Interjúk

Septicmen Interjú

Sziasztok, nem sok zenekarról mondható el, hogy 20 év után még jelen van a metal életben! Mennyire sikerült az eltervezett célokat megvalósítani az évek alatt és mennyire ment gördülékenyen?

A célok inkább mindig egy adott korszakhoz köthetőek. Nyilván más a feladta egy 18 éves zenésznek és más egy közel negyvenes fószernak. A kezdeti időkben az volt a lényeg, hogy minél több helyen megmutassuk magunkat, majd ha elkészültünk pár számmal azok fel legyenek véve, főleg saját célra. Aztán persze az első hosszabb szünet után olyan lendületet vett ez az egész, hogy a lemezek elkészítése elsődleges célpont lett. Ezzel párhuzamosan a koncertek is sokasodtak, majd az emberi problémák megakasztották a dolgokat. Bő öt éve azonban elmondható, hogy teljes az egyensúly. Négy ember tolja a szekeret, nem egy, mint régen. Nem is nagyon kellett lemondani koncerteket, illetve az öt év alatt megjelent három lemezünk, országos terjesztésben. Mondhatni ez az időszak volt a leggördülékenyebb szakasza a zenekarnak. Személy szerint úgy érzem az eltervezett célokat mindig sikerült megvalósítanunk. Persze lehetett volna még jobb teljesítményt nyújtani, de mi azt is szem előtt tartottuk –ahogy ma is-, hogy jól érezzük magunkat, és maradjunk egymással szemben mindig őszinték. Szerencsére zeneileg is egy hullámhosszon vagyunk, így a nótaírás is könnyen szokott menni. Tehát a két fő összetevő adott a folyamatos zenéléshez.

Mit mondanál a jelenlegi felállásról, ki mióta van a csapatban és miért harcol továbbra is a metal igazságáért?

A jelenlegi felállás az egyik legstabilabb, nagyon jó az összhang. Robi a dobosunk öt éve van velünk, remekül beilleszkedett. Látta, hogy itt van egy kijelölt irány, egy eltervezett munkatempó, és ezt ő is elfogadta. Az előző lemeznél már konkrét dalszerzőként is közreműködött. Tibi már több mint hat éve játszik velünk, ő is már az elején felvette a tempónkat. Ezen kívül ő a külső külsőfül, tehát képes kívülről is látni a nótákat, ami a stúdiózásnál rengeteget segít. Nem mellesleg remek gitáros, állandóan agyal valami témán. Béci elég régi társam, ő 95-ben ugrott be kisegítő jelleggel, aztán itt ragadt. Aki ismeri tudja, hogy ő egy rettentően szerethető figura. Megbízható pontja a bandának, már az elejétől kezdve hitt a zenekarban, a zenélés örömében.

Májusban az ötödik albumotok „Isolation” címmel jelent meg. Hogyan állt össze a 12 dal? Mióta készültek a dalok, mi volt a legfontosabb szempont a dalok írásánál?

Az első pár nóta már a Transit (2009. november) kiadását követő pár hónapban megszületett. Aztán a lassú nóta kivételével egy éven belül összeállt az album. Majd szándékosan lassítottunk a tempón, mivel most a próbateremben a feldemózott zenére agyaltunk az énektémákon. A legfontosabb szempont ismét a változatosságra való törekvés volt a részünkről. Persze a saját kereteinken belül. Úgy gondolom ez maximálisan sikerült is.

Az előző lemezhez képest miben változott a zenétek?

Az alapvető stíluselemek megmaradtak, tényleg csak még jobban kinyíltunk a világra. Az említett lassabb nóta például sokakat meglepett. De ez nem baj, mert ez egy tényleg vállalható dal lett. A stúdió munka során is rengeteget tanultunk, főleg a hangzás még jobbá faragása tekintetében. Mondhatni, hogy ez a Transit lemez egy továbbgondolt verziója, a következő lépcsőfok.

Az évek folyamán mindig formálódott a stílusotok egy kicsit. Minek a hatására távolodtatok el a kezdeti iránytól? A tagcserék mennyire játszottak közre a stílus fejlődésében?

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban kezdtünk bánni a hangszereinkkel, majd próbáltunk mindig nyitni újabb összetevők felé is. Nem egyik napról a másikra ment a stílusváltozás, finomítás, hanem hosszú évek tapasztalatainak segítségével. Nyilván a tagcserék is befolyásolták ezt a dolgot, de talán ez nem is baj, mert akkor az öt album nagyon is hasonló lenne.

Nem is olyan régen volt egy turnétok vidéki városokban. Hogy sikerült, mennyire vonzza az embereket manapság egy dögös zene?

Ha tavaszi koncertekre gondolsz, akkor azok elég változóak voltak. Voltak helyek, ahol sokan voltak, másutt pedig kevesen. Nem szoktunk erre magyarázatokat gyártani, mivel ez rengeteg tényezőn múló dolog. Mi általában jól érezzük magunkat, de színpadon mindenképpen.

Mivel a ’90-es években is jelen voltatok ezért van bőven hasonlítási alapod:) A legfőbb különbséget miben érzed az akkori és a mostani metal színtérben? Melyiket neveznéd jobbnak?

A legfőbb különbség az, hogy akkor nem volt internet, voltak lelkes szervezők, sokkal több koncertre járó ember. Talán jobban megbecsülték a zenekarokat, volt egyfajta tisztelet a zenészek irányában. Ne értsd félre, nem akarom egy múltba révedő ember benyomását kelteni, hiszen nekünk ez nem pénzkereset. Annyi tétje van csak, hogy valami hasznos dolgot tegyünk, a puszta létezésen kívül. Olyan különbséget sem tennék, hogy melyik volt jobb. Mert mindkét szintér másért, más dolgokért szerethető.

Az új albumot kinek ajánlanád, kihez hasonlítanád, ha elakarnád adni:)?

Az új albumot olyanoknak ajánlanám, akik szeretik az energikus metálzenét, akik kedvelik a Slayer, Anthrax, Voivod, Kreator féle muzsikát.

Idén hol léptek fel és melyik eseményt várjátok legjobban?

Idén még elég sok helyen fogunk fellépni, de a három augusztusi bulit már mindannyian nagyon várjuk. Ezek sorrendben: Fezen 4-én, Zorall Sörolimpia 17-én, Arló Hellness hétvége 25-én. Aztán ősszel lesz egy jubileumi sorozat, amit tíz állomásosra tervezünk, majd decemberben Palotán a szülinapi koncert, ahol reményeink szerint pár nóta erejéig felbukkan néhány korábbi zenésztárs is.

Utolsó szó jogán mit szeretnél még elmondani:)?

Kösz az interjút, hallgassatok sok zenét, járjatok minél több koncertre és természetesen ROKKK!

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!

WEBhttp://www.septicmen.hu/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek