Interjúk

Raintime Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Andrea Corona válaszolt.

Sziasztok! Mindenek előtt szeretnék gratulálni a Psychromatic-hoz és ezúton is köszönöm, hogy rendelkezésemre álltok. Jelenleg mivel töltitek a megjelenés előtti heteket? Sok felkérés érkezik hozzátok?

Köszönet mindenkinek, aki segédkezett abban, hogy eljusson a nevünk az országotokba! Jelenleg az új kiadvány buliját szervezzük, ami május 22-én lesz, 99%-ig biztosan, itt, Olaszországban! Egy nagy európai turnén is dolgozunk. Meghívtak néhány nyári fesztiválra, de meg kell, mondjam, a cd 2010 első félévében való kiadása miatt nem igazán tudunk nagyobb nyári fesztiválokon részt venni. A Prog Power USA 2007-re és a HEllfest 2008-ra már 1 évvel korábban egyeztettek a managerünkkel. Szóval számítunk valami nagy fesztiválra 2011-ben.

Tudomásom szerint ez az első interjútok a magyar közönségnek, így elsőként arra kérnélek, jellemezd a zenéteket és magatokat pár mondatban. Miért választottátok a Raintime nevet?

Nos, a teljes életrajzunkat megtalálhatod a (www.myspace.com/raintime) címen, de elmondhatom, hogy a debüt korong “Tales from Sadness” után, mely prog/power és dallamos death keveréke, megjelent a “Flies and Lies”, amivel, a melodikus death miatt már sok fontos fesztiválon játszhattunk (Progpower USA, Hellfest, Dong open air, stb.), olyan nevekkel együtt, mint a Helloween, Dimmu Borgir, In Flames, Meshuggah, Dark Tranquillity, Sonata Artica és még sok más!! A Psychromatic írásakor valami megváltozott. Elegünk lett az “agyonhasznált” zenei megoldásokból, így megpróbáltunk valami újat és egyedit létrehozni. Ez stílusbeli változásokhoz vezetett, nagyon modern és fülbemászó alternatív metálhoz, ahogy hallható is!
A Raintime nevet a banda (akkor még névtelen) korai próbáiból vettük. Amikor elkezdtünk próbálni, mindig esett az eső! Ezért lett “esős” “idő” a név.

Utólag visszaemlékezve, a kezdetekkor mi volt a legnagyobb visszatartó erő, majd később a legnagyobb löket ahhoz, hogy végül teljes értékű zenekarrá váljatok? Mi volt a legnagyobb motiváció, hogy bandát alapítsatok?

A hozzánk hasonló bandák, valószínű a zene szeretetéért kezdenek el együtt játszani. Elkezdtük megírni az első számokat és rájöttünk, hogy vannak jó ötletek! Elkezdtünk a zenébe fektetni és felvettük az első demo-t, majd az első albumot, a “Tales from Sadness-t”. A sok jó kritika miatt úgy döntöttünk, folytatjuk a zeneszerzést!

Bátran mondhatom, hogy a kezdetektől fogva egy egészen sajátos stíluskavalkádot képviseltek, de mik voltak a támpontok és kiinduló alapok, amiből sikerült létrehozni ezt az egyedülálló dimenziót?

A zenei hatások a Dream Theater énekeiből, a Children of Bodom aggresszív részeiből és az In Flames zenei felépítésének keverékéből tevődnek össze. Mindenkinek megvannak a személyes hatásai, de mind egyetértünk abban, hogy a végeredménynek, igazi számnak kell lennie, nem pedig hatások keverékének és nem pedig egy másik banda másolatának. A Psychromatic-kel elértük a teljes dimenziónkat.

Az új lemezen a megszokottnál sokkal több a tiszta ének, ugyanakkor pl. a Nothing But A Mistake, vagy a Fake Idols egyértelműen a régebbi időkre emlékeztetnek. Melyik az igazi oldalatok? Szándékos a mostani dallamosodás, vagy ez csupán a véletlen műve?

Szándékos volt. Mióta elkezdtük írni a Psychromatic-et, úgy láttuk a tiszta vokál sokkal inkább illik az “új stílushoz. Hörgéseket csak az általad is említett 2 számnál használtunk, mert jobb megoldásnak tűnt. Mindig keressük a legjobb megoldást, úgy hisszük a hangszereknek mindig a zene szolgálatban kell állniuk, nem a személyes zenei tudás demonstrálása a cél.

Kérlek, mesélj egy kicsit a legutóbbi stúdiózás körülményeiről. Ezúttal mással és máshol dolgoztatok, mint korábban. Milyen hangulatban és mennyi ideig zajlottak a felvételek?

Úgy döntöttünk Olaszországban vesszük fel az albumot, mivel a Psychromatic elő-munkálatainál nagyon jó kapcsolatba kerültünk Nik Savio producerrel. Az album erőteljesebbé tételének érdekében, a keverési munkálatokat Logan Mader-re bíztuk, mert úgy hisszük, segíthet az egyedi hangzás elérésében és igazunk is lett. A felvételek 2 hétig tartottak, aztán az egészet elküldtük Logan-nek. Logan nagyon elfoglalt producer, de a sok elkötelezettsége mellett, teljes mértékben a Psychromatic keverésén is tudott dolgozni.

Րszintén szólva nagyon meglepődtem, mikor megláttam a friss korong borítóját, hiszen az eddigi anyagok artworkjei egészen aprólékosan kimunkáltak voltak, ehhez képest a mostani ennek szöges ellentéte. Miért pont ilyen külsőt választottatok?

A borító teljes mértékben a Psychromatic-et tükrözi: egyszerű, fogós, közvetlen, eredeti és modern! Elegünk van már az átlagos metál klisékből, ahol mindig csak ugyanazokat az elemeket találod, úgyhogy ez lett belőle!

ACIDO

A Rolling Chances videó után készül majd klip valamelyik friss szerzeményhez is? Ezzel kapcsolatosan vannak már elképzeléseitek?

A felvételek befejezése után elkezdtünk egy új videón gondolkodni. Még nem választottuk ki a számokat, mert nagyon sok tetszik. Mindegyik új számot imádjuk! A Rolling Chances-t azért választottuk, mert az mutatja be leginkább a bandát: súlyos és dallamos, technikás és egyszerű.
Az új albumon is ezeken dolgoztunk, így minden új szám ezek tökéletes kombinációja, és ezek közül egyet választani, nagyon nehéz.
Azonban, szerintem a következő hónapokban már felvesszük az új klipet!

A rádiós, tv-s szereplésekkel hogy álltok? Van ilyesmire lehetőség?

Épp időben. A Rolling Chances épp a napokban került be az olasz rádiókba! Amerikában és Európában jobban ismernek minket, kifejezetten a videónkat, de Olaszországban, sajnos, a metál nem kapja meg a neki kijáró figyelmet:(
Szerencsére van, ami a mi malmunkra hajtja a vizet: nem rég szerződtünk le a Warner Bros.-szel és ez biztosan előtérbe helyezi majd a bandát!

A Psychromatic megjelenési típusait illetően várható bónusz nóta, esetleg valamiféle limitált verzió? A legutóbbi album japán kiadásához járt egy plusz nóta, Európában beszerezhető ez valahol?

Az utoljára kiadott, japán verziójú PSYCHROMATIC tartalmaz egy bónusz track-et. Az amerikai és európai verzióknál másra koncentráltunk: akusztikus, nagyzenekari és más változatokra, de nem akarom lelőni a meglepetést! 😉

Manapság egyre nehezebb helyzetben vannak a zenekarok, mikor lemezeladásra kerül a sor. Ennek fényében gondoltatok már pl. DVD készítésre, netán más jellegű különlegesség megjelentetésére? A közeljövőben látsz esélyt ennek megvalósítására?

A ProgPower 2007 fesztiválon készült Live in Atlanta DVD már tartalmaz, de nem tudom, hol lehet megvásárolni.
Szeretnénk kiadni egy élő CD&DVD-t amint lehet, de, ahogy mondtad, a zenei piac nehéz időket él.
Jelenleg egyik nagy álmomon dolgozom: gitár tabokat kreálok az új albumról, majd a régiekről is!
Minden az időtől, szerencsétől és a pénztől függ!

Tavaly ketten vendégeskedtetek egy Revoltons anyagon. Րket már korábban is ismertétek vagy teljesen váratlanul jött a felkérés?

Andrea, a billentyűsünk a Revoltons régi tagja volt és jó barátok vagyunk! Szeretünk kölcsönösen meghívni vendégeket az új albumokra!

Vannak olyan bandák, akiknek rendszeresen figyelemmel kíséritek a munkásságát? Ha éppen nem a Raintime-al vagytok elfoglalva, milyen zenéket hallgattok szívesen?

Szerintem ahhoz, hogy kialakuljon egy modern szemlélet, fontos, hogy figyelemmel kísérjük a rádióban, tv-ben és az interneten megjelenő új bandákat. Nem az a fontos, hogy a divat szolgái legyünk, hanem, hogy megismerjük azt, és saját belátásunk szerint használjuk fel.
A Raintime tagok NAGYON elfoglaltak! De azért van néha időnk egy kicsit élni is 😉
Az új albumon hallható minden zenéből és mindennapjainkból eredő hatás. Andrea a modern metal-t, electronic rock-ot, industrial-t és a lágyabb zenéket, mint Sting szereti. Én az industrial-t, hardcore-t, stb. Sok féle zenét hallgatunk.

A turnézással kapcsolatban milyen lehetőségek vannak kilátásban? Én személy szerint már a fél vesémet adnám egy magyar Raintime koncertért…

A stáb jelenleg egy amerikai turnén dolgozik. Az album már a boltokban van és megérdemli, hogy amennyire csak tudjuk promotáljuk, Amerikának pedig azt a fellépést kell megadnunk amit MI érdemlünk!!! 🙂
Az Európai turnéval várnunk kell 2010 végéig.

Az új dalok közül előreláthatólag melyeket hallhatjuk majd élőben is? A régebbi szerzemények közül mik az örök, közönségkedvenc nóták?

Természetesen hallható lesz az új album összes száma! Nehéz fellépésekre készülni, mert nagy jelenlétet igényel, mind hangban, mind pedig billentyűs hangszeren, de végülis mindig megcsináljuk!
A show idejétől függ, természetesen a legújabb dalok elsőbbséget élveznek.

Gyanítom az elmúlt években bőven voltak már ferde estéitek egy-egy jól sikerült buli után. Emlékszel valamilyen extrém vagy humoros sztorira?

Nos, a show előtt hátul melegítünk be, hogy a közönség azt a show-t kapják, amit megérdemelnek. Az élő fellépés kimondottan fontos, mivel az emberek élvezni akarják a show-t, nem pedig csak jó zenét hallgatni! Ha csak ennyit akarsz, otthon is maradhatsz és hallgathatod a cd-t.
A show befejeztével találkozunk a rajongókkal, akikkel sörözgetni és dumálni szoktunk! A tavalyi prágai utó-koncertre különösképp emlékszem, ahol a kocsmákat turnéztuk végig hajnalig!

A hétköznapi, civil életben mivel foglalkoztok? Ha jól tudom, Enrico pl. dob oktatást vállal.

Sajnos nem könnyű csak a zenélésből megélni:(
Enrico az egyetlen a bandában, akinek ez sikerült. Én diploma híján nem taníthatok (mindent magamtól tanultam), de adok néhány magánórát srácoknak. Andrea befejezte zongoratanulmányait és hamarosan elkezd tanítani. Bár nincs mindenkinek a bandában zenével kapcsolatos munkája, az álmunk, hogy turnézzunk világszerte, lépésről-lépésre ugyan, de valóra válni látszik.

Végül, itt a lehetőség, hogy mondj bármit, amit még szeretnél megosztani a magyar fanatikusokkal.

Srácok!!! Vegyétek a CD-t, ne letöltsétek!!
Segítsetek, hogy a Rock újra éljen, és talán a Raintime is hahaha!
Várunk titeket a koncertjeinkre és remélem, hamarosan Magyarországon is játszhatunk!

Köszi a válaszokat, óriási élmény volt számomra az interjú. Sok sikert a továbbiakban, fel a csúcsra srácok!

——————————-

ENGLISH VERSION:

Hello! First, I’d like to congratulate to the Psychromatic and thank you for this interview opportunity. What do you do in these weeks before the new album comes out? Are you getting many invitations?

Thanks a lot to all the the staff for this opportunity to spread raintime name to your country! at the moment we ‘re planning a release party that we’ll on may 22nd at 99% obviously here in italy! we’re also getting hooks to work on big europen tour. we’ve been invited for some summer festivals but we heve to say that releasing the cd in the first half of 2010 haven’t allowed us to take part in big european summer fests cause all the bills are enstablished since winter of the year before when we were invited for prog power usa 2007 and hellfest 2008 the stuff contacted our manager almost one year before!!so we count on 2011 big fest!!

As far as i know, this is your first interview for the Hungarian listeners, so I’d like to ask you to say something about the band and your music. Why did you choose Raintime as your name?

Well you can find our complete bio on our myspace (www.myspace.com/raintime) but i can say that after our debut album “tales form sadness” which was a mixture of prog/power with some elements from melo death, we passed through true melo death with our second work “flies and lies” which opened us many opportunities to play at many important festivals (progpower usa,hellfest,dong open air and so on…) together with the most inmportant bands of the metal scene just like helloween, dimmu borgir, in flames, meshuggah, dark tranquillity, sonata artica and many others!! during psychrcomatic composing sessions something changed…we were sick of some “over-used” musical solutions so we started to try out new and original solutions…this made a change on our stile into a very modern and catchy alternative metal…as you can listen!
the name raintime was taken from the fact that when the band (still unnamed) started to move his first steps, during practice sessions it was ALWAYS raining!!so name union of the words “rain” and “time” which is grammatically not correct but with a very nice sound!

If you remember back to the beginning, what was the biggest motivation for you to establish a band?

Well we can say that all metal bands just like us, started to play for the common passion for music and play together. then we started to compose our first songs and we realize that there were very good ideas!! beleaving in our music we decided to invest on it and we recorded our first demo and then our first album “tales form sadness”. reciving many approvals by world press we got enthusiastic enough to go on writing our music!

I can say that you represent a unique mixture of genres from the beginning, what were the starting basics, from which you could manage to create this unique dimension?

The roots of our influences were initially based on a mixture of dream theater (in vocals) childern of bodom (in agressive parts) and in flames in the songs strcture general idea. everyone of us has his own personal influences but we have always been sure on the fact that the final result have to be a real song…not a collection of influences and credits to other bands. With psychromatic we are sure to have reached our perfect dimension!!

There are lot more clear vocals on the new albums, though Nothing But A Mistake, or Fake Idols remembers me the old days. Which is your real side? Is this it intentional or unintentional that you use more melody?

It was intentional…since we started to write the psychromatic we realized that clean vocals were more right and fitted much better in our “new style”. in fact we used growls in the 2 songs you mentioned just because it was the better solution….we always look at the better solution for the songs because we think that all instruments have to be in the service of the song…not a demonstration of personal musical skill!!

Please tell us about the latest experiences in the studio. You worked elsewhere and with someone new this time. Did you have good time while recording, and how long did it take?

We decided to record this album in italy at…cause we had a very good and friendly experiece with the producer Nik Savio during the recordings of psychromatic pre-production. To give more power to the album we gave the recording sessios to be mixed by logan mader at…cause we believed that his personal touch could help us to have a more personal sound and we have to say that we were right!! the recording sessions took just 2 weeks then we sent al the material to logan. Logan is a very busy producer so he took al the necessary time to mix psychromatic also due to his engagements

Honestly, I was astonished when I first saw your cover artwork, since your covers had been elaborated in details so far, but this one is just the opposite compared to those. Why did you choose this design?

This cover artwork reflects the main idea of psychromatic: simple, catchy, direct, as more original as possible and modern!! we were sick of looking at general metal artwork clich’s, were you can find always the same elements…so…this is it!!

ACIDO

Will there be other new videos after Rolling Chances? Do you have any ideas regarding this?

Since the end of the recording sessions we started thinking about the new video. We still haven’t chosen a song because there’s not a song that we prefer…We love all the new songs! we made Rolling Chances video because It was the song that more combines the essence of the band: heavy and melodic, technique and simple.
For the new album we worked on these features, so, all the new songs combine perfectly these, and to chose one of them becomes very hard…
Nevertheless, I think that in the next months we will be on stage to record the new video!

Do you have chances to be on the radio, or perform in the TV?

Just in time…Rolling Chances was passend on Radio in Italy some days ago!!
In USA and in Europe I know that we are more considered, expecially for our video, but un fortunatelly in Italy metal music doesn’t receive the attentions it deserves…
Fortunately something is running on our side:
we recently signed a publishing agreemet with Warner Bros and I belive this can definitivelly push the band!

Will there be different versions of Psychromatic with bonus songs or limited edition? The latest album”s Japanese edition came out with a bonus song, can it be purchased somewhere in Europe?

As the last release,the japanese version of PSYCHROMATIC containe a bonus track! For the U.S. and Europe we are studing on different version of the songs: unplugged, orchestrated, and other… but I don’t want to spoil the surprise! 😉

Nowadays, bands have hard times when it comes to album selling. Have you considered releasing a DVD, or any other specialties? Do you think such will happen in the future?

The DVD of live in Atlanta at the ProgPower fest 2007 already exist, but I don’t know where you can buy it…
The Band wants to release a live CD & DVD and we’ll do it as soon as possible but, as you said, these are difficult days for the music market…
Now I’m working hard on one of my dreams: publish guitar tabs of the new album and, in a second time, of the old ones!
But all of this depends on time, luck & money support!

You had two guests perform on Revoltons. Have you knew them before or did the invitation come unexpectedly?

Our keyboardist Andrea was a previous member of Revoltons and we are good friends! we love to invite and to be invited as guests on new cds!

Do you follow the works of other bands with attention? What kind of music do you listen, if you aren”t busy with Raintime?

II believe it is important to follow the new bands and new ideas circulating for RADIO, TV and INTERNET, in order to give a modern image of the band
The important is to not be slave of fashion, but registering it and use it to do what we liked best.
If you are a Raintime member, you are VERY busy! But we still find time to live our life! 😉
In the new album you can hear all our musical and lifestile influences!
Andrea likes modern metal, elettronic rock,industrial and also soft music like sting, I love industrial and hard core, etc… we listen to many kind of music…

Do you have any options regarding touring? I”m looking forward to see you in Hungary.

Now our staff is workig hard to set a tour in U.S.A.
The album is already in stores, and we must give it the promotion it deserves…and we must give US the live WE deserve!!! 🙂
For an European Tour probabilly you must wait late 2010…

Which of the new songs will we be able to hear from you live? What are the evergreen songs from the old ones?

Surely you will hear all the songs from the new album!
It was hard to prepare for live, because of the large presence of voices and keyboards, but in the end we do it!
Anyway it depends on the time of the show, and obviously we must give priority to the most recent songs.

I presume you”ve had a few wild nights after some good shows. Can you remember any extreme event, or humorous stories?

Well, before the show, we remain in backstage to do warm-up exercises to be able to offer our fans the show they deserve .. We all believe that the live performance is extremely important cause people want to enjoy a SHOW not just listening to good music!! if you just like listen to good music maybe you could stay home and listen to a cd!
When we finished the show and everything else, we take ourselves and the fans, for beers and great fun!
I remember especially the post-concert in Prague last year, where we toured the pubs of the city until the ‘dawn!

What do you do in civil life? As far as I know, Enrico teaches drum.

Unfortunately it is not easy to live only with music…
Enrico is the only one of the band that is able to do it…
I can not teach in a school because I have not a degree (I learned everything from self-taught) but do private lessons in guitar to some guy.
Andrea is finishing his studies in piano and I think soon he will start teaching…
However, we all have jobs not inherent to music, but our dream is to live playing around the world and, step by step, it seems we are getting close to ‘goal!

Please, say something to the Hungarian fanatics.

BOYS!
Buy the CD! Do not download them!

Help the Rock to live again !!!!! and maybe raintime too…hahaha!

We expect you to our concerts that we hope we will do in Hungary very soon!

Thank you for the answers was a great experience for me. Good luck, to the top, guys!!

Kapcsolódó cikkek

RAINTIME – Psychromatic

Jillian

RAINTIME – Flies & Lies

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z