Interjúk

Room of the Mad Robots Interjú

A kérdésekre Berszán Miklós válaszolt.

Sziasztok robotok:). Miért választottátok a „Room of the Mad Robots” nevet a zenekarnak? 2006 környékén kezdtetek el zenélni hobbi szinten? Ki milyen bandában zenélt idáig? Bemutatnád a zenekar tagjait!

Hát hol is kezdjem. 2006-ban kezdtünk zenélni, mint Room of the MAD Robots, de a jelenlegi felállásból csak Laci (dob), Joe (basszus) és én Miklós (gitár)) voltunk tagok. Akkoriban mindenki zenélt más formációkban és ez csak egy amolyan kikapcsolódásnak indult. Joe és én egy Stoner zenekarban nyomultunk, ahol Gergő (aki most a Robotban kongázik) volt a dobos. Egy gyerekkori barátunk énekelt a MAD Robots első felállásában. Ő volt a „Nagy” TATA. Egyre többet próbáltunk és mindenkinek a Robot lett az első. Szép lassan mindenki otthagyta az egyéb formációkat és csak erre koncentráltunk. A név is Tatától származik. Tiszta robotbuzi. Ezzel tulajdonképp be is mutattam a zenekar 80%-át, de itt van nekünk még Pt, aki elég hirtelen került be a zenekarba. Felgyorsítva az első 3 évet, Tata és a mi ízlésünk szép lassan eltávolodott egymástól. Szétmentek útjaink. Gergő beszállt kongázni. Akkor jött Andres is, akivel felvettük az első lemezt. Belőle ennyi elég is volt. Elkezdtünk énekest keresni. Pt pont akkor jött haza Skóciából és zenekart keresett. Kipróbáltuk, működött. Andres OFF. 🙂 Most zenekarként és barátként tud működni a csapat.

Megjártatok pár tehetségkutatót, mennyire segített nektek az előrelépésben? Milyen díjakat nyertetek?

Igazából egy tehetségkutatóra mentünk el a Borsodi Zenei Fesztiválok tehetségkutatójára. Azt viszont megnyertük. 🙂 Így automatikusan kijutottunk az International Live Awardra, aminek az elődöntői a bécsi Gasometerben voltak. Itt is sikerült továbbverekedni magunkat, amivel belépőt váltottunk a döntőre. Itt a hetedik helyig jutottunk, ami szép eredmény annak tükrében, hogy a legtöbb inkább pop-rock, vagy pop zenekar között ilyen Underground zenével neveztünk. Külön öröm volt, hogy az est fémpontja az Andreas Kisser vezette HAIL volt és Kisser papa Mad Robots pólóban tombolta végig az estét.

Hogyan jellemeznéd a zenéteket, ki közelítsen felétek:)?

Őööööööö. Igen. Nehéz jellemezni. Nincsenek korlátok. Mindenki hozza a maga gyökereit. Rengeteg zenét hallgatunk, ami hatással van ránk és ezek a hatások ötvöződnek némi elmebeteg gondolkodással és őrülettel. Nem tudom jellemezni. Van benne minden, ami jó.

Kiket neveznél a legfőbb hatásaitoknak? Mennyire neveznéd egyedinek a zenéteket?

Főbb hatásaink talán a Down, Pantera, Tool, Kyuss, Crowbar, Meshuggah meg még sorolhatnám. Ma egyedi zenét csinálni nagyon nehéz. A hatások mindenkinél visszaköszönnek. Egyre több a zenekar és ezzel a hatás is. De remélem azért egyedi, amit csinálunk. Az biztos, hogy mindent keverünk mindennel. 🙂

2009-ben jelent meg a bemutatkozó lemezetek „Mechanical Sound Empire” címmel! Milyenek lettek a visszhangok erről az alkotásról? Beváltotta a hozzáfűzött reményeket?

Abszolút beváltotta azt, amit ettől a lemeztől vártunk. Nagy hangsúlyt fektettünk a hangzásra és a számok milyenségére. A visszajelzések is nagyon pozitívak voltak. Több szempontból is. Tördelt, páratlan zenét játszunk, amit a közönség nehezen fogadott, mivel elsőre nem könnyen feldolgozható. Miután kijött a lemez és megismerték a számokat sokkal érdeklődőbb lett mindenki a zenekar iránt. A sajtóban is majdnem mindenhol maximum, vagy nem sokkal az alatti pontszámokat kaptunk a kritikákban. Meg is nézem Ti mit írtatok, csak, hogy mennyire dicsérjem az oldalatokat. 🙂

Tavalyi évben új énekesetek lett. Miért volt a tagcsere, Péter hangját miben érzed másnak Andráséhoz képest?

A tagcsere több okból is indokolt volt. Andres sajnos az a típusú ember, akit ép gondolkodással nem lehet sokáig elviselni. Átvert minket többször. Elmaradtak miatta koncertek és élőben is elég szarul teljesített. Tehát a csere kényszer volt, csak a Ki? volt a kérdés. Pt-t egy ismerősön keresztül ismertük meg. Első próbán megvolt a közös vibráció. Elkezdtünk együtt zenélni és hagytuk, hogy az idő mindent eldöntsön. Szép lassan összeérett a zene és az ének. Most stabil felállásban dolgozunk és szeretünk együtt zenélni. Baráti, de még azt is meg merem kockáztatni, hogy családias a hangulat a zenekaron belül.

Elég sok fellépésetek volt új csapathoz képest. Melyiket neveznéd a legkiemelkedőbbnek?

Hát ez nem is kérdés. Ozzy-nak nyitni a Papp László Sportarénában az elmondhatatlan feeling. Nem is igazán tudtuk akkor feldolgozni, hogy mi történik velünk, de nagyon élveztük. Rengeteg ember, profi körülmények, remek közönség, elképesztő hangzás. Ez minden zenész álma. De persze voltak még kiemelkedő fellépéseink, példaként kettő a Crowbar és a Hail.

Nemrég jelent meg egy teljesen új kislemezetek. Én úgy érzem, van jócskán eltérés és fejlődés a debüt lemezhez képest. Mit mondanál erről a 4 dalról?

Ez a négy dal pont egy énekes csere után született. Pt más személyiség és ez a zenébe is vitt pluszt. A szövegek elgondolkodtatóak, ami a lemezen ugye…………A négy dal egy koncepció része, amit két kérdéssel később úgy is ki fogok fejteni. 🙂

Korábban a „There Were People In The Bible” c. dal szerepelt egy amerikai válogatáslemezen. Hogyan fedezett fel a 272 Records vagy miként került fel a dal a válogatáslemezre? Külföldön milyen visszhangja volt ennek a számnak?

A myspace oldalon keresztül ismertek minket és kerestek fel azzal, hogy szeretnék a nagylemezről feltenni az egyik számunkat. Szerettünk volna olyan számot feltetetni a válogatáslemezre, amin már Pt énekel. Így esett a választás erre a szárma. Nekik is nagyon tetszett, nem volt szükség győzködésre. A visszhangokról sajnos nem tudunk. Lehet, hogy már befutott zenekar vagyunk az Egyesült Államokban. 🙂

Gondolom, már készülnek a második album dalai? Melyik kiadónál fog megjelenni? Mit árulsz el elöljáróban ezekről a szerzeményekről?

Mi most nem gondolkodunk második lemezben. Négy egymást követő EP-t adunk ki a következő egy évben, amik zeneileg közös koncepciót képeznek. A borítók fogják összekapcsolni a négy lemezt és így lesz majd belőle egy egész. Tévedés, hogy ezt a Down találta ki. 🙂 Mi már ki is hoztuk az első kislemezt a négyből. Ez a „The Universe Is Indifferent” Mindegyik EP-nek más lesz a hangulata, de mindegyik ízig-vérig MAD Robots. Az előző kérdésedre visszatérve lehet, hogy kint már annyira fut a banda, hogy a Down is tőlünk lop. 🙂

Milyen terveitek vannak? Menyire neveznéd sikeresnek magatokat, hiszen magyarországi helyzethez képest egészen gyorsan rivalda fénybe kerültetek!

Rengeteg tervünk van a következő egy, másfél évben. A következő három EP-t szeretnénk felvenni és kihozni. Ezek zenei része már 90 %-ban megvan. Koncertek Pesten és vidéken, és a jövő nyáron minél több fesztivál. Ha az emberek eljönnek a koncertre és tetszik amit látnak, akkor az sikeres. Ha letöltik, vagy netán megveszik a lemezt és tetszik nekik, rendszerint hallgatják, akkor azt is sikernek tekintjük. Szeretünk zenélni és amíg ez másnak tetszik, addig az siker.

Szeretnél még valamit mondani?

Imádom a húsos barackot.

Köszönöm a válaszokat, sok sikert!

Köszönjük az interjút és a jókivánságokat.

WEB: http://www.roomofthemadrobots.hu

Kapcsolódó cikkek

Room Of The Mad Robots – Koncert és akusztikus EP

KMZ

Room Of The Mad Robots: Rat King Racket – önálló kiadványként is megjelent az új album

KMZ

Room of the Mad Robots – Lemezmegjelenés

KMZ

1 komment

downcast
downcast 2011. július 10. 18:33 at 18:33

Aztaaaaa!
Hát nem tudom elég érdekes egy cikk!A zenekar tevékenységét már elég régóta követem!Sajnos nem ismerem őket személyesen, de vannak közös ismerőseink akiktől rengeteg infot hallottam!
A véleményem arról amit itt nyilatkoztatok:
Egy nagy szappanopera, amit a rock szakmába akartatok behozni!Igazi Győzike show= gagyi!!!!!!!
Az első album tényleg kurva jó lett!Szomorúan olvasom amit az előző énekesről Andrew-ról írtatok!A tehetségkutató előtt semmit nem lehetett tudni a zenekarról, amit felraktatok myspace-re demo szamot egyenesen nulla volt Andrew érkezéséig!MIvel hallottam az énekes eddigi anyagait, eléggé nehezen tudom elhinni hogy nélküle jutottatok volna valahova!Az hogy valaki gyengén teljesít néha… hááát hallottam koncerten hogy hamis néha, de ki nem hibázik ilyen stílusban, főleg ilye váltásoknál????Anselmo, Chino,Layne stb.. Az összes profit hallottam már hamisan énekelni!Inkább örülnetek kellett volna, hogy valaki beszáll hozzátok és segít nektek!Nem mondom h rossz lenne az új énekes, sőt még jó is a hangja, de nem Andrew és ezt el kell ismerni!Az átbaszásról annyit, hogy ha az információim jók, akkor az Andrewnak elég komoly családi, munkahelyi és magánéletbeli problémái voltak!Ezt meg lehetett volna érteni!Na mind1 Sok sikert robotok!Remélem összejön nektek valami!Fő az egyenesség!Metálllll!!!!!!!!!

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek