Interjúk

Shade Empire Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Juha Harju válaszolt.

Hell, mi újság Finnországban, milyen most arrafelé a metal élet? Mivel is foglalkoztok jelenleg? Bemutatnád a zenekart a magyar rajongóknak, nehogy lemaradjanak erről a kellemes finn metal agresszióról?

Hell-ó! A dolgok szépen alakulnak Finnországban. Épp a nyári fesztiválokkal múlatjuk az időt. A metál színtér erős, mint mindig is volt, és egyre erőseb lesz! A Shade Empire:

Harju: Vokills
Savolainen: Synth
Sirkkiä: Strings
Niiranen: Strings
Mantere: Pulse
Rasane: Battery

Szerintem remekül sikerült az új albumotok. Ötletes, jó a hangzás és megfelelő agresszióval megkomponált dalokat találunk. Hogyan is készültek el a dalok, mennyire van nálatok csapatmunka?

Kösz! Ismét valami mást akartunk csinálni. Mindig igyekszünk új dolgokat kitalálni minden egyes albumhoz. Ettől marad érdekes az egész. Semmi értelme újra és újra ugyanazt felvenni. Annyi az egész, hogy Savolainennek és Sirkkiä-nek volt néhány ötlete, úgyhogy felvettek pár demót Sirkkiä kéglijében, és mindenféle szarral kísérleteztünk. Aztán összegyűltünk a próbahelyünkön, és elkezdtünk összerakni pár nótát- Miután a nóták nagyjából elkészültek, elkezdtem rájuk szöveget írni. Általában így megy ez… valakinek támad egy ötlete, és megmutatja a többieknek a próbateremben. Aztán mindenki elkezd ordítani, mint a sakál, és kurva nagy fejetlenség lesz… na igazából nem. Mindenki hozzáadja a dalokhoz a magáét, és az eredmény általában elég jól hangzik.

Egy-két zenekar neve beugrik a zenétek kapcsán, de nem nevezném egyáltalán másolásnak. Ti hogyan írnátok körül a zenéteket, kinek ajánlanád?

A Shade Empire egy extrém metál banda. Ez blastbeateket, szaggató gitárokat, egy csomó fura szintis cuccot és gonosz énekhangot jelent. Ha szereted a gyors, extrém, ugyanakkor dallamos cuccokat, akkor meg kell hallgatnod a S.E.-t. Sokan a Dimmu Borgirral és a Cradle-lel egy kategóriába helyeznek minket, de ez csak valami kényszeres izé, aminek az embereknek – ki tudja miért – szükségét érzik. Valahogy mindent kategorizálni kell. Ez furcsa… de végül is kit izgat. Én tudom, milyen zenét játszunk, és nekem ez elég.

Hallottam az előző albumotokat is, az “Intoxicate O.S.”-t. Már ott is megmutattátok, hogy miben is vagytok erősek, de ott még nem győzött meg teljesen a hangzás miatt az album. 2006-ban kisebb költségvetésből kellett megoldanotok az előző album felvételeit, vagy mi volt az oka a gyengébb hangzásának?

Igen, a kisebb büdzsé is része volt ennek, de azt hiszem, a Z.N. azért hangzik sokkal jobban, mert ezúttal pontosan tudtuk, mit akarunk. Az Intoxicate-nál talán kicsit siettünk, így az eredmény sem lett tökéletes. Több időt kellett volna fordítanunk arra az albumra. De tanultunk a hibáinkból, és a Z.N. sokkal nagyszerűbben hangzik, mint a korábbi albumok zenészként is sokat fejlődtünk, ami szintén hatott az eredményre.

Én úgy érzem, sok koncerttel és megfelelő reklámmal rengeteg rajongót szerezhettek. Milyenek az eddigi sikerek, mennyire megfelelő kiadó számotokra a Dynamic Arts Records?

Egy csomó koncertet nyomtunk Finnországban, és egyre többen ismernek minket. Az a helyzet, hogy Finnországban annyira sok jó banda van, hogy igazán jónak kell lenned, és a többiekhez képest valami különlegeset kell csinálnod ahhoz, hogy kiemelkedj. A nyári tuskai fellépés kibaszott nagy lett! A fesztiválos fellépések nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek! Finnországon kívül is szeretnénk ismét turnézni, amint lehetséges. A Dar egy kicsi indie kiadó, de remek munkát végeznek. Legalábbis Finnországban jól intézik a promóciót. Persze mehetnének jobban is a dolgok, de azt hiszem, ezt bármely finn banda elmondhatná a kiadójáról…

Egy koncept albumról van szó, mesélnél erről egy kicsit, hogy miről is szólnak a dalok? Hogyan kapcsolódik a borító hozzá és ki a szerzője?

A Z.N. egy történet olyan egyénekről, akiknek egy közös céljuk van. Meg akarják nyitni az Apokalipszis kapuit. Valami olyasmire bukkantak az elméjükben, ami az emberi életnél is fontosabb számukra. Egyenként mindannyian elvégzik a rájuk eső feladatok, hogy elérjék céljukat. “Ami másoknak a cél, az egyeseknek a végső győzelem.” Így végződik az album…¦ mindenki vonja le belőle magának a következtetést. Mialatt olvasod a szöveget, hagyd, hogy az elméd vándoroljon. Nincsenek előre megadott válaszok a szövegben. Sok különböző értelmezés adható, és ezt is akartuk. A borítón a kapu megnyílása látható. Ha közelebb tartod, és más szögből nézed, egy csomó arcot láthatsz elrejtve. Különösen a közepe érdekes… A borítóterv egy Janus nevű jó barátomtól származik, aki tetováló művész. Más bandáknak is tervezett már borítót, pl. a Deathchainnek.

A zenétek fontos részét képezi a billentyűs hangszer. Megalakuláskor már tudtátok, hogy számotokra ez egy fontos dolog, hogy az agresszív zenéteket izgalmassá és színesebbé tegyétek Savolainen remek szinti témáival?

Ր egy remek zenész, és mindig új ötletekkel rukkol, amelyeket miért ne használnánk fel. De nem arról van szó, hogy hoztunk volna valami döntést arról, hogy “egy csomó billentyűt használunk”. Mindig azt használjuk, amiről azt gondoljuk, hogy jól fog hangzani. Nem számít, ki jött elő vele. Savolainen elég nagy varázslónak bizonyul, amikor dalírásról van szó. Egy rakás riffel érkezik mindig, és persze ezek közül sokat be is építünk. A Savolainen által kreált hangok fontos részét képezik a banda egyedi hangzásvilágának és ködös atmoszférájának.

Finnország, remek metal bandákkal és gyönyörű természeti adottságokkal is rendelkezik. Szerinted van összefüggés a csodás táj és a dalok megszületése között? Mennyire vagytok természetbarátok?

Nagyon szeretem a természetet, azt hiszem joggal nevezhetsz természetimádónak. Nagyon szeretek az erdőben barangolni, és a természet hangjait figyelni. Pár nappal ezelőtt pár barátommal fagyoskodtunk a közeli erdőkben, és néhány olyan riffet találtunk ki, amelyek a madarak hangjait utánozták. Ez esetben tényleg elmondható, hogy maga a természet inspirált… A Z.N. énektémáit is a többitől eltérő helyszínen akartam fölvenni. Ez egy földalatti bunker volt a szülővárosom közepén… számomra nem az igazi hely. Úgyhogy a Perkele Stúdióba mentem, amely valahol a semmi közepén van. Azt a stúdiót sötét erdő veszi körül. Ettől a megfelelő tudatállapotba kerülök ahhoz, hogy valami erőset, nyerset és kifacsart dolgot csináljak.

Miben látjátok a zenekar fő erejét, mi az, amit kiemelnél a zenétekben?

Szerintem a metál nagyon különböző aspektusait sikerült egybegyúrnunk a zenénkben. Mindannyian különféle zenéket hallgatunk, és amikor egybegyűjtjük a beteg ötleteinket, így hívva elő azt a fura bestiát, amely mindenhova befurakszik… Azt is nagy erősségünknek tartom, hogy minél többször hallgatod meg az albumot, annál több dolgot találsz benne… A Zero Nexust sokszor kell meghallgatni ahhoz, hogy minden oldaláról feltárja magát. Sokoldalú darab. A zene mintegy kiállja a hallgatást. És emellett nagyot zúzunk élőben is. Remélhetőleg erről majd ti is megbizonyosodhattok a közeljövőben.

1-2 fesztiválon is felléptetek már, hogyan sikerült? Szeretnétek egy nagyobb turnésorozatot is Európában?

Mint már mondtam, a fesztiválos fellépések A LEGJOBBAK! Mindig nagy tömeg van, ahol persze egy csomó ismerős és barát arcát is fölfedezheted, úgyhogy minden bizonnyal berúgsz a végén. A magunk nevében azt mondhatom, hogy a fesztiválos show-k mind nagyszerűek voltak. Reméljük, turnén is hamarosan találkozunk. Koncertbanda vagyunk, és ha színpadra kerülünk, elhozzuk nektek a poklot!!

Még egyszer annyit a zenétekről, hogy baromira odabasz. Remek riffek és briliáns szinti témák. Csak így tovább!

Kösz, haver! Ígérem, jelszavunk továbbra is a rock és a rothadás! Támogasd a metált!

———————-

ENGLISH VERSION:

Hell, how are you doing in Finland, and what’s the metal scene like there these days? What are you doing lately? Could you present the band for the Hungarian audience, so that they get to know the latest Finnish aggression?

Hell-o! Things are looking good here in Finland. We are just enjoying the summer and the festivals. The metal scene is as strong as it has allways been, and it will grow even stronger!
Shade Empire is:

Harju: Vokills
Savolainen: Synth
Sirkkiä: Strings
Niiranen: Strings
Mantere: Pulse
Rasane: Battery

I think your new album is really kick-ass, it is creative, the sounding is exciting and the tracks are filled with aggression. How wee these new songs born, how do you cooperate during the songwriting process?

Thanx! We wanted to do something different again. We are allways trying to develop new things for each of our albums. That keeps things interesting. There’s no point doing the same things over and over again. What comes to Z.N Savolainen had some ideas ready and so did Sirkkiä. So, they did dome demos at Sirkkiäs lair and tried all kinds of weird shit out. Then we all gathered to our rehersal place and started to put the songs together. After the songs were done for the most part I started to write the lyrics. It usually goes like that. Someone has a idea and he presents it at our rehersal place. Then everybody start to shout like hell and it all is fucking ruined… Not really. Everybody puts their own input on the songs and usually they end up soundig pretty good.

Some bands came to my mind listening to your music, but I don’t mean you imitate them. How could you describe your music, whom do you recommend it?

Shade Empire is extreme metal band. Blastbeats, shredding guitars, lots of weird synth stuff and cruel vocals. If you’r into fast and extreme, yet at the same time melodic stuff, you should check S.E out. Many put us in the same cathegory with Dimmu Borgir and Cradle of filt, but that’s just somethin that people need to do for some reason. Everything has to categorised in some way. That’s weird… but it doesn’t bother me really. I know what we are doing and that’s good enough for me.

I’m also familiar with your previous album, “Intoxicate O.S.”. You already showed with that record which are your powers, but the sounding was a bit less convincing. At that time, in 2006, you had to cope with a smaller budget, or there could be other reasons?

The smaller budget is part of that yes, but I think the main reason why Z.N sounds so much better is the fact that this time we knew what we wanted. On Intoxicate we were maybe bit too hasty and the result was not as good as it should have been. We sould have spent more time doing that album. But we learned from our mistakes and Z.N sounds much bigger than the previous albums. All of us have also evolved as musicians so that brings its own touch to the final result as well.

I think with lots of concerts and adequate promotion you can have lots of fans. What kind of success do you have already, are you okay with the record label Dynamic Arts Records?

We’ve done lots of gigs here in Finland and more and more people are aware of us. The thing in Finland is that there are so many good bands in the scene that you really need to be good and do something different compared to others to really stand out. The Festival gigs are the best way to show what we are made of. The gig in Tuska this summer was fucking awesome! We are hoping to do some touring outside Finland as well, as soon its possible. Dar is a small indie label, but they are doing decent work. At least they are doing good promotion here in Finland. Things could be better, but I think that’s the case with most of the bands when talking about their label…

The new material is a concept album, could you tell me what is it about exactly? How is the cover related to it, and whose the artist?

Z.N is a story about individuals who have one common objective. They are opening the gateway to Apocalypse. Inside their minds they have found something that is more important to them than human life. One by one they do their part of the task to get closer to their goal. “What is end to others is total victory for some”. That’s the ending line of the album… make your own conclusions. When reading the lyrics let your own mind wander. There are no ready given answers in that text. Many different interpetations can be made, and that’s how it is ment to be.
The cover is the opening of the gateway. If you look it closely and turn it in different angles there are many faces hidden there. Especially the center is quite interesting…
The cover art was made by a good friend of mine called Janus. He is also a tottoo artist. He has done the cover art for some other bands as well, Deathchain for example.

The keyboards are an important aspect of your music. When forming the band, you already knew it was to be important to make you music more intriguing with Savolainen’s synth motives?

He is a awesome musician and he is coming up with new ideas all the time so why not use them. But it was not like we made any desicion that “we shall use hell of a lot keyboards”. We use all the material that we think sounds good. It doesn’t matter who comes up with it. Savolainen just happens to be quite a wizzard what comes to making music. He comes up with lots of riffs and we naturally use lots of his riffs. The keyboards have allways been important part of S.E’s music and I’m sure that this will be the case in future also. The sounds Savolainen creates give the band it’s unique sound and that gloomy atmosphere.

Finland has not only great metal bands but also beautiful nature. Do you think you gain inspiration from nature? Are you nature-lovers?

I really like the nature here. I guess you can call me a nature lover. I really like to summon in the forests and just listen the sounds of nature. Actually just a few days ago we were chilling with some of my friends in the near by woods and I came up with this riff based on the tunes the birds were singing. In this case you can really say that the nature inspired me… Also I wanted to record the vocals on Z.N in a different location that the other guys did their parts. It was a underground bunker in the middle of our hometown… not the right place for me. So I went to Studio Perkele which is located in the middle of nowhere. The studio is surrounded by dark woods. That get’s me in the right state of mind to create something powerfull, raw and twisted…

What would you consider the strength of the band, what would you emphasize in your music?

I think that we have managed to combine many different aspects of metal to our music. We all listen to diferent kinds of music and once we put all of our sick ideas together we come up with this twisted beast that devours everything on its way… One thing that that is also a great strenght is the fact that the more you listen the albums, the more you find… Zero Nexus needs to be listened many times before it opens its dimension to you. It’s multilayred piece. So you could say that our music endures listening.
We are also a kickass liveband. Hopefully you can witness that in the near future.

You’ve already played on some festivals, what were they like? Would you like to go for a greater tour in Europe?

As I sayed before the festival gigs are THE BEST! The crouds are allways big and ofcourse you see lot of familiar faces and friends, so you most definitely end up beign wasted… For our part all the festival gigs have been kickass shows!
We are hoping to go on a tour as soon as its possible. We are a live band and once we get on stage we bring you hell!!

My personal opinion abut your music is that it’s fucking striking, the riffs are perfect, and the synth themes are brilliant. Go on rocking! Thanks!

Thanx man! You can bet your ass we’ll keep on rocking and rotting! Support metal!!!

WEB: http://www.shadeempire.com/

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek