Interjúk

Shadowthrone Interjú

Az underground körökben ismert magyar black metal Shadowthrone zenekar egyik tagjával Khrul-al készült egy interjú. Érdekességeket megtudhattok a true black metal zenéjükről és hogy milyen is Khrul.

A hivatalos oldalon olvashatjuk a történeteket. Változott valamit az újjáéledés óta a taglista?

Nem, semmit; a zenekart továbbra is én és Padre alkotjuk, és most már ez így is marad.

Szoktatok más együttesek tagjaival zenélni?

Padre nem, az én elfoglaltságaim megtalálhatóak a khrul.uw.hu honlapon.

Volt már fellépés illetve tervezitek-e?

Nem volt, és nem is tervezzük. A Shadowthrone zenei világa sokkal inkább egyéni, otthoni hallgatnivaló, valamint hangulatfüggő; nem az a fajta, amivel minden nap lehetne haknizni.

Mi hatott leginkább a zenétekre?

Nem sok – úgy értem, amikor elkezdtük, még csak pár black metál zenekart ismertünk; ezért is hasonlít annyira a mi zenénk is a kezdeti, kifinomulatlan, nyers formához, mert itt is mi magunk jöttünk rá a dolgokra; ezzel együtt nem vagyunk eredetiek, hiszen ebben a stílusban a Venom, Bathory, Darkthrone óta ki az? Viszont megpróbáljuk jól csinálni, és csakis belső ösztöntől, motivációtól vezérelve, ragaszkodva a hitelességhez – ezért jelentkezünk ritkán anyagokkal és ezért nincsenek rendszeres próbák. Ha 2-3 évente lángol fel bennünk a fekete tűz, akkor akkor – nem kell ezt erőltetni; így is túl sok a pózer, stíluskoptató, akik meggyőződésükkel ellentétben éppen hogy belülről rohasztják a műfajt; temérdek szemetükkel és végtelenül ostoba, hiteltelen megnyilvánulásaikkal.

Mit lehet tudni a szövegekről?

Nem titkosak, az első két anyagé fent van a honlapon – nem túl bonyolult, tinédzser kori, amatőr szövegek, épp ezért nem igényel magyarázatot. A mostani anyag szövegei pedig nem képezik sarkalatos pontját a koncepciónak; hangulatkeltő, fokozó részegységek. A következő anyag szövegei viszont alappontok lesznek, illetve már azok is – rendkívül pregnánsan, mélyen megfogalmazott sorok, a legjobb szövegek közt vannak, amiket eddig írtam; teljes mértékben rájuk fog épülni a zene. Igaz, ez nehéz, mert még nem dolgoztunk így; szerintem majd úgy lesz, hogy elkezdünk hagyományos módszerrel dalokat írni a szövegek adta inspirációból, és a kettő majd összehozza egymást.

A számcímek tudatosak?

Fura kérdés, de értem, mire gondolsz. A Vacuum Of Horror anyagát leszámítva nem azok, szimplán csak címek. De a mostani anyagnál valóban először megvolt a hangulat, majd a zene, és ezt próbáltuk meg markáns, tömör címekkel interpretálni, végül jöttek maguk a szövegek alátámasztani mindezt.

Említettétek, hogy “naivan és tapasztalatlanul kezeltük a felénk érkező megnyilvánulásokat.” Ez mit takar? Köze van esetleg egy 1994-es albumhoz?

Igen, főleg a zenekarnév körüli mizériákhoz van köze – mondták, hogy túl egyértelmű, klisés – mi meg hallgattunk rájuk, hogy hát jó, biztos igazuk van, akkor nézzünk valami jobbat – hogy érthetőbb legyen a csodálkozásunk, hozzáteszem, hogy akkoriban kb 15 black metal zenekart ismertünk, ennek függvényében pedig a Shadowthrone-nal nem volt semmi bajunk. De az ember már csak ilyen, így tapasztal. Most már minden oké, nem vagyunk kis pöcsök, és amíg sokan olyan kiszámítható zenekarokat istenítenek, melyek neveiben valamilyen szókapcsolatban benne szerepelnek a “black, dark, evil, satan, hell, throne, funeral stb” szavak, addig egy szava sem lehet senkinek..

Hogy jött a black metálhoz az Ulcisia Castra név? Érdekli valamelyikkőtöket a régészet/történelem vagy csak jól hangzott?

Úgy jött, hogy akkor ne legyen angol, és kötődjön hozzánk – ez volt Szentendre, ahol lakunk, régi, római neve; jelentése: Farkasvár – csak jól hangzott, ennyi.

Az új demóról mesélnétek kicsit? Mennyiben változott a zene az előzőekhez képest?

Azt a pillanatot próbálja bemutatni, amikor az elfojtott, felgyülemlett gyűlölet, frusztráció, düh mérhetetlen energiává tömörülve egyszer csak kitör belőled. A borzasztóan rideg dobhangzás és dermesztő effektek miatt van némi indusztriális hatása, de az alap az 100% true black metal, úgyhogy nincs nagy eltérés, csak a körítés lett más; de így a jó, senki nem akarja másolni saját magát. Eltérés a korábbiakhoz képest továbbá, hogy míg a korai anyagok próbák útján formálódtak olyanná, amilyenné, most előbb megvolt a belső elképzelés az anyagot illetően, és ezt kezdtük kidolgozni. Nem az volt, hogy zenélgetünk, és egyszer csak elkap a feeling, hanem már előbb volt meg az ihlet, inspiráció, mint a hangszer a kezünkbe. Ennek köszönhetően minden szám ezt a belső koncepciót erősíti; egy hangulati konceptanyag 4 önálló dallal.

Mit gondoltok arról, hogy az északi black metált manapság már nem veszik olyan komolyan?

Matek – a nagy számok törvénye. Sok lett belőle, felhígult, ennek következtében a kora időket övező rejtély, misztikum is szertefoszlott. Az öregek már felfedték titkaikat, illetve más irányt vett az életük, az újak pedig, mivel már a színfalak mögé látunk, nem nagyon tudják hitelt érdemlően prezentálni meggyőződéseiket.

Üzentek valamit az olvasóknak?

Lépjetek ki, elő az álarcok, image-ek közül, mögül, nézzetek szembe a gátlásaitokkal, vágyaitokkal, oldjátok meg, valósítsátok meg őket, és ne legyetek egy irányítható és irányított tömeg arctalan tömegemberei (akik azt hiszik magukról, hogy ők egyéniségek, és ők látják az életet olyannak, amilyen az valójában.) TÁMOGASSÁTOK A MAGYAR UNDERGROUNDOT!!!

Készítette: medea

Web: http://shadowthrone.uw.hu/

Kapcsolódó cikkek

Shadowthrone Hír

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek