Interjúk

Real Lies Interjú

A grunge-os progrock zenekedvelők bizonyára már felfedeztek titeket egy ideje, de szeretném, ha többen megismernének, mert értékes zenét játszotok. Mikor vágtatok bele, milyen fontosabb dolgok történtek ezidáig a zenekarral kapcsolatban?

Váczi Balázs (gitár-ének): Helló. A banda gyökerei 2000-ig nyúlnak vissza. Eredetileg grunge feldolgozásokat játszottunk. Az első koncerteken 2005-ben Faith No More, Tool, Alice In Chains, Deftones, Incubus számok mentek a sajátok mellett. A történet a szokásos millió tagcserével indult, tehetségkutatók, helyezések, győzelmek, demó, EP, turné, koncertek, aztán a hosszú lemez írás. Ennél többet szerintem kár is mondani, a legtöbb zenekarnak hasonló a története.

A kezdeti nehézségi problémák legyőzése után a „Tenorman” című EP volt az első bizonyíték, hogy mit is tudtok. Mennyire jöttek a pozitív visszajelzések? Sikerült megfelelő koncertlehetőséghez jutnotok?

Váczi Balázs (gitár-ének): A Tenorman EP szinte csak pozitív kritikákat kapott, leszámítva az utolsó, szándékosan egyszerűre vett dalt. A körítés már inkább zavarta a kritikusokat. A tiszaparti ciripelés és a Holdlemente születésének estéjén, sebtében feldúdolt fő riff-téma néhányaknál kiverte a biztosítékot. A dalokkal tehetségkutatókra mentünk, elkezdtünk építkezni, ismertebb zenekarokkal játszottunk, és persze vér- és sörszövetséget kötöttünk néhány bandával. A határon túlról is bíztattak minket, így jött össze néhány brutális hangulatú vajdasági és erdélyi buli is, és így kaptunk kedvet ahhoz, hogy az Eejit Midget-tel szervezzünk egy közös turnét, szerb-román-magyar helyszínekkel. Ez a 9 nap elég mély nyomot hagyott bennünk, életreszóló élmény volt. Én a turné előtti napokban kaptam egy torokgyulladást, ezért végül úgy döntöttünk, hogy az utolsó pár bulit instrumentálisan toljuk le. Utólag tökéletes döntés volt, mert amúgy is vittünk magunkkal video aláfestést, a ránk vetített bálnák és pingvinek jól éltek együtt a zenével.

Ez után egy kisebb űr következett, de már ekkor a kislemez jó néhány emberben nyomot hagyott és várta a folytatást. Kissé sokára, de elérkezett az első nagylemez, amely a 9 címet kapta, természetesen kilenc dallal. Mit mondanál a dalokról és zenéről?

Váczi Balázs (gitár-ének): Eredetileg ennél jóval több dalunk volt, de a problémás számokat végül egyszerűen félretettük. Azokkal foglalkoztunk tovább, amik mindenkinél egyértelműen átmentek a szűrőn. Miután elkészült egy dal, jöhetett a szövegírás, ami nálam elég lassú folyamat. Több mint egy évet várt a felvett anyag arra, hogy a dalok feléneklésre kerüljenek.
Mivel ez egy jó sokáig íródó lemez volt, elég különbözőek a számok, stílusra széles a paletta. A legrégebbi dal, a Prizmaállandó, közvetlenül a Tenorman lemez felvétele után készült, de a Döntetlen sem sokkal fiatalabb. Ha ezeket odateszed az utolsóként befejezett két track mellé (Róma, Forró És Kék, Széteső), akkor kijön, honnan hová tartunk zeneileg. Egyre több postrock, postmetal hatás ért bennünket Atesszal (gitár), ami le is csapódott a végén rendesen.

Fejlődés és változás terén mit neveznél meg a kislemezhez képest?

Váczi Balázs (gitár-ének): Az előző anyag írásához képest az a fő különbség, hogy Matyi (a jelenlegi dobos) szűrője sokkal pop orientáltabb, mint Csabié (a korábbi dobos) volt, illetve Gergő (basszus) is kevesebbet tappingel, mint régen. A másik változás pedig az, hogy mivel stílusban egy kissé eklektikusnak éreztük a dalokat, megpróbáltunk jobban odafigyelni arra, hogy legalább hangzásban erős legyen az egység. Ennek érdekében, miután az első dalnál eljutottunk a ki sem merem mondani hanyadik mixig, a hangzást teljesen Vári Gáborra (Black Hole Sound) bíztuk, és csak apró ötletekkel álltunk már elő.
Szabó Attila (gitár): A fejlődés öt év távlatában egyértelmű, ráadásul ez az eddigi legerősebb felállás a banda történetében, mivel a mostani tagság is már öt éve stabilnak mondható. Azelőtt szinte minden évben más dobosunk volt, nem biztos, hogy felférne az összes egy IFA platóra. Az, hogy populárisabb lett az anyag, szerintem egy természetes zenekari evolúciónak tudható be.

Hol vettétek fel és meddig csiszoltátok? Mennyire volt elegendő pénzetek az elvárt színvonal megvalósításához?

Váczi Balázs (gitár-ének): Mint említettem, Vári Gabiék szegedi stúdiójában (Black Hole Sound) dolgoztunk most is, akárcsak az előző lemeznél. Teljesen kész számokkal mentünk be a stúdióba, a zenei részeket mindenki pár nap alatt lezavarta. Matyi ipari mennyiségű perkája, és a vokálok (na meg a szövegek) kerültek hozzá a képhez utólag. A csiszolást az jelentette inkább, hogy a hangzás nagyon jól ki lett találva Gabi által, és ezért hajlandóak voltunk bizonyos helyeken akár a saját gitársávjaink hallhatóságáról is lemondani.

Jelenleg milyen hangszerekkel zenéltek? Szeretnéd lecserélni egy jobbra, vagy úgy vagy vele, hogy a tudás a lényeges?

Váczi Balázs (gitár-ének): Nekem egy agyon moddolt mexikói stratom van, Atesz épp egy Hagströmöt használ, Matyi Pearl dobokat üt, Gergő pedig japán kopi fan. Mindannyian vágyunk jobbra és többre, de igazából nem vagyunk elégedetlenek sem. Amikor megnyertük a Rockspace dalversenyt, a stúdióban játszottam egy gyönyörű, régi Gibson SG-n. Az a gitár helyetted játszik, annyira inspiráló. Ha új gityóm lesz egyszer, az tutira SG lesz.
Szabó Attila (gitár): He-he, kb. 4 éve álmodozol arról az SG-ről… Szerintem mindenképp többet ér a már megszerzett tapasztalat, rutin, mint az, hogy milyen drága gitárt veszel magadnak. Szokás mondani ugye, hogy a “sound” a kézben van. Nem hinném, hogy egy Les Paul Custom-on nem lehetne szarul játszani. Természetesen a tecsóban azért nem vennék “hangszert”.

Az album streamként teljes egészében meghallgatható, ami egyre gyakoribb a zenei világban. Úgy gondolod, így többet nyertek, mint a régi módszerek szerint?

Váczi Balázs (gitár-ének): Egyértelműen többet nyertünk így. Szerencsére a Mamazone kiadó révén még a Marsra is fel lett pakolva a lemez, szóval igen könnyen elérhető az ismertebb oldalakon. Szerintem a letöltés sokkal macerásabb, mint egy stream megosztó linkjére klikkelni. Már ha az ember gép előtt hallgat zenét. Emellett a lemez fizikai formátumban is elérhető, ha valakinek a régi módszer fekszik jobban.

Kaptatok már negatív kritikát az új lemez kapcsán? Mennyire szoktad komolyan venni a médiákban elhangzott véleményeket?

Váczi Balázs (gitár-ének): Az eddig megjelent 5 kritikából egyben van negatívum, az is inkább arra reflektál, hogy a dalszerkezeteinkben vannak kiismerhetőbb váltások. Jókat mulatunk a különböző magyar-zenekaros hatás találgatásoknál. A Nyers nálam tényleg bejátszik, a leveszemahevederem jellegű laza vonal annak idején totál berántott és még most is csak hebegek, ha véletlenül szóba elegyedek velük, de azt gondolom, a legtöbb párhuzamként felsorolt magyar zenekarnál inkább csak a közös külföldi hatások adják a hasonlóság alapját.

Gondoltatok már arra, hogy angol nyelven jobb lenne előadni a számokat és akár külföldön is sikereket érnétek el? Próbálkoztatok már „nagyobb” kiadóknál kopogtatni, hiszen annyi új zenekar kerül a legnagyobbakhoz!

Váczi Balázs (gitár-ének): Bevallom, nem érzem magam annyira erősnek angolul, hogy a szövegeimben alkalmazott utalásokat és szójátékokat az anyanyelvemen kívül is el tudjam szórni. Atesznak még az első demó, a Wulfgang idején volt pár angol szövege, de aztán inkább visszahúzódott, mint énekes. Így végül maradtam én és a magyar nyelvű szövegek.
Szabó Attila (gitár): Egyelőre nem tervezünk nagyobb kiadónál házalni, maximálisan elégedettek vagyunk a Mamazone-nal, baromi sokat segítettek a lemez kiadásában és terjesztésében. A továbbiakban inkább a koncertekre szeretnénk helyezni a hangsúlyt.

Szeptember 19-én már volt lemezbemutató koncertetek. Mennyi embert vonzott az esemény? Hol fogtok még fellépni mostanában?

Váczi Balázs (gitár-ének): A lemezbemutató nagyon jó élmény volt. Megtelt a terem rendesen, és aztán hajnalig ment a móka.
A koncertek folyamatos szervezés alatt állnak, eddig 18 helyszín került a naptárba. Mindenféle helyekre megyünk, kisebb és nagyobb városokba egyaránt. A facebook oldalunkon fent van egy lista a klubokkal és dátumokkal. A következő pár helyszín egyébként Szeged, Hódmezővásárhely, Kecskemét és Budapest lesznek.

Köszönöm a válaszokat és sok sikert!

Váczi Balázs (gitár-ének): Köszi a lehetőséget!

Koncertdátumok: http://goo.gl/t3rPYY

https://www.facebook.com/realliesband

Kapcsolódó cikkek

REAL LIES – Tenorman EP

A honlap alapértelmezése

REAL LIES – Wulfgang (demo)

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek