Interjúk

Slytract Interjú

Üdvözöllek benneteket a Kronos Mortus oldalán, kérlek néhány mondatban mutasd be a zenekart! Mi a jelenlegi felállás és mik a legaktuálisabb hírek, amiket megoszthattok az olvasókkal?

Sziasztok mi is üdvözlünk mindenkit és köszönjük a lehetőséget, hogy itt lehetünk.

A zenekar egészen pontosan 2005 május 1-jén alakult meg, míg tavaly decemberre alakult ki a jelenlegi, remélhetőleg végleges felállás. Egyenlőre, két demo, egy nagylemez és sok itthoni ill. külföldi koncert van mögöttünk.

Melegh Gábor B. – gitár/ének
Tuza Ákos – basszusgitár
Galántay Tamás – dob
Czeglédi Gyula – koncertgitár

Mely bandák hatására kezdtetek el zenélni, volt-e a tagoknak a Slytract előtt más zenekara? Mit mondanál a zenétekről egy olyan embernek, aki még sosem hallott tőletek semmit?

A legfőbb hatások a mi esetünkben természetesen a death/thrash metal különféle ágait jelenti. Ezzel nem árultam el nagy titkot, hiszen ha valaki meghall egy Slytract dalt és jártas az ilyen muzsikákban, akkor azonnal fogja észlelni a műfaj technikai sajátosságait. Ugyanakkor tudatosan törekszünk arra, hogy egy Slytract dal, lemez ne csak szimpla kópiája legyen a fent említett stílusok képviselőinek. Példa erre, most jelent meg a lemez, de máris új dolgokon, kissé kísérletezős témákon törjük a fejünket. 🙂
Nos, igen. A lista akár végtelen lehet, ha minden zenekart felsorolnánk, akik valaha hatással voltak vagy vannak ránk, nem beszélve arról, hogy mindenkinek megvan a saját pédaképe: Hypocrisy, Dew-Scented, Hate Eternal, Dimension zero, Cryptopsy, Morbid Angel, Bloodbath, Grave, stb…
A zenélést korábban elkezdtük már, mindenkinek volt előtte valamilyen zenekara, én például még egy bandában kezdtem az ipart Ákossal, de Tamásnak is volt korábban egy rockzenekara, Gyula pedig jelenleg is a Raze to the Ground gitárosa.

Beszéljünk most az új lemezről! Véleményem szerint egy nagyon erős, zúzós, anyagot készítettetek, ami nyugaton is megállná a helyét! Mesélj kérlek a felvétel körülményeiről! Hol, mikor, milyen felállásban rögzítettétek a hanganyagot?

Ohh… Köszönjük a dicsérő szavakat a lemezt illetően, bizony megtettünk mindent a cél érdekében. Szokták ilyenkor mondani, hogy semmit sem bíztunk a véletlenre, hát mi sem. 🙂
Tényleg egy nagyon erős változatos, de mégis egységes albumot akartunk letenni az asztalra az eddigi visszajelzések alapján úgy néz ki sikerült.
A felvételek Bécsben készültek a NoiseHead stúdióban idén februárban, ahol Mario Jezik végezte a produceri teendőket. A jelenlegi felállásban rögzítettük az anyagot. A lemez végül, az Explanation:unknown nevet kapta, ízelítőként kettő dal meghallgatható a myspace oldalunkon.

Mennyi idő állt a rendelkezésetekre, kb. mekkora tőkéből gazdálkodtatok? Szerintem nagyon jó hangzással bír az új lemez. Elégedettek vagytok a végeredménnyel? Minden zenész utólag talál egy-két kivetnivalót a saját felvételében. Van-e olyan dolog amit most már másképp csinálnátok?

Természetesen mindig van olyan, amit az ember másképpen csinálna, de számunkra például ez teljesen átlagos dolog. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy nem vagyunk elégedettek, hiszen mint korábban említettem semmit sem bíztunk a véletlenre, és ha vért kellett izzadni, akkor megtettük. 🙂
Összesen mintegy 15-16 nap volt arra, hogy 8 dalt rögzítsünk a stúdióban, ez napi 10-12 óra folyamatos munkát jelentett minimum, mire ilyen formába került a korong, ahogy Te magad is hallottad. Így került a korongra 9 track, az utolsó -In proof thereof evidence- egy outro, amely Miskolcon a HangArt stúdióban készült.
A költségvetés meglehetősen komoly volt, nyilván a kiadó nagy százalékot ebből állt, a végeredménnyel mondhatni elégedettek vagyunk, de valahogy számomra ez a szó mintha ismeretlen lenne, hiszen mindig vannak új célok, amiket el lehet, és el kell érni.

Van-e nálatok fő dalszerző, vagy mindenki hozza a saját ötleteit és közösen gyúrjátok össze egyenként a számokat? Hogyan épül fel egy Slytract nóta? Mennyi idő alatt érik el végeleges, lemez-kész formájukat a számok?

A dalszerzés az én reszortom, ahogy a szövegek is az én gyermekeim. A dalok hosszú idő után kapnak album-kész formát, miután megvan a lehetőség arra, hogy mindig kipróbáljunk, hozzátegyünk, elvegyünk valamit. A gitárokat rögzítem otthon, nagyjából a dob “setup” is megvan a fejemben, aztán irány a próbaterem, ott pedig ha nem is végleges, de mindenképpen kiindulási pontnak megfelelő formába öntjük a már megírt ötleteket, riffeket.

Szövegileg mit képvisel a Slytract? Mivel foglalkoznak az aktuális dalszövegek? Társadalomkritika, vallás, globalizáció, politika? Vagy esetleg mindegyikbe belekóstoltok?

Meglehetősen sok mindent képvisel a Slytract szövegvilága, de mégis azt kell, hogy mondjam, a fent soroltak közül igazából egyik sem jellemző túlzottan. Tudok ezek a dolgok számomra nem mondanak már túl sok mindent 16 éves korom óta. Ezeket ezerszer elénekelték még a mai napig is eléneklik úgyhogy nem nagyon tudok érte lelkesedni. Az persze más kérdés, hogy alapvetően ezek a problémák mindenkiben ott vannak, de minden nézőpont kérdése.
Én sokkal inkább szeretem az elvont dolgokat, de ugyanakkor az átélt dolgokat is jó sorokba önteni. Nehogy félreérts, engem is rengeteg dolog foglalkoztat a kérdésben soroltakkal kapcsolatban, csak egész egyszerűen szeretem a személyes, filozofikus, nem evilági dolgokat, de sokszor viszont jó sok mindenki nevében szólni és konkrét példákkal élni.
A politika, társadalom, stb, mind olyan dolgok, amikkel gyakorlatilag mindenki tisztába van én sokkal inkább célomnak érzem, hogy elgondolkodtató atmoszférát teremtsek.

Ki hozza a szövegeket? Mi inspirálja a dalok szövegeit? Angolul zenéltek, ami szerintem ma már majdhogynem alapvető dolog Európa szerte. Ha jól tudom, a kezdetek óta angol nyelven zenéltek. Mesélj erről, miért pont angolul, sosem jutott eszetekbe saját anyanyelveteken előadni a számokat?

Igen, az első két kérdésre már válaszoltam előzőleg, még annyit tudnék hozzátenni, hogy talán a legjobb és legegyszerűbb módja ennek, ha valaki elolvassa a dalok szövegeit, hiszen a nem konkrét dolgok, akkor tudnak igazán személyessé válni.
Az angol nyelv használata egyértelmű volt mindig is számomra, illetve számunkra. Ennek nagyon egyszerű oka van; hogy alapvető, ahogy Te is írtad a kérdésben. Sosem jutott eszünkbe az, hogy magyar nyelven szólaljanak meg a dalok, hiszen ennek a zenének, sőt szerintem általában a zenének az angol a nyelve. Én személy szerint sokkal jobban ki is tudom magam így fejezni és sokkal könnyebb szöveget írni angol nyelven.
Ebből következően, valószínűleg sosem lesz magyar nyelvű slytract dal, hacsak nem valami bonusz track, de kizártnak tartom. 🙂

Az elmúlt 1-2 évben kissé lecserélődött a tagság. Mi volt ennek az oka? Emberi összeférhetetlenség volt, zeneileg nem jöttetek ki jól vagy ezen kívül volt valami magánjellegű problémátok? Hogy sikerült új tagokat találnotok?

Egy kicsi ebből is, kicsi abból is. Ha egy zenekart komolyan és rettentő céltudatosan kezdesz el csinálni bizony nagyon fel kell kötnöd a gatyát. Nem könnyű megtalálni azokat az embereket és egyben zenészeket, akik ezt 100%-ban vállalni tudják. Értem ezalatt, a rengeteg gyakorlást, munkát, kitartást, alázatosságot és maximalizmust és persze realitást. Ezek mind elengedhetetlenek, és bizony ezek okozták a problémákat. Bizony olyan jó zenészeket és embereket nagyon nehéz találni, akik tényleg mindent megtesznek egy célért.
Például, amikor a legelső dobos távozott, (Kozsup Tamás) akkor egy cimborám ajánlotta Tamást, hogy próbáljam meg vele, neki van valami zenekara is. Több sem kellet egyből hívtam, még aznap próbáltunk is, jelenleg pedig el sem tudnék jobb dobost képzelni a Slytractbe és ezt mindenféle hízelgés nélkül mondom, de a legegyszerűbb ha bárki meghallgatja a játékát. De ugyanez igaz a basszusgitáros és a koncertgitáros poszton lévő két rendkívül precíz és magabiztos srácra, Ákosra és Gyulára aki egyébként a Raze to the Ground-ban is játszik, ahogy korábban is említettem.

Az “Explanation: Unknown” a Noisehead Records gondozásában jelent meg idén. Hogyan kerültetek kapcsolatba a kiadóval? Elégedettek vagytok az eddigi teljesítményükkel? Hogy érzitek, eleget foglalkoznak a Slyatract-al?

Ez a dolog még most nagyon friss, hiszen nincs még két hónapja, hogy megjelent a lemez. Mindenesetre az eddigi munkálatokkal teljes mértékben elégedettek vagyunk, a lemez sok országban ott van, jó a promóció, és egyre több felkérést kapunk.
Ahogy a kiadóval kapcsolatba kerültünk tipikusan olyan történet, amit már számos zenekartól hallottam korábban.
A mi esetünkben, megvolt a demo, kiküldtük több, mint 30 kiadónak külföldre és egyetlen egy azt mondta, hogy íme, itt a lemezszerződés. Egészen pontosan 7 – a NoiseHead Records-sal együtt- kiadó reagált vissza, érdekes módon a nagyobb nevek:
Regain Records, Nuclear Blast Records, Metal Blade Records, Vic Records, LifeForce Records, Season of Mist Records. Ezek voltak azok a kiadók, akik visszaírtak, egyik másik részletes elemzésbe is kezdett.
A Regain Records például megírta a véleményét a demorol, mire visszaírtam, hogy köszönöm a figyelmet és további sok sikert a kiadónak. Nem telt el öt perc, kaptam a választ, hogy ha bármi van a Slytract körül (új kiadvány, klip, stb.) azonnal értesítsem, ja és mellesleg tetszett neki a demo és az igényes megjelenés. Ez apróság nyilván, de jól tud esni. 🙂

Mekkora példányszámban jelent meg a nagylemez? Hol szerezhető be, terjeszti-e a kiadó más külföldi országokban? Célotok-e a nemzetközi vonalon is ismertté tenni a zenekar nevét, vagy “megelégszetek” azzal ha hazánkban ismertté váltok?

Egészen pontos adatokat nem tudok, olyan 500 db kerülhetett legyártásra, ami nyilván nem számít soknak, de elég ahhoz, hogy a kiadó leszűrje belőle amit neki le kell. Ebből, mi kapásból kaptunk 100 darabot eladásra plusz egyéb promóciós anyagokat. Papírtokos lemezek, válogatás CD-k stb. A lemez kapható itthon a Lerhal Music Zone által, az Alexandra boltok polcain, de ott van Ausztriában, Németországban, a Metalzone cég által az északi államokban és az Egyesült Államokban is a Relapse Records által.
Természetesen a legnagyobb cél, mindenképpen a külföldi mezőny elérése, de nyilván célunk, hogy itthon is ismertek legyünk, hiszen itt élünk, itt töltjük mindennapjainkat, egyértelmű hogy fontos.

Death/Thrash metal zenekarként hirdet titeket a kiadó, amit helyesen is tesz. Szerintem megállja helyét ez a “skatulya” hiszen ebből a két brutális stílus ötvözetéből jön létre a Slytract zenéje. Érezni benne ezt is-azt is. Eszembe jutott néhol a Hypocrisy, Bloodbath, Machine Head, Defleshed zenéje is az új kiadványt hallgatva, de néhány floridai banda is. Ilyen téren elég változatos és komplex a zenétek. Hogy vélekedtek erről? Szoktak-e titeket valamelyik külföldi bandához hasonlítani? Ha igen kikhez?

Meglehetősen sokféle zenét hallgatunk mindannyian a zenekarban, én magam is, így a dalok írásánál mindig eszembe jut valami új, változatos, amit használni tudok, ha mondjuk valamit nem érzek teljesen oda illőnek. Mondták már, hogy a Slytract komplex, technikás zenének számít és a kérdésben említett zenekarokat is hallottuk már, mint jellegzetes Slytract hatást. Nagyjából a Hypocrisy, Dew-Scented, Carnal Forge, Bloodbath, Impious vonalhoz hasonlítanak minket, de került már szóba Morbid Angel, Hate Eternal is, amik persze szintén nagy kedvencek.

Sajnos élőben még nem láttalak benneteket, így kérlek mondj el néhány tapasztalatot, említsd meg kérlek a legszélsőségesebb koncertélményeiteket. Akár rossz, akár jó tapasztalatokat! Merre felé lehet elcsípni titeket most a nyáron?

Alapvetően a koncertek nagyon fontosak egy zenekar életében, így számunkra is, hiszen ott tudod megmutatni igazán, hogy mennyire is vagy tökös, vagy nem tökös gyerek. Remélem, mi az előbbihez tartozunk. 🙂
Tapasztalatokból van bőven, rossz is jó is. Azért többnyire jó tapasztalataink vannak, hiszen még ha szörnyen is sikerült egyik másik koncert, mindig megoldottuk, hogy legalább az este további része jó legyen. 🙂

Hol szerettek jobban fellépni? Egy kis klubban vagy esetleg fesztiválokon, a szabad ég alatt? Vannak itthon olyan zenekarok, akikkel szívesen játszotok élőben, akikkel baráti viszonyban vagytok?

Nagy különbségeket nem tudok felhozni, számunkra a lényeg, hogy egy koncerten szóljunk mint az állat, és jó legyen a hangulat. Ha ez a kettő megvan és a srácok is vevők rá, akkor pedig teljesen mindegy, hogy szabad ég alatt, vagy zárt helyen, egy klubban játszunk.
Én személy szerint jobban szeretem a nagy színpadot a valódi koncert hangulatot, de Viktor például – korábbi basszusgitáros – nagyon tudta imádni az olyan bulikat ahol gyakorlatilag színpad sem volt és teljesen közvetlen volt az egész buli.
Például ebben is egyetértek, miután annak is megvan a maga varázsa. Épp előző hétvégén nyomtunk egy dupla koncertet a Raze to the Ground zenekarral, óriási buli volt, nagyon nagy srácok és iszonyat jó zenét tolnak. Velük aztán lehet bulizni, csak ajánlani tudom őket mindenkinek. 🙂

Ha választhatnátok egy nemzetközi zenekart, akik előtt felléphetnétek, melyik banda lenne az és miért?

Ez jó kérdés. 🙂 Én egyértelmű a Hypocrisy zenekart mondanám, de rengeteg mindenki szóba jöhet egyébként. A lista végtelen. 🙂

A Slytract tagja volt régebben az a Jakab Viktor is, aki annak idején a legendás Undertaking-ben is tevékenykedett. Minthogy miskolciak vagytok (ami ugye Budapest mellett a ’80-as évek nagy thrash városa volt), megkérdezném, emlékeztek-e az akkori hangulatra, színtérre, koncertekre, bandákra?

Megmondom őszintén nem. 🙂 Pofátlanul fiatal srácok vagyunk az Undertaking idejében 4-5 évesek lehettünk, úgyhogy maximum a tévében figyeltük Axl Rose-t, és gondolkodtunk azon, hogy miért jó nyivákolni és közben a fejedet előre hátra rángatni. 🙂

Nyugaton már visszatért a Thrash, ezt rengeteg banda támasztja alá, egyre-másra tűnnek fel a fiatal thrash csapatok Németországból és az USA-ból is. De pl. a dél-amerikai szintér is nagyon erős. Figyelemmel követitek-e ezen eseményeket? Ismeritek az olyan fiatal csapatokat mint a Violator, Fueled By Fire, Gamma Bomb, Bonded By Blood, Evile, stb.?

Ezek a nevek mind ismerősek számomra, hallottam a zenéjüket és valóban jön vissza az old-schoolnak nevezett thrash metal, elég ha ráhallgatsz egy Gamma Bombra. Érdekes egyébként hogy ez a kérdés felmerült, hiszen ahogy a lemez megjelent, máris mehettünk volna Európa-turnéra a Gamma Bombbal, de aztán különböző okok miatt ez nem jött össze.

Mik a terveitek a következő egy évre? Esetleg van valami turné-féle is kilátásban? Esetleg külföldi fellépési lehetőség?

Decemberre most már elég biztosnak tűnik, hogy lesz egy 4 állomásos mini turné a Cadaveres és kettő másik osztrák zenekar társaságában. Egyébként persze folyamatosan mennek a koncertek, itthon külföldön egyaránt, mint korábban mondtam szerencsére egyre több felkérést kapunk.

Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdéseimre. Remélem, sikerült mindenről szót ejteni, ha valami kimaradt volna akkor most elmondhatjátok! Sok sikert a zenekarnak! THRASHIN’ DEATH!!!

Köszönöm szépen, igazán kimerítő és meglehetősen bő, élvezetes interjú volt, szerintem mindenről szó esett. 🙂 További sok sikert!

By Melegh Gábor B.

Kontaktok:
www.myspace.com/slytract
www.slytract.tvn.hu
www.myspace.com/noiseheadrecords
www.noiseheadrecords.com
www.midgardmedia.hu
slytract@tvn.hu

Kapcsolódó cikkek

Slytract – “Tears” [Official Live Video]

KMZ

Slytract – megjelent a harmadik nagylemez

KMZ

Slytract – klip- és dalpremier, áprilisban új lemez

KMZ

Slytract – ennyi volt!

KMZ

Slytract – Elektro/dubstep remix készült a Nexus-ra

KMZ

Slytract – Videónapló a tavalyi Európa turnéról

KMZ

SLYTRACT – Existing Unreal

Menegroth

Slytract – izgalmakkal teli Európa turné után

KMZ

Slytract – Indul a turné!

KMZ

Slytract hírek

KMZ

Slytract – Megjelent az Exisiting Unreal külföldön is, új trailer, akciós lemezrendelés

KMZ

Slytract dalcímek az új lemezről

KMZ

Slytract hírek

KMZ

Hypocrisy, Survivors Zero, Slytract – Koncertbeszámoló

Jillian

DevilDriver, God Forbid, Slytract – Koncertbeszámoló

Jillian

SLYTRACT – Explanation: Unknown

Necrofaust

Death Warrant, Slytract, Gargara – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek