Sabaton Interjú

(scroll down for English Version)

A húsvéti metal viharon fergeteges koncertet adó Sabaton basszusgitárosával, Pär Sundström-mel ültem le beszélgetni. Az alacsony termetű, de annál nagyobb hangú basszer egy üveg pezsgő kíséretében örömmel állt rendelkezésemre a buli után.

Helló! Üdvözöllek a Kronos Mortus Webzinen! Először is, kérlek, mondj valamit az új lemezetekről, ami majd májusban fog megjelenni.

Helló! Az új lemez egy konceptalbum lesz, egy i.e. 600-ban íródott könyv lesz az alapja. A könyv igazából egy útmutató a hadviselés tudományához és úgy gondoltuk, mivel dalaink a háborúról szólnak ez egy jó ötlet, a könyv adta az inspirációt az új lemezhez, és csakúgy mint a könyvet, ezt is The Art Of War-nak hívják. Az új album egy kicsit keményebb, erőteljesebb lesz annál, mint amit eddig csináltunk. Összesen 13 dal lesz rajta az instrumentális számokkal együtt és május 30-án fog megjelenni. Biztos vagyok benne, hogy aki eddig szeretett minket az ezt a lemezünket is nagyon szeretni fogja.

Hol vettétek fel az új albumot?

Ott, ahol az eddigi lemezeinket is (The Abyss Studios – DarkJedi). A különbség az, hogy most Peter Tägtgren volt a producer és ő keverte a lemezt egy műsik stúdióban. Egy kcisit változott ebből kifolyólag a hangzásunk, egy kicsit keményebb lett, de ugyanúgy megvannak az erőteljes kórusok, amiket mindig használtunk, szóval biztosan felismeri mindenki, hogy ez egy Sabaton lemez. De fejlődtünk zeneileg és a produkció összképét tekintve is.

Mit tudsz elmondani a Metalizer megjelenéséről?

Tavaly adtuk ki. Amikor anno felvettük, elküldtük egy olasz kiadónak, ami azonban nem akarta kiadni. Ez azt jelenti, hogy csak vártunk és vártunk, de később úgy döntöttünk, hogy nem foglalkozunk vele, inkább csinálunk valami mást. Így született a Primo Victoria. Nem volt meg a pénzügyi lehetőségünk arra, hogy saját kiadásban megjelentessük. Szóval a Metalizer csak feküdt a polc mélyén 2007-ig, amikor az új kiadónk úgy döntött, hogy megveszi a jogokat az olasz kiadótól és a rajongók követelésének eleget téve kiadja azt. Nem akartuk, hogy új Sabaton albumként jelenjen meg. Ez egy rajongóknak szánt különlegesség, ami a múltban írt számainkat gyűjti össze. Nincs rajta semmi újdonság, ez nem az új Sabaton album. Nagyon fontos számunkra, hogy ez mindenkinek világos legyen. Ennek ellenére nagyon elégedettek vagyunk a végleges formájával, mivel az eredeti kiadvány nem úgy nézett ki, ahogy mi szerettük volna. De a Metalizer nem az, amire most nagyon figyelünk, az az Art Of War.

A mai volt a harmadik koncertetek nálunk. Melyiket élvezted a legjobban?

Ha ezt a három koncertet számoljuk, akkor egyértelműen a mai volt a legjobb. Egyszerűen hihetetlen volt. Amikor először idejöttünk, egy nyitóbanda voltunk a Therion turnén. Nagyon kevesen tudtak bármit is rólunk. A második alkalom, az Alhana táboros koncert, jobb volt. Ez a mai annál is jobb volt. De szeretnénk visszatérni és akkor valószínűleg már az lesz a legjobb!

Joakim ma a színpadon megígérte, hogy visszatértek!

Van már egy turné tervünk, de nem tudom, hogy be tudunk-e sűríteni még egy helyszínt a nightlineres turnéba. De ez nem fog megakadályozni minket a visszatérésben. Ha nem tudunk jönni a busszal, akkor jövünk majd repülővel. Nagyon jó volt itt és szeretnénk visszatérni.

Ezt mi is nagyon szeretnénk! Egy feltörőben lévő banda vagytok, szerinted hogyan lehet a sikerszériátokat folytatni?

Egy underground heavy metal banda vagyunk egy underground metal kiadónál, ami azt jelenti, hogy nem kapunk sok szereplési lehetőséget a mainstream médiában. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy koncertezünk, még többet koncertezünk és még annál is többet koncertezünk. Nem akarunk várni arra, hogy valami történjen, jobban szeretnénk, ha magunk miatt lennénk ismertebbek.

Mi a véleményed a zeneletöltésekről? Ez jó számotokra vagy nem igazán előnyös?

A letöltés számunkra nagyon jó. Arra gondolok, hogy a letöltések által olyan emberekhez is eljutunk, akik amúgy sosem hallgatták volna meg a lemezeinket. Szóval számunkra nem probléma, ha valaki letölti a lemezünket. Azért van egy hátulütője is a koncertmeghívásoknál. Néhány szervező egyedül a lemezeladásokat nézi. Megkérdezik, hogy mennyi lemezt adtunk el és ha a lemezbolt azt mondja, hogy egyet sem, akkor a szervező azt fogja hinni, hogy nem kíváncsi ránk senki és nem fog meghívni minket koncertezni. Szóval szeretjük a letöltést, mivel így több ember jön a koncertekre, de valamennyit el is kell adni, hogy egyáltalán meghívjanak. Ha megvannak a lemezeladási mutatók, felkerülsz a listákra, akkor meghívnak az igazán nagy fesztiválokra, ahol megmutathatod magad a nagyobb közönségnek, akik aztán később a klubokban is megnéznek majd.

Az előző lemezeitek kereskedelmi szempontból sikeresnek mondhatóak?

Nem tudok pontos számokat mondani. Van néhány sötét folt. Azt mondják, hogy nem adunk el lemezeket Dél-Amerikában, Oroszországban, Törökországban, Ázsiában. De mi tudjuk, hogy ott is adunk el lemezeket, szóval ez tényleg megnehezíti azt, hogy pontos képet kapjunk. De a lemezkiadónk és a bandánk ismertségéhez viszonyítva elég jól állunk, szóval nincs okom panaszra. Néhány országban nagyon szeretném ha több lemezt adnánk el, hogy aztán a nagyobb fesztiválokon is felléphessünk. Probléma van például azzal is, hogy egyáltalán játszhassunk Franciaországban.

Melyik volt a legkevesebb Sabaton koncerted?

Elég nehéz megmondani, de amit tényleg megkönnyeztem, az egy antwerpeni koncert volt. Ott vettük volna fel a DVD-nket. Hihetetlen volt, a közönség egyszerűen fantasztikus volt, a világ minden részéről jöttek emberek. Fantasztikus volt, a legjobbak egyike. A tavalyi Masters Of Rock-ot is meg kell említenem. Az volt az egyik legjobb fesztiválfellépésünk. Ott volt az eddigi legnagyobb közönségünk és az volt a legforróbb koncert is, legnagyobb napsütésben csak úgy öntötte a hőt magából a színpad.

Említetted az antwerpeni koncertet. Miért döntöttetek később úgy, hogy mégse jelentetitek meg?

Szomorú történet. Tényleg nagyon szerettük volna ott felvenni a dvd-t, tudtuk, hogy nagyszerű lesz a közönség. A buszunk lerobbant, késve érkeztünk, nem tudtuk a technikai részleteket rendesen megoldani. Amikor megkaptuk a felvételeket, akkor jöttünk rá, hogy nem ezért fizettünk. Nem volt megfelelő minőségű a felvétel, hogy egy jó DVD gerincévé váljon. De fel fogjuk használni a felvételt bónuszként valami kiadványunkhoz. De már kitűztünk egy másik időpontot egy új felvételre, ráaádsul oda, ami amúgy is az álmom volt: a szülővárosomba! Azt hiszem az minden banda álma, hogy a szülővárosában álljon a színpadra. Sok zenekar vesz fel DVD-t Dél-Amerikában, Japánban, a Wacken fesztiválon, ahol tudják, hogy nagy közönségük lesz. Mi boldogok vagyunk a lehetőségtől, hogy otthon tegyük ezt.

Mekkora Falu, ahol ez a buli lesz?

Egy kisváros. Nagyon-nagyon kicsi.

Van a Sabaton mellett munkátok?

Nincs túl sok pénz a heavy metalban egy olyan banda számára, amilyen mi vagyunk. Szóval néhányunknak van részmunkaidős melója. Nem nagyon dolgozhatsz valahol teljes munkaidőben, ha ennyit turnézol. Nagyon nehéz ilyet találni, de mivel mindenképpen kell a pénz, ezért meg kell tenned érte mindent és ha elég keményen próbálkozol, akkor sikerülhet is egy olyan helyet találni, ahol ezt tolerálják.

Szüleid elfogadták, hogy ezzel foglalkozol?

Nem igazán. Azt mondták, hogy keressek igazi munkát, ahol rendes pénzt kereshetek és normális karrierem lehet. Azt mondtam nekik, hogy egy nap bebizonyítom, hogy ez egy igazi karrier. Nem segítenek minket, nem járnak a koncertjeinkre. Apám egy sikeres üzletember, szóval remélem egy nap majd megmondhatom neki, hogy elég pénzt kerestem a zenéléssel, hogy megéljek belőle, és ez az amit mindig is akartam és az álmaimat követve értem ezt el. Ez egy nagyon fontos momentuma lenne az életemnek. Hogy bebizonyítsam nekik, magamnak, hogy azzal foglalkozhatok, amivel igazán szeretnék, nem pedig azzal, amivel ők szeretnék hogy foglalkozzak.

Van még valami, amit mindig el akartál mondani egy interjúban, de sosem kérdezték meg?

Általában mindenféle kérdést megkapok, de amit igazán szeretnék mondani mindenkinek: Gyertek el a koncertünkre, érezzétek jól magatokat, mi mindent beleadunk. Nem számít, hogy 5 ember vagy 50000 van ott, ugyanazt a koncertet fogjátok látni. Beleadunk mindent mindenkinek! Úgy gondolom, hogy mindenkinek elégedetten kell távoznia egy Sabaton koncertről és mindent megteszünk, hogy ennek a kijelentésnek eleget tegyünk.

———————————————–

ENGLISH VERSION:

Hi! Welcome to Kronos Mortus Metal Webzine! First of all, tell us about your new record which will be released in May.

About the new album… It”s a concept album, based on a book that was written 600 B.C. It”s actually a manual how to make warfare and for us – writing songs about war in the past – we think was a good thing to do, it felt like that this book was the inspiration for the new album and it”s based on it and it”s also called The Art Of War as the book. The new album will be a little more heavier, more powerful than what we previously did. There will be a total of 13 tracks including instrumental tracks and will be released on 30th May. I”m pretty sure that who liked us in the past will definitely like the new record.

Where did you record the new album?

It was recorded in the same studios where we used to record our albums, but the difference here is that we used Peter Tägtgren as a producer and he also mixed the album in an other studio. We have a little different sound than the albums previously, a slightly more heavier sound, but the still the powerful choruses that we always used, so you will definitely recognise that this is a Sabaton album. But we have evolved both musically and productionally.

What can you tell me about the release of Metalizer?

We released it last year. When we recorded and sent it to an italian record label who never find the interest to release it. What means that we waited and waited but later we decided to not focus on it. We said: Ok, forget it, let”s do something new and we did Primo Victoria. At the time we didn”t have the financial possibilities to release it on our own. So Metalizer just laid and nothing happened with it until 2007 when a new label decided to buy the rights from the italian label and release it only on the demand of the fans, because we did not want it to be released as the new Sabaton album. It came out as a fan-only thing, because for us these are songs written in the past. It”s nothing new, it was not the new Sabaton album. It was very important for us to make that statement. However, we are very satisfied with the way it was released and the way it looks now, because the original did not looked the way we wanted to look. But Metalizer is not what we are focusing on now it”s The Art Of War.

The gig tonight was your third in Hungary. Which concert enjoyed you the most?

If you count those three concerts, today”s was definitely the best. It was unbelievable. First time we came here, we were an opening act for Therion and very unknown, only a few people know about us. Second time was better. Third time was better. But now, we look forward to come back once more and that will be the best.

Joakim promised us on-stage that you will come back!

We have a tour schedule and I don”t know that we can fit in another date on the nightliner tour. But it will not stop us from coming back. If we can”t come with the nightliner, we will come by plane. We loved it here and we want to come back.

We want it too. You are a band on the rise. How can you become even bigger?

We are an underground heavy metal band, with an underground metal label, meaning we don”t get commercial airplay. The only thing we can do is play live, play more live and play even more live. We don”t want to wait for something to happen, we want to make it happen by ourselves.

What do you think about downloading music from the internet? Is it good for you or is it really bad?

Downloading for us is very good. I mean downloading makes us reach out to new people who would have never listened to our albums in other ways. So we are thankful to download the albums. That”s no problem for us if somebody downloads our album. But there is one problem: and it”s getting booked for shows. Some promoters rely only on album sales. They ask for how many records Sabaton sold and when a record store says that they didn”t sell any records of Sabaton, the promoter will think that Sabaton is not popular and they will not book the show. We love downloading because it makes more people come to our concerts but you also have to sell records to get booked. When you have the album sales, you reach the charts, you get booked to the really big shows and festivals , the shows you need to show yourself to a bigger audience, who will later come back to your show at clubs.

About your earlier albums. Were they succesful commercially?

I don”t know exact numbers. There are some blank places. They say that we haven”t sold any records in South America, Russia, Turkey, Asia. But we know, we have sold records, so this makes it really difficult to say exact numbers. But comparing to the label we are on and the size of the band, we are selling quiet well so I should not complain so much about this. I would love to have more sales in some countries, in order to get booked by bigger festivals. We have problem getting into France for example.

Which was your favourite Sabaton concert ever?

That is very hard to say, but the one that really got tears in my eyes was in Antwerpen. We were scheduled to record a DVD. It was unbelievable, the crowd was fantastic, there were people from all around the world. It was fantastic and was one of the best. And I also have to say that Masters Of Rock was one of the greatest festival we ever did. There was the biggest crowd we have ever had and it was also the hottest show, in the middle of the daylight, the stage was boiling.

You mentioned the gig in Antwerpen which was scheduled to be recorded. But later you decided not to release it. What was the main reason?

This was really sad. We really wanted to record the dvd there, we knew that the crowd there will be fantastic. Our bus broke down, we arrived late, so we couldn”t fix all the technical details. When we received the recorded material we realized, that it was not that what we paid for. It did not have the sufficient quality to make a great dvd. But we will use the footage for bonus material. We have scheduled an other date for a dvd recording to there what was initially my dream to record a show: in my hometown. That would be the dream of every band I think, to stand onstage in your hometown. Band record DVD sin Japan, South America, Wacken Open Air, where they know they will have a big crowd. We are happy to have the possibility to record a DVD is our hometown.

How big is Falun where this show will take place?

It a small town, really-really small.

Do you have jobs or you just focus on Sabaton?

There is not much money in the heavy metal business for bands like us. So some of us have part time jobs. You can not have full time jobs when you are on tour so much. It”s really hard to get a full time job, but you need to make money somehow, so you should try everyhing to get and if you try hard somehow you can get it.

Your parents accept the way you chose?

Not really. They said: Why don”t you get a real job, make real money, make a real career, and I said to them one day I will show you this is a real career. They don”t support us, they don”t come to the concerts. My father is a very succesful businessman so I hope one day I can say to him that: look I have made enough money that make a living out of it and I did what I wanted to do, to follow my dreams. That would be a very important moment of my life. To prove to myself, to prove my parents that I can do what I really want to do, not what they want me to do.

Is there anything you always wanted to tell, but you were never asked?

I get most of the questions, but what I”d like to say to everyone: please come to our concert, get a good experience, we will give everything. It doesn”t matter if there are 5 people in the audience or 50000, you will witness the same Sabaton concert and we will give everything for everyone. I think that everyone who goes home from a Sabaton concert should be very satisfied. We do everything to make this statement true.

WEB: http://www.sabaton.net/

Kapcsolódó cikkek

Sabaton – új lemezzel és giga turné keretében térnek vissza hozzánk a svéd csatametalosok

NorthWar

Sabaton jegyed kincset ér! Gyere a Bloodbound koncertre az újrahasznosítás jegyében!

NorthWar

Sabaton, Accept, Twilight Force – The Last Tour 2017: Teltház után új, nagyobb helyszín!

NorthWar

SABATON – The Last Stand

Menegroth

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

NorthWar

Sabaton – Swedish Pagans – Heroes On Tour (Official live video)

NorthWar

KME videók: Sabaton, Sinbreed, The New Black, Wrathage, Sunburst, Ignitor, Anger as Art, Metal Church, Delain, Rabid Bitch of the North

NorthWar

A Sabaton augusztus 15-ei koncertje rögzítésre kerül a live DVD-hez!

NorthWar

Sabaton, Delain, Battle Beast – Koncertbeszámoló

Lothwen

Sabaton Interjú

Lothwen

Sabaton „Night Witches” dalszövegvideó; európai turné jövő hónapban

NorthWar

Hot News: Sabaton – »Heroes« enters charts world wide

NorthWar

Hot News: Sabaton – reveal video clip for ‘To Hell And Back’

NorthWar

Hot News: Sabaton – Second Track-by-Track video online!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Album Stream & First Track-by-Track online!

NorthWar

Hot News: Sabaton – ‘Resist And Bite’ – Digital single out now + Lyric Video online

NorthWar

Hot News: Sabaton – new Smartphone App available!

NorthWar

Hot News: Sabaton – New »Heroes« Trailer launched!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Live on stage & online broadcast at DreamHack 2014

NorthWar

Hot News: Sabaton – first single »To Hell And Back« released!

NorthWar

Hot News: Sabaton – release new album trailer of »Heroes«!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Pay tribute to Metallica, Battle Beast and Raubtier!

NorthWar

Hot News: Sabaton – release first album trailer of »Heroes«!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Final Artworks and Tracklist of »Heroes« revealed!

NorthWar

Hot News: Sabaton – release additional cover artwork of their new album »Heroes«

NorthWar

Hot News: Sabaton – release the cover artwork of their new album »Heroes«

NorthWar

SABATON – Swedish Empire Live

ST. Toma

Hot News: Sabaton – »Swedish Empire Live« – watch a 30minutes stream on Bild.de

NorthWar

Hot News: Sabaton – »Swedish Empire Live« out now!

NorthWar

Hot News: Sabaton – release new live video “Uprising” from »Swedish Empire Live«

NorthWar

Hot News: Sabaton – Release First Live Video Clip From »Swedish Empire Live«

NorthWar

Hot News: Sabaton – Banned From Playing Russia?

NorthWar

Hot News: Sabaton – Reveal »Swedish Empire Live« Cover Art, Tracklist and Formats!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Announce Title and Release Date of First Ever DVD/Blu Ray Offering!

NorthWar

Hot News: Sabaton – »Carolus Rex« Goes Platinum!

NorthWar

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Sabaton, Eluveitie – ingyenes afterparty a koncert másnapján

NorthWar

Sabaton, Eluveitie, Wisdom – Koncertbeszámoló

Darkjedi

Hot News: Sabaton – To Support Iron Maiden!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Announce tour in Eastern Europe 2013 w/ Eluveitie & Wisdom

NorthWar

Hot News: Sabaton – More Tour Dates Confirmed!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Launch Online Game!

NorthWar

SABATON – Carolus Rex

Darkjedi

Hot News: Sabaton – „A Lifetime Of War“ Lyric Video Available!

NorthWar

Hot News: Sabaton – On “Swedish Empire” Tour!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Confirm Line-Up Change!

NorthWar

Hot News: Sabaton – “Carolus Rex” Details + Woodstock Headliner!

NorthWar

Hot News: Sabaton – Album Details Revealed!

NorthWar

Hot News – Sabaton: Reveal First Album Details!

NorthWar

SABATON – World War Live: Battle Of The Baltic Sea

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár