Interjúk

Romboló Interjú

Hell! Hogyan is rombolsz? Mikor gondoltad úgy, hogy kell neked egy ilyen zene? A másik harcosról is beszélhetnél, aki segített az album megalkotásában!

Heló! Mostanában teljes erővel dolgozom az új anyagon, jövő héten a “Bustum Pontefici” számhoz fogunk egy videóklippet felvenni, és a többi együttesemmel fesztiválokra készülődöm. Csúcsformában vagyok. A TYRANTS együttesben játszom gitáron az osztrák Kaltenbach Open Air-en, és a SELBSTENTLEIBUNG-ban dobolok a csehországi Dunkelheit fesztiválon!

Hogy a Romboló hogy alakult? Hát, már pár éve nyomom a Black Metált különböző osztrák bandákban, és egy idő után rájöttem, hogy egy rendes bandában szinte lehetetlen úgy irányítanom a dolgokat ahogy én azt elképzelem. Más szempont az hogy a többi zenész inkább hátráltatott, mint hogy segítettek volna gyorsabban haladni. Marci (GORETRUST) budapesti haverom is hasonló prolbémákkal küzdött, és ő javasolta nekem, hogy próbálkozzam egy szóló projekttel. Gondolkodtam rajta egy ideig, aztán nagy erőbevetéssel nekikezdtem a dolognak.

A felvételeknél az első albumhoz Blitzgreek barátom, egy görög származású multiinstrumentalista dobolta fe a számokat. Könnyebb, ha nem kell minden hangszert betanulnom, különben jóval hosszabb ideig tartana, míg sikerül egy lemezt befejeznem.

A debütáló “Köd” album nagyon meggyőző és sok true arcot megnyerhet a zene. Hogyan is alakult ki ez a kissé necros, ugyanakkor mély melankóliával átitatott félelmetes zene?

A “Köd” album egy nagyon személyes lemez számomra. Elég zavaros volt az életem mikor írtam a számokat, és sok sötét gondolatot öntöttem a kompozíciókba. Bejártam éjszaka az erdőket, és így lelkem mélységébe pillantva inspirációra leltem. Persze a legtöbb számhoz hozzájött egy kis groove is, ami nekem nagyon fontos a metál zenében. Utálom a lagymatag, semmitmondó számokat, így megpróbáltam egy saját stílust, egy egyéni érzést beilleszteni a zenébe, ami gondolom sikerült is.

Nagyon jól cseng a Romboló név. Hogyan is jutott eszedbe ez a szó, mennyire függ össze a világnézeteddel?

Sokáig nem gondolkodtam a néven. Tény volt, hogy mindenáron egy magyar nevet akartam a projektnek, mert csakis magyarnak érzem magam, ha nem is töltöttem életemet Magyarországon. A Csallóközben születve Szlovákiában nőttem fel és később kikerültem Ausztriába.
A Romboló nem csak egy gép, mely tör és zúz, hanem inkább egy komor démoni hatalom, mely rejtett módon pusztít. Sokszor vannak olyan pillanatok az életben, hogy én is a legszívesebben széttipornék mindent körülöttem. A világ tele van ocsmány moslékkal, amit el kell távolítani. Így nézve biztos hogy jól illik ez a név a személyiségemhez.

Kinek a zenéje hatott rád, kiket tartasz nagy neveknek?

Nagyon sokféle zenével foglalkozom, nem csak metállal, talán ez is egy ok arra hogy a többi Black Metál bandától kissé eltérő zenét nyomok. De persze én is mikor néha hallgattam a Blacket, soha nem úgy gondolkodtam hogy valamely együteshez hasonló zenét szeretnék csinálni a Rombolóval, mindíg is a saját zenémet kotyvasztottam.
Minden idők kedvenc Black Metál bandái -számomra legalább is- az Immortal, Tormentor, Inquisition és a Mayhem. Van persze egy pár ismeretlen kiadvány is melyet ajánlani tudnék, például az ISEGHAAL “Iuvavum Black Metal Demon” címő albuma, vagy a GREIFENSTEIN -“Von inneren Welten” frissen megjelent alkotása. Tényleg kitűnő és egyedülálló zene!
Hol juthatnak hozzá az albumhoz az érdeklődők?

Magyarországan a RUNESONG DISTRIBUTION (www.confusedproduction.com) terjeszti a lemezt. Az album ott interneten megrendelhető, meg persze direkt Ausztriában a DIVISION-NORDWOLF (www.division-nordwolf.at) kiadómnál is. Hogyha úgy adódna hogy valaki pont Bécsben járna, nálam személyesen is megveheti a korongot, egy kis sör- és pálinkaivás mellett! Címem megtalálható a honlapon (www.rombolo.at.tf).

Mi várható a következő albumon, miben lesz más?

Hát én azt mondhatnám, hogy a következö alkotásom egy egészen más zenei élményt fog nyújtani mint a “Köd” lemez. A zene keményebb, gyorsabb és rockosabb lesz. De persze benne lesznek a Rombolótól megszokott témák is! Szerintem teljesen felesleges két hasonló albumot felvenni.
Sikerült is már egy stúdiódobost szereznem az új lemezre, Sargon személyében. Ր egy Németországban élő, de szintén magyar származású fiatal zenész, és rendkívül jó dobos.
A következő lemezt, melynek simán “Romboló, the great destroyer” lesz a címe, egy profi fogja majd keverni, mert hallásom a sok zenéléstől eléggé megromlott, és szerintem egy szakember jóval többet ki tud hozni a zenémből mint én, a süketedő amatőr a “Köd” lemez esetében.

A “primitív” megoldások miatt nekem néha a Carpathian Forest jutott eszembe és ők is rejtenek, “furcsa” elemeket a zenéjükben. Mennyire vagy ezen a véleményen?

Eddig ezt a hasonlítást még nem hallottam. Van a bandának egy pár nagyon jó ötlete, és némely metálos számukban nagyon jó groove van! A kedvenc számom tőlük “A Forest”, melyet én nem is sorolnék a metál műfajhoz. Tényleg érdemes meghallgatni a számot, rendkívül komor atmoszférát nyújt! Meg is hallgatom még egyszer…
Hozzá kell tennem, hogy a zenéjük dícséretén kívül nem mondhatok semmi pozitívat a Carpathian Forestről. Aki a színpadon műmellekkel a saját hányadékában fetreng, és csak a szar kering az agyában, az az ember ezekkel szerintem nem épített semmit a Black Metálban. Imádom a blaszfémikus dolgokat, de nem ilyen otromba hülye módon. A szinészkedést inkább dugják fel a seggükbe!

A “Peaks Of Destiny” egy izgalmas ambient szám, mintha a hegyek csúcsairól üvöltenénk magányunkba. Mit tudsz erről elmondani?

Pontosan így van. Mielőtt Bécsbe kellett költöznöm, Ausztria másik végében laktam, és természetesen bejártam az ottani hegyeket is. Főleg télen, az elhagyatott helyek egy rendkívül misztikus élményt nyújtanak az embernek. Ha fent állsz, egyedül a csúcson és lenézel a köddel telt völgybe és a felhőkre, olyan mintha megszállna egy erő, mintha a kopár, jeges hegyek döntenének a sorsodról. Érezni lehet, hogy még több lehetséges az életben, nem szabad megállni.

Elég sok média felfigyelt már a Rombolóra. Milyen kritikákat kaptál ideig? Mennyire fontos neked a média?

Én is csodálkoztam hogy ennyire érdekli a médiát a Romboló, nem értem hogy miért. Kritikákat is kaptam egy csomót, eddig egy rossz se volt köztük. Némelyek rendkívül dícsérik, habár én magam nem találom annyira rendkívülinek az első lemezt. Tovább akarom fejleszteni a zenémet, és úgy gondolom soha nem leszek teljesen megelégedve egyetlen kiadványommal sem.
Persze örülök, ha tetszik valakinek a zeném, de valójában csak magamnak csinálom az egészet. Megnyugtat, ha bele tudom vinni a zenébe a gondolataimat és ötleteimet. Viszont szép dolog az is, ha továbbítani tudok érzelmet vagy eszmét másoknak is.

Őszintén szólva különben szarok a médiára, nem érdekel hogy mit kotyvasztanak össze. Nagyon sok hazugság és hülyeség van benne, mindenki csak átver mindenkit, a pénz uralja a világot. Főleg a nagy magazinoknál, csak a profitra megy az egész dolog, a zene nem érdekel senkit sem.
Volt egy esetem egy kurva híres német magazinnal. Írtak nekem, hogy nagyon jó, tetszik a lemezem és hogy szeretnék a magazinos CD-re feltenni egy számomat, plusz interjút akarnak, és a többi. Utánakérdeztem, többezer Eurót akartak érte. Persze nemet mondtam az egészre ezeknek a faszoknak, mert soha nem fizetnék ilyesmiért egy fityinget sem. Hát gondolhatod, hogy ennek köszönhetően nem épp a legjobb kritikát kaptam. Fulladjanak meg a pénzükben ezek a disznók. Azóta bojkottálom is a nagy magazinok vásárlását.

Sokat voltál már a hegyekben? Mi az, amiben segít neked a természet?

Igen, nagyon is sokat jártam eddig a hegyekben, hisz magam is az Alpokban laktam majdnem 10 évig. Nagyon megnyugtató a természet, inspirál és segít sok gondban is. Szerettem egyedül lenni kint az erdőkben, főleg télen. Éveken át naponta jártam sétálni éjjel elhagyotott vidékeken, csak a Hold vezetett. Sokminden furcsa dolgot láttam és éreztem. Nem is gondolná az ember, hogy milyen hatással lehet ez valakire. Csak mindekinek javasolni tudom. Dobjátok el a drogokat és menjetek a természetbe, sokkal több erőt ad!

Kinek ajánlanád a zenédet, mit üzensz a rajongóknak?

Nehéz megmondani hogy kinek lehet ajánlani. Inkább azt mondom meg, hogy kinek nem. Azok, akik nem tudnak beleérezni a zenébe, akik nem tudnak rendesen gondolkodni a sok idióta “trúság” miatt, akik azért vesznek lemezeket mert a havernak megvan, vagy azok akik egyszerűen szórakozni akarnak a zenével, inkább ne nyúljanak a Rombolóhoz, főleg ne a “Köd” albumhoz, mert úgysem fogják érteni.

Rajongóim gondolom nincsenek, nem baj, nincs is szükségem rá. De szeretném a hazai testvéreknek üzenni hogy változtassunk valamit Magyarország helyzetén. Ha mindenki csak néz, beszél és nem cselekszik, nem fog semmi sem pozitívan megváltozni. Vissza az ősmagyar akaratot, vissza a határtalan erőt, vissza a szép területeket!

WEB: http://www.rombolo.at.tf/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek