Interjúk

Skyforger Interjú

(scroll down for English Version)

Szervusztok! Gratulálok a Kurbads albumhoz, 2010-ben ez volt az egyik lemez, amit a legjobban vártam. Eddig milyen a fogadtatása a metal média részéről?

Vegyesek, de a nagyrészük 8/10 pontos. Természetesen akadnak olyan emberek is akik csalódtak az új albumunkban, olyanok akik valami black metal albumot vártak vagy egy Latvian Riflemen kettőt. De mindenkinek tudnia kell, hogy a bandák változnak az idővel, a technikai lehetőségek bővülnek és végülis nem érdekes dolog még egyszer ugyanazt az albumot elkészíteni.
Úgy tűnik, hogy a Metal Blade-el a hátunk mögött egy kicsit szélesebb körhöz jut el a zenénk. Bár néhány hallgató automatikusan ugyanabba fazékba dob minket, mint az Eluveitie/Korpiklani/Ensiferum zenekarokat.
Az emberek nem szentelnek elég figyelmet annak, hogy miről szól az albumunk és, hogy mit szeretnénk elmondani – mi is csak egy újabb viking metál banda vagyunk egyeseknek. De így is van sok ember, aki azt mondja, hogy a Kurbads egy nagyszerű album és nagyon szeretik – nagyon köszönjük srácok, ez a tudat erőt ad, hogy folytassuk a harcot!

A hangmérnökötök Kaspars volt, a borítót pedig az új gitárosotok Martins festette. Sokat dolgoztatok az új albumon? Elégedettek vagytok a végeredménnyel?

Nem tudom, hogy elégedett vagyok-e. Természetesen rengeteg dolog van, amit jobban is lehetett volna csinálni, sok minden, amit megváltoztatnék mostmár, de ezen már nem lehet változtatni…
Több, mint egy évig tartott elkészítenünk, de végülis nem volt ennyi időnk, mert mindannyian dolgozunk a megélhetésért és van akinek családja, gyerekei is vannak.
Mivel Kaspars tagja a zenekarnak, nem stresszeltünk a stúdióban és eleget dolgoztunk mindenen, amit fontosnak találtunk – például újravettünk vagy újraigazítottunk sok mindent a felvétel közben.
Végül azt kell, hogy mondjam ez lett a legjobb album amit készítettünk – megvannak a saját nézeteim vele kapcsolatban és a saját érzéseim, mikor hallgatom a lemezt, az én ízlésemnek nagyon megfelelőre sikerült.

A dalszövegek ismét a lett mondavilágból merítenek témát. Röviden el tudnád mesélni a Kurbads-legendát, melyre az album koncepciója épül? Esetleg később lesznek fent angol fordítások a weboldalatokon?

A Kurbads egy litván mese/legenda, ami fennmaradt a régi időkből.
Voltak történetek emberekről, akik mágikusan születtek különböző dolgokból (kanca, vas, ökör, kutya, farkas, stb.), de nagy részük medvékből. Amikor felnőttek, rendkívül erőssé váltak és a világban kalandoztak, segítették a szegényeket és harcoltak a gonosszal.
Nagyon érdekesnek találtam ezt a mesét, de tudva milyen népszerű Litvániában a Bearslayer (Medveölő; egy ember, akit egy medve szült) történet ezért fogtam még egy verziót (kevésbé népszerű, de jól ismert) a Kurbads-ról. Az egész album a Kurbads történetet meséli el: a születésétől az utolsó halálos csatáig, a kalandjait és a harcát legfőbb ellenségével Snake Witch-el. Vannak nagyon régies témák, mint egy beavatási szertatás, kalandozás a holtak világában (alvilág), ősi boszorkányság és mágia, továbbá régi ruhák és emberi világnézetek… Még Kurbads születése is mágikus, szerintem a gyökerei valahonnan a kőkorból származhatnak, amikor az emberek fogtak valami mágikus bestiát vagy istent, aki az összes faj létrehozója volt.
És igen, szeretnénk minden lehetséges információt a Kurbads-ról és természetesen teljes angol fordítást a szövegekről a honlapunkra rakni.

Ellenben a mostanság növekvő trenddel, mely az európai népi hitvilág alatt a kelta és viking mítoszokat veszi alapul a Skyforger tényleg a saját hazájának irodalmi-és történelmi kincseit veszi alapul. Mi a véleményetek a mai folk metal színtérről, és az ezzel járó felhígulásról?

Rosszul érzem magam emiatt. A dolgok másképp alakultak, mint ahogy számítottam rá. A pagan/folk metál egy viccé fajult, jókedvű polkává vicces sörivó vikingekkel, kalózokkal, szánalmas harci himnuszokká és Gyűrűk Urává. Azt hittem, hogy olyan zene akar lenni, ami a történelemről, tradíciókról, folklórról és hasonló dolgokról szól, de mégsem…
Ez nem vicces, azon gondolkozom, hogy fel kéne hagyni ezzel, de ezt a fajta zenét játszuk évek óta, a kezdetektől elmerültünk benne, ez volt a mi utunk mindig is, de most nem tudom…
Ilyen pagan/folk zenével mindenfelé nem meglepő, hogy az emberek nem figyelnek oda a szövegekre vagy a zenekarok háttereire. Hallottak egy kis skótdudát és annyi: mostantól csak egy újabb hülye viking/polka banda vagy nekik. Vagy más módon szeretnék azt a polkát hallani, szarvak és vikingek és ha ezt nem tudod teljesíteni, akkor megint szar vagy.
Látok zenekarokat, akikkel együtt kezdtünk, akik komolyan vették az egészet és mély mondanivalóval jelentkeztek; el vannak felejtve, a színteret kommersz zenekarok uralják, akik olyanná alakították a zenéjüket és a dalaikat, hogy a lehető legeladhatóbb legyen.
Egy pillanatra úgy gondoltam, hogy talán nem rossz, ha a pagan/folk zene népszerű lesz, talán az emberek utánaolvasnak, beleássák magukat a történelembe/tradíciókba, de úgy tűnik, hogy a többségükkel nem ez a helyzet, őket csak a szórakozás érdekli és nem szentelnek nagyobb figyelmet a részleteknek.

Ha jól tudom, a Zobena Dziesma lemez kiadását a lett állam is támogatta. Ezt a támogatást hogy sikerült megnyerni? Közrejátszott az is, hogy ez a lemez egy tiszta akusztikus anyag, nem pedig metal?

Jah, ez lehetett indok – nem hinném, hogy valaha is kaptunk volna támogatást vagy pénzt egy metál album felvételeire, ami végülis csak néhány embernek szól, nem tömegeknek. De a tiszta folk zene az rendben van, még idősebb emberek is bele hallgathatnak.
Egyébként azért kaptuk meg ezt a támogatást, mert megfelelő embereket ismertünk és néhány barátunk meggyőzte őket, különben…

A népi dallamok használata fontos eleme a Skyforger zenéjének. El tudnád mondani pontosan, milyen autentikus hangszereket használtatok a Kurbads felvételei során?

Jah, a népi hangszerek használatával, mindig háttér atmoszférát próbálunk teremteni a dalainknak.
És itt is ugyanazokat a hangszereket használtunk, amiket eddig is. Kaspars ügyelt szinte minden folk cuccra ezúttal. Játszott furulyán, skótdudán, koklén (11 húros hangszer, kb. egy citera). Aztán ott volt néhány ritmus és ütős hangszer és Edgars „Zirgs” játszott Ģīga-n – egy 2-3 húros ősén a modern csellónak.
Amint látszik semmi különösen szokatlan a mai folk színtéren – sok zenekar használja őket újabban.

Szerencsére az összes alkalommal láttam a Skyforger-t, mikor Magyarországra látogattatok. Van valami különleges emléketek ezekről a bulikról? Mi volt a benyomásotok az országunkról?

Magyarország nagyon jó, szép és meleg éghajlatú országnak tűnik. Néhányszor átutaztunk Budapesten és a város nagyszerűen néz ki a sok történelmi építménnyel és hellyel. De elhiheted, a legtöbbször amikor ott jártunk csak egy nagyon kis szeletét láttuk Magyarországnak, mert csak begurultunk a városba, megkerestük a klubbot, kipakoltuk a cuccot, nyomtunk egy hangpróbát és játszottunk aztán utaztunk egy másik országba vagy haza.
Az egyik legjobb esemény a Metal Hammer festival volt Budapesten, a Petőfi csarnokban – nagyon későn érkeztünk, majdnem lekéstük a show-t és majdnem egyből a színpadra pattantunk, de minden nagyszerűen sikerült és a legnagyobb meglepetésünkre rengeteg ember várt ott ránk!! Ez volt az egyik legjobb koncertünk! Komolyan!

Mostanság elég sokat játszottatok szerte Európában. Nem terveztek esetleg egy hosszabb „Kurbads” lemezbemutató turnét a közeljövőben?

Nem úgy néz ki. Néhány hétvégi koncert és fesztivál. Mindannyian dolgozunk, szóval nehéz összehozni egy hosszabb turnét. De van néhány tervünk őszre, talán teszünk egy kört az Odroerir és a XIV Dark Centuries társaságában 10 nap alatt, lehet Magyarországra is eljutunk – majd meglátjuk.

Köszönöm az interjút! Remélem a magyar közönség is láthat benneteket ebben az évben.

Nagyon köszönjük mi is! Jah, nagyon reméljük, hogy még idén eljutunk Magyarországra, hogy játszunk valamit a Kurbads-ról élőben. És egy hatalmas üdvözlet minden ottani fanunknak, nagyon reméljük, hogy tetszeni fog nektek a Kurbads, annak ellenére, hogy másabb, mint az előző lemezünk – az illusztráció és a szövegek fontos szerepet játszanak itt. Sok szerencsét, PETER!

—————————–

ENGLISH VERSION:

Answered by Peter.

Hit here! Congratulations to the Kurbads album, this was the album in 2010 which I was waiting for the most! What reviews have you received from the media so far?

They are mixed, though most of them are 8/10 points. Of course there are people who are disappointed with our new album, as they waited some black metal or Latvian Riflemen nr2. But normally everyone should know, what bands changes with a time, also technical possibilities goes up and finally to make same record is not so interesting.
It seems that with Metal Blade behind our backs, we are heard now a little bit wider than before. Though again, for some new listeners we are automatically thrown into same pot where Eluveitie/Korpiklani/Ensiferum are.
People don”t pay that much attention about what is our album and what we are trying to say -we are just another Viking metal for some.
But still there are a lot of people who said us that Kurbads is great album and they very like it – thank you, guys, so much, knowing that give us strength to continue fight on!

Your engineer was Kaspars and the cover design was painted by your guitarist Martins. Did you work a lot on the new album? Are you satisfied with the outcome?

I don’t know, if I am satisfied. Of course there could be thousands of things which could be done better, a lot of things which I would change now, but what is done is done…
It took us more than year to make it ready, but after all we had not that much time, as we all work daily for living and some have families with children.
As Kaspars is our band’s member, we had no stress in studio and worked enough on everything we thought is important for us – like re-recorded and re-arranged many things on the way in record session.
In the end I must say that this is the best album we did – I have my own view on it and my own way on how I feel music and atmosphere here and when I listen to Kurbads, I think it is done great for my taste.

The lyrics are inspired by the Latvian myths again. Could you please describe the Kurbads legends to us, which gives the basis of the album”s concept? Are you planning to put English translation onto the homepage?

Kurbads is a Latvian fairy tale/legend survived from olden times.
There was fairytales about man who was born magically from various things (mare, iron, ox, dog, wolf etc), but mostly from bear. That man grew up very strong and went out to the world to help poor people and fight evil.
I found this tale very interesting, but knowing how popular in Latvia is tale about Bearslayer (man who was born form bear), I took another variation (less popular but known very well) about Kurbads, son of the mare.
Whole album tells Kurbads story: from time of birth till death in last battle, his adventures and fight against his archenemy Snake Witch. There can be found very archaic topics, like ritual of initiation, venturing into realm of dead (underworld), ancient witchcraft and magic as well as old customs and way of how people saw our world. Even act of how Kurbads born is magical, I thought its roots came from times of Stone Age, when people took some magical beast or god as procreator of all kin.
And yes, we are planning to put all possible info about Kurbads and of course full lyrics translation in English on our homepage any soon.

Opposite with the now raising trend, which is that the bands only use Celtic and Viking myths to represent the European religions, Skyforge draws from the literary and historical values of his own nation. What”s your opinion about the folk metal scene nowadays and the attenuation comes with it.

I feel bad in there. Things went the way I didn’t expected. Pagan/folk metal is turned into joke, into jolly polkas about funny beerdrinking Vikings, pirates, pathetic battle hymns and Lord of the Rings. I thought it was meant to be music about history, traditions, folklore and real stuff like that, but it does not…
Its not funny, I am thinking to give up on it, but we played that kind of music for years, from beginning, we dug into it , it was our way for all the time -now I don’t know…
With such pagan /folk music around it’s not surprise that people don’t pay attention to lyrics or band’s background anymore. They heard some bagpipes and that’s end: you are another silly Viking/polka band for them. Or in other way they want those polkas, horns and Vikings and if you cannot fulfill that, you are crap again.
I see bands with whom we started and who took all things serious, with deeper meaning; left behind now, scene is dominated by commercial bands that made their music and songs with purpose to sell as much as possible.
For one moment I thought maybe it isn’t that bad that pagan/folk is growing big, maybe people will go read and dig in history/tradition things, but seems like majority are not, they just have fun factor and don’t pay closer attention to details.

As far as I know, the publishing of the Zobena Dziesma was also supported by your state as well. Could this be because this album is purely acoustic and not metal?

Yea, that can be reason here -I doubt if they ever gave us some support or money to record metal album, which is, after all, only for few people, not for masses. While pure folk music is ok, even for older people to listen into.
In the end we got that support because we knew right people and some of our friends convince them, otherwise…

The use of folk melodies is an important element of the music of Skyforger. Could you please tell us, which authentic instruments are being used on the tracks?

Yea, by using folk instruments we always try to crate background atmosphere for our songs.
And here we used same instruments, we have used before. Kapars took care about almost all folk stuff here. He played pipes and bagpipes and kokle (11 string instrument in a way like board zither). Then there was some rhythm and percussion instruments and Edgars „Zirgs” played Ģīga-an 2-3 string ancestor of modern cello.
As you can see nothing super ordinary in today’s folk scene – lot of bands use all those lately.

Fortunately, I was able to watch your concerts every time you had come to Hungary. Do you have any special memories from the concerts in Hungary? What was your impression of our country?

Hungary seems to be very nice, beautiful and warm weather country. We traveled through Budapest few times and city looks great with lot of historical buildings and places there. Though you can imagine that most of time we was there, we saw only very little part of Hungary, as we just drive in city, find club, unload stuff, make soundcheck and play and go for another country or go back home.
The one of greatest moments there was Metal Hammer festival in Budapest, Petofi hall – we arrived very late and almost missed show and it was almost straight to the stage, but everything went out very well and to our biggest surprise there was a lot of people waiting for us!!! That was one of greatest concerts we ever had! Really!

You play a lot around Europe recently. Are you planning a longer „Kurbads” promoting tour in the near future?

Seems like not – only few concerts in weekends and mainly festivals. We all are working here to make living, so it’s hard to get on longer tours for us. Though there are some plans for autumn time: maybe we will go around with Odroerir and XIV Dark Centuries for 10 days time, maybe even in Hungary too – will see.

Thanks for the interview! I hope the Hungarian fans will have the chance to see you this year!

Thank you so much too! Yea, we very hope that we will make it to Hungary this year to play something from Kurbads live. And big hail to all our fans over there, we very hope you, guys, will like Kurbads too, though it is different from previous albums – the artworks and lyrics plays big role here. Good luck, PETER

WEB: http://www.skyforger.lv/

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

SKYFORGER – Senprūsija

ST. Toma

A Skyforger bemutatja új számát és új albuma részleteit

KMZ

SKYFORGER – Kurbads

Gwanath

Skyforger, Dharma – Koncertbeszámoló

Vodka

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek