Shrapnel Interjú

(scroll down for English Version)

2009-ben alakultatok és nagyon jó Thrash zenét nyomattok. Hogyan jött létre a csapat és mennyire vagytok a műfaj elkötelezett hívei?

Hali! Nath (gitár) vagyok!

Chris-szel egy helyi online zenei fórumon kezdtünk el beszélgetni. Ő egy thrash bandát tervezett indítani én pedig az akkori fő bandámon kívül keresgéltem, hogy zenélgessek egy kis thrash-t. A kezdetekkor kicsit keverék voltunk, Municipal Waste/D.R.I. szerű, de már az elejétől fogva elhatároztuk, hogy thrash banda leszünk, és olyan pörgősen játszunk ahogy tudunk!

A megalakulásotok óta változatlan a felállás? Könnyen összejött a csapat? 

Nem, volt pár váltás az idők során. Hosszú történet, de a két EP-nk felállása különbözik a „The Virus”-étól. Most Darryl csatlakozott hozzánk, basszusgitáron játszik, nagyjából minden megállapodott már. Az első EP-nk előtt rémálom volt megtalálni a megfelelő tagokat, de megszereztük Jae-t és azóta kifejezetten gördülékenyen megy minden.

A próbákat és a hangszereket könnyen be tudtátok szerezni, volt elegendő létek? 🙂

Hehe, bandaként mondhatni csórók vagyunk, de sikerült összekuporgatni elég pénzt amiből fel tudtuk venni az albumot! Szerencsére mindegyikünknek van állása, hehe.

A korábban megjelent 2 kislemeznek milyen volt a fogadtatása? Mennyire tudtátok elérni azt a szintet, amit szerettetek volna? Gondolok itt a hangzásra és mindenféle apróságokra!

A „No Saviours”-nak és a „The Devestation”-nak is remek fogadtatása volt, amikor megjelentek. Az első EP-t csak poénból vettük fel, kifejezetten meglepődtünk a figyelemtől ami felé fordult, jóval túlszárnyalta az elképzeléseinket. Bekerültünk vele a Sepultura nyitókoncertjébe és a Bloodstock ’10-re, ami őrületes volt. Remekül kitaposta nekünk az utat a második EP-hez, ahol életünkben először Russ Russell-el csináltuk a felvételeket. Lenyűgöző élmény volt! Mindkét EP remek a maga nemében, mindkettőt kicsit összecsaptuk, hogy időben készen legyenek. Visszanézve még mindig nagyon szeretem mindkettőt, a banda különböző időszakait jelölik. A „The Virus” esetén sokkal több időt és energiát szentelhettünk arra, hogy úgy hangozzon ahogy mi elképzeltük.

Ezután következett egy nagy előrelépés, mert a Candlelight Records kiadóhoz szerződtetek. Ti próbálkoztatok vagy szerencsétek volt és felkértek titeket, mert hallottak-láttak valahol?

Azt hiszem mi küldtük el nekik a második EP-nket valamikor. 2012-ben a stúdióban voltunk és a „The Virus”-t rögzítettük, ők felvették velünk a kapcsolatot és kérték, hogy küldjük el nekik az elkészült albumot, azután viszont sokáig nem hallottunk felőlük semmit. Egy barátunk, Dom Lawson, aki a Metal Hammernek ír, volt az aki végül segített ki minket a Candlelight ügyében és tényleg bevonta őket. Szerencsére végül behívtak minket, és mi nem is lehetnénk boldogabbak.

Mivel ünnepeltétek meg ezt a szép napot?

Emlékszem hogy csak ültem és a kedvenc bandáimat hallgattam akik a Candlelight égisze alatt voltak vagy vannak, mint az Orange Goblin, Crowbar és a Corrosion of Conformity, boldog voltam és alig tudtam elhinni. Miután kiderült, kimentünk meginni pár (tucat) sört, hehe.

Február elején jelent meg a debütlemezetek. A hallottak alapján csak dicsérő szavakat tudok mondani. Igazi dühös Thrash Metal megfelelő energiával. Igaz felismerhető néhány banda a zenében, de ezt manapság nem lehet kikerülni. Kérlek, mondd el a részleteket, mert tényleg jók vagytok. 🙂

Köszönjük! Mi magunk alig hisszük el a visszajelzéseket, amiket az albumról kapunk. Eléggé hihetetlen. Mikor elkezdtük írni és mikor bevonultunk a stúdióba felvenni, tényleg a tőlünk telhető legagresszívebb, modern thrash albumot akartuk megcsinálni. Nem akartunk magasztos kórust, lenyűgöző énekhangot vagy akármi ilyesmit, egyszerűen csak próbáltunk a thrash Demolition Hammer és Slayer oldalára koncentrálni annyira, amennyire csak tudtunk.

Az eredetiséggel kapcsolatban, szerintem ez kifejezetten nehéz mostanság a műfajban. Talán ráfoghatjuk, hogy legalább nem csak 1-2 bandára hasonlít a hangzásunk. Szerintem sikerült megtalálni az összes kedvenc thrash bandánk és pár másik műfaj keverékét. Bár tán nem is érdekel, hehe. Szimplán jól elvagyunk annak a thrash-nek a játszásával, amihez értünk.

Ki a fő dalszerző? Hogyan áll össze a végleges kép?

A zenei részek nagy részét én, a dalszövegeket pedig főleg Chris és Jae írja. Mondjuk mindegyik dal kicsit másképp íródott. Néhányat, mint a „Poison the Mind” otthon csináltam meg és elküldtem a srácoknak a demót. Aztán voltak olyanok, mint a „Titán” és a címdal, melyeket főleg a próbateremben írtunk. Általában úgy megy, hogy elviszem a dal főbb részeit, és ha a többieknek nem tetszik, akkor hazaviszem és addig bütykölöm amíg rá nem mondják hogy „ezbazmeg!”, hehe.

Pár évvel ezelőtt nagyon pörgött újra a Thrash Metal műfaj, de már egy kicsit lentebb lankadt. Milyen elvárásotok van a lemezzel kapcsolatban? Mennyire találhat célba a régi fanatikusoknál?

Bezony, a thrash színtér tényleg elcsendesedett errefelé. De ahonnan mi jövünk, Norwich-ben soha nem volt túlzottan nagy. Nagyon, nagyon remélem, hogy az ősrajongóknak tetszeni fog. Remek lenne, ha az album újabb thrash bandákat ihletne meg az Egyesült Királyságban, de talán mégis inkább a korábbi cuccok rajongóinak van célozva. Az emberek olyanok mellett emlegették az albumot mint az Onslaught, Xentrix, Sabbat és Evile, ami büszkeséggel tölt el minket. Az album már így is túllépte azt, amit vártam tőle, így nem tudom hogy még mi mást várhatnék tőle, hehe! Mondjuk az jó lenne, ha bekerülnénk vele pár európai fesztiválra!

A koncertezés fontos a zenekarok számára. Az idei évben milyen fellépések valósulhatnak meg turné és fesztiválok terén?

Pár kifejezetten fasza dolog lesz idén! Márciusban lesz néhány koncertünk az Overkillel és Xentrix-el, egy másik turnénál pedig várjuk az év végi bejelentést. Mindkettő az Egyesült Királyságba és Írországba szóló dátum, így most elszántan törekszünk az európai turnék felé. Jelenleg a Factory Music-al dolgozunk együtt, így a turnék lefoglalása sokkal könnyebb számunkra! A fesztiválok tekintetében szerintem jövő nyarat célozzuk be, hogy a lehető legtöbbön ott lehessünk.

Milyen problémátok van a világgal? Mi a legaggasztóbb számotokra?

Jelenleg a legnyomósabb problémáim az otthonom körül forognak. Most épp azzal vagyok elfoglalva, hogy felkészüljek az első gyerekem pár hónapon belül esedékes születésére! Viszont a szíriai problémák a legnyomasztóbbak jelenleg. Annyira szörnyű a helyzet, hogy egyszerűen erőtlennek érzed magad hogy tehess bármit ellene. Idehaza is rengeteg ember van, akiket ki kellett költözetni a súlyos áradások miatt, szomorú ezt látni. Az időjárás és a környezet is kezd a feje tetejére állni, úgy néz ki. Úgy érzem hogy rengeteg szar zajlik jelenleg a világban.

Mennyire éltek átlagos életet? Jut elegendő időtök a zenélésre?

Átlagosabb nem is lehetne. Mindegyikünknek van rendes állása, ami nem mellesleg elég unalmas, hehe. Viszont a zene olyan, amire mindig próbálok időt szakítani. Jó lenne, ha többször tudnánk együtt játszani bandaként, nem csak azt a heti pár alkalmat. De próbálom lefoglalni magam az egész napos zenehallgatással amennyire lehet. A házam úgy néz ki, mint egy lemezbolt, hehe!

A folytatás mikor várható? Mik a tervek?

Épp most tervezünk egy új albumot! Már elkezdtük írni, én pedig elkészültem pár demóval amiknek eléggé súlyos a hangzása. Idén karácsony környékére próbálunk foglalni stúdiót. Alig várjuk hogy megcsináljuk a folytatást, és tudjuk hogy lenyűgözőnek kell lennie, így hajt minket a tűz, hogy a lehető legjobb albumot csináljuk meg. Biztosra akarunk menni hogy megint eggyel feljebb kapcsolunk, így valószínűleg az egész sokkal gyorsabb lesz!

Tavaly novemberben is felvettünk egy új dalt. Kigondoltuk, hogy elvonulunk Russ stúdiójába egy hétvégére és valami teljesen mást veszünk fel aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. Kísérleteztünk a hangolással, a vokállal, stb. Gondolkozunk a lehetőségen, hogy csinálunk egy kisebb EP-t valamikor idén „más” dalokkal, amin érezni lehet majd a behatásainkat, de a következő album irányát nem fogja befolyásolni.

Jelenleg a fő célunk egy európai turné! Szóval tartsátok csak nyitva a szemeteket a bejelentésekre!

Köszönöm a válaszokat!

Üdv!

—————————————-

ENGLISH VERSION:

Hey! Nath (Guitar) here!

You were formed in 2009 and you play awesome thrash music. How did the band come to be and how determined are you towards the genre?

Chris and I started speaking on a local online musician’s forum. He was looking to start up a thrash band and I was looking to play some thrashy stuff outside of my main band at the time. We were a little more crossover when we started, more like Municipal Waste/D.R.I., but right from the beginning we were determined to be a thrash band and just play as fast as we could!

Is the line-up the same since your formation? Was it easy to gather the people?

No, we have had a few changes along the way. It’s quite a long story, but our 2 EPs have a different lineup from ‘The Virus’. Now Darryl has joined us playing bass and everything has settled down. Before our first EP it was a bit of a nightmare finding the right members, but we got Jae in and everything has been fairly easy since.

Was it easy to get the instruments? Did you have enough cash? : )

Haha, as a band we’re pretty broke, but we managed to scrape the funds together that we needed to record the album! Luckily we all have 9-5s haha.

What was the reception like for your two previous singles? Did you manage to reach the level you have intended? I’m thinking about the sound and the other stuff.

‘No Saviours’ and ‘The Devastation…’ both got really great receptions when we released them. We recorded the first EP for fun, and we were really surprised by how much attention it received, way beyond our expectations. It got us an opening show for Sepultura and on the bill for Bloodstock ’10, which were killer. That really led the way to making the second EP, which saw us recording with Russ Russell for the first time. It was an amazing experience! Both the EPs were great for what they were, they were both kinda rushed together to get them done in time. Looking back at them, I still really like them both, they mark different periods in time for the band. With ‘The Virus’ we got to put a lot more time and effort into making it exactly how we wanted to sound.

After this you had a huge leap forward; you’ve signed a contract with Candlelight Records. Was it you who tried, or was it them who made contact because they have seen or heard about you?

I think we had sent them our second EP at some point. When we were in the studio recording ‘The Virus’ in 2012, they contacted us and asked us to send them the finished album, but then heard nothing for a while. It was our friend Dom Lawson who writes for Metal Hammer who ended up helping us out with Candlelight and really getting them on board. Thankfully they eventually picked us up and we couldn’t be happier!

How did you celebrate that fine day?

I remember sitting and listening to some of my favourite bands who are on, or have been, on Candlelight’s roster like Orange Goblin, Crowbar and Corrosion Of Conformity and just being really happy and in disbelief! We all went out for a couple of beer (or more) when we found out haha.

You have released your debut album at the start of February. Based on what I have heard, I can only say praises about it. True angry thrash metal with the proper energy. Though I can recognize a few bands in the music, nowadays it is simply impossible to avoid this. Please tell us about it in detail, you truly are awesome. : )

Thank you! We can’t believe the feedback we’ve had from the album. It’s been pretty incredible. When we started writing it and went into the studio to record it, we really wanted to make the most aggressive modern thrash album that we could. We didn’t want epic melodic choruses, or super singing stuff, or anything like that, we just wanted to focus on the Demolition Hammer and Slayer side of thrash as much as we could.

As for originality, I guess it is quite difficult in the genre these days. I think the least you could say is that we don’t sound like just 1 or 2 bands. I think we’ve managed to find a mix of all our favourite thrash bands and some other genres. I guess I don’t really care haha. We just have fun playing thrash the way we do.

Who is the main composer? How do you reach final conclusion?

I write most of the music side of things, and Chris and Jae write most of the lyrics. Each song was kinda written differently though. Some stuff, like ‘Poison The Mind’ I just wrote at home and made demos for the guys. But others like ‘Titan’ and the title track were written a lot more in the rehearsal space. Normal it’s a case of bringing in the main parts of a song and if the guys don’t like it, it gets taken home and fixed until they give me a “fuck yeah!” haha.

A few years ago, the whole thrash metal genre was in overdrive, but now it’s a bit calmer. What sort of expectations do you have about the album? Will it be able to find its way to the old school fanatics?

Yeah, the thrash scene does seem to have gotten a bit quieter over here. But where we’re from in Norwich, it wasn’t ever particularly big. I really, really hope the old school fans like it. It would be great if the album could inspire new thrash bands from the UK, but it’s really aimed at fans of the early stuff I guess. People have been naming the album alongside bands like Onslaught, Xentrix, Sabbat and Evile which is huge for us. The album has already exceeded what I had hoped for it, so I don’t really know what else to expect haha! It’s be nice if it helped us get onto some of the European festivals!

Concerts are important for every band. What sort of shows and festivals are you planning on this year?

We’ve got some really cool stuff coming up this year! In March we’re out for a few shows with Overkill and Xentrix, and there’s another tour waiting to be announced at the end of the year. They are both UK and Ireland dates only, so we’re now working towards getting over to Europe which we are desperate to do. We’re working with Factory Music now, so getting tours booked up should become a lot easier for us! As for festivals, I think we’ll be aiming for next summer to really hit as many as we can.

What are your problems with the world? What is the most worrying to you?

At the moment, my most pressing worries are closer to home. My main worry at the moment is getting ready for our first-born in a few months! But the issues in Syria are most depressing at the moment. It’s such an awful situation over there that you feel powerless to do anything about. Also, we’re having a lot of people here at home displaced by severe flooding at the moment which is sad to see. The weather and environment seem to be getting a bit crazy at the moment. I think there’s plenty of bad shit going on in the world.

How average are your lives? Do you get enough time to play music?

As average as it gets! We all have 9-5 jobs and are fairly boring haha. Music is something I always make time for though. I wish we had more time to play as a band rather than a few times per week. But I keep myself busy listening to music as much as possible, all day really. My house looks like a vinyl and CD store haha!

When can we expect a sequel? What are your plans?

We’re planning another album right now! We’ve already started writing and I’ve completed a few demos already which are sounding pretty extreme. We’re looking at booking studio time for Christmas this year. We can’t wait to make a follow up record and we know that it has to be awesome, so there’s a fire there to write the best album we can. We want to make sure we step everything up a gear again, so it’ll probably end up being a lot faster!

We also recorded a new song in late November last year. We went into Russ’s studio for a weekend with the idea of recording something totally different just to see what we could come up with. We experimented with tunings and vocals etc. We’re looking at the possibility of doing a little EP at some point this year of ‘different’ songs that show our other influences a bit, but it won’t affect the direction of the next full album.

Right now, our main objective is to go tour in Europe! So keep an eye out for announcements soon!

Thank you for the answers!

Cheers mate!

WEBhttps://www.facebook.com/ShrapnelOfficial

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár