Interjúk

Secrets of the Moon Interjú

(scroll down for English Version)

Üdv! Mielőtt belevágnánk, kérlek mesélj egy kicsit arról, hogy annak idején miképpen kezdtél érdeklődni a stílus iránt! Mely zenekarok munkásságának hatására döntöttél úgy, hogy hasonló pályára lépsz? Kik voltak számodra a black metal kultikus személyiségei?

Hello! Mi a Venom, Bathory, Darkthrone, Beherit, Grotesque, Celtic Frost és a Mayhem társaságában nőttünk fel. A 90-es évek elején még nem nagyon voltak kultusz tagok, azokat a média teremtette. Engem olyan bandák inspiráltak, mint az Ulver, Dodheimsgard, korai Gorgoroth, Enslaved és minden olyan zene, amihez köze volt a Darkthrone-s Fenriz-nek. A megvilágosodás a Celtic Frost-os „To mega therion”-nal, Bathory mesterművekkel és a második Darkthrone albummal kezdődtek. Akkoriban öröm volt nézni, hogyan növekszik a svéd Death Metal szcéna.

Rátérve a friss korongra, kezdetként minden elismerésem a Privilegivm elkészítéséért. Saját szavaiddal hogyan definiálnád az albumon hallható zenét?

Köszönöm szépen. A zenét úgy írnám le, hogy egy nagyon sötét utazás egy ismeretlen világba. Megláthatod, milyen képet fest a zenénk, ha koncentrálsz és szabaddá teszed magad. Ez egy, a Black és Doom inspirálta zenék nagyon sötét keveréke, hozzáadva egy kis, én így hívom, utazást a keményebb zenék különböző részeibe.

Habár a lemez hivatalosan csak szeptember végén jelenik meg, a myspace-re már felkerült egy új dal, a Queen Among Rats. Előzetesen mekkora az átfedés a média és a közönség véleménye között? Tetszik az embereknek az új anyag?

Az eddig kapott kritikák nagyon pozitívak és a követőink biztosan elégedettek lesznek a számokkal. Szerintem nem lep meg senkit, hogy olyan trackek is helyet kaptak a lemezen, mint a „Queen…”, mivel nagyon sok súlyos doom részeket nyomtunk a múltban és egy kicsit erre koncentráltunk, mivel ez tükrözi a sötét látomásainkat és benyomásainkat.

Az előző kiadványokhoz képest miben próbáltatok újítani a zenén?

Rock és Thrash, Jericho trombitái és a hammond orgona!

A stúdióban mennyi időt töltöttetek? Milyen hangulatban voltatok a felvételek során? Tudtatok kényelmesen, profi körülmények között dolgozni vagy voltak zavaró tényezők?

Nagyon frissen és jó hangulatban teltek a felvételek, még ha ez egy új helyzet is volt, hogy nem 100%-ig elkészült anyaggal kellett a „Studio E”-be lépnünk. De tökéletes volt, mivel képesek vagyunk szabadon cselekedni és a spontán, belső érzéseinket felvenni. Schwadorf, a producerünk, nagyon élvezte a helyzetet! Azt hiszem megtaláltuk a tökéletes felvételi módot az új anyagokhoz.

Elégedett vagy a kiadó promóciós munkálataival? A lehetőségekhez mérten sok helyütt ismertté vált ezáltal a zenekar?

A Prophecy nagyszerű munkát végez, sokakhoz eljut a nevünk. Nem a legnagyobb kiadó, így ez nem annyira biztos. Րk hisznek bennünk, mi pedig bennük. A mi dolgunk, hogy az új albumot képviseljük.

A témák és a szövegek spontán módon születnek meg, vagy kész ötletekkel álltok neki megírni egy-egy szerzeményt?

Hagyjuk az érzelmeket és a látomásokat áramlani. Sg és én nagyszerű dalszerző társak vagyunk és tudjuk, mikor vagyunk kreatív hangulatban és mikor nem. Így a próbateremben történt elvesztegetett idő elkerülhető. Hidd el, ez másképp volt régebben. Nincs rosszabb a stagnálásnál és az ihlet nélküli jammelésnél.

Pár gondolat erejéig térjünk ki a dalokra. Az nyilvánvaló, hogy nem a megszokott aspektusban kezelitek a műfajt, így a progresszivitás jelei is több helyütt mutatkoznak (pl. Harvest, Shepherd). Milyen elhatározástól vezérelve alkalmaztatok efféle stílusidegen dolgokat? Ez esetleg valamiféle koncepció része?

Nincsen kifejezett koncepciónk, lehet, hogy megtaláltuk a sajátos zenei stílusunkat, itt-ott fellelhetők a zenénkben védjegyek. A progresszív elemek megtalálhatóak a régebbi albumokon is, még a „nyugodt” kezdő számban, a „Speherd”-ben sem tudtuk megállni, hogy egy idő után ne lépjünk egyfajta progresszív hangzás szintjére. De ez lehet, hogy csak abból ered, hogy hagyjuk a zenét és az érzelmeket áramlani.

A black metal keretein belül hol húznád meg azt a határt, ameddig, úgymond megfelel az adott lemez egy réteg elvárásainak, illetve hogyan vélekedsz a sokat hangoztatott „true” elnevezésről?

Amíg érdekel a jó, sötét zene, nincsenek határok, különféle elemek stb. Nem érdekel, hogy valaki elfogad-e valamit, vagy sem, ez a mi kifejeződésünk a black metálban és mindenki, aki nyitott elméjű és érdeklődő, azt nagyon szívesen látjuk! Sajnos néhány ember képtelen szabaddá válni és megragadnak az „igazi Black Metal” világában. De mi az „igazi Black Metal”? A Black Metal szabad gondolkozást jelent, kompromisszumok nélkül, a sötétség terjesztését! Ezt tesszük mi, erről szól a zenénk.

A szövegeket böngészve szembetűnő, hogy kerülitek a sablonos témákat és más irányba terelitek a mondanivalót. Ennek fényében viszont érdekelne, hogy konkrétan hogyan vélekedsz a különféle vallásokról és az ateizmusról?

Szerintem hívhatod magad ateistának, attól még hiszel valamiben, legalább magadban. Néhány hitbéli törvényt más szemszögből mutatunk be, megfordítjuk a jelentését, különféle szempontok alapján. Nem akarunk semmiféle üzenetet továbbítani, csak kulcsokat osztunk a magatok előtt magasodó kapukhoz. A keresztények istenkáromlásnak hívják, de kíváncsi lennék, mit gondolnak az „igaz” hívők, miután elolvasták sG dalszövegeit.

Az ötletes borító remekül passzol a belbecshez. Van ennek valamilyen bújtatott szimbolikus jelentése?

A végső bűn, ismeretlen tartalommal. Baloldalon a lyuk szimbolizálhatná a zenénket.

Az általatok is képviselt elvontabb megközelítésű zene mennyire kifizetődő? Úgy értem, elismernek titeteket ebben a közegben? Anyagi szempontból pedig meg van a megfelelő háttér? Tudtok ebből profitálni?

A turnékból csak annyi pénz jön össze, hogy kifizessük a bérleti díjakat és, hogy túléljük.

Németországban mennyire van ilyesmire kereslet? Könnyű felkelteni az emberek figyelmét vagy inkább a populárisabb megközelítésű metal zenekarok iránt nagyobb az érdeklődés?

Nem tudom, de szerintem a 70-es, 80-as évek bandáinál kéne kezdeni. Talán a korai 90-es évek Death Metal bandáinál… nem érdekelnek az új bandák, nem azért mert arrogáns vagyok, hanem mert teljesen különböző zenéket hallgatok. Olyan bandákat, mint a Mono vagy a Long distance calling, nem pedig a black metal stílusból. Az Archgoat vagy a Watain helyett, számomra az egyetlen német banda a Katharsis.

Nemsokára indul a turné, ahol Magyarországot is útba ejtitek. Ha jól tudom, már jártatok itt. Akkor milyen véleményt formáltatok hazánkról? Elégedettek voltatok a körülményekkel és a rajongóitokkal?

Igen, már voltunk Budapesten, a Watain turné alatt, 2003-ban. Nagyon jó volt, de sajnos nem sokat láttam az országból. Remélem októberben ez másképp lesz!

Az említett körúton, a Code és a Sólstafir lesznek az útitársak. Velük barátilag is kapcsolatban álltok, vagy csupán az illetékesek szervezésének köszönhető a közös fellépés terve?

Nem, arra az elhatározásra jutottunk, hogy jó ez a turné nekünk, így hármunknak. Ez egy tökéletes mix a fülemnek. Kapcsolatban álltunk és erre a döntésre jutottunk. Nagyszerű, hogy működött!

A színpadon mekkora hangsúlyt fektettek a külső megjelenésre? Használtok valamiféle díszletet vagy hatáskeltő eszközt a koncerteken?

Van néhány optikai effekt és van fénytechnikusunk is, ami fontos a show szempontjából.

Általában mennyi időbe és gyakorlásba telik, míg egy új számot tökéletesen betanultok, hogy élőben is játszhassátok, illetve mi alapján döntitek el, hogy melyek legyenek a kiválasztottak?

Nem tudok erre a kérdésre konkrét választ adni.. ez az előbb említett hangulattól függ. Általában nem tart sokáig a próba, mivel jól használjuk a hangszereket, jó zenészek vagyunk.

Ez a fajta zenei irányzat mennyire van kihatással a magánéletedre? Jellemző rád a dalokkal kifejezett életforma?

A Black Metal egy életstílus, igen. A zenét mélyen a szívemben hordozom. Ennek az életstílusnak semmi köze ahhoz, hogy provokáló képet nyújtsunk, és hogy gonoszak vagyunk és jobban másoknál. A csend egy nagyszerű védjegyünk. Gondolkodunk, mielőtt beszélünk és az emberiség nagy többségével ellentétben, mi nem követünk mindent.

Eddigi pályafutásod során, mit tartasz a legnagyobb sikerednek? Mire vagy a legbüszkébb és mik a további terveid, amiket a közeljövőben e téren el szeretnél érni?

Nagyon büszke vagyok az új felvételre, és hogy sG és én találtunk egy nagyszerű utat, amin a banda tovább haladhat.

Egy fiktív ranglistán, mely lemezeket neveznéd meg kedvenceidként?

Ha Black Metal, akkor:

1) ULVER „Nattens Madrigal”
2) DARKTHRONE complete
3) BEHERIT „Drawing down the moon”
4) BURZUM „Filosofem”
5) Összes Enslaved album
6) ARCHGOAT „Whore of Bethlehem”

Természetesen van sok más is, de ott nem lenne sorrend.

A zenélésen kívül milyen érdeklődési körök állnak hozzád közel? Van köztük olyan, amivel komolyabban is foglalkozol?

Mindent komolyan veszek. Szeretem a természetet, állatokat és a könyveket.

A politikai és hétköznapi történésekben mennyire vagy jártas? Foglalkozol ilyesmivel, vagy lesz ami lesz alapon viszonyulsz az élethez?

Nem olvasok újságokat, nem nézek TV-t és rádiót sem hallgatok. Egyszerűen nem érdekel, mi folyik odakinn, mivel nincs hatása az életemre. Ez jó. Még hat vezető német politikust sem tudnék megemlíteni. Az egyetlen dolog, amit tudok és időről-időre látok, hogy rengeteg ember hal éhen, vagy szomjazik, itt meg az emberek túltermelésben élnek, ez undorító.
Az állatokkal is úgy bánnak, mint a szarral és túl sok hal meg naponta.

Köszönöm a válaszokat, minden jót a továbbiakban. Budapesten találkozunk!

Nagyon várjuk, hogy Budapestre érjünk, mivel ott lesz az utolsó show-nk és nagyon durva lesz. Viszlát, nemsokára!

——————————-

ENGLISH VERSION:

Hails! Before we start discussing your new release I want to know more about how you have been dragged into this genre. Please mention us some bands who made an influence on you and who made you decide to choose this path and this lifestyle. In your opinion, who were the cult members of the black metal world?

Hails! We´ve grown up with Venom, Bathory, Darkthrone, Beherit, Grotesque, Celtic Frost and Mayhem. In the early 90´s there haven´t been any cult members, they were created by the media. Speaking for myself, I was guided by bands like Ulver, Dodheimsgard, early Gorgoroth, Enslaved and all music Fenriz of Darkthrone was involved. The enlightmement came with „To mega therion” of Celtic Frost, Bathory´s masterpieces and the second Darkthrone album. At that time it was also a pleasure to see the swedish Death Metal scene growing!

Now let’s talk about your recent effort. First of all, I want to congratulate you for Privilegivm, it’s really outstanding. How would you describe the music on the album?

Thank you very much. I would describe the music as a very dark trip through an unknown world. You can see the pictures our music is painting if you are able to concentrate on it and be free. It´s a very black mix of Black and Doom influenced music, including some, I would call it like that, trips into different parts of hard music.

Although the record’s release is due to the end of September, a new song ‘Queen Among Rats’ can be pre-listened. There are some responses from the fans also, so what do you think, do they like it? Are these responses similar to the reviews of the new album?

The reviews we already gor where mostly really positive and I think our followers are satisfied with the track they could listen in advance. I guess it´s no surprise that there is a track like „Queen…” on the new record, as we had a lot of heavy doom parts in the past and focused a bit on that, cause it reflects our dark vision and expression.

According to your previous releases what are the new elements in your music?

Rock and Thrash, the trumpets of Jericho and a hammond organ!

How much time did you spend in the studio? Were you in a good mood? Could you work without troubles?

We have been in a very fresh and good mood during the recordings, even if it was a new situation for us to enter the „Studio E” with not 100% finished material. But that was perfect, as we were able to act free and record our spontanous, inner feelings. Schwadorf, our producer, enjoyed that situation also! I guess we found the perfect way to record new material.

Are you satisfied with the promotional work of your label? They made your name familiar as far as possible in many places, didn’t they?

Prophecy is doing a very great job and spreading the name far. It´s not the biggest label, so that´s not taken to be granted. They believe in us and so do we. Our part is now to present our and their new album as much as we can.

Are the themes and the lyrics made up spontaneously or you have certain ideas when you start to write a song?

We let the emotions and visions flow. sG and me are perfect songwriting partners and know when we´re in a creative mood or not. So wasted times in any rehearsal room can be avoided. And believe me, that was different in the past. There´s nothing worse than stagnation and unispired jamming.

Let’s talk about the songs. It’s obvious that your approach to this genre is quite unusual, we could find some progressive parts in many of your songs (e.g. Harvest, Shepherd). Are these post-genre elements a part of a conception?

We don´t have a concrete concept, maybe we just found our very own musical style, with some trademarks here and there. The progressive elements can also be found on the previous records and even within a „relaxed” starting song like Shepherd we can not continue without entering a progressive sounding level. Or maybe it´s just the fact that we let the music and our emotions flow.

There’s a subculture in the black metal world whose expectations are always high. What do you think, which things can be featured on an album that they would accept and which elements aren’t acceptable to them? And what is your opinion of the „true” expression?

As long as you’re interested in good, dark music the are no borders, strange elements whatever. I don´t care if anyone accepts something or not, it´s our expression of Black Metal and everyone who´s open minded and interested is more than welcome to join us! Sadly some people are not able to reach a level freedom and stuck into their world of „true Black Metal”. But what is „true Black Metal”? Black Metal means free thinking without any compromises, spreading darkness! That´s what we do, that´s what our music is all about.

While I was reading the lyrics, I found out that you’re avoiding the stereotyped topics. So I am really interested in your opinion of the religions and of atheism.

I think even if you call yourself an Atheist you´re believing in something, at least in yourself. We´re showing up some relogious laws and thoughts from a different point of view, we invert the meaning, show up different aspects. There´s no meesage we wanna spread just delivering kees for gates that you already have in front, entered or will see. Christians would call that blasphemy, but it would be interesting to know what „real” believers would say after readings sG´s lyrics.

The cover is full of creativity, and so is the content. Does it have any symbolical meaning?

The ultimate sin with an unknown content. The hole on the left sight could also be a symbol for our music.

Do the media and the people appreciate your abstract approach to this kind of music? Can you earn some money with the band?

On tour we just get some to pay our rents and to survive.

How about the German scene, do the similar bands catch the metal fans’ attention or the German metalheads rather listen to more popular groups?

I have no idea, but we could better start a discussion about 70´2 and 80´2 bands. Or maybe eraly 90´s Death Metal… I don´t care about new bands, not because I´m arrogant, but I’m listening to complete different music. There are bands like Mono or Long distance calling who get my attention, no bands from the Black Metal genre. Instead of Archgoat and Watain.. For me the one and only german band is Katharsis.

The tour is coming soon and a Hungarian event is a part of your program. As far as I know, you’ve been here already. What is your impression of our country? Were you satisfied with the conditions and the fans?

Yes, we´ve been in Budapest already, that was on our tour with Watain in 2003. Was very extreme and good, but sadly I haven´t seen much of your country. Hope this will be different in October!

On this tour, you’ll play with Code and Sólstafir. Do you have good relationships with these bands or it’s just that the tour organizer chose these three groups?

No, we all came to the result that it´s good for us 3 to do this tour together. It´s a perfect mix in my ears. We were in contact before and this idea came up. Great that it will work out!

Is the image important on the stage? Do you use a background-set or stage effects?

We have some optical effects and our own light engineer, that´s important for our shows.

How much time does it take to rehearse and learn a new song perfectly and how do you compile your setlist?

I can not answer this questions concrete… that depends on the before mentioned mood. Usually it doesn´t take so long to rehearse a track, as we´re good musicians who can handle the instruments.

Does this musical style have an influence on your private life? Can you assimilate to this lifestyle?

Black Metal is a lifestyle, yes. I carry our music deep within me, in my heart. Our lifestyle has nothing to do with an provoking image and show the other beings that we´re evil and better than they are. Silence is a very huge trademark of us. We think before we speek and we do not follow as most of humanity does.

Until now, what was your greatest hit? Please tell us about the things that you’re the proudest of and your future plans!

I am for sure proud of our new record and that sG and me found a perfect path to continue with this band.

If you could compile a ficitonal toplist of the best albums, how would it look like?

I we talk about Black Metal it would be:

1) ULVER „Nattens Madrigal”
2) DARKTHRONE complete
3) BEHERIT „Drawing down the moon”
4) BURZUM „Filosofem”
5) all Enslaved albums
6) ARCHGOAT „Whore of Bethlehem”

Of course there´s much more and there should be no order.

Beside music, what are your interests? Is there any of them that you take seriously?

I take everything serious. My interests are nature, animals and books.

Do you follow the political and social happenings or they don’t interest you at all?

I don´t read newspapers, I don´t watch TV, don´t listen to the radio… I just don´t care what´s going on out there, as it doesn´t effect my life. That´s good. I could not even name 6 political leaders in Germany. The only thing I know and see from time to time is that there are so mayn people that die on hunger or even thirst and the people here live in a world of mass consume… that´s disgusting. Also animals a treated as shit and too many of them are killed every day.

Thanks for your answers and best regards! See you in Budapest!

We´re really looking forward to come to Budapest as our last show there was one of the best and most extreme we ever had. Hails to all out there, see you soon!

WEB: http://www.secretsofthemoon.org/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Rimfrost, Fallujah, Poem, Votum, Colour Of Noise, Secrets Of The Moon, Lords of the Trident, Inner Blast

KMZ

KME videók: Inverted Serenity, Phantasma, Despite Exile, Secrets Of The Moon

KMZ

Hot News: Secrets Of The Moon – Concert bookings now via Prophecy Productions

KMZ

SECRETS OF THE MOON – Seven Bells

Dr. Feelgood

Hot News: Bethlehem / Secrets Of The Moon / Dordeduh – Tour dates for autumn 2012 confirmed

KMZ

Hot News: Secrets Of The Moon – „Seven Bells” out now; Free streaming on Youtube

KMZ

Hot News: Bethlehem / Secrets Of The Moon / Dordeduh – Joint European tour in autumn 2012

KMZ

Hot News: Secrets Of The Moon – „Nyx” video clip now public

KMZ

Secrets Of The Moon – The Three Beggars teaser clip

KMZ

Hot News – Prophecy Productions news: Arctic Plateau / Secrets Of The Moon / Alcest

KMZ

Secrets Of The Moon, Code, Sólstafir – Koncertbeszámoló

Morhguel

SECRETS OF THE MOON – Privilegivm

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek