Interjúk

Serpentia Interjú

(scroll down for English Version)

Sziasztok! Üdvözlet Magyarországról! Nemrég jelent meg az új lemezetek, a The Day in the Year of Candles. Vannak visszajelzések? Milyen fogadtatásban részesült? Elégedettek vagytok a reakciókkal?

Hi! Nos, hogy őszinte legyek, még csak most kezdődött a visszatérésünk, és a reakciók a The Day in the Year of Candles nagyon jók. Pár ember még emlékszik a zenekarra, ami nagyszerű, de mi tudjuk, hogy újra fel kell építenünk a királyságot. Töviseken át a csillagok felé!

Legutóbb 2004-ben jelentkeztetek lemezzel. Miért kellett hét évet várni az újabb albumra? Mivel telt ez az időszak? Mennyire változtatta meg a csapatot? Egyáltalán, hogy lehet ennyi éven át összetartani a bandát?

Hát elég hosszú történet. 2004-ben a Nails Enigma felvétele után Londonba költöztünk. Néhány hónappal később feloszlottunk. 2006 körül alkalmanként koncerteket adtunk (a Green Carnationnal és az Exodussal). 2007-ben elkezdtük írni a The Day-t, de pár hónappal később Chriser úgy döntött, hogy elhagy minket. Megváltoztattam a banda nevét Painfields-re, de az új felállás nem működött, úgy döntöttem pihentetem a csapatot. Végül is nem voltam boldog, hogy a harmadik lemezünk félbehagytuk. Így eldöntöttem mindent újra kezdek. 2011 májusában megkezdtük az előkészületeteket az új felállással, két hónappal a megfeszített próbák után készek voltunk stúdióba vonulni. Végül a The Day In The Year Of Candles november 30-án jelent meg.

Bizonyára sok hatás ért titeket ebben a hét évben, nem volt frusztráló, hogy nem ölthettétek zenébe? Változott valamit a zenei elképzelésetek ezen idő alatt? Új példaképek?

Már írtuk a dalokat, de nem találtunk megfelelő dobost, aztán találtunk egyet, utána új gitárost kerestünk …újra és újra. Ez volt frusztráló!
A The Day In The Year Of Candles az Egyesült királyságban írtuk, kivéve a For The All Reasons-t, ami a legújabb szerzemény, Lengyelországban született a visszatérésünk után. 🙂

Számomra pár meglepetést okozott az új lemez. Főleg a dalok felépítésére és hangulatára gondolok. De ilyen a sokszor használt szinte narrátori szövegmondás. Milyen előzetes zenei koncepcióval vágtatok a dalírásnak?

Mint mindig, most is egy koncept albumot készítettünk, hogy úgy mondjam filmes atmoszférát akartunk.
Az előző lemezen használtunk hangmintákat a netről, ezúttal nem valami hasonlót szerettem volna, pontosan tudtam mit akarok, így felvettem magam. Ez a fajta narratíva gyakran a karakter elméjének gondolata. Elég drámaiak a szövegek, így a zene is az. Azt akarjuk, hogy a hallgató belépjen a világunkba. Játssz és álmodj!

Megint egy történet adja a gerincét az anyagnak. Mesélnétek erről, miről is szól a lemez? Mi a történet tanulsága? Kapcsolódik valamilyen szinten előző anyagaitokhoz?

Igen és nem. Az angyalok mindig is részei voltak a történeteinknek az and the Angels Descended to Earth óta és velünk maradtak minden korábbi albumainkon. Ezúttal úgy döntöttem, írok eredetükről és királyságukról, de megtalálsz mindent a CD bookletben, mert tettünk hozzá kiegészítő információkat a történetünkhöz…

Nem először készítetek olyan lemezt, melynek kerek története van. Mik adják ezekhez az inspirációt? Vannak olyan irodalmi alkotások, esetleg filmek, melyek megadják a lökést az írói fantáziának? Vagy inkább az élet eseményei inspirálnak?

Minden egy kicsit. Néha lehet, hogy egy film, vagy valami kis dolog, ami gondolkodásra inspirál egyre többet és többet, és ez így megy tovább.
Minden az angyalos képpel kezdődött, aki segít a kis gyerekeknek átkelni a veszélyes hídon, ez volt az első inspiráció. Megkérdeztem a barátaimat, miért halnak meg gyerekek, ha nekik van őrangyaluk. Ez volt a kezdete ennek, és most a mi védjegyünk.

Meg kell hagyni, a lemezborító nagyon jól elcsípi a zene hangulatát. A festmény kapcsolódik a történethez? Kinek a munkája?

Igen tudom, talán ez a kedvenc borítóm. A képen Lisa van (Rafael felesége) a drámai vég előtt. Michal Karcz az a művész, aki készítette számunkra. Azért választottam őt, mert sok könyv borítót és filmposztert készített.
Ahelyett, hogy valami metal borító készült volna, valami különleges lett, elég csak egy pillantást vetni a bookletbe, elképesztő!
Mindenki, aki látni akarja a művész munkáit, itt megteheti: http://www.michalkarcz.com/

A The Day in the Year of Candles témái az eltelt hét évben gyűltek fel, vagy direkt az album számára áltatok neki a nótaírásnak? Egyáltalán milyen módszer szerint szoktatok dolgozni? A Proclamation of Tragedy című dalra készítettetek klipet. Miért pont erre esett a választás? Ez volt az a dal, amelyik elsőre megragadt bennem. Nem lett volna jobb választás egy kevésbé slágeres nótával próbálkozni?

Nos, úgy döntöttünk, hogy a Proclamation fogja promotálni a CD-t, mert a belső rajongói kör erre szavazott. Véleményem szerint bármelyik dalt tudtuk volna használni a lemezről, nincsenek töltelék dalok a The Day-en. Ha lesz némi pénzalapunk, akkor talán a Pain No More vagy a For the All Reasons-ról készítenénk klipet.

Az utolsó dal lengyelül lett felvéve. Ha jól tudom, ez az első alkalom, hogy anyanyelveteken rögzítettetek nótát. A történet kívánta meg, vagy valami más miatt volt fontos?

Hát nem könnyű írni és üvölteni lengyelül… Tudod ez olyan, mint németül minden csapat rémesen szól, kivéve a Rammstein. De őszintén szólva a nyelvünk sok embernek idegenül és varázslatosan szól, így a végén úgy döntöttünk, így csináljuk. A lengyel rajongók nagyon büszkék erre, mindenki más megnézheti a fordítást, így azok, akik nem értik a nyelvünket is megértik.

A lemez bővített verziójára feltettétek az It’s No Good című Depeche Mode dalt. A 80-as években élesen megvolt a különböző zenei stílusok rajongótábora. Akkoriban a metalosok csoportja szívből utálta a Depeche Mode-t. 🙂 Mégis mostanában egyre több zenekarnál kerül megemlítésre a nevük, mint egyik inspiráció forrás. A lemezetek végighallgatva inkább a Morbid Angel hatása ugrik be, mint az övék. A Depeche Mode tényleg kedvencetek, vagy csak valami extrém dologgal akartatok próbálkozni? Miért pont velük?

Pontosan, mi nem akartunk Morbid Angel feldolgozást, mert unalmas lenne… Egy metal csapat nem játszhatja egy másik metal csapat dalát megváltoztatva anélkül, hogy a Morbid Angel rajongók szerint tönkre ne tennénk. A Depeche Modenak van dalszövege, amit mi átdolgoztunk, mint Gábriel kinyilatkoztatása, így még mindig a mi történetünk. A második feldolgozás, amit abban az időben kigondoltunk Madonna – Die Another Day! 🙂

Olvastam rólatok, hogy ti voltatok az első lengyel death banda, akik először használtatok 7 és 5 húros gitárokat. Elfogytak a mély hangok? 🙂 Ez zeneileg is egy másik szintet jelentett, vagy inkább a hangzásvilágban volt jelentősége?

Mi eltökéltek voltunk, így 2002-ben Németországba mentünk ezekért a gitárokért. Valami újat akartunk kipróbálni. Hallhatod, nagyon mélyen szólunk. (B húr le van hangolva A-ra) Mi még el tudunk érni megfelelő tisztaságot ezeken a frekvenciákon, de ha megpróbálod hat húron, piszkos a hangzás. Nem tudom elképzelni a Serpentiát ezek nélkül a speciális gitárok nélkül, de ki tudja…

Rengeteg zenekar csak úgy tud fennmaradni, hogy a tagok kénytelenek mellette mást is dolgozni. Ti mivel foglalkoztok a csapaton kívül? Mi az a munka, ami elviseli a koncertkörutak miatti kimaradásokat? Gondolom a lemezt koncert követi. Mikor, merrefelé és kikkel fogtok fellépni?

Készülünk az áprilisi koncertekre, játszani szeretnénk mindenhol ahol az emberek eljönnek és megnéznek minket. Nehéz megmondanom kikkel fogunk játszani, per pillanat dolgozunk a kérdésen. Véleményem szerint jó lenne játszani teljesen más stílusú zenekarokkal, mint egy stoner csapat, vagy egy thrash banda. Az mindig jó, ha különböző stílusú előadók vannak, így az embereknek más-más véleményük és reakcióik lehetnek. Szeretnék menni Magyarországra, mert a legnagyobb rajongója vagyok a magyar ételeknek. Krakkóban van egy régi magyar étterem, Balaton néven. Nagy rajongója vagyok az ottani ételeknek! Hell Yeah!

Országotok több, nemzetközi szinten ismert extrém metal csapatot adott világnak. Hol látjátok helyeteket ebben a mezőnyben? Mire számíthatnak a rajongók a Serpentia jövőjében? Marad a mesebeli 7-es szám vagy most gyakrabban hallani majd rólatok?

Várva-váratlanul is mindig többek voltunk, mint művészek. Sosem tudhatod, hogy milyen színt fogok használni a következő festményhez.

Köszönöm a válaszokat! Sok sikert és forró hangulatú koncerteket kívánok!

Köszönöm az összes kérdést és támogatást! Maradjatok nyitottak és hallgassátok meg a zenéneket szabadon a http://serpentia.bandcamp.com/ oldalon!

———————-

ENGLISH VERSION:

Hi! Greetings from Hungary! You have a recently released album called ‘The Day in the Year of Candles’. What kind of feedbacks did it get? Are you happy with the reactions?

Hi! Well to be honest we just started our come back and reactions for „The Day In The Years Of Candles” are very good. Some people still remember the band which is great but we still know that we must start bulding kingdom once again. Through thorns towards the stars!

Your last album was released in 2004. Why did you wait seven years with this one? What have you done in that period? Has the band changed since that? And how could you keep the band together for such a long time?

Well story is quite long so, After recording “Nails Enigma” in 2004. We have moved to London.
Few months later we split up. Around 2006 we started played occasionally gigs (with Green Carnation, Exodus). In 2007 we started writing material for “The Day” but after few months Chriser decided to leave us. I’ve change band name to Painfields but new line up wasn’t working well so I decided to put band to rest. After all I wasn’t happy that our third album was left abandoned. So I decided to start all over again. We have started preparation with new line up in the beginning of May 2011 ,after two months of extreme rehearsals we were ready to move to recording studio. Finally ”The Day In The Year Of Candles” came out at 30 of November.

You must got a lot of inspiration in this seven years. Wasn’t it frustrating that you could not write music about this inspiration?

We were still writing but we couldn’t find a proper drummer for us after we got one ,we were searching for new guitarst …over and over again. That was frustraiting!
The Day In The Year Of Candles was written in UK exept „For The All Reasons” which is the youngest kid –born in Poland after come back 🙂

The new album had some surprise for me, especially the song structures and the mood of some songs. But the frequently used narration is one of these too. What kind of conception did you have before writing the songs?

As always we were preparing concept album so to speak we want movie atmosphere.
On prevous albums we were using samples from net ,this time I want something not close but exaclly what I mean so I recorded by myself. It’s kind narrative sometimes thoughts inside of charakters mind. It’s kind drama in lyrics so music is dramatic as well. We want give our listeners ticket to our world. Play and dream.

This is a conceptional album too. Can you tell us some words about this one? Has it any connection with your previous releases?

Yes and No. Angels were always in our stories since „and the angels descended to Earth” and they stay with us in all our prevous albums. This time I choose to write about their origins and kingdom but You can findout everything in cd booklet were we add introduction for our story…

This is not the first time that your album has a story. What gives you the insiration for these albums? Maybe literary works or films inspire you or the things in life?

Everything a bit. Sometimes that can be movie or just one little thing which will inspire me to think about that more and more and take that further and further.
Everything started from that picture with Angel who is helping small kids go through dangerus bridge that was first inspiration. I asked my friends why kids are dying if they have guardian angel. That was the beginning of that what now is our trade mark.

The coverart of the album goes perfectly to the general mood of the album. Does this painting have something in common with the story? Who painted it?

Oh yes I know that’s popably my favorite our cover. On the cover we have Lissa (Raphael’s wife) just before her dramatic end. Michal Karcz is the artist who did that for us. I have chosen him because he is doing lot of Books covers and Movie Posters.
Instead of another metal artwork we have something special just have a look inside of booklet is just amazing! Everybody who wants to see more of his works check : http://www.michalkarcz.com/

You’ve made a video for the song Proclamation of Tragedy. Why did you chose this song? This was the first song that caught my ears – maybe a video for a less catchy song would be a better idea.

Well we decided that Proclamation will promoted that Cd because our inner circle fans vote for that one. In my opinnion we could use anything from that album there is no gap filler songs on „The Day” If we will have some funds maybe „Pain No More” or „For the All Reasons” will be shot in near future.

The last song’s lyrics are in Polish. As far as I know this is the forst time you used your mother tongue in a song. Have you done this for the storyline or something else?

Well it’s not easy to write and scream in polish language… You know its like german anything except Rammstein sounds terrible! But to be honest our language sound kind strange and magical for other people so in the end we decided to do it. Polish fans are very proud of that and everybody else can check translation so even people who doesn’t understand our language can respond to that.

The extended version of the album contains the song It’s no Good from Depeche Mode. In the ’80s there was a sharp line between the fans of music genres. In those times metalheads had to hate Depeche Mode. And somehow, nowadays more and more bands come up with their name az an inspiration. As I’ve listened your album I heard much more influence frrom Morbid Angel than Depeche Mode. Is that a real favourite at you or you just wanted to try something extreme?

Exacly we don’t want to cover Morbid Angel because it would be boring… It’s like metal band playing another metal band nothing that we can change without ruin it for MA fans.Depeche Mode has got lyrics which we manipulated as Gabriel’s statment so I still kind of our story. Second cover which we were thing at that time was Madonna –Die Another Day! No Deicide sorry 🙂

I’ve read that you were the first Polish death metal band that used guitars with seven strings and basses with five strings. Have you run out of low frequencies? Was this a new level in music too or just in your sounding?

We were so determinated so we went to germany in 2002 for those guitars. We want to try something new.You can hear we are sounding very low (B string is detuned to A) We can still have decent clarity on frequencies but if you will try on six strings that would sound dirty I cannot imagine Serpentia without thouse specific guitars but who knows…

You may have some concerts now after the album. Where, when and with who are you going to play?

We are preparing for gigs in April we want play anywhere were people will like to come and see us. It’s hard for me to say with who we will play ,at the moment we are working on that. In my personal opinion It would be great to play with completly diffrent geners bands like one stoner band another maybe trash band.Its always great to have varous acts so people can have diffrent opinions and reactions. I would like to go to Hungary as I’m the biggest fan of Hungary food. Honestly In Cracow we have that old Hungarian Restaurant called „Balaton” I’m one of die hard fans of that food-Hell Yeah!!!

What can you fans expect from Serpentia? Will this number seven thing stay alive or will you make something in the near future?

Expect –unexpected as we were always more like artists. You never know what coulor I will use in next painting.

Thanks for the answers! I wish you good luck and great gigs!

Thank You very much for all questions and support stay open minded and check our music for free on: http://serpentia.bandcamp.com/

Kapcsolódó cikkek

SERPENTIA – The Day In The Year Of Candles

Saint-Savin

Hot News – Serpentia launches new videoclip

KMZ

Hot News – Serpentia presents new song, video trailer and reveals cover artwork for „The Day In The Year Of Candles”!

KMZ

Hot News – Serpentia: Returns on stage after 7-year hiatus! New album in November!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek