Interjúk

Rollin Wallowin Interjú

Sziasztok, gratulálok az új kislemezetekhez, nagyszerűen sikerült. Beszélnétek egy kicsit az előzményekről, hogyan is állt össze az EP?

RETEK: Köszönjük a dicsérő szavakat, hisz igazad van /haha/ Hogy is állt össze? Nehezen. És sokáig tartott! Bővebben a többiek!

BÉLUS: Köszönjük a dicsérő szavakat. 2006 tavaszán döntöttünk úgy, hogy most már ideje lenne valami hallgatható minöségü lemezt késziteni és ekkor esett a választás a Denevér studiora. Nyár végén bevonultunk a stúdióba egy hétig tartott a felvétel. Ezután elég sok idöt elpöcsöltünk a keveréssel de szerintem megérte. 2007 januárjában készült el véglegesre az EP, ekkor kezdtünk el kiadót keresni. Végül nyár közepére sikerült a boltokba juttatni.

KRISTÓF: Hello! Hosszadalmas munka volt, mire a dalokkal stúdióba mentünk. A számok már jóval a felvétel előtt készen voltak, úgy 2007 elején már megvoltak. Egyik másik persze változott mire fel lettek véve! Miután a Denevér studio-ra esett a választásunk, megnéztük mivel kell érkeznünk oda, így álltunk neki minden egyes szám aprólékos kidolgozásának. Gondolok itt ilyenekre, hogy mankógitárokat csináltunk amire aztán jó pár hónapig mindegyikünk gyakorolt, hogy “élesben” ne okozzon problémát! Agyaltunk sokmindenen, mit hogyan kéne, aztán végül az anyagiak miatt sajnos kompromisszumokat kellett hoznunk, mert az idő egy stúdióban ugyebár pénz és hiába törekednél a legjobbra amit csak lehet, ha nincs rá idő. A dallamos énekeket is meg kellett csinálni, nomeg az angol nyelvű szövegeket, mivel mint minden szám az EP-n szereplőek is először magyar nyelven íródnak meg!

Szerintem sikerült elegendő energiát és dühöt belevinni a muzsikátokba, de előbújnak azért itt-ott a dallamok. Milyen stílusba sorolnátok a zenéteket? Mennyire eladható egy ilyen zene, vagy nem is foglalkoztok ilyennel, csak zenéltek és kész?

BÉLUS: Az a legjobb ha azt mondjuk hogy metál a stilusunk. Sokféle zene van ránk hatással a d’n’b-töl kezdbe a death metálig. Mikor mi jön ki belölünk. Ez megis látszik a zenénken elég sokféle stilus felfedezhetö. Azzal nem foglalkozunk hogy eladható legyen, inkább azzal hogy koncerten jol bulizható:)

KRISTÓF: Ha egyértelműen kategorizálni szeretnél szerintem akkor hívjuk metalcore-nak és kész. Sokminden van benne, mindegy végülis ez a része, hívhatjuk metalnak is de akkor meg itt ott túl metalcore-os.. Maradjunk a metalcore-nál 🙂 !Eladhatósággal szerintem sohasem foglalkoztunk, sohasem voltunk slágergyár zenekar, aki médiaszereplésekre koncentrál. Azt a zenét játszuk ami tetszik és ameddíg másoknak is tetszik és eljönnek a koncertekre addíg minden rendben is lesz!Nem “megélhetés” számunkra a zenélés, hanem szeretjük amit csinálunk, tehát a kérdésedben benne a válasz: “zenélünk és kész” !

Milyenek az eddigi visszajelzések? Hogyan értékelitek ti saját magatokat, mennyire vagytok megelégedve a munkátokkal?

RETEK: Hát szerintem sosem lesz tökéletes bármit is csinálunk. Az meg hogy angolul nem is tudok, elégé hallatszódik a lemezen. Bár kamu angol az egész. Nincs is értelme egyiknek sem. A mi munkánk egy 4 est érdemel. A Denevér Stúdióé Csillagos ötös! / nyaljuk a fagylaltot../ Vannak visszajelzések! Elég vegyes, de általában dicsérő szavakat kapunk! Meg van egykét odamondó arc, aki megmondja a frankót egy mondatban, hogy “szarok vagytok” és ennyi. Oszt ezzel nem tudunk mit kezdeni, meg nem is igazán érdekel. Kis buzik. Csináljanak jobbat /hehe/

BÉLUS: Először természetesen a barátok ismerősök rajongok kezébe jut el a lemez, akiknek természetesen tetszik, vagy ha nem akkor nem mondják meg:) úgyhogy erröl objektiv véleményt nem tudunk mondani kell egy kis idö pár kritika koncert.

KRISTÓF: A visszajelzésekre ez idáig nem lehet panaszunk, aki hallotta annak valamilyen szinten mindenkinek tetszett! Egykét kritika is megjelent már ami bizakodásra adhatna okot, de már egy héttel a munka befejezése után arról beszéltünk magunk közt, hogy a következő lemeznél mit csinálunk másképp, mire törekszünk, hogy még jobb legyen! Ha valaki megelégszik egy szinttel egy lemez elkészülte után az szerintem fejezze is be a zenélést! Mindíg lehet jobbat és mégjobbat csinálni! Elégedettek vagyunk,de reméljük ennél még jobbat is össze tudunk hozni a következő lemezzel!

Kik voltak legnagyobb hatással a zenétekre?

RETEK: A Hevy Metál és a Rákendroll zenekarok.

KRISTÓF: Ez mindenkinél egyéni szerintem. Ki miket hallgatott és hallgat. Vannak örök kedvencek és aktuális kedvenceink is akik mivel hallgatjuk a zenéiket és tetszik biztosan hatást gyakorolnak ránk!Szerintem a Caliban, Heaven shall burn zenekarok mindenképp, de akár az In flames, vagy a Slayer is itt lehetne. Nagyon sok zenét hallgatok, és teszi mindegyikünk úgyhogy nem sorolnám fel! Elég csak megnézni a mai “trendi” külföldi metalcore csapatokat, nagyon sokan vannak és nagyon jó zenéket csinálnak!

Hogyan készülnek a dalok, mi az, ami inspirál a zenélésben?

RETEK: Inspiráció? Sör, Unikum, Tequila, Fű. A legfőbb inspirációk. A dalok csak akkor fixek ha már felvettük őket. Akkor mindenki szépen megtanulja és így a király.

BÉLUS: Inspiráció: az hogy egy kurva szar nap után milyen jó lemenni egyet zenélni a barátoddal. Hét végén meg látni hogy a te zenédre buliznak az emberek a koncerteden.

KRISTÓF: Ami inspirál az szerintem az, hogy szeretünk zenélni. Nagyon jó látni, hogy ez másoknak is tetszik és eljönnek megnézni minket ennél több nem is kell! A dalokról… Általában a gitártéma az első amit kidolgozunk valamilyen szinten és utána ehhez alakítjuk a dolgokat. Sokat változik egy egy szám, mert mindig jönnek újabb és újabb ötletek! Aztán mikor valamilyen szintem kész van addígra Retek már megírja a szöveget rá. Ր már onnantól agyal a szövegen, ahogy az első hangot meghallotta a számból, nagyon ügyes!

Volt egy gyors tagcserétek is: Ravazdi Ádám helyére Sinkovits László került. Mi volt a probléma, miért következett ez be?

RETEK: Hát Ádám fanatikus mekdonádsz rajongó, és annyi sajtburgert evett, hogy már nem fért be a kisbuszba. Mint tudjuk a meksi kaja hamar hizlal! De nincs is finomabb nála!

KRISTÓF: Ádám nagyon illet közénk, nagyon szrettük és a mai napig jóban is vagyunk vele. Ennek a cserének sajnos az élet hozta meg az aktualitását, mivel ádám egyre kevesebbet tudott foglalkozni a zenéléssel, egyéb elfoglaltságai miatt, és ez lassan lassan érződött is. Nem kell rosszra gondolni egyszerűen csak kevesebb ideje maradt gyakorolni, és így nehezebben tudtunk fejlődni… Ő volt az első volt zenésztársunk aki ezt szívén viselte és tudta, hogy hosszútávon bajok lehetnek, így a zenekar fejlődése érdekében átengedte helyét a Lacinak, akit már 1-2 éve jól ismertünk, és tudtuk, hogy zenei tudása rendben lesz!

Milyen a győri metal élet? Gondolom nem véletlen, hogy két nyelven is szerepelnek az EP-n a dalok. A külföldi színteret is ugyanolyan fontosnak tartjátok, mint a hazai metal életet?

RETEK: Most lett pénzünk felfogadni egy angol tanár nénit, hogy szórakoztasson minket unalmas perceinkben. És ha már itt van nekünk, akkor ugyan már, fordítsa le a szövegeket is. Aztán irány a West!:)

BÉLUS: Még a zenekar alakulásánal úgy gondoltuk, hogy hamár magyar zenekar akkor szóljon magyar embereknek, biztos örülni fognak egy jó magyar szónak a koncerten. Aztán rákellett jönni hogy a rnr hivatalos nyelve az angol, valamint manapság már minden csecsemö középfokú angollal gurul a babakocsiban az utcán. Elég unalmas néha, kevés a jó koncert és szinte nincs is jó hely, klub a városban… Mi ennek ellenére nem panaszkodhatunk, mert a hazai közönségünk nagyon szeret valamiért minket és mindig sokan eljönnek ránk.. Ausztriában 2 ízben is volt alkalmunk koncertezni és akkortól döbbentünk rá, hogy bizony külföldre kell az angol… A magyar színtér az elsődleges ettől függetlenül, mivel itt vagyunk itthon igazán!

Az “Engedj Szabadon” bónusz dalról mit lehet tudni? Egy kicsit dallamosabbnak és lágyabbnak tűnik, mint a régebbi számok?

BÉLUS: Ez egy régebbi szám és a Country metál válogatásra készült. Md studioba vettük föl Smici bácsinál nagy sietséggel. Kicsit régi Rollin Wallowin. Szóval ez a régi Rollin. Az új számok csak durvábbak szegelösebbek metálosabbak lesznek.

KRISTÓF: Az a nóta az I. Country metal válogatás cd-n szerepelt, erre vettük fel még 2005 decemberében, Sopronban az MD studioban. Ez sokkal régebbi, mint az EP-n szreplő dalok, inkább amolyan szárnybontogatós, ismerkedtünk még csak jó pár dologgal…

A “Minden, miben hittem” szerintem az egyik legjobb dal, kicsit beszélnétek erről bővebben?

RETEK: Zeneileg vagy szövegileg?

KRISTÓF: Elég régi nóta ez is, legalább 1 éve megvolt felvétel előtt, ha nem több és folyamatosan játszottuk is… Szerintem, ha a szövegről kérdezel, akkor majd Retek elmondja, mégiscsak ő írta…

RETEK: nem akaromelmondani.:)

Milyenek a koncertek, ugyebár már külföldön is játszottatok, mennyire lelkes a közönség a zenétek hallatán?

RETEK: Fogak törnek, lányok vetkőznek. Meg hát, mint egy karate tanfolyam. Király. Ha nem a közönség zúz le minket, akkor mi őket. Csornán volt egy olyan eset, ami megesett, hogy kb. 20 ember odapréselt engem a színpad széléhez, és fájt. Közben ugrándoztak a színpadról erre a 20 emberre még 2-3-an. Jó volt! Meg van sok ilyen emlék. A külföldi koncertre nem emlékszem, részeg voltam. Nagyban függ attól, hogy hol játszunk… De ez mindenkinél így van.. Ahol még nem játszottunk és esetleg nem ismernek minket ott talán picit ismerkedősebb a dolog, de a “bejáratott” helyeken együtt mozog zenész és közönség, nem lehet okunk panaszra!

Mikor várható a debüt lemezetek és mit várhatunk még a közeljövőben tőletek?

BÉLUS: Jövő nyáron szeretnénk újra stúdióba vonulni, már ezerrel íródnak a számok és szerintem még durvábbak lesznek. Az új taggal (Sinkovits Lászlo) még death-esebb, trash-esebb, gyorsabb. Durvábbak lesznek a számok. Probálunk fejlödni zeneileg is, reméljük meg fog látszódni ez az új lemezen. 2008 augusztusra tervezünk egy kb 10 számos lemezt felvenni.. 7-8 szám erre már nagyjából össze is állt, csak még finomítgatni kell rajta… Sajnos nagyban függ az anyagiaktól, hogy mikor tudjuk felvenni… A minőséget mindenhol meg kell fizetni, úgyhogy spórolunk ezerrel, hogy minél előbb meg tudjuk csinálni. A közeljövőbben jópár koncertet adunk minden felé, és szeretnénk eljutni olyna helyekre ahova még ez idáig nem sikerült… És persze készülnek a nóták megállás nélkül, amikből náha néha megvillantunk egyet-egyet a koncerteken!

Készítette: NorthWar
Web: http://rollinwallowin.freeweb.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek