Interjúk

Rotor Interjú

Sziasztok. Több mint 20 év eltelt a megalakulásotok óta, nagyon örülök, hogy még mindig léteztek. Sőt, az új albummal újra lendületbe kerültetek. Mitől is vagytok ilyen erősek és miért is sikerül nektek ilyen kitartónak lenni egy adott műfajon belül?

Tudod amikor az ember zenélésre adja a fejét akkor még nem tudja, hogy milyen kemény világban kell megállnia majd a helyét. Mi sem tudtuk. Az elmúlt évek alatt, minket is sok csalódás és sok öröm ért. Voltak akik nem tudták ezt az “egyszer lent egyszer fent” állapotot feldolgozni és elhagyták a zenekart. Viszont akik maradtak azok “megedződtek” és azért maradtak, mert szeretnek zenélni. Akit igazán megcsap a zenélés szele, az már örökre elkötelezi magát. Nem csak a zenélés, hanem egy adott műfaj mellett is. Amióta az eszemet tudom, sohasem akartam mást játszani, mint rockzenét! A ROTOR-ban most már mindenki ilyen. Talán ezért is vagyunk ilyen erősek. De persze nem csak ez számít. Egy zenekaron belül emberileg sem mindegy milyen a kapcsolat. Ez a felállás már több mint 11 éve van együtt. Ismerjük már egymás minden rigolyáját. Hahaha! Lehet, hogy ez még fontosabb mint az, hogy valaki menyire virtuóz egy hangszeren?

Az “Acélba zárva” egy teljesen új album, aminek a munkálatai már 2005-ben elkezdődtek. Hogyan is állt össze az album és miért is tartott ilyen sokáig az új album elkészítése?

A dalok jó része már 2005-ban elkészült, és koncerteken játszottuk is némelyiket. A végleges állapotba azonban csak a stúdiófelvétel során kerültek. A felvételeket 2006. augusztusában kezdtük el és november végéig voltunk stúdióban. Még a stúdiómunkák megkezdése előtt is születtek dalok! Az Egy Darab Fém és a Kőkemény is 2006 nyarán íródtak. November folyamán váratlanul közbeszólt az élet és néhány hétig le kellett állnunk a felvételekkel. Szerencsére addigra már csak a szólók hiányoztak. 2007 februárjában aztán sikerült elkészíteni a felvételt teljes egészében. A keverés is elég sokáig tartott, mert nem voltunk elégedettek a kész anyaggal sohasem. Hahaha! Végül augusztus folyamán sikerült a teljes anyagot eljuttatni a kiadóhoz, és most már kint van a lemez. Ha jót akartok, vegyétek, vigyétek.:)

Én úgy érzem idáig ennek az albumnak a legjobb a hangzása. Minek is köszönhető ez a kemény acélos hangzás?

Az utóbbi anyagainkat mi magunk producereltük és mi magunk készítettük a stúdiómunkákat is, csak a feljátszó helységet béreltük. Hosszú évek óta foglalkozunk zenével, zenefelvételek készítésével és az ember minden munkából tanul valamit. Már az első perctől kezdve tudtuk, hogy mit akarunk majd hallani a munkák végén. Persze ehhez azért szükség van megfelelő technikára és hangszerekre is. Szerencsére ezzel nincs baj, mert minden rendelkezésünkre áll. Úgy gondolom, egy zenész a hangszerétől indul. Րk együtt alkotják a “sound”-ot. Ha ez megvan, akkor felvétel is jó lesz.

Nagyon régóta ezt a klasszikus heavy metal zenét játsszátok, ami szerintem nem is baj. Nem gondoltatok még soha semmi változtatásra? Számotokra ez az igazi metál zene?

Hát az igazat megvallva, minket is elért annak idején a “próbálkozás más műfajban” hullám, még ha nem is olyan drasztikus váltásról beszélünk. Próbálkoztunk “light”-osabb zenével is illetve amolyan “motoros” zenét is játszottunk, de végül aztán úgy döntöttünk, hogy azt kell játszanunk, amit igazán szeretünk. Ez mindenkinek jobb! Hahaha! Igen számunkra ez az igazi metál zene. Gitárok, dob, ének, jó dalok, ikerszólók, a hangerő tökig tekerve, aztán hagy szóljon.

A lemez borítójára is azt tudom mondani, hogy az eddigi legjobb és legkidolgozottabb, amit eddig láthattunk a Rotor lemezborítóin. Ki készítette és kinek az ötlete volt?

A lemezborítót közösen készítettük Klein Péter barátommal. Ր egy igazán tehetséges művész, nem csak grafikákat készít, hanem zenél is. Így nem okozott neki nehézséget megvalósítani azt, amit elképzeltünk. A fotókat Kulcsár Attila barátunk készítette, aki szintén zenész! Hiába ennél a zenekarnál minden a zenéről szól. A képek egyébként egy vegyipari gyárkomplexumban készültek.

Az “Acélba zárva” album címnél mire is gondoltatok pontosan? Mennyire vagytok megelégedve összességében a lemezzel?

A cím tulajdonképpen azt jelenti számunkra, hogy mi rockerek acélba vagyunk zárva és a metálzene a mi igazi hitvallásunk. A lemez egészében erről szól egyrészt, másrészt pedig arról, hogy a metálos fickók és lányok is emberek. Nekünk is vannak érzéseink mint bárki másnak. Azt hiszem elégedettek lehetünk a lemezzel, erről már több kritika is meggyőzött minket, bár sohasem a kritikusoknak, hanem a közönségnek készítjük a dalainkat. Az, persze ha a szakma szerint is jó az anyag, megerősít minket abban, hogy jó úton járunk.

Született egy lírai dal is, ami egy klassz érzéki szám. Könnyen válhat a közönség kedvencévé is. Mit mondanál erről a nótáról?

Ez egy régebben íródott dal. A mexikóban megjelent Árvaház lemezünkön megtalálható egy korábbi változatban. Az zeneileg más volt, mint ez a verzió. A szövege teljesen személyes jelleggel íródott, Tomi érzései vannak benne megírva. Szerettük volna koncerten is játszani ezt a dalt, ezért aztán elővettük, de úgy éreztük, változtatnunk kell a szerkezetén és a zenéjén. Ez lett belőle. Szerintem is jó dal, szeretik is a rajongóink!

Terveztek videóklippet az új dalok közül valamelyikre?

Igen. Több dal is versenyben van az “első klipes nóta az Acélba Zárva lemezről” megtisztelő címért, de még nem választottunk. Bár ha a racionális okokat nézzük, akkor nagy valószínűséggel a Metál Az Isten lesz a befutó. Tömör, jól jellemzi a többi dalt, meg hát ugye Metál az Isten!

Remélem még 20 év múlva is ugyanúgy létezni fogtok és jó néhány heavy metal albumotok megjelenik. Mit üzentek a rajongóitoknak?

Minden rajongónknak és azoknak is akik még nem ismerték eddig a bandát, de szeretnék jobban megismerni, sok ROTOR bulit kívánok. 2008 március 7.-én gyertek el Miskolcra a Gárdonyi Művelődési házba, ahol az Acélba Zárva album lemezbemutatóját tartjuk. Ha esetleg nem tudsz eljönni, akkor pesten az AVALON Klubban játszunk március 22.-én a “Húsvéti Metal Vihar” bulin. Ott a helyed!
És még valami:

TÉPJ SZÉT MINDEN LÁNCOT MELY BENNED ÉL
ՐRIZD A METÁL LÁNGOT A HOLNAPÉRT!

Készítette: NorthWar
Web: http://www.rotorband.com/

Kapcsolódó cikkek

ROTOR – megjelent a heavy metal klasszikus új nagylemeze, és régi dalainak új felvételeit tartalmazó válogatáslemeze

KMZ

Rotor – 12 év után két új lemezzel tér vissza a heavy metal klasszikus

KMZ

Húsvéti Metal Vihar – Koncertbeszámoló

Darkjedi

ROTOR – Acélba Zárva

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek