Interjúk

Romantikus Erőszak Interjú

Kérdésekre Sziva Balázs válaszolt!

Sziasztok! Nemrégen három albumotok is megjelent, amiből kettő újrakiadás, egy pedig válogatás lemez, amin ritkaságok találhatók. Kinek az ötlete volt, hogy újra megjelenjenek ezek a nóták? Mennyire tetszik a végeredmény?

Ezek a legutóbbi lemezeink és az első gyártás mindegyikből gazdára talált. Viszont sok-sok e-mailt kaptunk, ami azt jelezte, hogy a CD-k még nem jutottak el minden érdeklődőhöz, így úgy döntöttünk, hogy újra megjelentetjük ezeket az anyagokat. Még inkább érvényes ez a kislemezes dalok gyűjteményes kiadására, hiszen annak idején csak igen korlátozott példányban jöttek ki, és sokan keresték azóta is ezeket a felvételeket. A CD-inken ezentúl a Hadak Útja Kiadó embléma lesz látható, amit még 2003 őszén hoztam létre és 2007 végéttől a Hammer Music Productions égisze alatt tevékenykedik. Az új Hungarica lemez is itt jön majd ki.

Amíg itt vagyunk az interjú elején, kicsit bemutatnád a zenekart, mesélnél a megalakulásáról, későbbi problémákról, és a jelenlegi helyzetről?

A Romantikus Erőszak 1994 márciusában alakult. Tipikus gimnáziumi együttes voltunk nagy tervekkel. Alapító tag volt például az a Móritz Norbi basszusgitáros aki később egy teljesen más világban, a Hooligans-szel vált ismertté. Zeneileg kezdők voltunk és a szövegeink is elég nyersnek hatnak ma már, de a hazaszeretet kezdettől fogva átitatta a dalainkat. A fejlődés folyamatos volt csak a tagcserék hátráltattak időnként. Az évek során nagyon sokan megfordultak a bandában, mire 2002-re kialakult a máig változatlan felállás. Minket is ugyanazok a nehézségek sújtottak a kezdetektől mint bármilyen más induló zenekart, súlyosbítva azokkal a hátrányokkal, amit a hazafiság jelentett Magyarországon. Nagyon kevés fellépési lehetőség volt, a nyomtatott sajtó egyáltalán nem, vagy mocskolódva foglalkozott velünk az internet még szinte ismeretlen volt idehaza, szóval nem volt egyszerű, de ez csak még elszántabbá tett minket.

Nagyon tetszik a zenétekben, hogy ilyen jól egybekombináljátok a magyar népi hangszereket a nemzeti rock zenétekkel. Mióta foglalkoztok népzenével? Hogyan áll össze nálatok egy új dal?

Személy szerint mindig vonzott a kemény rock és népzene együttes hangzása, amely főleg az ír zenében (The Pogues, Clannad) évtizedek óta jelen van. 2000 táján ismerkedtem össze népzenészekkel akik nagy örömmel vállalták közreműködést a dalainkban és azóta is együttműködünk velük a stúdióban és a koncerteken egyaránt. A nóták alapötlete szinte kivétel nélkül mindig tőlem származik, de a hangszerelést együtt csiszolgatjuk.

A válogatás lemezen szerepel egy kiadatlan dal is. Mesélnél egy kicsit arról, hogy ez mikor készült és miért nem került fel eddig valamelyik albumra?

Nagy sportrajongók vagyunk, kiváltképp a csapatsportok (foci, jégkorong, kézilabda) a kedvenceink. Klubszinten a Ferencvárosnak szurkolunk és adta magát a dolog, hogy a Fradi korongosainak készítsünk egy dalt. Nagy örömünkre ez a felvétel lett zöld-fehér hokisták indulója. A csapat hivatalos honlapjáról is letölthető, de CD-n most látott napvilágot először.

Mind a három lemezen található multimédia: videóklipek, sőt a „A hazát semmiért” dual disc formában jelent meg, amin a 2007. október 22-i Szabadság téri koncert teljes felvétele is megtekinthető. Beszélnétek erről egy kicsit?

A multimédiás anyagok korábban készültek az aktuális CD-k hez, és ezek az újrakiadások végre lehetővé tették, hogy ne csak interneten tudjuk őket felhasználni. Az általad említett dualdisc DVD oldala annak a Császár Tamásnak a munkája, a Hungarica „Ide születtem” klipjét rendezte, de az ő nevéhez fűződik a Moby Dick jubileumi DVD-je, vagy a Wisdom videóklip is.

A zenéteket páran elítélik a helyenként szélsőségesebb szövegek miatt. Mindenesetre én úgy látom, hogy nektek a zene és a hazaszeret a fontos és nem az, hogy harcra buzdítsátok a népet. Kicsit beszélnél ezekről a dolgokról?

Ez egy zenekar és nem politikai párt, vagy mozgalom. Persze más kérdés, hogy abban a tragikus helyzetben, amiben ma az ország van, nem hiszem, hogy valódi változást más hozhatna mint a harc. Legyen az kulturális szinten, vagy az utcákon.

A koncertekről mit tudsz elmondani? Voltak már botrányok? Szerintetek miért van a Kárpátia sokkal jobban „felkapva”, mint a ti zenekarotok? Hiszen ők is hasonló stílusban mozognak.

Az együttes és néhány tagja a hazai skinhead szubkultúrából indult és ez sokak szemében egyfajta bélyeg. Ezen nincs mit tagadni, mert az a korszak az életünk része és büszkék vagyunk rá, hiszen a kilencvenes évek elején, amikor a banda indult a magunkfajta kopasz zenekarok álltak ki leginkább a hazafias eszmék mellett. A hőskorszakban előfordultak balhék, volt, hogy különböző focicsapatok szurkolótáborai estek egymásnak egy-egy koncert után és a rendőrség is kiérkezett néhányszor. Igazi földalatti közösség volt ez ahol mindenki ismert mindenkit. 2001/2002 táján a megboldogult Pannon Rádió jóvoltából egy sokkal szélesebb réteghez jutott el a zenénk. Az évek alatt a közönségünk is velünk együtt nőtt fel, változott. A Kárpátia elsöprő sikere elsősorban emészthető zenéjüknek köszönhető, valamint, hogy ők inkább a zeneipar felől és ebből fakadó tapasztalatokkal érkezetek a színtérre, de ezzel nincs semmi baj, sok fiatal szemét felnyitottak már rövid fennállásuk alatt.

A legutolsó stúdió lemezetekről milyen visszajelzéseket kaptatok? Kb. mennyi lemezt tud eladni egy ilyen nemzeti rock banda?

Csak a magunk eladásairól tudok beszámolni. 1500-1800 példány körül fogy el egy-egy sorlemezből.

A jövőben milyen terveitek vannak? Készül már az új lemez? Miben lesz más, mit ígértek a rajongóknak?

Az új lemezt 2008 végére, vagy 2009 tavaszára tervezzük. A „Hun és magyar mondákhoz” hasonlóan tematikus anyagot akarunk csinálni. Ezúttal magyar szabadságharcosokról készítünk majd egy teljes albumot. Zeneileg ugyanazt, a magyar népzenére épülő hangzást, akarjuk folytatni.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok a továbbiakban!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.romantikuseroszak.hu/

Kapcsolódó cikkek

Romantikus Erőszak – Huns not dead

KMZ

Romantikus Erőszak – Itt az első klip az új lemezről

KMZ

ROMANTIKUS ERŐSZAK – A Hazát Semmiért (Dual Disc)

KMZ

ROMANTIKUS ERŐSZAK – Minden Vészen Át (Újrakiadás)

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek