommal. Valahogy ott körül.
Tom: Legtöbbször Budapesten voltunk, de játszottunk Pécsett és Szombathelyen is. Azt hiszem, ennyi.

Milyenek voltak a turné során az eddigi fellépéseitek?

Gary: Az összes fellépésünk jól sikerült. Lengyelországban kezdtünk, majd továbbmentünk Csehországba és Szlovákiába számos koncert erejéig, majd Horvátországba, aztán Szerbiába, majd le négy napra Görögországba, tegnap pedig Romániában voltunk. A túra nagyon feszített, de eddig minden koncert jó volt; izgalmas egy turné, és sikeres is.

10 albumot adtatok ki 15 éven belül. Szerintetek lesznek mindig új ötletek a jövő számaihoz és albumaihoz?

Gary: Nehéz azt mondani, hogy mindig lesz, de, mint tudod, eddig minden működik. Nemrég rögzítettük a tizenegyedik albumunkat, ami augusztusban jelenik meg. Sok-sok új ötlet található ezen az új albumon, és alig várjuk azt, hogy megjelenjen. Nagyon izgatottak vagyunk.

Meg tudtok élni a zenéből, vagy szükségetek van hétköznapi munkára is?

A kezdetek óta összesen négyszer voltunk ott, tehát szerencsére elég, hogy van pár sikeres lemezünk, és szerencsére képesek voltunk rá, hogy világszerte koncertezhessünk. Az év egyik felében az Egyesült Államokban vagyunk, a másik felét Európában töltjük. Az évek során rengeteg turnénk volt. Eddig a banda körülbelül háromezer koncertet adott.

Nagyon jól összeszokott zenekar vagytok. Mennyit kell próbálnotok egy héten?

Általában nem járunk össze heti rendszerességgel próbálni. A menetrendünk eléggé feszített abból a szempontból, hogy amikor számokat írunk, akkor otthon vagyunk, és zenét írunk. Amikor turnéra készülünk, akkor van itt a próbák ideje, és ekkor jövünk össze. Ez viszont csak 3-4 nap próbát jelent, mivel nem telt el sok idő az előző turné óta. Miután elkészítettük az új albumot, amely augusztusban fog megjelenni, és lesznek új számok, valószínűleg változtatni fogunk a koncertprogramon, így kicsit több próba lesz.

Mennyi rajongótok van a főhadiszállásotokon, New Yorkban?

Tom: Nehéz megmondani. New York államban mindenhol vannak rajongóink, és az évek során jónéhány csúcskoncertünk volt a New York-i régióban. Az Egyesült Államokban ez a legnagyobb piacunk. A világon viszont nem hiszem, hogy ez lenne az. Azt hiszem, egy sor nagyon erős piacunk van, és nagyon sok helyen vannak sikeres fellépéseink.

Ahogy látom, ez a turné elég hosszú. Hogyan bírjátok fizikailag és lelkileg, és hogyan tolerálja a család?

Tom: Ez a turné nem olyan hosszú számunkra. Csak körülbelül tizenhat koncertből áll, és ennek a bandának ez csak szokásos. Évekkel ezelőtt évente háromszáz koncertünk volt, és akkor voltak hosszú turnéink. Ez relatíve rövid. Ha turnézunk, nehéz lehet fizikailag és családdal, gyerekekkel, de ha nem ezt csinálnánk, nem azok lennénk, akik vagyunk.

Gary: Igen. Pontosan így van, ahogy mondja. Sosem könnyű és sosem lesz könnyebb. Ha valami ez ellen van, akkor sokkal bonyolultabb a helyzet, mivel ha a gyerekek felnőnek, több kötelezettség van otthon, és ezeket át kell ugranunk egy időre.

Mit kell tudnunk azokról a bandákról, akikkel felléptek a turnén? Miért választottátok őket?

Gary: Ma este velünk lesz az X-Core Csehországból. Sokszor játszottak már velünk előzőleg. Egy fiatal, tényleg jó banda, és megpróbálunk nekik segíteni, hogy jelen legyenek különböző piacokon. Szerintem ez egy olyan csapat, amit az embereknek látniuk kell. Svájcból is jött velünk egy zenekar, a Blasted. Egyedi stílust hoztak…
Tom: Nagyon jó banda, nagyon jó zenészek, nagyon jó showmanek és hatásos produkciót nyújtanak.
Gary: Szintén velünk vannak a barátaink, a Zuul FX, és azt hiszem egy kicsit industrial-os élt ad a bulinak. Azért választottuk ezeket a bandákat, mert egy kerek egészet szerettünk volna nyújtani a turné során. Jobb lesz a buli, ha változatosabb.

A szövegeitek az aktuális véleményeiteket tükrözik a világról. Mi a legbosszantóbb dolog ma számotokra?

Gary: Csak az, ahogy a dolgok működnek, hogy mennyi irányítási lehetőséget adtak át az emberek, és mennyi szabadságuk van nemcsak otthon, Amerikában, hanem tényleg mindenütt ahol jártam, és minden helyen, amit láttam. Nyilvánvalóan Amerika egy csomó borzalom fókuszpontja, de ez világméretű probléma, nem csak amerikai. És ami legjobban bosszant, hogy az emberek annyira előzékenyek, hogy elfogadják a nagy kormányok szintjét, és a kormány irányítja az életüket, amit mi nem tudunk elfogadni. Nem látok semmi olyan jelet, ami a végét jelezné.

Tom: Nagyon aggasztó, hogy látom az embereket, amint átadják más hatalomnak saját maguk irányítását. Nincsenek törvények az emberekre, mint egyéniségekre, de úgy gondolom, az emberek kényelemből elkezdenek üzletelni a szabadságukkal és a függetlenségükkel, és ez nem valami jó formula az emberiség számára.

Mondj légy szíves pár mondatot a Pro-Pain zenekar legelső lépéseiről! Hogyan kezdtétek?

Gary: Néhány zenésztársunkkal kezdtük, akikkel annak előtt játszottunk zenekarokban is. Háromfős zenekarként indultunk, és volt egy srác, aki pár évig maradt velünk. Tehát nem kezdtük annyira fiatalon. Nem voltunk gyerekek vagy tinibanda. A húszas éveinkben voltunk, amikor elkezdtük. Egyfajta küldetés volt számunkra, hogy zenekart alapítsunk, és hogy jegyezzenek minket a világon, turnézzunk és a lemez kiadása nem tűnt annyira lehetetlennek, tehát nagyon gyorsan mentek a dolgok.

Mit üzentek a rajongóitoknak és az olvasóknak?

Tom: Először is köszönjük az évek óta tartó támogatást. Nagy dolog veletek lenni tizenhat éve, és csinálni ezt a zenekart. Még mindig látunk jövőt benne a rajongóink támogatása miatt, és tényleg köszönünk mindent. Sosem éreztük küldetésünknek, hogy az emberek úgy gondolkozzanak, ahogy mi tesszük. Továbbra is külön egyéniségekként fogjuk kezelni az embereket, és csak remélhetjük, hogy talán arra késztethetjük az embereket, hogy kicsit mélyebbre nézzenek a különböző szituációkban, és keressék az igazat, mint ahogy mi tesszük.

——————————

ENGLISH VERSION:

I am with the famous hardcore band Pro-Pain. What does the Pro-Pain name mean? How can you describe the music of Pro-Pain?

Gary: Well, the name for us means basically strength through struggle, which means that there are lot of positive things to gain from certain not so positive things in life, so Pro means positive and Pain means struggling. It’s a kind of a mantra for us, because it’s a kind of how we live our lives. We always see the light at the end of the tunnel no matter what the situation. If you try to keep your head held high in certain situations, and keep a positive attitude, everything tends to work out for the better in the long run. That’s what the name Pro-Pain really means. As for the music, we’re a kind of a hybrid between a lot of different styles. We are a bit hardcore, but not really a hardcore band, I think we are just as metal as we are hardcore and we also have a lot of elements of classic rock and rock and roll roots to our style. So we have interesting musical styles that we combine into our own style. I think Pro-Pain is very unique in that way.

You were fifteen years old last year and you released that year the „Age of Tyranny/The Tenth Crusade” album. Does the title have additional message except the fact that it was your tenth album?

Gary: Yes, I mean the Tenth Crusade is symbolic of the US’s imperialistic mission, that’s going on right now in the Middle East. That’s a take-off of the old Christian crusades, and it’s also the tenth record, so it’s kind of a double edged sword if you will. It’s a very political album for us, it’s probably the most political and I think that these times called for such a record. It has to do with a lot of things that are happening in the World today, a lot of tragedies, the wars and things that are going on and how they also have tied into biblical prophecy. That’s the central theme of the album.

Can this new album be considered as a concept album?

Tom: I think it is as close as we’ve come to a concept record, although it’s maybe it’s not as theatrical as other concept albums, other bands’ concept records. It is based on a general theme, one particular theme that we didn’t stray from, so in that regard yes, you can call it a concept record.

How many times have you been in Hungary?

Gary: Eight to ten times I guess something like that.
Tom: We’ve been mostly in Budapest, but we played in Pécs before and Szombathely, I think, that’s all.

What were the previous gigs like in the course of this tour?

Gary: All the gigs were great. We started in Poland and we worked our way through Czech Republic and Slovakia for several gigs, into Croatia, and than we went to Serbia and down to Greece for four days and up to Bulgaria and yesterday in Romania. The tour has been very steady, and every show has been good so far it’s an exciting tour and very successful one, too.

You released 10 albums in 15 years. Do you think that you will have always newer ideas for the future tracks and albums?

Gary: It’s hard to say that we always will, but it’s so far, so good, you know. We just recorded our eleventh record, which will be out in August. And there are many-many fresh ideas on this new album, and we are really pleased with the outcome of it. We are pretty excited.

Do you make a living by the music or do you need everyday work, as well?

We have been at there four times since the beginning so it’s fortunately enough to have some successful records and we were also fortunately enough to be able to tour on most of the world to keep this. We are in the United States for half of the year and the other half of the year we spend in Europe. And we have lot of tours over the years. The band has played somewhere around three thousand shows over the years.

You have shaken together very much. How many times do you need to practice together in a week?

Tom: We generally don’t get together to practice on a weekly basis. Our schedule is busy to the point if we are writing a record when we’re all at home, writing music. If we’re preparing for a tour, than it’s time to rehearse, and we generally get together. At this point it only means three or four days of rehearsal because it hasn’t been long since the previous tour. After doing our new record, that will be out in August we have new material we’ll probably change the set, so there will be a little more rehearsal.

How many fans do you have in your headquarter, in New York?

Gary: It’s hard to say. We have fans all over New York State, and over the years some of our best shows have taken place in the New York area. It is our biggest market in the United States. I don’t think so that it is the biggest in the World, I think that we have a lot of very strong markets and very much have a successful show.

As I see, this tour is quite long. How do you tolerate it physically and mentally, and your family, as well?

Tom: This particular tour is not a very long for us; this has only about sixteen shows, and this is a band that is a custom. Years ago we had three hundred shows a year, so that was comprised of long tours. This one is fairly short. If we are on a tour it can be very difficult physically and with families at home and children, but if we weren’t doing this we wouldn’t be who we are.

Gary: Yes, it’s exactly what he says. And it’s never easy, and it never gets easier. If anything against all of it, it’s more difficult as our children grow up, there’s more obligations back at home that we have to skip out on for a while.

What should we know about the bands with whom you play in this tour? Why did you choose them?

Gary: Well, tonight we have X-Core with us from the Czech Republic. They played with us many times before. They are really good young band, and we’re trying to help them in exposure on different markets. I think it’s a band that people should see. We also have a band from Switzerland, called Blasted. They bring us a unique style…

Tom: They are very good band, very good players, very good showmen and great punchy guys.

Gary: And also we have Zool FX some friends with us, and I guess they can take a little bit of industrial edge to the package. We chose these bands because we want a well rounded bunch of bands to tour with. I don’t only want to go with hardcore bands or strictly metal bands. We will make a better show with more variety.

Your lyrics show your actual opinion about the world. What is the most annoying thing for you nowadays?

Gary: Well, just the way things are going and how much control the people have really given up, and how much freedom people have not only at home in America, but really everywhere that I go, and every place that I see. Obviously, America is the focal point of a lot of terrible things right now, but it’s a world problem, it’s not just an American problem. And what annoys me most is the fact that people are so complacent to accept the level of big government that’s out there now and government control of their lives we’re not to accept. I don’t see any ending sign of it.

Tom: Yes, it’s very disheartening to see people turning over their control of themselves to some power. There are no jury restrictions over people as individuals, but I think people tend to trade in their freedoms and independence for convenience and it’s not a good formula for humanity.

Tell me, please some sentences about the very first step of the Pro-Pain band. How did you start?

Gary: Well, we started with some fellow musicians that we played with in bands before. We started off as a three piece band and we had a guy who stayed with us for few years. So, we didn’t start that young, so we weren’t like kids or anything, or a teenage band. We were all at our twenties when we started. And it was a kind of a mission we wanted to form a band and get ourselves signed and get all on the road and release a record isn’t so impossible, so we got things going pretty quick.

What message do you have for your fans and the readers?

First, thank you for the years of support; it’s great to be with you to do this sixteen years, and doing this band, and still see a future in it because of the support of all the fans and our thank for all that, and we’ve never been on the mission to make people to think the way we think. We continue to treat people as individuals and we can only hope that maybe we inspire people to look a little deeper in the situations and seek the truth as much as we can.

http://www.pro-pain.com/

Kapcsolódó cikkek

Pro-Pain – novemberben visszatérnek a Dürer Kertbe!

KMZ

Pro-Pain, Don Gatto, Hemlock és Stonedirt a Dürer Kertben november 18-án!

KMZ

Pro-Pain – November 18-án visszatér Budapestre a Gary Meskil vezette NYC hardcore banda

KMZ

Pro-Pain: nem marad el a budapesti koncert, Gary szépen gyógyul!

KMZ

Budapest Hardcore Superbowl: Pro-Pain, Don Gatto és még sokan mások augusztusban a Barba Negra Track színpadán!

KMZ

A Hammer Concerts bemutatja: Pro Pain koncert a Dürer Kertben november 15-én, most vasárnap!

KMZ

PRO-PAIN – 20 Years Of Hardcore

Dehumanizer

Hot News – Pro-Pain: Trailer for "20 Years Of Hardcore" CD/DVD Release!

KMZ

PRO-PAIN – Absolute Power

Azagtoth

Pro-Pain, Zuul Fx, Blasted, X-Core, Stillborn – Koncertbeszámoló

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek