Sangre de Muerdago Interjú

(scroll down for English Version)

Üdvözöllek Magyarországról! A zenétek egy nagyon csodás muzsika. Amióta meghallottam, nem tudok tőle szabadulni. Bevallom nem ismertem eddig egyik alkotásotokat sem, de szerencsére megkaptam a „Deixame Morrer no Bosque” lemezt. Kérlek, mutasd be a zenekart!

Hali! Köszönjük az interjút! Örülünk, hogy felfedezted a zenénket! Nem is tudjuk hol kezdjük… a Sangre de Muerdago egy élet fejlődése, lelkünk tükröződése, egy ösztön ami azért küzd hogy kiszabaduljon a testünkből. Ez valami olyasmi, ami az életemet könnyebbé, boldogabbá és sokkal gazdagabbá teszi. El sem tudom képzelni az életemet zene és alkotás nélkül…

Mióta foglalkoztok zenéléssel? Korábban is mindenki ebben a stílusban zenélt?

Nem igazán mondanám, hogy felvettük a zenész ipart… Már nagyon régóta zenélek, rengeteg bandám volt az évek során, sokat turnéztam és rengeteg albumot adtam ki, de ezt mindig csak csináld magad szinten, mi így csináljuk, így tudjuk csinálni. Azóta játszom folk zenét mióta tudok gitározni, hetvenes évek végén, nyolcvanas években Galíciában felnőni azt jelentette, hogy rengeteg népzene és népmese vett körül, részünkké vált. Mondjuk soha nem volt akusztikus zenével foglalkozó „komoly” projektem a Sangre de Muerdago előtt.

Nagyon misztikus és érzelemdús atmoszféra lengi körül a dalokat. Hogyan és hol születnek a dalok?

Rengeteg zenét írok kint az erdőben. Imádok nagyokat sétálni a kutyámmal és a gitárommal az oldalamon, aztán leülök valami szép helyre és játszom és játszom… természetesen sok zenét írtam a szobámban, utazás közben meg úgy nagyjából bárhol ahol voltam, mivel szeretek zenélni.

A zene sokféleképpen jön el hozzám, néha menet közben ahogy gitározok, néha csak pár dallam ami elkezd kavarogni a fejemben. Örülök, hogy megláttad ezt a részét a zenénknek, nagy szerepe van benne, a Sangre de Muerdago célja az érzéseink, titkaink, meglátásaink tükrözése…

Igazából a metalban mozgok inkább otthonosabban, de az ilyen akusztikus mesterművek mindig megérintenek. Utoljára az 1996-os „Kveldssanger” és az Empyrium akusztikus albumán éreztem hasonlót. Mit kell tudnunk az album 13 daláról? 

Minden zene mögött van egy történet… hangzásilag a zenénket galíciai népzene inspirálta, mi pedig próbáljuk hangsúlyozni annak halkabb, melankolikusabb részét. Mint már mondtam, olyan helyen nőttünk fel, ahol ezek a hangok körülvettek minket, így mikor kezembe akadt egy akusztikus gitár, ezek voltak a hangok amiket természetesen elő tudtam hívni a húrokból, és valószínűleg itt rejtőzhet a sokkal közvetlenebb zenei behatásunk… az album felét akkor írtuk, amikor még Galíciában éltem, a másik felét Németországban, de minden egyes dal ugyanabból a forrásból jön. A dalainknak mély gyökereik vannak a természet iránt érzett tiszteletünkben, régi bölcsességekben és rejtélyekben, régi történetekben és a modern nyugati társadalom iránti érzéseinkben, és az igényre, hogy újra kapcsolatba lépjünk a természettel, és kilépjünk ebből a mesterséges káprázó társadalomból. A Sangre de Muerdago egy hosszú út, egy életre szóló elkötelezettség, és a „Deixademe Morrer no Bosque” a legújabb fejezet amit lezártunk…

Mi a zenekar mondanivalója, miről énekeltek? Miből merítetek ötleteket?

Hoppá… szerintem ezt eléggé kiveséztük az előző kérdésben. 🙂

Az az érzésem, hogy nem átlagos emberek vagytok és kicsit máshogy éltek, mint más. Jól gondolom? Beszélnél magatokról?

Hm, jó kérdés… szerintem az, ahogyan élünk, egy fejlődési folyamat ami akkor kezdődött el, amikor még nagyon picik voltunk… minden döntés amit meghoztunk életünk során, közelebb hozott ahhoz a ponthoz, ahol most tartunk. Minden könyv, minden utazás, minden ami érdekelt minket, minden ember akikkel találkoztunk biztosan hatással volt erre. Nem akarok erről nagyon beszélni, csak annyit, hogy soha nem tudnék boldog lenni ha az életemet úgy élném, ahogyan azt a minket körülvevő társadalom elvárja. Ezt az élet minden aspektusára értem, nem csak a születés-meló-halál körforgásra, hanem arra is, ahogyan másokhoz viszonyulunk, a barátainkhoz, a partnereinkhez… és próbáljuk magunkat belülről megváltoztatni, mert hosszú az út és sok mindenen kell javítani.

Mit ad számotokra a természet? Mivel magyarázod a természet gyilkolást? 

Végül is részei vagyunk, így furcsa dolog ezt leírni… mivel olyan, mintha a természet azért lenne hogy megszerezzük, mikor valójában részei vagyunk és hozzá tartozunk, így olyan, mintha a saját anyánkat árulnánk el. Az életem egyik legszentebb pillanata az, amikor kint vagyok a vadonban, nem tudnék eltávolodni tőle, sőt, az elmúlt pár évben rengeteg időt töltöttünk kint a vidéken. Nem tudnám elképzelni az életemet egy olyan helyen, ahol nap mint nap mást sem látnék csak betont és acélt. A kinti élet annyi dologra tanított meg. Belülről változtatott meg, más szemszögből is rávilágított a dolgokra, sokkal érzékenyebbé tett, felnagyította mind az öt érzékemet arra a rengeteg dologra ami körülvesz. A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy a legtöbb városi ember még szarni sem tudna egyet az erdőben, mert nekik wc papír kell meg a seggüket kell pihentetniük az ülőkén. De ha kinyitjuk a szemünket és megismerjük azt, ami odakint vár ránk, hihetetlen, hogy miket össze nem tudunk szedni innen onnan, és feltölthetjük a lelkünket és gyomrunkat és felfrissíthetjük az elménket és torkunkat. Ha pedig tudjuk mi van kint, akkor tudni fogjuk hogy mi van bennünk.

Mennyire szeretnétek ismertek lenni? Mennyire érdekel a hírnév?

Sok éve már, hogy zenélünk, és mindig ugyan azokat a részeket szerettük; az írást, az előadást, a rituálét, a gyógyulást, az utazást, a lehetőséget, hogy gyönyörű emberekkel ismerkedjünk meg az úton. Kell még valami más???

Jártál már Magyarország természeti területein?

Soha!!! De elhiheted, hogy nagyon szeretnék! Párszor már keresztülvezettem Magyarországon, és nagyon gyönyörűnek látszik!

Hasonló zenét, amit te jónak tartasz, mit tudnál ajánlani?

Nem tudom hogy miben vagy mitől hasonlóak, de például Vradiazei, Quellenthal, Novemthree, Will o’ Wisp, Milladoiro, Luar na Lubre, Wind Atlas vagy Wardruna azok, amik igencsak lenyűgöznek.

Hirtelen eszedbe jut egy kellemes élmény, amit a rajongóktól kaptál?

Ó! Annyi van, hogy nem tudnék csak egyet kiválasztani… a legszebb ajándékokat a koncert után kapjuk, a legjobb és legodaadóbb hangulatot zenélés közben… ölelések, könnyek, mosolyok… minden koncert egy gyönyörű terápia… néhányszor még konfetti esőt is kaptunk!!! : )

Örülök, hogy válaszoltál a kérdésekre, köszönöm szépen. Minden jót kívánok!

Nagyon szépen köszönjük, hogy meginterjúvoltál minket!! Legjobbakat kívánjuk!

Szeretet és szabadság.

SDM

————————————-

ENGLISH VERSION:

Greetings from Hungary! Your music is just brilliant. I simply can’t get enough of it since I’ve first heard it. To tell you the truth, I haven’t heard any of your songs before, but luckily I got the “Deixame Morrer no Bosque” disc. Please tell us about your band!

Hi!! Thanx a lot for the interview! We are glad you have discovered our music! Don’t even know how to start…. Sangre de Muerdago is a life developement, a reflection of our spirit, and instinct that struggles to pop out from inside our bodies. It is something that makes my life easier, happier and way richer. I can’t imagine to live without doing music and creation….

When did you take up the musician business? Had all of you played in this genre before?

I don’t even think we took the musician business… I’ve been playing music for a long time  now, had many bands through the years, toured a lot, released many albums, but always in a DIY level, this is the way we know how to do things. I’ve been playing folk music since I can play a guitar, to grow up in Galicia in the late 70’s and 80’s it meant to be surrounded by lots of folk music and folk tales, it is a part of all of us, though I never had a “serious” project playing acoustic music before Sangre de Muerdago.

Your songs are surrounded by a particularly mystic and emotional atmosphere. How and where do you make music?

I write a lot of the music out in the forest, I love to have long walks with my dog and carry my guitar, then sit somewhere nice and play and play… for sure I wrote lot of music in my room as well, travelling, and basically anywhere I find myself at since I like to play music.

Music comes to me in many different ways, sometimes in action while i’m playing my guitar or sometimes they are melodies that I have around my head. I’m glad you percived this part of our music since it is a big part of it, Sangre de Muerdago is meant to be a reflection of our emotions, secrets, perceptions….

Frankly, I’m more at home in metal, but I am always touched by such acoustic master pieces. The last time I felt this way was with the 1996 acoustic albums of “Kveldssanger” and “Empyrium”. What should we know about the 13 songs that are on the album?

Every song has a story or history behind… soundwise, our music comes inspired by galician folk music and we try to develope the more quiet and melancholic part of it, as I said I grew up surrounded by these sounds so when I pick up an acoustic guitar, these sounds are what naturally will come out of the strings, and probably there it is where it lies our more direct  music influence… half of the album was composed when I was still living in Galicia and the other half already in Germany, but every song rises from the same source. Songs are deeply rooted in our reverence for nature, old wisdom and mysteries, old tales and our feelings towards modern western society and the need to reconnect with the natural world and step outside the artificial society of spectacle. Sangre de Muerdago is a long path, a life commitment, and “Deixademe Morrer no Bosque” was the last chapter we closed…

What do you try to communicate, what are the songs about? Where do you draw inspiration from?

Oops…I guess I pretty much answered this in the last question. 🙂

I have a feeling, that you are not Average Joes and live a differently than others. Am I correct? Would you tell us more about yourselves?

Well, nice question… I guess the way we live is just the product of an evolution process that started being very young…. every choice we took in life drew us to the point where we are. Every book, every travel, every thing that interested us, every person we met probably had something to do with it. I don’t really want to say much about it, just that I could never be happy if I would live my life according to the society standards that surround us, and I mean in each aspect of our lives, not just the born-work-die thing but also in the way we relate to other people, as friends, partners… and try to change ourselves from within, because it’s a long way there’s so much to fix…

What does nature mean to you? How would you explain nature destruction?

Well, we are part of it, so it is strange how to describe this…. since it feels like nature is out there to be taken, but we are actually a part of it, and we belong to it, we are like traitors to our own mother. For me to be in the wilderness is one of the most sacred things in my life, couldn’t live far from it, and actually we spent many of the last years living out in the country.       I couldn’t imagine to live in a place where everything I would see day after day is concrete and steel. To life out in the country teached me so much, it changed me from inside, it made me perceive so many things around me in a different way, it made me much more sensitive, it opened my 5 senses to so many things that were around me, and the saddest thing is that most of the people living in a city can’t even take a shit in the woods cause they need a toilet and relax they’re asses, we are too civilized. But if we open our eyes and we get know what surrounds us out there, it is unbelieveble what we can pick up here and there and fill up our spirit, our belly and refresh our minds and throats. And knowing what’s out there, will make us know what’s inside ourselves.

How badly do you want to get known? How important is fame to you?

It’s been many years playing music and we were always enjoying the same part of it, the writing process, the performance, the ritual, the healing, the travelling, and the chance to get know beautiful people on the way, what else do we need??

Have you ever been to the national parks of Hungary?

Never!! but believe me i’d love to!! I drove through Hungary a couple times and it looks very beautiful!!

Please recommend some similar music that you find good!

I don’t know how or in which way they’re similar but for example Vradiazei, Quellenthal, Novemthree, Will o’ the Wisp, Milladoiro, Luar na Lubre, Wind Atlas or Wardruna are all pretty enchanting!!

From the top of your head, could you tell us about a pleasant experience that the fans gave you?

Oh! there were so many that I think I couldn’t choose one…. we’ve got the most amazing gifts after the shows, the most amazing and intense atmosphere while playing…. hugs, tears, smiles… every show is such a nice therapy…. we even got a confetti rain a couple times!!! 🙂

Really happy for your answers! Thank you and the best of luck for you!

Thank you very much for choosing us for an interview!! Best wishes for you!

Love and freedom.

SDM

WEBhttps://www.facebook.com/thecrowcallstheravenblack

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár