Interjúk

Septicmen Interjú

Hello! Örülök, hogy sikerült összehozni ezt az interjút! Elég régóta jelen vagytok már a hazai metál színtéren, mégis mesélj egy kicsit magatokról azoknak, akik esetleg most találkoznak veletek először!

Hello! Üdv mindenkinek. A zenekar elég régen (92-ben) alakult, de az igazi kezdet az első lemez idejére tehető. Ez 2000 decemberében jelent meg Dogma címmel a győri NEPHILIM kiadónál. Aztán 2002-ben készült el az Origo lemez, amit egy görög kiadó bénázása miatt végül saját kiadásban jelentettünk meg 2004-ben. 2005-ben egy három számos ep-t tettünk ki az oldalunkra Central címmel. Aztán tagcserék, majd 2007 decemberében kijött a Negative lemez a Hammer kiadónál.

Mi a helyzet az új lemezzel? Ez már a harmadik a sorban. Milyenek a visszajelzések és mi az amit vártok ettől az anyagtól?

Az új lemezt nem akartuk elkapkodni, hagytunk neki időt, mind a számok megírásánál, mind a felvételeknél, és utómunkáknál. A visszajelzések egyenlőre többségében pozitívak, de azért persze akad egy-két negatív kritika is. A helyzet az hogy ezek olyan szubjektív vélemények amik nem sok jelentőséggel bírnak, tehát elég sok konkrétumot nélkülöznek. Amit mi várunk tőle az inkább olyan szint, ahol már elég a zenekar nevét megemlíteni, és akkor tudják, hogy kik is vagyunk. Emellett még jó lenne, ha lemez legalább 300 darab körül gazdára találna, az már rendben volna.

A magyar szövegek gondolom a hazai közönségnek íródtak. Fontosnak tartjátok, hogy a zene mellett a szövegek is közvetítsenek valamit a hallgatóság felé? Ha igen, mik azok az üzenetek, amiket a Negative tolmácsol?

Szerintem az, hogy most két nyelvű lemez készült azért jó mert hallatszik, hogy milyen lényeges a különbség az angol és a magyar verzió között. Persze fontosnak tartjuk a szövegeket is, bár én nem szeretem magyarázni a dolgokat. Az üzenet lényege röviden a körülöttünk zajló, külső és belső világok harca, történései. Ezek között vannak szerethető, és szomorú dolgok egyaránt.

Volt valamilyen koncepció, ami alapján íródtak a dalok? Van valamilyen kapcsolat a dalok között?

Koncepció nem volt konkrétan meghatározva, de azért laza kapcsolat van a dalok között. Ha a számcímeket nézzük, akkor abból leszűrhető a valamilyen szerkezet.

Eljuthat / Eljutott az anyag a határokon kívülre is? Ha igen, merrefelé és milyen kiadókhoz? Az előző lemezekkel is volt ilyesmi tervetek, de aztán valami gubanc kerekedett…

Jelenleg ezt a részét nem tudom megmondani. Most az van, hogy mi amerre járunk, viszünk majd magunkkal lemezt, talán így elkezdődhet ez a folyamat. Aztán, hogy lesz-e kiadó, aki ezt bevállalja, meglátjuk. Mi nem postáztunk ilyen céllal lemezt senkinek sem.

Mennyire érzed érettebbnek ezt az albumot az előzőeknél? Befolyásolták valamennyire a tagcserék a Septicmen zenei világát?

A három közül ezt érzem a legerősebbnek, de a másik kettő is kedves a szívemnek. Persze, különböznek is egymástól rendesen. Eleve az, hogy most egy olyan gitáros játszik velünk (Garai Tibi), aki megpróbálja kicsit kívülről nézni a dalokat, sokat segít. Az új számok pedig újabb dimenziókat nyitnak meg, mivel most már a dobosunk (Németh Robi) is belefolyik a teljes dalírási periódusba.

Terveztek klippet valamelyik számhoz? Ha igen, mikor kerülhet a közönség elé? Lesz valami történet vagy inkább csak afféle image-klippre számítsunk?

Igen, lesz klip, remélem minél előbb láthatóvá válik az erre érdemes csatornákon. Sajnos a tervezett animációs dolog most úgy áll, hogy nem lesz befejezve, illetve lehet hogy igen de majd ha találunk hozzá embert. Viszont lassan összeáll egy koncert klip, ami arra mindenképpen jó lesz, hogy jelezze, megjelent a lemez.

Nemrég ért véget a 2007-es Tourkáló kirándulásotok. Elsősorban az új lemez nótáit teszteltétek a közönségen? Volt olyan zenekar aki vendégként több helyen is játszott veletek, vagy ez inkább egy önálló turnénak fogható fel? Hol volt a legnagyobb buli?

Az őszi-téli sétán az új dalokat játszottuk, mivel nagyon kevés volt az időnk a szeptemberi dobos váltás után. Ötven százalékban a Fürgerókalábak zenekar által lekötött koncerteken zúztunk, a többi helyszínen általában helyi zenekarokkal. A két legjobb buli Szekszárdon, Fehérváron és Pakson volt, de többi helyen is jól éreztük magunkat. Önálló körút most tavasszal lesz.

Mit gondolsz a hazai underground metal színtérről? Mostanában egyre több zenekar csatlakozik különböző csoportosulásokhoz. Mi a véleményed erről? Hasznosak lehetnek az effajta dolgok, mert ez talán összefogja a zenekarokat, vagy inkább a zenekarok közti kölcsönös cimboraság az, ami előrébb mozdíthatja és megkönnyítheti ebben a kis országban a bandák érvényesülését?

A hazai szintér legtöbb képviselőjét ismerem valamilyen szinten, én úgy látom, hogy azért mindenki próbál segíteni a másiknak, ha van erre lehetősége. Csoportosulások terén egyedül a BPRNR van jelen, ahova most már több tucat zenekar tartozik. Ez főleg a koncertek szervezésében jön jól, főleg azért, hogy kevesebb legyen az átfedés. Mi annak idején a Country metalhoz kapcsolódtunk, de ma már ennek nincs jelentősége.

Bő 15 éve működik már a zenekar. Ennyi idő alatt rengeteget változik az ember, de a Septicmen még mindig energikus és nagyon jó bulikat tud adni. Mi az amit megtanultatok az évek során? Volt olyan holtpont a zenekar életében, amikor úgy érezted/éreztétek, hogy nincs tovább? Ha igen, mi volt az ami mégis arra késztetett hogy folytatni kell?

Ez marha összetett dolog. Az évek során -főleg a korai időkhöz képest- az vált nyilvánvalóvá, hogy egy zenekaron mindenki csak keresni akar. Persze minimális befektetéssel. Na ezeket az embereket most már képesek vagyunk kiszűrni, és idejében elhajtani. A görög kiadó kudarca után volt a mélypont, akkor a háromszámos ep felvétele kovácsolt újra eggyé minket. Aztán amikor a Gabóca elment, filóztunk, hogy mit kéne tenni, de a folytatás mellett döntöttünk. Sikerült elég korán megtalálnunk a megfelelő embert a helyére. A dobos váltásoknál már tudtuk, hogy az csak egy átmeneti állapot. Úgy gondolom, ha nem kényszer ez a zenekarosdi, csupán szeretjük csinálni. Főleg ha jönnek a pozitív impulzusok; az mindig csak viszi előre az embert.

Mennyire helyezitek előtérbe a zenekart? Gondolok itt családra, munkára stb. A Septicmen nálad hol helyezkedik el?

Mivel már rég elhagytuk a harmincat, vannak fontosabb dolgok is, de most úgy érzem mind a négyen egy irányba toljuk a szekeret. Valószínű mindenkinél az előkelő harmadik helyen áll a zenekar, mint tevékenység. Most ennek révén talán sikerülhet egy picivel ismertebbé tenni a bandát.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Jelenleg írjuk az új számokat, rakjuk össze a tavaszi turné állomásait. Valamint tervezzük az új pólómintákat, honlapot, plakátokat. Megpróbálunk újra eljutni a környező országokba, olyan helyekre ahol még nem voltunk. Van is egy konkrét időpont erre vonatkozóan: március 8. Csallóközcsütörtök (SK), a Moby Dick és a helyi Eyebeyondsight zenekarral.

És így a végére hagyva, gondolom, neked is vannak álmaid-vágyaid a zenéléssel kapcsolatban. Mi az a cél, amit ha elérnél akár egyedül, akár a Septicmen-nel, akkor azt mondhatnád, hogy igen most valóra vált az álmom?:)

Nincs különösebb álom a zenéléssel kapcsolatban, én jól érzem magam így is. Talán az lenne a jó, ha ebből meg is lehetne élni egyszer, de ez egyre valószínűtlenebbnek látszik.

Nagyon köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok nektek!

Köszi a lehetőséget, örülünk, hogy szerepelhettünk nálatok. Üdv!

Készítette: Hozé
Web: http://www.septicmen.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek