Interjúk

Rebel interjú

Szeretném azzal kezdeni az interjút, hogy mindig öröm kérdéseket feltenni egy zenésznek.

Carlo: Köszönöm a lehetőséget.

A mai nap mennyi idő után kezdtél zenét hallgatni? Mivel kezdted a napot? 🙂

Carlo: Mivel tegnap tartottuk a szülinapi Rebel bulinkat (2022.11.05), igy elég későn jutottam ágyba, viszont annál korábban keltem. Elintéztem a szokásos dolgokat, közért és miegymást és már ültem is a gép elé, hogy feldolgozzam a koncerten készült képeket, valamint meglestem egy két videót a buliról.

Mindig éri az embereket meglepetés. Szerinted a jó zene bevonzza a jót és a meglepő dolgokat?

Carlo: Szerintem igen, csak a saját példánkból kiindulva gondolom, az új album megjelenése óta rengeteg új arc került képbe velünk kapcsolatban, olyanok akik eddig nem is tudtak a létezésükről, azóta viszont rendszeres látogatók a koncerteken és szerencsére viszik a hírünket, minden bulin egyre többen kíváncsiak ránk.

Ha jól számolom idén lett 10 éves a Rebel zenekar? Sokszor kellett tűzön-vízen átkelni az évek alatt? A probléma megoldásban jók vagytok:) ?

Carlo: Igen a zenekar betöltötte a tízedik életévét, ami nagyon boldoggá tesz. Anno projektként indítottam el a történetet, de az élet nagy mókamester, így lett belőle teljes zenekar a végén. Természetesen minket sem került el néhány tagcsere. Sok kiváló zenész megfordult a bandába, de távozásuk után, mindig talpra állítottam a csapatot. Ahonnan indultunk és ahol tartunk jelen pillanatban mind saját erőből értük el, nem állnak mögöttünk mecénások, csak tesszük a dolgunkat és csináljuk amit szeretünk.

Megalakulás óta elég sok tagcsere volt, legutóbb 3 új tag is belépett. Honnan ismerted őket? Miért lehetnek ők a megfelelő Rebel tagok?

Carlo: Barátaim sokszor ércelődnek, nem értve, hogy van bennem még mindig ez a tűz, ami hajt, erre a válaszom, hogy a zene az alkotás lételememmé vált az évek folyamán. Van otthon egy dicsőség falam, ami számomra sokat jelent, mindig jó érzéssel tölt el, ha ránézek és látom azokat a lemezeket, amin dolgoztam a pályám alatt. Valószínűleg ezért, de mindig megtalálom azokat az embereket akik hasonló hullámhosszon működnek. Most is így történt a régi tagok távozása okozta trauma egy hétig tartott, a következő hétre össze is raktam az új felállást. Nyitott szemmel járok, ebből kifolyólag képbe vagyok a potenciális lehetőségekben. Mindig olyan embereket keresek, kikben zsigerből jön a kreativitás. A mostani társulatban ez mind megvan, kreatívok és magas szintű zenei tudással is megáldotta őket a jóisten.

Így most nem túl gyakori 3 gitáros briliáns játékát hallhatjuk. Engem meggyőztek. Mennyivel jobb így egy dalt megírni? Mennyivel lett változatosabb, jobb?

Carlo: A három gitár új teret nyitott számunkra, köszönhető egy olyan dalnak, amiben annyi gitársáv került feljátszásra, hogy ember nem lett volna aki eljátssza, ebből kifolyólag döntöttünk a harmadik gitár mellett, de a dalt igy is le kellett butitanunk. Úgy voltunk vele, ha nyugaton működik néhány nagy bandánál, akkor mi is megpróbáljuk. Most már tudom, jó döntés volt. Számomra mindig fontos volt a dalok zenei része, amit most teljesen ki tudunk aknázni ilyen szintű gitárosokkal. Szét vannak osztva a gitárosok között a feladatok, így sokkal változatosabb a dalok szerkezete, a szólókról nem is beszélve.

REBEL

Szóval rátérve az albumra, ami szeptemberben jelent meg „Tűzön vízen át” címmel, egy abszolút kiemelkedő lemez. Viszont kissé szomorú vagyok, mert a zene minőségéhez és az eddigi karrieretekhez képest véleményem szerint, jóval kisebb elismerést kaptok, mint ami járna! Mi lehet az oka szerinted? Megelégszetek azzal is, hogy örömmel zenélhettek?

Carlo: Köszönöm a srácok nevében is az elismerést. Sok munka van benne, de mindig nagy öröm amikor végre a kezedben foghatod a kész anyagot. Sajnos itthon minden másképpen működik, mint nyugaton, a korábbi albumokról többet írtak külföldön mint itthon, tartok tőle a mostaninak is ez lesz a sorsa. Kint az emberek sokkal nyitottabbak az új dolgokra, mint itthon. Sajnos ez miatt sok igazi harcos fárad bele az érdektelenségbe és adja fel a muzsikálást. A hazai média résztvevői tisztelet a kivételnek, sajnos elég érdektelenül állnak hozzánk. Főként azok a bandák mennek akit nyomnak, minket nem patronál senki, így lehet, hogy maradunk underground hősök, bár szó sincs arról, hogy mi megelégszünk ennyivel, csak még nem jelentkezett az az ember, akivel a meglévő falakat le tudjuk rombolni…

Milyenek ezek az új dalok? Mitől lettek annyira jók?

Carlo: Én úgy gondolom, hogy egy olyan irányt céloztunk meg az új anyagnál, ami részben visszakanyarodott az első album dalaihoz, valamint a Crossholdernél már jól bevált sémához, zeneileg és a szöveg világában. Viszont itt nagyon komoly hangsúly fektettünk minden apró részletre, gondolok itt azokra a színezésekre, amik a German power metal alapjai. Két ilyen szinten játszó szólistával meg vétek lenne ezt nem kihasználni. Számomra mindig a zene az elsődleges, ha az megvan, maga az ének mindig adja magát, szerintem most is ez történt. Mikor elkezdtük a közös munkát és ötletelgettünk, már éreztem, hogy nagyon erős anyag lesz.

Mennyire kell manapság szerinted az embereknek a Heavy/Power stílusú zene?

Carlo: Nyugaton ez a stílus még mindig hasít, sok jó banda tevékenykedik, itthon viszont nem sok zenekart tudnék felsorolni. Mostanság mindenki a modern zenei irányzatokra hajaz. Sok zenekart kedvelek arról a vonalról is, de játszani ezt szeretem igazán. Én úgy gondolom itthon is sokan szeretik ezt az irányzatot, amit bizonyít az ide látogató külföldi bandák bulijának nézettsége.

Az elképzelésed szerint már van olyan szinten a Rebel zenekar, ahogy megálmodtat a kezdetek elején: próbaterem, koncertlehetőségek, hangszerek, rajongókkal való kapcsolat kialakítása terén?

Carlo: Szerintem most ért oda a zenekar igazából, amiről zeneileg mindig is álmodtam. Ezzel kapcsolatban a koncertlátogatóktól rendszeres megerősítést kapunk. Nagyon sokan kérdezik, hogy miért klub koncertezünk, nekünk nagy színpadon volna helyünk, bár próbálunk minden lehetőséget megragadni, nem olyan egyszerű. Szerencsére azt mondhatom egyre többen járnak a koncertjeinkre. Pozitívan gondolkodok és bízom, hogy ki tudunk lépni egy szélesebb plénum elé is, ha isten is úgy akarja.

Eddig mik a tapasztalatok az új album kapcsán? Én nagyon bízom, hogy többen felfigyelnek rátok, mert tényleg remek dalok sorjáznak: „A harcos”, Az őrző” dal engem telibe talált, főleg, hogy egymás után következik, így fent maradok a magasba és együtt szárnyalok veletek.

Carlo: Igazából minket is meglepett az új dalok fogadtatása, a Power Metal Univerze oldalon a tűzön vízen promó verzióját nem egész két hét alatt, közel ötezren megtekintették magyar nyelven. Lehet kicsit haza beszélek, de én is úgy gondolom, hogy egy erős anyag készült el. Ami nagy öröm számomra az maga a közönség fogadtatása, leírhatatlan milyen érzés, amikor látod a színpad előtt az emberek reakcióját a daloknál. Azt az energiát, amit sugárzunk fent, azt át tudjuk adni a hallgatóknak és közösen szárnyalunk minden bulin.

Nyilván aki figyelemmel kísért, az tudja, hogy régebben a Crossholder és Words of Blood zenekarban is szerepeltél 2010 környékén. Mivel idősebb korosztály vagy, ezért érdekelne, hogy előtte voltál más zenekarban is, vagy csak később kezdtél zenélni és az volt a kezdet?

Carlo: Ifjú titánként volt jó pár próbálkozásom, de igazából mikor beszálltam a Leopárdba, ott kerültem bele a hazai metál életbe, majd jött a Notre Dame, a Symphonium, majd a Crossholder, a W.O.B, igy jutottunk el a Rebelhez. Aki esetleg mérhetetlen vágyat érez az iránt, hogy rólam meg tudjon bizonyos dolgokat a készülő wikipédiás oldalamon rengeteg információt megtalál.

Ezen kívül megemlítenék még egy zenekart a Saqqara-t. Ez egy újabb formáció. Mit mondanál erről, ha valaki nem tudna a jelenlétedről ebben a zenekarban?

Carlo: A Saqqara a szívem másik csücske, amit Nagy Viktor barátommal alapítottunk, ott nincsenek stílusbeli korlátok, azt játsszuk ami éppen akkor belőlünk jön. Ott simán keverednek különböző stílusjegyek a skandináv metal, a true metal, a keleti motívumok, az egy érdekes sokszínű zene. Viktor egy kiváló zeneszerző, aki szívesen és bátran kísérletezik, nagyon egy hullámhosszon tudunk együtt dolgozni. Aki ismer, tudja rólam anno régész szerettem volna lenni, innen ered a történelem iránti rajongásom, amit minden egyes albumon minimum egy dal erejéig felcsempészek. A Saqqaranak két sor lemeze jelent meg eddig, most készül a harmadik csapás, amit jövőre szeretnénk, ha megjelenne.

Sajnos újabban minden évben van valami plusz nehézség a metál világában. Idén a rezsiemelkedés miatt a maradék klubbok száma erősen csökkeni kezdett. Mit lehet csinálni ezzel? Van rá valami ötletetek? Van valami kérésetek a rajongóktól?

Carlo: A 2019-20-as év mozgalmasra sikerült koncertezés szempontjából, majd jött a covid, ami mindent keresztül húzott. 2021-ben pedig a tagcserék vetették vissza a lehetőségeinket. Igy maradt a próbaterem és a munka. Szerencsére olyan szinten jöttek az új ötletek, hogy majdnem két albumra való Rebel nóta került keretbe. Visszatérve a jelen helyzetre, elkeserítő ami most folyik, elég ha az ember elmegy egy áruházban és azzal szembesül, hogy nincs cukor és korlátozva vásárolhat bizonyos termékeket, a benzin és energia árakról nem is beszélve. Sajnos nincs miért csodálkozni, hogy a többé kevésbé péntek-szombaton nyitva lévő klubok nem tudják ezeket a költségeket kitermelni és inkább bezárnak. Támogatás nélkül esélytelenek, mert sajnos az emberek is meggondolják, hogy mi fér bele a havi költségvetésbe, ami az események látogatottságán is jelentősen meglátszik. Nem gondoltam, hogy a nagyszüleim, szüleim által mesélt dolgokat én is át fogom élni, de ez sajnos bekövetkezett. Szerintem balgaság lenne azt kérni az emberektől járjanak minél többet koncertekre és vásároljanak lemezeket, hiszen a jelen helyzetben erősen megfontolandó, hogy kinek mit bír el büdzséje.

Az új dalok kapcsán a legutóbbi koncerten melyik tetszett a legjobban a rajongóknak? Mit láttál az arcukon? Hogyan alakult az este? Mi volt a legjobb pillanat?

Carlo: Igazából nem tudnék kiemelni egyetlen dalt sem, mert mindegyiknek nagy sikere volt. Amikor végig játszol húsz egynéhány nótát és nem akarnak leengedni a színpadról az mindent elmond. Rengeteg szeretetet kapunk a rajongóktól, ami minket is nagyon spanol. Nagyon jó érzés mikor a közönség velünk énekli az általunk megírt dalokat. Lassan úgy érzem olyanok leszünk, mint a népmese, szájról szájra terjedünk, mert minden koncertünkön sok új arc kerül velünk szembe, aminek szívből örülünk.

Kérlek mondj néhány olyan gondolatot, amit az éveid alatt kaptál a zenéléstől, ami egyben az életednek a csodás pillanatai?

Carlo: Az elmúlt évek alatt rengeteg olyan élményt kaptam a zenéléstől, amit nem lehet elvenni, de voltak nehéz gyötrelmes pillanatok is amikor megfordul az ember fejébe, hogy el kéne engedni ezt az egészet. Úgy fekszel le, hogy itt az idő, hogy le tedd a lantot, mint Tinódi, de mire felkelsz ez az egész már csak egy rossz álom és újból ezer fokon égsz. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a hazai színtéren sok olyan zenésszel játszhattam együtt, akik mai napig ismert előadók, valamint megadatott olyan külföldi sztárokkal koncertezni, akikre mindig is felnéztem.

Milyen most a zenekarban a hangulat és az energia szint? Mit látsz a jövőben elérhetőnek?

Carlo: A hangulat a bandában nagyon jó, mindenki egyfelé húzza a hajót, aminek szép lassan, de be fog érni a gyümölcse. Egyre jobban kezd a társaság össze csiszolódni ez minden egyes koncerten szemmel látható. Már eltűntek a buli előtti lámpalázas pillanatok, mindenki tudja dolgát és azt meg is oldja. A jövő, hogy mit hoz? Remélem az adódó lehetőségeket mind meg fogjuk tudni ragadni.

Befejezésként szeretném, ha elárulnád melyik a kedvenc dalszöveged?

Carlo: Én úgy gondolom az ember a gyermekei között sem tesz soha különbséget, így hát számomra is mindegyik kedves. Bízom benne, hogy a hallgatók is megtalálják bennük a mögöttes tartalmat és a mondanivalót, amit át szerettem volna adni nekik.

Köszönöm a lehetőséget. Gyerünk harcoljunk tovább, mert akkor minden FÉM lesz!

Carlo: Én is köszönöm a lehetőséget, sok sikert kívánok az újságnak. Mindenkit nagy szeretettel várunk egy jó kis Rebel buliba.


https://www.facebook.com/RebelZenekar

https://www.instagram.com/rebel.powermetalband

https://www.youtube.com/channel/UCP1l7g7Haw4tv9eT2uG9B3g

https://www.tiktok.com/@rebel.powermetal.band

Kapcsolódó cikkek

Rebel – Gyűlölöm a világot videoklip

KMZ

Ha eljön majd a vég – Jön a Rebel első lemeze, lemezbemutató április 18-án, a Légóban

KMZ

Jön a Rebel debüt lemeze – lemezbemutató áprilisban a Légóban

KMZ

Rebel – Január végén indul a turné, tavasszal jön a nagylemez!

KMZ

Sztárvendégek közreműködésével készül a Rebel első lemeze

KMZ

Rebel – Ha szeretted a Crossholdert, ez is be fog jönni

KMZ

Rebel – lemezelőzetes video

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek