Interjúk

Shakra Interjú

(scroll down for English Version)

A kérdésekre Thomas Muster válaszolt.

Sziasztok!
Újra egy nagyon jól sikerült albummal örvendeztettétek meg a dallamos rock/metal híveit, ennek apropóján szeretnék pár kérdést intézni hozzátok.

Köszönöm! Vágjunk bele!

Kezdjük az egyszerű, mégis látványos borítóval. Honnan és hogyan jött az album címe, illetve kinek az ötlete és keze munkája ez a tibeti hangulatot, formavilágot sugárzó borító?

Egy német nyári fesztiválból jöttünk haza, amikor szóba került az új album címe. A hangmérnökünk azt mondta, hogy valami nagynak kellene lennie. Valami hatalmasnak, mint a Mount Everest! Aztán nagy egyetértésben mondtuk, legyen EVEREST! Ez frankó, nem Mount Everest. Csak EVEREST!
Mark elkészített egy borító tervet, miután elmondtam neki, hogy valami fehéret szeretnék. Amit a borítón látsz, az egy iránytű. Képzeld csak el, az Everest tetején állsz, ellátsz mindenfelé, ameddig csak a szem ellát, nincsenek határok! Ez remélhetőleg jó ómen nekünk!

Szinte kivétel nélkül egyszerű, de látványos design jellemzi a CD-iteket. Mennyire szándékos és minek köszönhető ez a letisztultság?

Nos, a zenénk valójában egyszerű, így a borítót is egyszerűre tervezzük! Nézz meg egy Rush, vagy Dream Theater borítót, elég absztrakt, olyan, mint a zenéjük. Imádom egyébként a Rush-t és DT-t, de a mi zenénk teljesen más.

A dalaitok tele vannak jobbnál jobb melódiákkal, a szólók ugyanúgy, mint az énektémák. Hogyan születnek a Shakra dalok? Ki a fő dallamfelelős?

Nos, ez én vagyok. Főleg én írom a dalokat és az ének részeket is főként én szerzem. Általában, mikor egy gitárriffen dolgozom, az agyamban már megformálódik az ének rész is. Csak megtörténik, összeáll minden. A szólókat viszont mind Thom készíti el. Igazán fantasztikusan játszik és nem igazán tudom, hogy honnan meríti nagyszerű ötleteit. Imádom a játékát!

A kiválóan sikerült dalok közül melyek kerültek be a turnéprogramba?

Úgy látszik, mindenki szereti a The Journey-t! Bár ez nem egy tipikus SHAKRA szám, sokkal inkább progresszív. De sok újságíró is ezt mondja. Egyébként pedig, a The Journey az én személyes kedvencem is! És természetesen játsszuk majd a fellépéseken is!

Szeretném, ha a rádiós sikereitekről mesélnél egy kicsit. Könnyű felétek egy rock bandának bekerülni a rádióba és sikerlistás eredményt is elérni, vagy a jó dalok mellé azért jó adag szerencse is szükséges? 😉

Mindenből kell egy kevés! Mint a Forma-1: egy jó pilóta nem elég a sikerhez. Kell még egy nagyszerű autó és egy jó csapat. És egy kis szerencse is! A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy a managementünk dolgozik a rádiós promóción.

Általános műsorszerkezetű kereskedelmi rádióban vagy rock rádiónál sikerült ezeket a jó eredményeket elérni?

Nos, az “átlagos” rádiók csak balladáinkat játsszák. Kik hallgatnak rádiót napközben? Azt hiszem, a legtöbben munka közben. Különösen az irodai alkalmazottak. Így ha a rádiók SHAKRA dalokat játszanának, mint amilyen a The Journey is, azonnal átkapcsolnának egy másik adóra. Ezért játsszák csak a balladáinkat. Vannak viszont speciális rock adások, melyek esténként játsszák a keményebb számainkat is.

A Hammerfall-al közös turnétokon Budapesten is játszottatok. Hogy éreztétek magatokat a magyar fővárosban, hogy sikerült a buli? Sikerült esetleg kicsit a városban is szétnéznetek?

Nem, sajnos nem volt lehetőség a városnézésre vagy hasonlóra. De tudom, hogy Budapest egy gyönyörű város és nagyon remélem, hogy még eljutunk oda egy napon. Úgy emlékszem, az volt a turné utolsó show-ja. Túl későn érkeztünk a helyre és a show után rögtön mentünk is, mert a következő napon már Svájcban játszottunk.

Mesélnél kicsit bővebben a Hammerfall turnén tapasztaltakról, az ottani élményeitekről? Gondolom jó móka volt és minden bizonnyal hasznos is!

Igen, nagyon tetszett a turné! Ez volt az első alkalom, hogy egymás után 12 európai országban játszottunk! De Spanyolországban lerobbant a turnébuszunk. Néhány napot várni kellett a cserealkatrészekre, így sajnos 2 fellépést is le kellett mondanunk. Szar ügy!

Melyik az a banda, amelyikkel életetek legnagyobb élménye volt együtt játszani és melyik az, amelyikkel a legjobban szeretnétek?

AC/DC! Szeretnék velük játszani! Ez az álmom mióta 1979-ben láttam őket Bon Scottal! Itt Svájcban ugyanannál a lemezcégnél vagyunk, így talán egyszer valóra válik ez az álom!
De fesztiválon játszottunk már az Iron Maiden és a Dream Theater előtt is 2005-ben. Hatalmas élmény volt. Lehetőségem volt a DT-t látni az ellenőrzőpontról! Azt az estét sosem felejtem el!

Svájcban és Németországban nyilván nagyon erős bázisotok van, hol vár még benneteket fanatikus rajongói tábor?

A világ minden táján vannak rajongóink. De természetesen, a legnagyobb rajongói bázis Németországban és Svájcban van.

Nyáron mely fesztiválokon találkozhatunk veletek?

Sok nagy nyári fesztiválon játszunk itt Svájcban és talán néhányon Németországban!

Gondolom, ősztől újra turnéra indultok, lehet már tudni valamit arról, hogy merre és kivel indultok útnak?

Igen, az európai turné második részére ősztől kerül sor. Jelenleg még csak néhány német időpont van leegyeztetve, de tervezzük, hogy játszunk Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban és Ausztriában is.

Mit gondolsz, van esély arra, hogy a következő turnén Magyarországra is visszatérjetek?

Hát nagyon remélem! Főbandaként még nehéz lenne leegyeztetni, de egy nagyobb turnéhoz csatlakozva a jövőben talán még játszhatunk majd Magyarországon. Meglátjuk!

Köszönöm az interjút, további jó muzsikálást és sok sikert!

Nagyon köszönöm! Sziasztok!

————————

ENGLISH VERSION:

Answered by Thomas Muster.

Hi,
Again, you have delivered an excellent record to the fans of melodic rock/metal, that’s why I’d like to ask some questions.

Thomas: Thank you! Let’s go!

Let’s start with the simple yet effective cover artwork. How did the album title come, and whose idea and work were the cover evoking the Tibethean world?

Thomas: We came back from a summer festival show in Germany when we were talking about the new album title a little bit. Our sound engineer said that it should sound just big! Something huge like the Mount Everest! And we all go: EVEREST! That’s cool. Not Mount Everest. Just EVEREST!
Mark came up with that artwork after I told him that I want to have a white cover this time. And well, what you can see on the cover is a compass dial. Just imagine you would stand on the Everest: You are able to see in every direction all around you as far as your eyes can see, there are absolutely no limits! This is hopefully a good omen for us!

I think, all your CDs have a simple but spectacular design. How much this clear-out simplicity is intentional and what”s the reason for this?

Thomas: Well our music is simple actually, so we also keep the covers just simple! Just look at the covers of bands like Rush or Dream Theater. These covers are very abstract in a way, just like their music is. Hey, I really like Rush and DT, but what we do is something completely different.

Your songs are full of great melodies, both the solos and vocal themes. How are Shakra songs born? Who is the main responsible for the melodies?

Thomas: Well, that’s me. I’m the main songwriter and I also compose most of the vocal-lines. Usually when I’m working on an guitar-riff I got also the vocal stuff in my mind. It just happens, it all comes together. But the guitar solos are all created by Thom. He’s a real fantastic player and I really don”t know where he got all those great ideas from. I love the way he plays!

In your opinion, which track of Everest could become a fave of the fans, and live first?

Thomas: It seems that everybody likes “The Journey”! Though this one isn”t a typical SHAKRA-track because it’s more a kind of progressive. But a lot of Journalists from all over the world told me that. And by the way, “The Journey” is also my personal fave! And of course, we play that one live!

Please speak about your success at radios a bit. Is it easy to get into radios and charts for a rock band, or, beside the good songs, a bit of luck is also needed?:)

Thomas: A bit of everything is needed! It’s like the Formula 1: Only a good driver doesn’t bring you any success. You also need a great car and a good team. And a bit of luck! So in our case it means our management has to work on that radio promo.

Did you achieve these results in general radios or rock radios?

Thomas: Well, “normal” radios only play our ballads. Who’s listening radio during the day? I guess a lot of people at work. Especially secretarys in their offices. So if the radios would play SHAKRA-songs like “The Journey” they would immediately switch to an other channel. That’s why they only play our ballads. But there are also special rock broadcasts at night playing our heavy songs.

Your tour with Hammerfall also reached Budapest. How did you feel in our capital and how did the gig go? Did you manage to have a look at Budapest’s sights?

Thomas: No unfortunately it wasn’t possible to do a sight-seeing tour or something. But I know Budapest is a beautiful city and I really hope to get there again one day. I remember it was our last show on this tour. We arrivrd too late at the venue and had to leave right after the show because we played a show in Switzerland the next day.

Could you tell us about your experiences of the Hammerfall tour? I guess it was fun and most probably useful.

Thomas: Yeah, we had a lot of fun on this tour! It was the first time for us to play in 12 european countries in a row! But in Spain our tourbus was damaged. We had to wait there for the required replacement parts a few days, so unfortunately we had to cancel the next 2 shows. Shit happens!

Which band was the best to play with, and which band would you like to play with?

Thomas: AC/DC! I would like to support them! That’s a dream of mine since I saw them live back in 1979 with Bon Scott! Here in Switzerland we have the same record company, so maybe one day this dream comes true!
But we opened a festival for Iron Maiden and Dream Theater in 2005. That was a great experience. I had the chance to see DT onstage at the monitor place! I will never forget that night!

You have a solid fanbase in Switzerland and Germany.
Where are your other fanatics located?

Thomas: We have fans all around the world! But of course our main fanbase is in Germany and Switzerland.

Any summer festival dates this year?

Thomas: We’ll play a lot of big summer festivals here in Switzerland and maybe a few in Germany!

I think you’ll be touring this Autumn. Which countries will you visit and with which band?

Thomas: Yes, we will do the second part of european dates this fall. But at the moment there are only a few german dates confirmed. But we have plans to play also some dates in Holland, Belgium, Italy and Austria.

Do you think there’s a chance for another Hungarian gig?

Thomas: Hey, I really hope that! For us as a headliner it’s hard to manage that, but maybe we”re gonna play in Hungary on another support-tour in the future. We”ll see.

Thanks for the interview. Have fun and good luck.

Thomas: Thank you so much! Cheers!

WEB: http://www.shakra.ch/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Shakra – trailer for “Best Of” album /“The Live Side“ available again!

KMZ

Hot News: Shakra announce release of “Best Of” album!

KMZ

Hot News: Voodoo Circle & Shakra – two of the leading European Hard Rock bands join forces for a tour!

KMZ

Hot News: Shakra – „Save You From Yourself“ video clip!

KMZ

Hot News: Shakra – „Powerplay“ album release in January/ album cover & first snippet unveiled!

KMZ

SHAKRA – Back On Track

Southpeace

SHAKRA – Everest

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár

G-G7HMZP452Z