Shear Interjú

(scroll down for English Version)

Nem tudom, hogy én voltam-e kicsit direktebb a kelleténél, vagy más magyarázat áll a dolog hátterében, de a Shearnek célzott kérdéseimnek csak egy töredékére kaptam választ a finn csapat billentyűsétől, Lari Sorvo-tól, így a szokásos kifejtős csevegés helyett, jöjjön most egy kicsit félresikerült és megcsonkított villáminterjú, durr bele a közepébe stílusban:

A billentyűket leszámítva, a hangzásotok engem erősen emlékeztet az újkori Amoral anyagokra, Juhana pedig maga is tagja a csapatnak. Neki volt erős befolyása a dalírás menetébe, netán alapjaiban a honfitársak munkája volt nagy hatással a lemezre?

Vicces ezt hallani, mert szerintem nem nagyon hasonlítunk rájuk. Talán mindkét bandát nevezhetjük dallamosnak, de részemről ezzel ki is merültek a hasonlóságok. A debütről néhány dal 2008-ban íródott, még mielőtt az Amoral átváltott volna a hard rockos megközelítésre a death metalból. Juhana dobolta fel a dalokat, de ezen felül nem vett részt a dalírásban. Talán az általános skandináv hangzás miatt hat ismerősen a dolog.

Ha már szóba hoztam az Amoralt, Finnországban mi az általános vélekedés a stíluson belüli éles váltásokról? Személyes tapasztalataim szerint, az emberek gyakran elég szkeptikusan fogadják az efajta zenei kereszteződéseket, és ez ugyebár bizonyos mértékben benneteket is érint, hisz a power metalos beütés ellenére, jópár helyen nem féltetek keményebb témákat is használni…

Én megértem, ha néhány embernek szkeptikus a hozzáállása az éles váltásokkal kapcsoladban, főleg, ha az új irányt nem szeretik annyira, mint a régit. Ugyanakkor szintén nagyon meg tudom érteni a zenészeket is, akik valami teljesen újat szeretnének kipróbálni és új területeket felfedezni, hogy frissen tartsák a dolgokat. A Shear-rel kapcsolatban ezt nem igazán nevezném stílusváltásnak, hisz számunkra teljesen természetes dolog, hogy többféle alkotókat használunk a zenénkben.

Habár a dalcímek nem kimondottan erre utalnak, de számomra kimondottan vidám, pozitív hangulatot áraszt a lemez, talán épp a megszokott gothic hatások hiánya miatt. Valójában mit hivatott üzenni a tartalom? Milyen hozzáállású albumként jellemeznétek a Breaking The Stillness-t?

Mint albumnak, nincs egy, konkrét üzenete a Breaking The Stillness-nek. Minden nótának megvan a maga témája és története. Még ha a zene néha nevezhető is vidámnak, a szövegek határozottan nem. Nem nagyon akarjuk részletesen magyarázni a szövegeket, mert jobban szeretjük, ha minden hallgató saját maga értelmezi azokat. Ezek talán néha eltérnek az eredeti ötleteinktől és magyarázatoktól.

Elsőlemezes létetek ellenére, meglehetősen tapasztalt társaságnak számítotok. Jelentett-e még kihívást, vagy legalábbis örömöt pl. a stúdiózási folyamat, vagy valójában már inkább csak maga az alkotás boldogít?

Nem számít, hányszor stúdióztál már ezelőtt, ez minden alkalommal új kihívást jelent. A korábbi tapasztalataink segítettek elkerülni az általános buktatókat a stúdió környezetben, de mindig vannak új leküzdendő akadályok. Szintén nagyon kemény dolog minden hangszerhez megtalálni a megfelelő hangzást és mindenkiből kihozni a lehető legjobbat. Noha az egész felvétel időszaka időigényes volt, mindenképp megérte, és jól is éreztük magunkat.

A megszólalás nagyon bivaly lett, hatalmasat dörögnek a dalok a hifiben! Hol és kivel dolgoztatok a munkálatok során?

A dobokat Nino Laurenne-vel vettük fel a Sonic Pump stúdióban, a többi hangszert és az éneket pedig a gitárosunk, Mikael Grönroos közreműködésével egy másik helyen. Az albumot Fredrik Nordström keverte a Fredmanban, Svédországban, végül, de nem utolsó sorban pedig Svante Forsbäck végezte a masterelést a finn Chartmakers stúdióban. Külön köszönet jár Svante-nek és Henkka Niemistö-nek a Chartmakerstől, akik végül pár fontos beállítást végeztek a lemezen.

A bő háromnegyed órás játékidő tele van fogós elemekkel, potenciális sláger-várományosokkal. Tervben van-e már videóklip forgatása, esetleg valamilyen közszereplés a hazai médiában (rádió pl.)?

Ami a klipet illeti, talán készítünk majd egyet, de még nem állítom biztosan. Volt már jónéhány interjúnk különböző rádióállomásokon, és továbbra is van kilátásban ilyesmi. Általában próbálunk minden lehetőséget kihasználni, hogy promotáljuk a zenénket.

A lemezkiadótokat tekintve a Lifeforce nem kimondottan female fronted csapatokra specializálódott, miért esett mégis épp rájuk a választásotok? Gondolom voltak más kérőitek is…

Igaz, hogy a Lifeforce-nak nem kimondottan ez a fő profilja, de van azért más female fronted csapatuk is, a Deadlock például. Több különböző kiadóval tárgyaltunk, de végül úgy éreztük, hogy a Lifeforce fekszik nekünk a legjobban. Valóban lelkesek voltak a zenénkkel és a közelgő albummal kapcsolatban, és ez fontos szerepet játszott a döntéshozatalunkban.

Véleményetek szerint, mennyire számít manapság a külsőség, az imidzs (legyen az borító, promó fotók stb.) a mai feltörekvő újoncok esetében? Plusz pontot ér az emberek szemében a profi design?

A legtöbb esetben mindenképp. Az emberek első benyomása a borító, a promó fotók és hasonló dolgok alapján keletkezik. Manapság a bandák közti nagy konkurencia miatt fontosabb, mint valaha, hogy minél több lehetséges módon kiemelkedj a tömegből. A profi borítók, fotók és a honlap határozottan része ennek. Persze, a legfontosabb dolog emlékezetes zenét írni. Nem számít, milyen profik a banda külsőségei, ha az embereknek nem tetszik a zene, nem fogják sokra vinni.

Néhányan más bandákban is érdekeltek vagyok, mennyire lesz/lehet ez kihatással a Shear működésére? Beszélhetünk teljes értékű zenekarról, vagy jobbára inkább csak projectként léteztek majd?

Néhány tagnak a Shear-ből vannak más bandái, de ez nem befolyásol minket negatívan. Minden csak az időpontok jó beosztásán és a fontossági sorrenden múlik. Teljes értékű banda vagyunk, nem csak egy project.

A saját, vagy egymás zenéit szoktátok hallgatni? Nagyjából képben vagytok a társak gárdáinak az aktuális dolgaival?

Attól függ. Természetesen nagy vonalakban tudunk róla, hogy a tagjaink milyen zenékkel vannak kapcsolatban. Az időnk viszont korlátozott, úgyhogy nem mindig van lehetőségünk alaposan követni mindent.

Mi itt Európa-szerte csak kapkodjuk a fejünket a nagyobbnál nagyobb északi tehetségek láttán. Ti testközelből mit tapasztaltok, minek köszönhető ez a rendíthetetlen skandináv egyeduralom? Személy szerint mely zenekarokban láttok óriási potenciált a helyi színtérből?

Ez nehéz kérdés, amivel sűrűn találkozunk, de sajnos nincs rá egyenes válaszom. Mivel minden skandináv ország elég kicsi a népesség tekintetében, a fiatalok általában azért kezdenek el valamilyen hangszeren játszani, mert a haverjaik úgyszint játszanak. Továbbá, elég sok ember ismeri egymást a színtéren, így az emberek néha öntudatlanul is magukra vesznek zenei hatásokat egymástól. Talán ez lehet egy ok, amiért sok skandináv csapatnak hasonló hangzása van.

Köszi a válaszokat, gratulálok a debüthöz és további sok sikert kívánok nektek a folytatáshoz!

———————————————

ENGLISH VERSION:

Except the keyboards, your sound strongly remind me of the recent Amoral stuffs, and Juhana himself is also a part of the group. Is this because of his huge inflow to the song writing process or you’ve basically got some great influence from them?

That’s pretty funny to hear since I don’t find our music very similar. Both bands could maybe be described as melodic, but that’s pretty much where the similarities end in my opinion. Some songs on our debut album have been written as early as 2008, before Amoral shifted their focus from death metal to a more hard rock approach. Juhana makes the drum arrangements for the songs, but other than that he is not involved in the song writing process. Maybe it’s something about the general Scandinavian sound that makes it sound familiar?

If I already mentioned Amoral… What are the general opinion about sharp style changes in Finland? Based on my personal experiences, people’s attitude can be very sceptic about these strange musical experiments. In a manner, you can also be involved in this, because beside the power metal-ish sound, you also used some heavier riffs and stuff on the CD…

I understand that some people may have a very skeptical attitude towards sharp style changes, especially if they don’t like the new musical direction as much as the earlier one. That being said, I also understand really well musicians who want to try something completely new and venture to unexplored territory to keep things fresh. When it comes to SHEAR, I wouldn’t call it style changing by any means, since it’s in the very nature of our band to include different elements in our music.

The song titles aren’t really sounds like that, but for me, the album musically feels quite happy and positive, maybe because of the lack of usual gothic influences. Actually, what’s the real message of the content? What kind of attitude does Breaking The Stillness have exactly?

As an album ‘Breaking the Stillness’ doesn’t have one single message, every song has its own theme and story. Even though the music can at times be described as “quite happy”, the lyrics definitely aren’t that. We don’t want to explain the lyrics too much in detail since we like the idea that every listener can form their own interpretation of the lyrics. Sometimes they may differ very much from our own initial ideas and interpretations of the songs.

Although you’re newcomers, most of the members are already experienced musicians. Does the recording process still cause you challenge or at least fun, or only creating music makes you pleasure now?

No matter how many times you have recorded in a studio previously, entering one is still a new challenge every time. Our previous experiences helped us to avoid the most common pitfalls in the studio environment, but there are always plenty of new hinders to overcome. It is also very demanding to find the right sounds for all instruments and to squeeze out the best performances possible from everyone. As a whole our recordings sessions were time consuming, yet very fun and rewarding.

The disc’s sound is excessively powerful. Where and with who did you work on that?

The drums were recorded by Nino Laurenne at Sonic Pump Studios and the rest of the instrumental and all the vocals tracks were recorded by our guitarist Mikael Grönroos at another studio. Fredrik Nördstrom mixed the album in Sweden at Studio Fredman. Last, but not least, the album was mastered at the Finnish mastering studio Chartmakers by Svante Forsbäck. A special thank goes out to both Svante Forsbäck and Henkka Niemistö from Chartmakers who made some final important adjustment to the album.

The CD is full of catchy melodies and potential hit-like songs. Are you planning to shoot a videoclip for one of them or show up somewhere in the local media (radios or else)?

As for the music video, we might do one but it’s not certain yet. We have already done some interviews for different radio stations and still have more on the way. In general we try to utilize every opportunity we get to promote our music.

Your record label, Lifeforce is not specifically deal with female fronted groups, then why did you choose them? I’m sure you had got many other options, too…

While it’s true that Lifeforce isn’t “specialized” in female fronted groups, they do have other female fronted bands in their roster, Deadlock for instance. We negotiated with a couple of different labels but in the end we felt that Lifeforce was the right fit for us. They were genuinely enthusiastic about our music and upcoming album, and this played a major part in our decision making.

What do you think about the importance of formalities (cover, promotional photos etc.) in the case of newcomer bands in nowadays music industry? Is it more symphatic for the audience, when a band’s got professional design?

It most definitely is. People form their first impressions based on album covers, promotional photos and similar. In the days of extremely tight competition between bands it’s more important than ever to stand out from other bands in every possible way. Professional covers, photos, website etc. are definitely a part of this. However, the most important thing is to make memorable music. No matter how professional the band’s media outlook is, it won’t carry the band very far if people don’t like the music.

Some of you are also involved in different groups. Should this make any difficulties in Shear’s career in the future? Are we talking about a full-time band or this will only be some kind of musical project?

Some of SHEAR’s members do have other bands, but this doesn’t affect us in any negative way. It’s all about arranging your schedules in a smart way and prioritizing. We are a full blooded band, not just a musical project.

Anyway, are you usually listen to your own or your fellow members work? Do you roughly know what’s happening with them actual things?

It depends. Of course we are roughly aware of what our members do in other musical contexts. However, as time is limited we don’t always have the time to follow everything thoroughly.

We, other Europeans are always surprised that how much northern talent are in the scene. You live among them, so what’s the reason of this uncompromising Scandinavian monocracy? You, personally, what bands would you recommend us to check out from the local scene?

This is a hard question and it gets asked very often but unfortunately I don’t have a direct answer. Since all the Scandinavian countries are pretty small in terms of population, young people might pick up playing an instrument because their friends also play an instrument. Furthermore, pretty much all people involved in the music scene knows each other, so people might unconsciously pick up musical influences from each other. This might be one factor why many Scandinavian bands have a similar sound.

Thank you for the answers! Let me congratulate to your debut and wish you many luck for the continuation!

WEB: http://shearofficial.com/

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Shear “Katharsis” full album stream!

KMZ

Hot News: Shear release another new track!

KMZ

Hot News: Shear “Katharsis” studio report part I + II

KMZ

Hot News: Shear reveal new album track!

KMZ

Hot News: Shear reveal new album info and cover!

KMZ

SHEAR – Breaking The Stillness

Jillian

Hot News – Shear: Brand new song and live videos (two more new songs) revealed!

KMZ

Hot News – Finnish female fronted metal act Shear sign to Lifeforce Records!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár