Interjúk

Seventh Angel Interjú

A Seventh Angel nem olyan régen jelentkezett legújabb albumával, hosszas hallgatás után. A mára nem egyszerű progresszív hatású thrash metal zenét játszó bandát kérdeztem az új anyaggal és néhány régi dologgal kapcsolatban.

Sziasztok!
Először is hadd gratuláljak az új lemezhez! Komplex, nagyszerű játékkal ellátott dalokat találhatunk a lemezen, kiváló hangzással ellátva! Kezdjük néhány alapvető kérdéssel, amely talán sablonos, de szükség van rá, hogy megértsük az egészet. Mesélnétek egy kicsit a banda előéletéről, a névválasztásról, ennek fontosságáról, illetve az ideológiai háttérről?

A 80-as évek végén indult a banda. A nevet a Jelenések könyvéből vettük. Fiatalon kezdtünk, a keresztény metál szcénához tartoztunk, de a normál metál szcénában is otthon voltunk. Most már sokkal öregebbek vagyunk és talán bölcsebbek is, remélem, tudunk valami értékeset és élvezhetőt nyújtani a mai metál rajongóknak, hittől és ideológiáktól függetlenül.

Hogyan vetődött fel az ötlet, hogy ennyi idő után újra éledjen a banda, mi ösztönzött benneteket arra, hogy nekiálljatok és elkészítsétek az új lemezt?

Barátként nagyon sok időt töltöttünk el együtt és a sok kihagyás után rájöttünk, hogy a bandának újra játszania kell! Az elejétől fogva nagyon jó volt.

Elég sok progresszív hatás van az új dalokban, némi extrém hatással keverve, amely nagyban erősíti a szerkezeti felépítést, és remekül kihangsúlyozza a különbségeket. Mennyi időbe került az új anyagot megírni, kicsiszolni, mennyi időt vett igénybe a stúdiómunka?

Nagyon, nagyon, nagyon kevés időt vett igénybe. Tavaly kezdtünk el írni, de mivel én nagyon távol lakom a többiektől, csak néhány napra tudtunk összeülni, hogy írjunk és meghallgassuk a másikat, valamint össze kellett még állítani a számlistát az élő fellépésekhez. Az albumot körülbelül 2 hét alatt vettük fel. Csak összeraktuk az egyéni hatásokat. Az SA óta mind folyamatosan foglalkozunk a zenéléssel, így az egész nagyon természetesen állt össze, bár Simon riffjei eléggé izzasztóak, mikor meg kell őket tanulni!

Ki írja a szövegeket, van e valamilyen koncepciózus felépítés az egészet alapul véve?

Főleg Simon és én, de Mark is ír néha ezt-azt. Egyedül írjuk a dalszövegeket, nem pedig úgy, hogy összeülünk, így azok elég személyesek.

Ki hozta az alapokat, ki írja a dalok fő szerkezetét, mennyire vagytok kompromisszumképesek, kísérletezőek ezen a téren?

A zene egy részét egy tag hozza – általában Simon vagy én -, némely rész pedig vagy Simon és én, vagy pedig Simon és Mark közös munkájának eredménye. Tank is nagy hatással van a számok megírásánál a jellegzetes dobolásával. Aztán meghallgatjuk a számokat, amikre végül a dob és basszus mennek rá.

Sokkal másabb ez a lemez, mint a régebbi anyagok, sokkal mélyebb, súlyosabb a hangzás, a dalok megszólalása, és egyszerűen zseniális, ahogy összeraktátok mindezt, szinte egy új úton indulva el, mégis követve és alapul véve az old-school jegyeket. Mi a véleményetek erről?

Tetszik, ahogy beszélsz róla és remélem, tényleg sikerült ezt elérnünk. Nem akartuk bolygatni a múltat, valami őszintét akartunk csinálni, amit mind szeretünk. Felhasználtuk az egyéni erőinket és összeraktuk. Simon már rég elhagyta az SA-t és a Firefly-ban zenél. Eredetileg basszusozott volna az SA-ban és Mark lett volna a későbbi basszeros. Mark és Si együtt játszottak a Firefly-ban, de néha játszott az SA-ban. Ezért úgy láttuk jónak, ha Si most gitározni fog és vokálozik, mivel nagyon jó hangja van. Én pedig mélyen, dörmögve éneklek, mivel évekig ezt csináltam és nem akartam a régi stílust visszahozni. A banda nem létezne Tank dobolása nélkül!

Mennyi időtök jut a próbákra, hogyan tudjátok ezeket megoldani, hiszen gondolom a civil életetekben, azért megvan a magatok dolga?

Van munkám és egy másik bandám, a My Silent Wake. Messze lakom a többiektől, így nem mindig olyan könnyű összejönni. A meghallgatások rövid idő alatt zajlanak, de akkor csak arra koncentrálunk.

Gondolom megvannak a lemezről a saját kedvenc dalaitok, kiveséznétek ezeket egy kicsit, a saját szemszögetekből?

Talán a The Raven Sky, az Abelard és a Heloise. Nagyon élénken élnek bennem a felvételek pillanatai, amik nagyszerű idők voltak, és a dalok, amiket szeretek. Semmi nincs rajtuk, amit ne élveznék, bár néhány dolgot jobban is csinálhattunk volna.

Mennyire vagytok elégedettek a lemez megszólalásával, milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

A nyitottabb gondolkodású emberektől jók a reakciók, de gondoltuk, hogy néhány kőkemény thrash rajongót idegesíteni fogunk! A hangzás nagyszerű. Greg, az Esotericből végezte a gyártást és a mérnöki munkát, és köze van néhány vokálhoz is. Nagyon súlyos hangzást készített, tudtam, hogy így lesz.

Koncertezni voltatok már az új lemezzel? Ha igen, milyen volt a közönség fogadtatása? Kivel mennétek szívesen játszani akár európai turnéra is?

Igen, már játszottuk őket élőben és jól fogadták a rajongók. Kétlem, hogy sok lehetőségünk lesz turnézni, bár néhány európai időpont már kialakulóban van. Bárkivel szívesen játszanék együtt.

Magánéletetekben mennyi időtök van zenét hallgatni, és mit hallgattok olyankor szívesen?

Elég sokat. Jelenleg a 70-es évek rock zenéit, amiket mindig is élveztem. Szeretem a King Crimson-t, Zeppelin-t, Sabbath-ot, Mike Oldfield-et, Atomic Rooster-t és még sok mást. A Dead Can Dance-nek is nagy rajongója vagyok. Szeretem még a folk, rock, metal és goth zenéket is.

Milyen terveitek vannak a közeli jövőre nézve?

Egy lemezfelvétel jó lenne és néhány valamire való fellépésnek is örülnék.

Mit üzennétek a rajongóknak?

Köszönjük a támogatást és, hogy kitartottatok mellettünk, még így is, hogy ilyen soká távol voltunk.

Köszönöm az interjút, remélem hallunk még rólatok hamarosan! További jó zenélést!

————————–

ENGLISH VERSION:

Hi guys! First, let me congratulate on your new album. We can find complex songs with great performance and good sound. Let”s start with some basic questions, that are maybe a bit typical but we need these to understand everything. Could you speak about a bit about the beginning of the band, your band name and ideological background?

The band started in the late 80’s. The name was obviously taken from the book of Revelations in the New Testament. When the band started out we were very young and some of the lyrics were a bit over the top to say the least. The band was very much part of the Christian metal scene, but we also had a very good following in the normal metal scene. We are a lot older and hopefully wiser now and I hope that we can bring something relevant and enjoyable to todays metal fan whatever their beliefs or ideologies.

How did the idea come to resurrect the band after all these years, what inspired you to do a new album?

We started to spend a lot of time together as friends after a long absence and realised that we had to get the band going again! It was a lot of fun right from the start.

There is quite much progressive influence in the new songs with some extreme touch which greatly strengthen the song structures and emphasize the differences. How much time did it take to write the material, work on it, and how much time did you spend in the studio?

Very little, very little and very little. We started writing last year, but bear in mind that because of the distance I live away from the others, it meant we only had a few days actually together for the writing and rehearsing and we were also working on our old stuff for the live set. The albunm was recorded and mixed in approx 2 weeks. We just bought our own individual influences together. We have all been busy with music since the end of SA, so it all came together pretty naturally, though some of Simon’s riffs take a bit of getting your head around when you have to learn them!

Who writes the lyrics, is there any concept behind the album?

Mainly Simon and me, but Mark wrote some as well. We wrote our own lyrics individually and not as a collaboration, so they are quite personal to the writer.

Who brings the base of the songs, who writes the main structure of the tracks? How much can you make compromise and how much are you experimental regarding this thing?

Some of the music was written by one individual member – manly Simon or me, and some as a collaborative thing between Si and me and Si and Mark. Tank obviously also influences the way the songs come out with his distinctive drumming. We tended to bring the songs to the rehearsal sessions and put the drums and bass to them rather than jamming stuff.

The new record is way more different compared to the old stuffs, it”s much deeper, the sound is heavier, and it”s ingenious how you brought all this together. It”s almost like a new path for the band but still following the oldschool trademarks. What”s your opinion on this?

I like the way you describe it and I hope we have achieved this. We did not want to rehash the past and wanted to do something honest and that we all liked. We used our own individual strengths and put the whole thing together. Simon left SA a long time ago and was playing guitar and singing in his band Firefly. He had originally been the bassist in SA and Mark had been one of our later bassists. Mark and Si played in Firefly together, but had plyed in SA at different times. It made sense for Si to be on guitar now and do some clean vocals as he has such a good voice. It made sense for me to sing in a growl as I have been doing for years rather than revisit the older style. The band could never exist without Tank’s drums!

How much time do you spent with rehearsing? How can you handle that since I guess you have your own life beside the band?

I have a job and another band which is My Silent Wake and I also live a long way away from the others, so it is not always easy to get together as much as we would like. Rehearsing has to be done in short and very focused sessions.

I guess you have your own personal faves from the record. Can you analyze these from your own point of view?

Probably The Raven Sky and Abelard and Heloise. They really bring back to me the feel of the recording (which was a great time by the way!)and are the sort of songs I like. There isn’t anything on there I don’t enjoy, though some things could always be done better.

How much are you satisfied with the sound, what are the reactions so far?

Good reactions form people who are open minded though we knew we would annoy some die-hard thrash fans! The sound is great. Greg fronm Esoteric did the production and engineering as well as some vocals. He has created a full heavy sound as I knew he would.

Have you already played live with the new material? If yes, how the audience receive it? With whom would you like to go to a European tour?

Yes we have played them live and they have been recieved well. I doubt we will get the chance to do much touring, though some dates in Europe are coming together. I would be really happy to play with anyone!

In your private life, how much time can you listen to music, and what do you listen to?

Quite a lot. At the moment I am swaying mostly towards seventies rock, which is something I have always enjoyed. I like King Crimson, Zeppelin, Sabbath, Mike Oldfield, Atomic Rooster and many more. I am also a big fan of Dead Can Dance. I like a wide range of folk, rock, metal and goth.

What are your plans for the near future?

Recording again at soe point would be nice and playing some worthwhile gigs.

Any message to the readers?

Thanks for your support and for sticking with us, even though we were away for so long!

Thanks for the interview. Hope to hear from you soon. All the best.

Thanks a lot!

WEB: http://www.myspace.com/seventhangelofficial

Kapcsolódó cikkek

SEVENTH ANGEL – The Dust Of Years

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z