Interjúk

Sentio Ergo Sum Interjú

A kérdésekre Mézer János válaszolt.

A nagyon jól csengő Sentio Ergo Sum néven 2006-ban alakultatok. Az kell hogy mondjam rengeteg az-az idő ami eltelt azóta és sajnos nem sikerült nagyon messzire eljutnotok. Milyen hátráltató tényezőket mondanál?

Több összetevőről is szót ejthetnénk: egyrészt a kezdeti felállásból mindenkinek ez volt az első zenekara, így sok mindent egész biztosan nem úgy csináltunk, ahogyan kellett volna; másrészt a dalok megírása után elsősorban az élő megmutatkozásra tettük a hangsúlyt, számos koncertet adtunk mind szülővárosunkban, mind az ország más pontjain, és nem foglalkoztunk hanghordozó készítéssel; a harmadik és legégetőbb problémát a szinte folyamatos tagcserék jelentették, amik mind a dalszerzést, mind a koncertezést, mind pedig az akkorra már igénnyé érett felvételkészítést is hátráltatták. Ráadásul a tagcserék egy bizonyos százaléka személyes konflikusból eredt, így az éppen megmaradt tagokat is erősen megviselte.

Kik alkotják jelenleg a bandát és mit csináltok most másként, hogy újra lendületbe kerültetek?

Az alapító emberek közül senki nem maradt rajtam kívül, így a mostani munkálatok kezdetére a tagság teljesen lecserélődött. Új emberekkel dolgozhatok együtt, ami nagyon jót tesz mindenkinek. Jelenlegi tagságunk: Szenti Attila (gitárok, Athame, Evil’s Tears), Kovács Bence (basszus); Magony Tivadar (billentyűs hangszerek, Esőtáncos), Szenti Árpád (dobok, Athame, Evil’s Tears, Kerecsensólyom). Hogy mit csinálunk másként? Talán azt, hogy mindannyian egyszerre vagyunk lelkesek, és tisztelettudók a műfaj irányába, valamint maximalisták is. Hiszünk abban, hogy ez a kettősség eredményt tud hozni. Hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok.

Ha jól tudom 2009-ben egy demótok már jelent meg, ami tényleg csak a nagyon underground arcokhoz jutott el. Mennyire volt az terjesztve? Mit mondanál arról a kiadványról?

Az a kiadvány egy kényszermegoldás volt. 2007-2008 fordulóján az akkori csapat belekezdett egy nagylemez felvételbe. Hét dalt vettünk fel, minden hangszert rögzítettünk, azonban sem én, sem az akkori zeneíró gitárosunk nem volt megelégedve a minőséggel, és a színvonallal. Így a felvételek megmaradtak nekünk, egyfajta visszajelzésnek, hogy mire vagyunk képesek. A koncertek azonban mentek, és a kedves közönségünk részéről sok olyan jelzést kaptam, hogy kellene már valami hanghordozó. Így elővettem a felvételeket, és egy dalt találtam, ami megfelelt egy demó elvárásainak, készíttettem hozzá egy borítót és nyilvánosságra hoztam. Ez a dal újravéve és sokkalta jobb hangzásban ismét szerepel a 2012-es kislemezen.

A stílusotok leginkább doom metal, ezért nem egy vidám zenéről beszélhetünk. Mennyire neveznéd lesújtónak, sötétnek a zenéteket? Mit neveznél fő irányvonalnak?

Hogy mennyire lesújtó vagy sötét, nos, ezt azt gondolom a célközönségnek van van joga eldönteni. Tény, a doom metal nem a vidám műfajok zászlóshajója, és ez nincs másként a mi dalainkkal sem. Ha fő irányvonal alatt a követendő zenekarokat érted, akkor elsősorban a Swallow the Sun-t és a Saatue-t és a My Dying Bride-ot említeném.

Mikor szeretted meg ezt a stílust és mi alapján határoztad el, hogy ti is ezt a fajta zenét szeretnétek játszani?

Az én személyes találkozásom ezzel a műfajjal 2005-ben történt, amikor is lehetőségem nyílt fél évet Finnországban tölteni, és ott elmentem életem első Swallow the Sun koncertjére. Nem sokat tudtam előtte erről a stílusról, de ott és akkor valami nagyon megfogott benne. A zenekar ötlete is ott született meg. Mikor hazajöttem Magyarországra, biztos voltam benne, hogy ezt meg kell csinálni, a többi pedig már adta magát.

Most rukkoltatok elő egy EP-vel, ami a bandcamp oldalatokon teljes egészében ingyenesen hozzájutható. Hol vettétek fel és mikor íródtak ezek a dalok és melyik felállással?

Mivel a dobosunk hangtechnikusi tudással és komoly felszereléssel van felvértezve, így megengedhettük magunknak azt a luxust, hogy magunk készítsük el a felvételeket, a saját tempónkban, a saját szánk íze szerint. Így a felvételek Szegeden, nagyjából két hét alatt készültek el. A dalok még a régi felállás idején születtek. Több oka is van annak, hogy nem új szerzemények kerültek erre a kislemezre: egyrészt mert a régi dalok is jók, nem éreztem szükségét a leselejtezésüknek; másrészt a korábbi dalok által az a közönség, aki eddig is szeretett bennünket, ismerős dallamokkal fog találkozni, aki pedig még nem tudja kik vagyunk, így is új élménnyel gazdagodik.

Jövő év elejére várható az első teljes hosszúságú lemez. Mit árulsz el előjáróban? Gondolom gyökeres változások nem várhatók?

Egy fél mondat erejéig visszautalva az előző kérésre, a lemezen lesznek olyan dalok, amiket természetesen már ez a formáció hoz össze. Elöljáróban annyit tudok róla elmondani, hogy nagyon nagy energiákat mozgatunk meg azért, hogy ez az anyag jól sikerüljön, és hozza az elvárt színvonalat. A többi dal felvétele folyamatosan zajlik, véleményem szerint a kitűzött január 31-i megjelenési dátum tartható és teljesíthető lesz.

Az ének marad magyar nyelven vagy angolul is írtok számokat?

Az ének kétnyelvű lesz, terveink szerint minden dal meg fog jelenni magyar és angol nyelven egyaránt. A fő csapás azonban mindig is a magyar nyelv volt és az is marad. Magyarországon egészen biztos. A műfaj, amit élünk eléggé szövegcentrikus, így azt gondolom, a magyar közönség számára is az a jobb, ha a dalok magyarul vannak. Ha pedig egyszer eljutunk odáig, hogy külföldön játszhassunk, akkor ott lesznek az angol verziók, amivel ottani embereket foghatunk meg talán.

Szeretnétek kiadóval megjelentetni, vagy teljesen megfelel a digitális módszer és így talán gyorsabb és könnyebb lehet a népszerűsítés?

Ez az a kérdés, amire első körben azt kell válaszoljam: nagyon megérte ezt a kislemezt megjelentetni. A három hallgatható, és letölthető dal alapján több kiadó is érdeklődni kezdett a zenénk iránt, egyel már tárgyalásban is állunk a januárban megjelenő nagylemezről. Így a tényleges válasz: kiadóban gondolkodunk, és úgy néz ki, lehetőségünk is lesz rá. A lemez ezáltal természetesen nem csak az interneten fog terjedni, hanem akinek még lesz rá igénye, Cd-n is megszerezheti.

Internet miatt manapság külföldön is könnyedén lehet rajongókat szerezni. Szerinted jelen pillanatban mennyire „eladható” a zenétek?

Az internet, a közösségi, és fájl megosztó oldalak nagyon nagy lehetőséget nyújtanak a kis zenekarok számára a terjeszkedés terén. A zenénk egyértelműen egy underground világban kaphat majd egyszer helyet magának, azon belül is egy speciális rétegben. Ezen belül az eladhatóság már azon múlik, mennyire vagyunk képesek színvonalas produktumokat a közönség elé tárni. Ha ezen a rétegen belül gondolkodunk, azt gondolom, igen, ha ügyesen csináljuk, eladható lehet a zenénk, főleg, ha hozzávesszük, hogy ez a kis réteg szétszórva áll az egész világban, ami által mégsem nevezhető olyan kicsinek.

Az album megjelenésig várhatók még koncertek? Nehéz manapság koncertlehetőséghez jutni?

Jelenleg a legfontosabb a lemez, ez mindenek előtt áll. Amikor újra életre hívtam a Sentio Ergo Sum-ot, az volt a világos elképzelésem, hogy csak akkor álljunk ki az emberek elé, ha tudunk valamit nyújtani nekik. Így a lemez megjelenéséig élő megmozdulás egészen biztosan nem lesz. Azonban a próbák zajlanak, a zenekar készül, nagyon készül a jövő év februári indulásra. A koncertezési lehetőségekről: Magyarországon szerencsére nagyon sok kis klub van még most, a válság ellenére is. Ezek nagy része underground szórakozó hely, ahol talán a mi műfajunk is helyet kaphat. Különösebben nem félek attól, hogy nem lesz fellépési lehetőségünk, meg fogjuk tudni oldani ezt a feladatot.

Jövő évben milyen célokat szeretnétek elérni a zenekarral?

Januárban megjelenik a lemez. Ezt követően nagyon sok koncertet szeretnénk adni, szeretnénk megmutatni magunkat a közönségnek. Remélem az album segíteni fog bennünket, hogy ismertebbek legyünk, ezáltal esetleg nagyobb megmozdulásokra is eljuthassunk. Emellett az ötletek gyűlnek, a dalok íródnak, így remélhetőleg nagyon dolgos évnek nézünk majd elébe 2013-ban.

Sok sikert kívánok és várom kíváncsian a Sentio Ergo Sum új dalait!

Köszönjük szépen!

WEB: Facebook link

Kapcsolódó cikkek

Autumn Twilight / Clue / Camp Fire Melancholy Acoustic / Sentio Ergo Sum – hálás vagyok, hogy a része lehettem

KMZ

Christian Epidemic, Agregator, Sentio Ergo Sum – Koncertbeszámoló

Cryonus

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek