Interjúk

Puteraeon Interjú

(scroll down for English Version)

Jonas, azon kevés magyar rajongók közé tartozom, aki birtokolja mindhárom Puteraeon demót és azok alapján azt mondom, hogy a klasszikus, old school svéd death metal követői vagytok, egyetértesz ezzel?

Helló! Igen, így van. Nem mondhatnám, hogy újítani próbálunk, inkább azon igyekszünk, hogy a régiek legyünk. Nincs haladás hehe.

Milyen emlékeket őrzöl azokról az időkről, tehát a ’80-as évek végi, ’90-es évek elejei svéd death metal színtérről? Mélyen beleástad magad az undergroundban?

Tudod, csinálom már ezt egy ideje. Emlékszem még a kazetta cserés időszakra. A haverokkal egymásnak mondtuk el, ha valami új bandát fedeztünk fel. Csináltunk saját „válogatás kazikat”. Vettünk demokat, magazinokat meg ilyesmi. Postai borítékokat küldtünk be. Sosem voltam az a nagyon durva underground arc, de mindig a része voltam.

Azok az idők voltak a svéd death metal arany évei?

Számomra igen. A death metal zene rengeteget fejlődött ahhoz képest, amilyen régen volt, voltak érdekes időszakok, de általánosságban sosem volt annyira jó, mint a kezdetekben. Legalábbis én így gondolom. Valahol az úton eltűnt belőle az a nyers dolog, ami jellemezte és átvették a helyét a dallamok, hangképek, ének, meg ilyesmi. Próbáljuk visszahozni az érzést. Azt a rothadó érzést minden hangon. A mocskos részét.

Ami a Puteraeont illeti, milyen indíttatásból és mikor alakítottad meg? Milyen cél mozgatta a zenekar létrejöttét?

Nem hiszem, hogy voltak célok a banda indításával (vagyis project akkoriban) 2008 elején. Elegem lett az új death metalból… Minden tökéletes és tiszta. Sikerült egy Entombed és Dismemberes hangzást létrehozni, a riffek pedig csak úgy jöttek.

Az első demót egyedül vetted fel, te játszottál az összes hangszeren, a többi kettőt viszont már komplett tagsággal, kik ők és hogyan találtad meg őket? Hogy fest a Puteraeon jelenlegi tagsága?

Mindhárom demot én csináltam (dobgéppel). Az első demot csak én játszottam fel. A másodikon már Daniel Vandija és Anders Malmström is közreműködnek. Szerettem volna a projektből bandát csinálni. Beleegyeztek, de próbálási gondjaink adódtak… így én folytattam a zeneszerzést. Egy esti italozás alkalmával megkérdeztem Hasse-t, szeretne-e gitározni és igent mondott. Ez már a harmadik demo környékén volt. Aztán miután leszerződtünk, végre összeszedtük magunkat és elkezdtünk próbálni. A banda jelenlegi basszerosa Daniel Vandija. Ő a barátnőm bátyja és már 10 éve ismerem. Mindketten egy göteborgi metál kocsmában, a Belsepubban DJ-skedtünk. Anders Malström játszik a dobokon. Őt a ’90-es évek közepén ismertem meg, akkor ő még a Prophanity-ben játszott, én pedig a Taetre-ben. Volt néhány közös bulink. Rune Foss a gitáros. Rune 2010 szeptemberében csatlakozott, de mára már ő is teljes értékű tag. Őt is már több mint 10 éve ismerem, és a 92-es Exempt demon hallottam először. Nagyon vicces fickó és kiváló gitáros.

Hasse Sörensson miért lépett ki tavaly? Ez a lemez felvétele előtt történt vagy…?

Hasse 1 órányi autóútra lakik a többiektől és új munkája van, ahol este is dolgoznia kell. Ez nem működött. Meg kellett beszélnünk, és megértette, hogy nélküle kell folytatnunk. A megbeszélés után 6 órával Rune Foss emailben érdeklődött a megüresedett gitárosi posztról. Hasse nem működött közre az albumon, de még a távozása előtt fel lett véve. Szóval Rune most élőben és majd a következő albumon mutatja meg mit tud. Rune már köztünk volt, mikor a keverési és masterelési munkálatok folytak.

A demók alapján szerződtetett benneteket a Cyclone Empire? Hány lemezre írtatok alá? Netán más kiadók is érdeklődtek irántatok?

Azt hiszem igen. A demok jó értékelést kaptak és igen, mielőtt a Cyclonenal leszerződtünk kaptunk vagy 5 másik ajánlatot.

Idén adtátok ki debütáló anyagotokat a The Esoteric Ordert, mely 11 demós dal és 2 új felvétel található, nem gondoltatok arra, hogy kizárólag vadonatúj szerzeményeket tesztek fel a korongra? A két új dal mikor íródott?

Nem, soha. A demok dobgéppel készültek és sosem voltak rendesen keverve. Úgy gondoltam, túl jó számok ahhoz, hogy csak a demon legyenek rajta. A két új számot 2010 tavaszán írtuk.

Újravéve kerültek fel a demós számok a lemezre?

Persze. Mindent újra felvettünk. Az eredeti számok bizonyos részeit újraírtuk, bár ezek csak kis változtatások voltak. Részben a dalszövegeket is átírtuk.

Tagadhatatlan a klasszikus svéd death metal pl. Dismember és az Unleashed hatása –a The Plague egy az egyben korai Unleashed-, azonban a basszus hangzása a Bolt Throwerre emlékeztet, erről mi a véleményed?

Vicces, hogy ezt mondod, mert szerintem a „The Plague” inkább hasonlít az Entombed-ra, mint az Unleashed. Persze van benne néhány Unleashed rész, mint mondjuk a középrész, de szerintem a fő riff nagyon Entombedos.

Saját szavaiddal hogyan foglalnád össze a lemezt? Hogyan ajánlanád mindazoknak, akik nem ismerik a Puteraeont?

Szerintem pont úgy szól, mint amilyennek az emberek a svéd death metalt képzelik, mint az Entombed, Dismember és Unleashed. A hangzásunk ezen bandák keveréke, nem pedig csak a másolatuk.

A cím mire utal egyébként?

A cím „Dagon ezoterikus rendje” nevű szektára utal, melyet HP Lovecraft az „Árnyak Innsmouth” felett c. könyvében említ. Erre épülnek a “Storms over devil’s reef”, “The Innsmouth insanity”, “The Plague” & “Into the deep” c. számaink. Röviden, a szekta Chtulhut, Dagon atyát és Hydra anyát imádják és ember-hal-béka keverék lények.

Fantasztikus lett a borító, kinek a keze munkáját dicséri?

A neve Christoffer Fredriksson. Egy ismeretlen tehetség, aki a felettem levő apartmanban lakik. Ő készítette a második és harmadik demonk borítóját is.

Ti magatok elégedettek vagytok a végeredménnyel? Eddig milyen kritikákat kaptatok a lemezre?

Az eddigi visszajelzések nagyon jók, jobbak, mint vártuk. Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. Mindig vannak kis dolgok, amiken változtatnánk, de ez így megy.

Vannak jelenleg új bandák Svédországban, akik hozzátok hasonlóan az old school svéd death metal szellemiségében dolgoznak? Kiket ajánlanál figyelmünkbe?

Persze, hogy vannak. Interment, Facebreaker, Evocation, Nominon, Paganizer, Ribspreader stb. Mindegyiküknek oldschool hangzása van. Mi egy kicsit talán különbözünk, de nagyszerűek.

Jonas, köszi az interjút, utolsó gondolataidat oszd meg velünk légy szíves…

Köszönet az interjúért! Hallgassátok meg a “The Esoteric Order” c. debüt albumot, ami január 28-án jelenik meg! A „Coma”-hoz video is készült, a YouTube-on fenn van. Fenn vagyunk Facebookon is, valamint nézzétek meg a honlapunkat: www.puteraeon.com.

——————————

ENGLISH VERSION:

Jonas, I am one of the few Hungarian fans who possesses all three Puteraeon demos, and based on those I am saying that you are the followers of the classical, old school Swedish death metal, do you agree with that?

HI! Yes you are right. Can’t say that we’re trying to do something new, we’re more trying to go back to old. No progress here hehehe.

What memories do you have of the Swedish death metal scene of the late 80’s and early 90’s? Have you ‘dug yourself deep into underground’?

I’ve been around for sometime you know. I remember tape-trading and all that. Me and my friends discovered different bands and we shared our new found bands with each other. We did our own “compilation tapes”. Bought demos, magazines and stuff. Sent back the posted stamps and so on. I was never the most extrem guy when it came to how deep i was in the underground, but i was there and i was part of it.

Were those times the golden ages of Swedish death metal?

In my ears yes. The death metal music have progressed so much from what it sounded like back then, and yeah at times it was interesting and so but if we generalize… Nothing new is ever so good as it was in the beginning. That’s what i think. Somewhere along the line i think that the raw thing that was death metal back then disappeared and focus was laid on something else (melodies, soundpicture, vocals or whatever). We try our best to go back to that feeling. Like feeling the rot on everytone. The dirty feeling.

Do you think you could name any bands that didn’t achieve success but were worth of it, and maybe didn’t get the respect they deserved?

I really like our guitarist Rune Foss old band Exempt. Their 92 demo “Ill Health” is an absolut masterpiece. Another really good band back then was Seance, i really like thier 2 first albums, but i can’t understand that they didn’t become bigger. There was also a swedish doom death metal band called Infernal Gates who released 1 demo and then 1 album….don’t know what happened to them, but i remember i liked both the album and the demo very much.

Regarding Puteraeon, when and why did you create it? What aim steered the formation of the band?

I can’t say that i had any goals or aims whatever when i started the band (or project as it was then) back in early 2008. I had gotten totally fed up with the new kind of death metal…everything perfect and neat you know. I managed to do a guitar sound that reminded me of Entombed & Dismember and the riffs just came to me.

The first demo was recorded only by you, playing all the instruments alone, the other two however had a complete line-up. Who are they and how did you find them? What’s the current line-up like?

Well all 3 demos are acctually made all by me (with drum machine). At the time of the first demo it was only me, and at the time of the 2nd demo i had spoken to Daniel Vandija & Anders Malmström if they wanted to join. Make the project more into a band. They said sure, but there was some problems concerning rehearsal and so…I just continued doing songs. I spoke to Hasse about joining in on guitar one night out drinking, and he said sure. Now we are somewhere around the 3rd demo… Finally after we got signed, we got our asses together and started rehearsing. The band now consists of Daniel Vandija,bass. He’s my girlfriends brother and i have known of him for about 10 years time or so. Both me and him was dj’s at a metalclub in Gothenburg called Belsepub but on different ocasions. Anders Malmström plays the drums. I got to know him in the mid 90’s when he played with a band called Prophanity and i played with Taetre. We did a couple of shows together i remember. Rune Foss, guitars. Rune joined the band back in september 2010 but is now as much of a member as anybody else is. I’ve known him for about 10 years or so too perhaps, but i’ve known of him since 92 when i got the Exempt demo. He’s a really funny guy and excellent guitarplayer.

Why did Hasse Sörrensson leave the band last year? Did it happen before the recordings or…?

Hasse lives 1 hour drive from the rest of us and he got a new job were he had to work evenings all the time. This doesn’t work out with the rest of us. We had a talk me and him and he understood that we had to continue without him. We declaired that he left the band and around 6 hours later Rune Foss mailed me demanding to try out for the guitarjob in the band. Hasse didn’t record anything on the album, but it was recorded before he left the band. So Rune will show of his skills live and of course on the next album. Eventhough Rune was a member of the band while we did mix and master the album.

Did Cyclone Empire sign you up because of the demos? For how many albums is it valid? Were there maybe other labels interested in you?

I think so yes. The demos had gotten good reviews in the underground and yes there were perhaps 5 other labels interested before we inked the deal with Cyclone.

Your debut material The Esoteric Order was released this year, containing 11 demo songs and 2 new recordings, didn’t you consider putting only new songs on the disc? When were the two new songs written?

No never. Since the demos were made with drummachine and never even properly mixed. I think the songs were too good to just be on the demos. The 2 new songs were written during spring 2010 i think.

Did you record the demo songs again for the new album?

Of course we did. Everything is re-recorded for the album.Some parts of the original songs are re-written even if this is just small changes. The lyrics are partly re-written aswell.

The influence of classical Swedish death metal, e.g. Dismember and Unleashed is undeniable – Plague is hundred percent early Unleashed, the style of the bass however reminds me of Bolt Thrower, what do you think of that?

Funny that you say this, cause in my ears “The Plague” is more Entombed than Unleashed in my ears. Obviuosly there are some Unleashed parts, like the midpart, but i think the mainriff is very Entombed.

How would you sum up this album with your own words? How would you recommend it for those who do not know Puteraeon yet?

I think it sounds very much like what you imagine swedish death metal in the vein of bands like Entombed, Dismember & Unleashed. I think we sound like a mix of these bands and not just like a copy of them.

What does the title refer to?

The titles refers to the sect “The esoteric order of Dagon” that is mentioned in the HP Lovecraft book “Shadow over Innsmouth”, wich our songs “Storms over devil’s reef”, “The Innsmouth insanity”, “The Plague” & “Into the deep” are based upon. To put it short, the sect worships Cthulhu, Father Dagon & Mopther Hydra and consists of hybrids between human and a fish-froglike race…

The album art is fantastic, whose work is it?

His name is Christoffer Fredriksson. He’s an unknown talent who lived in the apartment above me. He also did the covers for our 2nd and 3rd demo.

Are you guys satisfied with the final product? What feedback did you get until now for the album?

Sofar the feedback has been really good, way above what we though. We are very pleased with the final result. There are always some small details that you would have done differently, but that’s the way it always is.

Are there new bands in Sweden who, like you guys, play in the spirit of old school Swedish death metal? Who would you recommend for us to listen?

Of course there are. Bands like Interment, Facebreaker, Evocation, Nominon, Paganizer, Ribspreader and so on. They all sound oldschool. I think mayby we stand apart a bit from them but they’re all cool.

Jonas, thanks for the interview, please share your final thoughts with us…

Thanks for the interview! Go out and check out our debut album “The Esoteric Order” released on the 28th of January! Check out the video for the song “Coma” on youtube. You guys who have facebook, make sure to add us there, and also, go check out our website www.puteraeon.com. Horns up motherfuckers!

Kapcsolódó cikkek

PUTERAEON – The Cthulhian Pulse: Call From The Dead City

Georgius

Hot News: Puteraeon – New video available

KMZ

PUTERAEON – Cult Cthulhu

Dr. Feelgood

Hot News: Puteraeon – New videoclip “Flesh Architect”

KMZ

Hot News: Puteraeon video update

KMZ

Hot News – Puteraeon news

KMZ

PUTERAEON – The Esoteric Order

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z